2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Régi Gépterem: 286

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . 286 . Olivetti . Herkules . oszcillátor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

Olivetti 286 (M28):

Ezt a gépet haverommal 2002-ben vettük a mogyoro PC bontónál, alkudtunk ám nagyon, még egy SCSI kártyát is kértünk mellé azé' a 2.000Ft-ért :) Az eladó mondta, van benne sok alkatrész és hátul meg egy 12cm-es venti, az önmagában megéri, de vigyétek, ennyiért Qlogic Fast SCSI ISA kártyát tudok adni mellé...
Nagymamámhoz vittük, kitisztítottuk, fázisellenőrzés és mehet. Tök jó, vagy 600W-os a tápja és 12cm-es, 4cm vastag ventilátor hűti, 2db 5mm átmérőjű (+1mm szigetelő) vezetéken ment le az 5V az alaplapra, ilyet ritkán látni az biztos, baromira fűtött az egész :)
Az alaplapon csak ISA slotok voltak, viszont oldalt volt egy hosszú csatlakozó ami lefele ment, így felfordítottuk a gépet és meglepődtünk: ennek levehető az alja… és bizony ott van alatta egy hatalmas panel, ami a gép teljes alját elfoglalja, azon van a 286-6Mhz processzor és sok DRAM + rengeteg IC… már értjük miért kellett ekkora táp :) Amúgy mindez viszonylag kicsi, 40cm széles fekvő gépházban van.
Elindult és ad képet, Herkules monitorral ment, de merevlemez meghajtón nem volt semmi. Floppy be, bootol, "C:" semmi. Jó, Fdisk és Enter, hogy megnézzük látja-e a merevlemezt.
Na és idáig jutottunk mert innentől a gép gőzmozdonnyá vált :) a ventilátor tolta ki a füstöt rendesen, közben hallottuk az MFM winchester lassuló hangját, de kép még pár másodpercig volt...
A tápot nem tudtuk helyettesíteni, így sajnos nem üzemelt. Nagymamám mondta a haveromnak, hogy vigye a gépet haza, mert nála csak működőek lehetnek. Szóval haver elvitte és úgy tudom el is adta hibásan, mivel ritka darab volt.
20 éve volt de így emlékszem rá :)

286 lassítás:

Komplett 286-os csak nagyon rövid ideig volt meg, de szereztem alkatrészeket, volt amit általános iskolás osztálytársam apjától kaptam valami gépjavításért cserébe, így az első 286-os alaplapomat is :) Ez már tetszett, végre 16 bites az ISA, mehet bele IDE és SCSI is, nem csak MFM, és végre nem annyira lassú mint az XT, utóbbi játékokhoz is kevésnek bizonyult, viszont 12Mhz-es 286-os kikapcsolt turbóval, fele órajelen is gyorsnak számított, valahogy lassítani kellene még :)
4 lábú kvarc oszcillátort a 286-os alaplapból csak azért forrasztottam ki és tettem helyébe foglalatot, hogy lassabb oszcillátorokat is rakhassak bele, erre azért volt szükség, mert a Bomb (Tank Wars) játék lassabb órajellel volt igazán jó, lassabban robbantak a bombák és a PC hangszórón is így tovább szólt :) Amikor öcsémmel akartunk egy jót játszani a Bomb-al akkor összeraktuk ezt a ház nélküli 286-ost.
A processzor órajele ekkor 3 Mhz körül járt :) Az oszcillátor frekvenciáját mindig 2-vel kell osztani, kikapcsolt turbó pedig további 2-vel, így 14 Mhz használata esetén 3,5 Mhz jön ki.
Szereztem MFM vezérlőt is és az első leformázott HDD kivételével több MFM merevlemezt sikeresen beüzemeltem.

286 alaplapok, AMD processzorral:

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…
386 , 486 , C64 , XT < 286 > 386DX , 5x86 , Szerver , K6/2 , II.486
(narancssárgával kiemelve az előző és következő rész linkje)

Hozzászólások

(#1) freeapro


freeapro
senior tag

286-os volt az első gépem nekem is. Borostyánsárga Hercules monitorral, 20mb Kalok HDD-vel :)
Többi paraméterre már nem is emlékszem.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.