2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Audiophile minőség

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy aprócska bemutató, hogy nálam hol kezdődik az, amikor azt mondom valamiről, hogy audiophile.
A pincei rendszerem segítségével szemléltetem, hogy mennyire nem mindegy, milyen komponenseken hallgatunk zenét.

A lejátszó nem PC, hanem dedikált eszköz, ilyen használatra kifejlesztve. Audio-digitális esetben semmiféle mozgó alkatrész nem megengedett, és semmiféle egyéb felhasználási lehetőség sem. Ezek a lejátszók pontosan ilyen magas igények kiszolgálására lettek megalkotva.

A tüske vagy transzparens keret is szükséges, mely az eszközt elválasztja a környezetétől.
Az adattároló is mozgó alkatrésztől mentes kell legyen, a kifejezetten nyugodt hang érdekében. Alább látszik, hogy Kingmax gyártmányú, flash alapú memóriacellákat használok.

Az is látszik, hogy nem közvetlenül az USB csatlakozót használom, hanem közbeiktattam egy hosszabbító kábelt. Ez nagyon jót tesz a zenének, javítja a színpadképet, jobban elkülönülnek a hangszerek.

A táp egyrészt külön van, hogy minél kevésbé zavarja a hangzást. Másrészt egy különleges, bróm tartalmú ferritgyűrűvel lett ellátva a kábel, ez sokkal valósághűbbé teszi a végső zenét.
Ezen kívül ó-sárga dielektrikummal szeparált csatlakozót használok, mivel ez az aranyhoz hasonlóan jóval fényesebb hangot biztosít.

Hangerőt természetesen csak IC-s szabályozóval megengedett vezérelni, mert rettentő minőségromlást okoz egy átlagos potméter. De még az is, ha az IC-t közvetlenül az eszközön lévő gombokkal manipuláljuk.
Kizárólag távirányítót szabad használni, és csakis infrásat, mert a rádióhullám akár maradandó károsodást is okozhat a tárolt zenében!

Következő lépés a megfelelő analóg csatlakozó kiválasztása. Bár én a borzalmas hangminőség rontó, aszimmetrikus jack dugót választottam, de megfelelő mennyiségű forraszanyaggal kiegyensúlyozható.
A külső burkolattól természetesen megváltam, hiszen kellemetlenül feszessé teszi a zenét, mint mikor egy túl szűk, műszálas ruhát veszünk fel.

A vezeték a nagyon magas minőségű fejhallgatóknál is alkalmazott topológia alapján készült. Sok vékony szál réz, ami mind-mind külön van speciális lakkal szigetelve, ezzel a litze huzalhoz hasonló eredményt adva. Csak hasonló, mert ez jóval túlmutat rajta, hiszen erre specializálódott szaküzletből szerezhető be, igen borsos áron. De megéri költeni rá, sokkal-sokkal tisztább középhangokat és kellemesebb magasakat kapunk!

Az erősítő saját gyártmány, egyedileg módosított NYÁK tervvel. Nem fémdobozba került, mivel az a Faraday-kalitka elvéből következően rettentően bezárttá tenné a zenét.

Itt is látszik, hogy az RCA csatlakozókról elhagytam a burkolatot. Mivel ez az IC kábel vége, ezért ez a lecsengő hangok levegősségére van jó hatással.
A hangfalkimenet is szándékosan van az előlapon, szimmetrikusan a bemenettel, mert ettől az énekhangok jóval kevésbé kerülnek elnyomásra.

Hangfal bekötéshez egy olyan kábelt választottam, ami 12 azonos vastagságú és végig egyenletes mérettartású szálból épül fel. Nagyon tisztán, pontosan szól, meg kell hallgatni, természetesen semmi értelme az ilyesmit méregetni, hiszen a hallás felfoghatatlanul bonyolult.

Kapni már sehol nem lehet, de a lényeg, hogy nekem ilyen van, és más nem fogja tudni beszerezni.
Ez a kifejezetten sárga sárgaréz rézkábel egy kicsit melegebbé teszi a zenét. Ezt a lejátszón hideg színhőmérsékletű háttérrel egyensúlyozom ki, hűtöm le a végső akusztikai eredményt.

