2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Atari 2600 konzolok felújítása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Retró konzol elemzések blogbejegyzésekben már megemlítettem az Atari 2600 konzol játékok gyüjtését. Atari 2600 klón konzol a 32 beépitett játékkal már egy ideje megvolt és jó állapotban is van, de az egyszerű joystick játékvezérlővel alig lehetett már játszani. Atari konzolok gyüjteményesitési gondolatával éveken át nem foglalkoztam, de időnként az emulátoron nosztalgiáztam egyet.
Mindenki másképp csinálja...
Atari 2600 retró játék egyszerűen elérhető az emulátoron. Eredeti Atari 2600 VCS és az Atari 2600 Junior az eredeti kazettákra. Atari Handheld kézi konzolban és a joystick formában, ahol az Atari játékok szintén beépitve vannak (50 vagy 100 játék). Viszont igen sok népszerű Atari játék eredetiben nem válik elérhetővé.
Az emulátoros és microSD memóriakártyával bővithető Handheld kézi konzolok nagyszámban elterjedtek. Ezeken még több retró konzol játék elérhető, és a legfrissebb firmware telepitése után az Atari 2600 szintén. Nekem eddig csak az Atari 2600 klón konzol van...
Atari 2600 klón konzol és az eredeti Atari kazetták
Akartam egy sokjátékos Atari 2600 klón konzolt begyüjteni, hogy még több Atari játékom legyen. HardverAprón nem jelentkeztek a hirdetésemre, ezért a Jófogáson és a Bolhapiacon keresgéltem tovább... Jófogáson ráakadtam egy megkimélt és teljesen müködőképes Atari klón konzolra két játékvezérlővel.
Viszont közelebbről megvizsgáltam a kivül kifogástalan konzolt, és az nagyon vészes állapotban volt.
RF kimenet kép és hangminősége nagyon zajos volt, főleg a világos kép részeken zajcsikok jelentek meg.
Természetesen az RF kábelcsere egyből megtörtént, majd a vizsgálodásom még nagyobb hibákat tárt fel... Mivel előttem rossz helyzetben helyezték vissza a panelt a konzolba, ezért az nagy ívben meg volt hajolva. Forrasztások több ponton is elváltak a panelen, és ezeket úgyan újra átforrasztottam, de a mozgatás miatt
az Atari konzol gyakran kifagyott feketére játék közben. Rövid konzultáció után a konzolt dobtam a fenébe.
A használható alkatrészeket kiforrasztottam (kapcsolók és a játék memóriachip), majd kukáztam a konzolt. Néhány sárga kazettás konzolom már tönkrement a sok-sok játék után, de ezt az Atari konzolt sajnáltam a 128 beépitett játék miatt. Kerestem hát egy másik Atari 2600 klón konzolt, de most a bolhapiacon jártam... Bolhapiacra járkálni egész jó időtöltés, meg néha üzletelgetek a retró játékokra. Sárga kazettákat már ritkábban találni, de ha látok valami jó játékot (Super Alien 3 és a RoboCop 3), akkor megállok érdeklődni. Atari 2600 konzol kazettákra viszont itthon egyre kevesebb találat van, ezért az EBAY halászat maradt. Néhány eredeti Atari kazettával bővitettem a gyüjteményemet. Atari 2600 kazetták felújítása.
Atari 2600 klón konzol a Bolhapiacon
Következő Atari klón konzolomat a Bolhapiacon találtam. Alkudtam egyet rá, de nem adták el ennyiért,
mert egy picit keveselték az ajánlatomat. Kinézetre viszontagságos sorsa lehetett, mint ahogyan Herbie
és a Bumblebee legelőszőr feltünt a filmekben. Viszont a motorháztető alatt ez szintén többet tartogatott... Körbenézelődtem a Bolhapiacon, majd visszanéztem az Atari klón konzolra és rákérdeztem megint. Deal.
Hazatérve szintén alaposan átvizsgáltam az Atari klón konzolt és a joystick játékvezérlőket is kiteszteltem.
Az adapter és az egyik hagyományos Atari joystick nem is müködött, de tartalék alkatrésznek félretettem. RF kábel és a konzol burkolata cserélve lett, és a játék léptető kapcsolót újraforrasztottam. OK. :)
Atari 2600 klón konzolban 96 játék van, és az eredeti Atari kazettákat is szépen lehet játszani.

Konklúzió. Retró játékra tökéletesen megfelel nekem ez az Atari 2600 konzol gyüjtemény... :)
Atari klón konzolokat mostanra eléggé leromlott állapotban lehet a hirdetésekeben és az egyéb forrásokból megszerezni. Ebay oldalon szerintem zömében túlárazott árakat látni, de igy már akár az eredeti Atari 2600
konzolok és a kazetták is számitásba jőhetnek. Ha nem egy összegányolt klón konzol került a birtokodba, ami a játékot nagyon megnehezítheti, akkor a retró konzol gyüjtemény egy értékes darabja lehet.

GAME OVER

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.