Tegnap sütöttük meg a bejgliket, idén először update szerint. Isteni finom lett, nagyon gyönyörűek és nagyon guszták. Szerintem nem lehet megmondani róla, hogy nem a hagyományos bejgli. Szóval tökéletes.
A recept:
• 1 kg Update1 liszt
• 60 dkg Update1 vaj
• 10 dkg Update1 Prebiosweet (mi nyírfacukrot használtunk)
• 2 dkg élesztő
• 2 dkg Update1 só
• 6 dl tej
• 2 db tojássárga
A liszteket elkeverjük, belerakjuk a sót meg a vajat, kicsit összedolgozzuk a tésztát. Az élesztőt és az U1 Prebiosweet-et a tojássárgájával és a tej 1/3-val összekeverjük és elkezdjük gyúrni a tésztával együtt. Folyamatosan hozzáadjuk a maradék tejet. A kész tésztát pihentetjük 5 percig, majd 4 felé osztjuk, hűtőbe rakva pihentetjük. Téglalap alakúra kinyújtjuk, és rárakjuk a tölteléket.
Töltelék:
• 1 kg dió
• 20 dkg Update1 Prebiosweet
• 2 db citrom héja
• 1 db narancs héja
• 1 dl víz
Hirdetés
A dió felét az ízesítőkkel egy tálba rakjuk, az U1 Prebiosweet-et a vízzel felfőzzük és a száraz anyagokkal elkeverjük, majd ha kihűlt, belekeverjük a dió másik felét. 260 gr-os gombócokat mérünk ki belőle. Ha megvan a bejglink, lekenjük tojással (kettő egész 1 sárgája), és hűtőben pihentetjük, míg rá nem szárad, majd megint lekenjük. Ismét hűtőbe rakjuk. Ha száraz a beijgli teteje, akkor kivesszük, picit kelesztjük, megszurkáljuk hurkapálcával és 170 C-on sütőben megsütjük, míg szép aranybarna nem lesz. Ha jól készítjük, mintás lesz a teteje.
És tényleg gyönyörű mintás lett a teteje, nem repedezett meg. Elkészítettük ugyanezt mákkal is, nálunk mindkettő gyorsan fogy.
Mi dupla adagból sütöttünk, 9 rúd lett belőle.
Végül a képek:
Sütőben:
Készen vannak az első rudak:
Belülről...: