2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Retró konzol játékok 2019. III. rész

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Retró konzol játékok 2019. III. rész
SEGA Mega Drive, Hyperkin MegaRetron HD és az Analogue Mega SG konzolok elemzése következik. SEGA Mega Drive konzolon régen sokat játszottam, de azért frissitettem a játékos ismereteimet.
Mega Drive 2 Japan
SEGA Mega Drive
Az eredeti SEGA Mega Drive II konzolon nemrégiben még egy ismerősnél játszottam.
SONY Trinitron TV-re a SEGA kompozit (sárga RCA) videó kábelt használtak, mert a SEGA-hoz alapfelszereltségben mellékelt RF kábel minősége negativan befolyásolta a megjelenitett képet (zajos volt a kép és a hang). Kompozit videó jel amúgy is erősebb, mint az alapértelmezett RF videókimenet képe. Szerintem a hagyományos TV-re a kompozit videó kábel a legtőbb játékosnak megfelelő megoldást jelent. SCART átjátszókábel jó képminőségre és sztereó audió hangzásra képes, a komponens videó jelátvitelre képes SCART (RGB) átjátszókábel a SEGA Mega Drive konzolon elérhető legjobb megoldást jelenti, de előzetesen a SEGA Mega Drive konzol tipusához illeszkedő kábelt kell választani. [link]
Lehetőség van az S-VIDEO mód beépitésére a SEGA Mega Drive konzolba, de speciális átjátszókábelekre is szükség van, mert az eredeti SEGA kábelek igy már nem mindig alkalmasak a helyes képmegjelenitésre. SEGA Mega Drive videó jelét hardveres konverzióval javítani lehet a HDMI kimenetre, igy még az LCD kijelzők HDMI bemenetére is rácsatoztatható a HDMI adapteren átalakitott SEGA Mega Drive konzol képe. Hozzáértőknek ajánlott a HDMI konverzió, de érdemes előtte jól informálodni. Ezek a videómódok feljavitják a megjelenitett színeket és az élességet, a konzol eredeti felbontását akár FullHD-re is átalakitják, de néhol a HDMI konverzió közben megnővekedett input lag (késleltetés) már zavaró tud lenni a játékélményre. Szerintem most már nyugodtan kijelenthetem, hogy az eredeti SEGA Mega Drive konzol képminősége az átlagos szintről kiindulva a komoly emulátorok jó képminőségét elérheti vagy akár meghaladhatja. [link]
SEGA konzol és emulátor mezőnyben a képminősége nem a legerősebb, de mindenki megtalálhatja a kedvére való megoldást.
Hyperkin MegaRetron HD
Hyperkin Retron 3 és Retron 5 konzolokat készitett már eddig, amik több retró konzolt is támogatnak. Hyperkin konzoloknak 720p HDMI és kompozit kimenetük is van. HDMI és a HD felbontás miatt az LCD kijelzőkre is egyszerű csatlakoztatni. Viszont a régebbi Retron konzol változatok az Everdrive kazettákat nem mindig támogatják, de az eredeti kazettákat és játékvezérlőket szintén lehetett már használni.
Hyperkin Retron konzolokat adtak ki SNES-re (SupaRetron HD és a handheld hordozható SupaBoy SFC), NES-re (Retron HD), SEGA-ra (MegaRetron HD) és az ATARI-ra (Retron 77). Ha az okostelefonos SmartBoy Handheld kiegészitőt is ideszámitom, akkor szép kis választék van. Kazetta kompatibilitás kiemelkedően jó és a Multicart kazettákat is támogatja. Hyperkin kinálatában a retró konzol kiegészitők is megtalálhatóak. Hyperkin MegaRetron HD egészen elfogadható árban elérhető, és az átlagos játékosok igényeinek készült.
Hyperkin Retron 5 viszont már egy jó drága konzol, de a legnagyobb retró játék gyüjtőgetőknek és
a Youtube gamer csatornásoknak van ezekből a Hyperkin konzolokból, mert az eredeti konzolokat kimélik. Szerintem az eredeti SEGA Mega Drive konzolokat gyüjteményi állapotban egyre nehezebb beszerezni, ezért egyre nagyobb igény volt már ezekre a retró konzolokra. Viszont minőségben van még hova fejlődni...
Analogue Mega SG
Analogue az SNES-re (Analogue Super NT), NES-re (Analogue NT Mini), SEGA-ra (Analogue Mega SG) adott ki retró konzolokat. Analogue konzoloknak 1080p HDMI kimenetük van és az SD memóriakártyára menthetőek a beállitások. Egészen egyedi hardver és szoftveres megoldásokat alkalmaznak, ezért az egyik legjobb és egyben legdrágább SEGA konzol. Analogue retró konzol kiegészitők szintén megtalálhatóak. 8bitDo fejlesztésű játékvezérlőket készitettek a konzolhoz, ez a 8bitDo M30 és a 8BitDo M30 2.4GHz.
A vezeték nélküli 8BitDo M30 2.4GHz játékvezérlő elképesztően alacsony input lagot képes elérni, ami a tökéletes játékélményhez vezet. Analogue Mega SG konzolon az eredeti SEGA játékvezérlőket, Genesis és Mega Drive kazettákat, a Multicart kazettákat, Analogue Master System Cartridge SG1000 Adapteren a Master System kazettákat lehet használni. Analogue Mega SG egy szoftveres setup menüvel rendelkezik, amivel a SEGA játékok kép és hangminősége mindenkinek az egyéni igénye alapján beállitható.
Analogue Mega SG konzol egyedüli módon a SEGA CD-re képes csatlakozni és van fejhallgató kimenete. Szerintem ez lehet minden idők eddig legjobb SEGA konzolja, de nekem ez már túl elérhetetlen volt.
Hyperkin MegaRetron HD viszont itt van nekem... :) MegaRetron HD
Folytatása következik...

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.