2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Retró konzol játékok 2019. I. rész

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Retró konzol játékok 2019. I. rész

Retró konzol gyüjteményemnek a jelenlegi SEGA bővitése közben kitekintést végeztem a retró konzol játékok helyzetére. Az eredeti konzol játékon kivűl a repró és az emulátoros retró játékélmény elemzésre is kitérek. Minden retró konzol játék rajongónak az átélt játékélmények hatására megvan a saját kialakult elképzelése a retró játék gyüjteményéhez, ezért sokminden idetartozhat a retró játékhoz. Playstation 1-2 konzol és a 8 bit, 16bit, 64bit kazettás konzol egyaránt jelenheti a retró játékot, amig másoknak csak az emulátorok jutnak. Kezdetekben a Nintendo vonalra fókuszáltam, majd a régi élmények hatására a SEGA konzolra és játékokra is szert tettem. A gyüjteményem az eredeti konzolokra és a repró játék kellékekre is támaszkodik (beleértve az emulátorokat), mert a retró játékok elérhetősége igen változatosan alakult.
Régen minden jobb volt... Vagy nem és most jó a retró konzol játék, vagy nem.... A kérdésre ha nem is tudok egyértelmű válaszokat, de gondolatébresztőnek talán megteszi. :)

NINTENDO és a Sárga Kazetták

Minden retró konzol játék rajongásom a fiatalságomra emlékeztet. Nekem a Nintendo konzol már nem a legkorábbra visszavezethető játékélményem, mert előtte több más retró játékra alkalmas elektronikai eszkőz megfordult már a kezemben. Nintendo és a SEGA konzolokhoz a kvarcjátékon át vezetett az utam.
Nintendo Game & Watch (59 féle Nintendo kvarcjáték jelent meg 1980-1991 között, a Zelda és a Mario), a CASIO (Western Bar) kvarcjátékok taroltak a világon a 80' években, de nekem a rikitóan szines Levis autóverseny és focis kvarcjáték volt a belépőm az elektronikai játékvilágba.
Электроника (Elektronika) kvarcjátékok szintén elég népszerűek voltak itthon, de ezek voltak az első (Nintendo copy) klónjátékok. Videoton TV játék (lényegében a Pong) és az ATARI 2600 klón konzolokba sok játékidőt beleraktam, de az első igazi videójátékos élményemet a Super Mario jelentette.
Nekem a sárga kazettán...Ez a Nintendo Famicom konzol változat a Famiclone elnevezést kapta.
Ez a másolás jellemző volt a korszakra és ezen az sem szépithethett, hogy a kalózváltozatok gond nélkül átmentek az országhatárokon a volt KGST országokban, amig az eredeti Nintendo konzol a kém filmekre jellemző határátlépést követően átcsempészve érhetett el az országba. Nekem ez a sárga kazetta jutott és a rajongás töretlenül megmaradt. A sárga kazetta a Famicom kazetta ügyes replikája, vagyis a játékot egy chipre rámásolták (dump), majd a szintén 60 pin csatlakozós játék kártyára ezt beültették.
A legkorábbi Taiwan-ból származó famiclone konzolok az eredeti Nintendo hardverek többé-kevésbé pontos másolatai voltak, ezért az eredeti és a legújabb flash multicart kazettákat egyaránt jól kezelik.
Oroszországban elterjedtebb Dendy konzol szintén ez alapján készült és a Subor konzol a legfőbb rivális. Itthon az Ending-Man Terminator konzol gyüjtőtt nagy rajongótábort. Később a NES-on-a-Chip (NOAC) jóval egyszerűbben megvalósitható, (kompatibilitási hibás) belső felépitéssel olcsósitott tipusok terjedtek.
90' években megjelentek a sok az egyben sárga kazetták, ami a legtöbb esetben szintén átverés volt. Egyre több sárga kazettás konzolra a gyengébb anyagfelhasználás volt a jellemző és az összegányolt összeszerelési minőség. Rövidebb időn belül meghibásodtak a sárga kazettás konzolok és az adapterek,
de a játékvezérlők is fogyóeszkőzzé váltak. Sárga kazetták és a Famiclone konzol készletek elfogytak.
A kezdeti sikerek után sokan érthető okból elfordultak a sárga kazettás konzoloktól. Megjelent a Tamagotchi és a TETRIS kvarcjáték, de hamar letüntek. A rendszerváltás után rövidesen a hazánkban egyidőben elérhetővé vált a Nintendo NES és az SNES konzol, majd rövid időn belül a SEGA Mega Drive nálunk is megjelent 1991-ben.
Folytatása következik...

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.