2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Retró hordozható zenelejátszók

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Retró kazettás Walkman, a Discman, az mp3 lejátszó és a DAP találkozik egy nehéz megmérettetésre.
Nekem régen aiwa és SONY Walkman-em, SONY D-173 Discman-em volt. Most ezek vannak... :)
A rövid elemzések után a zenehallgatási élménybeszámolók alapján az eredményhirdetés következik.

► PLAY

Portable Player idővonal
Panasonic RQ-P35 Walkman a kazettás zenehallgatási korszak vége felé, 1999-ben került forgalmazásba. XBS mélyhangkiemelés, a metal/high és a crO2/normal kazetta kiválasztás csak a legfőbb tulajdonságok,
de a fém kazetta mechanika javítása forrasztás nélkül is kivitelezhető. Frekvenciaátvitele 60Hz-16000Hz.
A fejhallgatókimenete 2 x 20mW RMS, de ez itt most csak 14 órás lejátszásra elég...

Panasonic SL-S210 Discman-t a 2000 évek első felében gyártották. S-XBS mélyhangkiemelésen kivül bevezetésre került az Anti-Shock hibajavítás. Nekem itt most 3 másodperc adatpuffer memória van, mert 2006 után terjedtek el a Mini Disc lejátszókban is használatos 10 másodperces Anti-Shock megoldások.
Ezt a Mini Disc és a Discman-ek a későbbiekben majd egy percre megnővelték a CD lemezeknél, de az mp3 zenehallgatásnál 100 másodpercet is elértek. Nekem a SONY D-173 Discman-ben nem volt ilyesmi...
Panasonic SL-S210 az mp3 zenéket nem tudja lejátszani, viszont az írott CD-R audio lemezeket már igen. Frekvenciaátvitele 20Hz-20000Hz. A fejhallgatókimenete 9mW+9mW, de ez olyan 22 órás lejátszásra elég.

Sony Walkman NWZ-B152F a nevében még tartalmazza a hagyományokat, de az mp3 lejátszókban már nincsenek forgó-mozgó részek. 2GB belső memória tárhelyre másolhatjuk fel az mp3 és a WMA zenéket. 320 kbps mp3 és a 192 kbps WMA néhány albumra elég lehet, de manapság ez nem valami sok... :F
Nem kapunk hangzatos mélyhangkiemelést, hanem választható egyedi és gyári EQ hangképek vannak.
FM rádióban 30 állomás tárolható és FM rádiófelvétel van. Beépitett mikrofonnal hangfelvételre is képes.
Ledes keresőtárcsa dobja fel ezek gyengécske kivitelezését. Meglátjuk ez majd mire lesz itt elég... :)

FiiO X3 Gen I DAP megtárgyalása előtt egy kis visszatekintés következik a SONY mp3/mp4 Walkman-ről.
Multimédiás képességű SOC-hoz egyre jobb felbontású kijelzőket és hangzásjavitó eljárásokat alkalmaztak, de ezek miatt eltávolodtak az igazi zenehallgatás élményétől. SONY NWZ-E széria rossz ösvényre tévedt...
SONY NWZ-A15B Hi-Res lejátszónál engedtem el ezt a dolgot, amit a Walkman elnevezés eddig jelentett.
FiiO X3 DAP lejátszóban a Wolfson WM9740 audió DAC visszahozta a régi jó zenehallgatás élményét. :D Korlátozható a fülhallgatókimenet hangerőszintje, de Digitális Koax és vonalkimenet is van a FiiO DAP-on.

Előkészületek
Panasonic RQ-P35 Walkman most a héten érkezett hozzám, de már az első nagy generálozáson átesett. Fehérváron nem nagyon találtam Audió-Videó szervíz és alkatrészboltokat, igy nehezebb volt mint hittem.
Igy nem is Panasonic ékszíjkészletet kapott, de azért rendben és csendben teszi a dolgát ez a Walkman.
Teszteléshez az AKG K512 SE és az AKG K272 HD fejhallgatók, a Sennheiser CX300-II fülhallgatóm és a Yamaha/Tannoy hangrendszerem rendelkezésre állt. Sony HF60 és a HF90 kazetták voltak most kéznél.
Filmzenéket és a 90' évek slágereit én válogattam, de a 80' évekből a Fancy sem maradhatott ki... :)