A hangsugárzók alapvetően relatív közepes viszonylagos méretűnek is mondhatóak lehetnének bizonyos általános esetekben. Külsejüket fekete PVC borítja, parciális hullámokat elnyelni képes homokszem mintázattal.

Ennyi lenne, remélem, mindenki érzi, hol kezdődik a minőség, és hogy el kellene gondolkoznia azon, mit gondol az életéről, a céljairól, és úgy általában a mindennapjairól, hogy mégis mire figyel oda, mit tart fontosnak.

Hozzászólások

(#1) TheLázs


TheLázs
csendes tag

Hű.

Mi is hifizünk, de egészen a végéig nem tudtam eldönteni hogy komoly az írás, vagy egy szuper szatíra.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#2) Stanki6


Stanki6
csendes tag

Az előttem szólóhoz hasonlóan, nem tudom eldönteni, hogy ekkora troll vagy, vagy mindazt amit leírtál komolyan is gondoltad, remélem nem az utóbbi.(Bár a FLAC-es cikked után nem lepődöm meg ha az előbbi..)

A címben audiphile-t említettél, de az a lejátszó ami a képeken van erős túlzással se nevezhető minőséginek, ha jól látom ez egy digitális képkeret. A hangfalról(meghajtóról) semmit sem írtál csak azt, hogy fekete és van rajta szövet borítás(ez túlontúl szakmaiatlan), az erősítőről sem írtál semmi konkrétumot, semmi spec, csak azt, hogy a csatlakozók elől vannak és, hogy egyedi tervezés.
Ez a cikk (is) túlontúl szakmaiatlan, leírtál valamit de a szakmai része lemaradt, ami a lényeg lenne egy szakmai blogon..
Nem sértésből, de ha egy ilyen témában írsz főleg ilyen (clickbait?!)címmel, akkor legalább a szakmai oldalát ne hanyagoljuk már el..
Ez a téma amúgy is necces, mert az audiotechnika egy erősen szubjektív téma(legyen az akár digitális, akár analóg technika)

OnePlus 5T

(#3) BluEyes


BluEyes
őstag

Csak magadat égeted, és az időnket rabolod ezzel a "vicces" (= gyenge szar) írással. Legjobb lenne ha törölnéd minél előbb.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#4) Tibiajax


Tibiajax
nagyúr

..Ezt a lejátszón hideg színhőmérsékletű háttérrel egyensúlyozom ki, hűtöm le a végső akusztikai eredményt.
ezzel a mondattal máris bevonultál és helyet szereztél magadnak a 'legendás' logout-írások csarnokában.
xddd
beteg vagy, nem kétséges..

[ Szerkesztve ]

(#5) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

Nemsemmi ez a lejátszó. Kapni még valahol?

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#6) Fred23


Fred23
nagyúr

Van már elder troll nevű felhasználó a PH!-n, nem a rokonod? :D

Egyébként remek írás.

(#7) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

Ami számomra szembetűnő az a kosz és a retek illetve a por, javaslom tisztíts meg mindent, ugyanis a hangzásba esetleges zajosodás, sistergés jelentkezhet az apró porszemek által kiváltott elektrosztatikus feltöltődéstől.

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#8) Narxis


Narxis
nagyúr

Az audiophileknél csak a visualphilek a rosszabbak.

Thanos was right.

(#9) Tibiajax válasza Narxis (#8) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

nem az audiophilekkel van a gond, hanem ezzel az írással
ne keverd

(#10) e-newsee


e-newsee
addikt

:C :C :C :R :R :R
Az első pár bekezdésig még azt hittem, komolyan gondolod. Az ó-sárga dielektrikumnál kezdett a szám mosolyra görbülni. Az USB hosszabbítónál még eskü, azt hittem, komoly, mert hasonló érvekkel nem egyszer találkozni fórumokon, és a marketing is hajlamos rájátszani a tudatlanságra. (pl. aranyozott usb csatlakozó az egérhez, és pajtásai, ugye...)
Annyival viszont egészítsd ki az USB hosszabbítót, hogy arra is tegyél egy-egy ferritgyűrűt, mindkét végétől minimum 5cm-re, különben búcsút mondhatsz a tiszta hangképnek! ;)

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.