2024. április 15., hétfő

Gyorskeresés

Régi Gépterem: II.486

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . 486 . SCSI . EGA

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

II. 486:

Nagymamánál még egy 486-ost építettünk maradék alkatrészből kisebbik öcsémnek: VLB alaplap, AMD 486DX4-100, 16MB RAM, Adaptec 1542 VESA SCSI vezérlő + a 2db Quantum 240MB SCSI HDD került át bele, egy Sanyo 8x SCSI CD olvasó és 5.25” nagy floppy-meghajtó. Megjegyzem ekkor lecseréltem az eredetileg intel DX4-100 processzort, típus azonos AMD-re, csak azért, hogy AMD legyen :) Már csak monitor kellett hozzá… amit DrótPostaGalamb levelezőkliens PC-cuccok csatornáján meg is találtunk: egy színes EGA(!) monitort, mentünk is érte öcsémmel. Bár a monitor ingyen elvihető kategória volt, szembesültünk vele, hogy kell hozzá EGA videókártya is. Próbálkoztunk több félével, végül a Trident 8800 EGA/VGA kártya hozta meg a várt eredményt.

Ez az EGA monitor túlélte még azt is, hogy már majdnem felértem vele a nagymamámhoz a 3. emeletre, amikor elestem az utolsó lépcsőfokon, mert azt hittem nincs több lépcső, szóval estem vele előre, a képcső felém, szerencsére a talpára ért és csak az nyomódott meg alig egy kicsit.

A Mercury EGA monitor érdekessége, hogy van rajta 2 kapcsoló is, amivel az alapszínt lehet zöldre vagy narancssárgára állítani, utóbbival hasonló, mint a gáz-plazma kijelzők színvilága. Ez esetben más színt nem jelenített meg, csak annak árnyalatait. Zöldnél pedig hasonló, mint a CGA monitorunk. Színes játékoknál pedig kikapcsoltuk és megjelent a többi szín is :)

2 HDD közül az egyiken DOS, játékok és Windows 3.1 kapott helyet, a másikon Debian Linux.
Mindez abba az álló gépházba került, amibe a K6/2 érkezett, és pont ez okozott továbbiakban problémát. Ennek a gépnek hosszú VESA kártyái állandóan kimozdultak a lemezház mozdításától. Szóval inkább ezt kellett volna az öntöttvas házba tenni és nem az AMD K6/2-t, de mégse cseréltük vissza.

Érdekessége még ennek a gépnek, hogy ha kikapcsoljuk a turbót, akkor nem lassul hanem megáll az órajel, így inkább pillanat állj funkciót tölt be, ami bizonyos játékoknál jól jött :)

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…
386 , 486 , C64 , XT , 286 , 386DX , 5x86 , Szerver , K6/2 < II.486 >
(narancssárgával kiemelve az előző rész linkje)

Kapcsolódó bejegyzés:
CPU / FPU gyűjtemény

Ajánló:
486-os Laptop

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.