Zenehallgatás
Minden a témában valamennyire hozzáértő PH! olvasó most már berangsorolta ezeknek a lejátszóknak a hangminőségben elérhető szinvonalát, de aki ősszehasonlitó tesztre számitott ez most nem egészen az. Nem érdemes a sztereó teret sem ősszevetnem, mert a zenei felbontás és hangminőség egészen más.
Walkman, ahol a kazetták szallagja még egy picit zajosnak is mondható, de az analóg hangrögzités és a visszajátszás közben is könnyedén leromolhat a jobb műsorforrásból származó eredeti hangminőség.
Az idő elteltével a lejátszás közben kopnak az alkatrészek és a kazetták, ezért még tovább csökken a dinamika, feltünhetnek a zenében zavaró részek. A zajosodás és hullámzó lejátszási sebesség rontja a zenehallgatási élményt. Itt ez a Walkman még nagyon jól tartja magát, ezért még hallgatható hangja van. XBS mélyhangkiemelés még valami életet is lehelt a zenébe, de a zene tisztasága valami egészen türhető. Az alacsonyabb bitrátás zenéktől ez még mindig nagyobb élményt jelentett és jó hangerőszintek vannak. Sennheiser CX300-II fülhallgatóm jó nyomja, de a gyengébbik AKG K512 SE fejesem még szépen szól. Discman már a digitális DAC korszakába repített minket és az S-XBS szintén bekapcsolható amikor kell... S-XBS az olyan elektronikus zenéken, ahol erős mélyhangok vannak egy picit túlvezérelheti a mélyeket. ESP az most érdekesebb, mert a zavartalan zenehallgatáson kivűl megváltoztat valamit a zene hangzásán.
A hibajavitásra szánt 3 másodperces memória bekapcsolása nélkül a magas hangok aránya visszább esik, de az ESP-t bekapcsolva tisztább hangzást kapunk. Más Discman esetében, ahol 30 másodperc ESP van, viszont bekapcsolva amortizálodik a hangzása. Talán egy gyorsitótár puffer memória szerepe is volt...
Sennheiser CX300-II fülhallgatóm szintén jó nyomja, de az erőteljesebb AKG K272 HD itt már szépen szól. Walkman mp3/mp4 és a Walkman Hi-Res lejátszók hangzása egyértelműen visszafogottabb, ami miatt a Sennheiser CX300-II fülhallgatóra voltam szórítkozva. Magasabb bitrátával és jó forrásból készült zenékkel hallgatható marad, de száraz a hangzása. Nekem a Discman közelebb van a hangminőség fogalmához.
FiiO X3 DAP hangminősége messze a legjobb ebben a mezőnyben, de itt szintén a Sennheiser CX300-II fülhallgatóra voltam szórítkozva. FiiO ezért gondolhatott a fejhallgató erősitőkre, amivel egy AKG K272 HD fejhallgató rendes hangerőn meghajtható.

Eredményhirdetés
Nyilván az audió DAC, az áramkörök tervezése és méretezése meghatározhat egy hangminőségi szintet.
Viszont egy jól kivitelezett fejhallgató erősitő kimenet még sokat hozzátehet a zenehallgatási élményhez. Megegyező tipusú DAC felhasználásával is maradhatnak még a hangzásban nagyobb eltérések két azonos képességű lejátszó között, ahol már hallható szinten és akár kimérhető ez az eltérés.
SONY Walkman hangzás egy jól behatárolható élményt adott a zenehallgatáshoz, de érthetően ez nem mindenkinek volt előnyős tulajdonság... Nekem ez a hangzás valahol az utóbbi években elveszett.
Személyes véleményem szerint az írásban szereplő hordozható lejátszók néha képességük felett maradandó zenehallgatási élményt nyújtanak, mert ezeket a hordozható lejátszókat pont a megfelelő időben alkották meg... Köszönet érte. :)

FiiO X3 Gen 1 / SONY NWZ-A15B / Panasonic SL-S 210

SONY NW-E 383 / SONY NWZ-B 152F / Panasonic RQ-P35

Link SunSunny

■ STOP

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.