2024. március 3., vasárnap

Gyorskeresés

Win10-re váltásban kérnék segítséget

Írta: | Kulcsszavak: windows 10 játékra . win10 játékra

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az itthoni játszós gépnél eddig tartott részemről a Windows 7, de mostmár muszáj váltanom. Kérem a Win7 vs 10 kommentek mellőzését, a bejegyzés nem erről szól!

Segítségeteket kérném. 10-est használok a rendszergazdák jóvoltából az elég zárt munkahelyi gépeken, illetve családi notebookokon alkalmanként. A rendszer nem ismeretlen a számomra, de játékosként egyelőre kerültem.

Milyen beállításokat ajánlanátok ha felrakom a 10 Prot? Sajnos nem találtam pontos leírást hogy mit kapcsoljak ki vagy be, mit kell tiltanom. Szeretném ha a legnagyobb teljesítmény állna a rendelkezésemre, és minden felesleges a háttérben futó automata frissítés és egyéb felesleges funkciók ki lennének lőve.

Én szeretném irányítani a rendszert, nem akarom hogy helyettem döntsön. A gép elsődlegesen játékra lesz használva.

A segítséget előre is köszönöm!

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Én ezt meg szoktam ejteni, hogy én döntsem el mikor akarok frissítani. Szerintem hasznos, meg ezen az oldalon a telepítési és után lévő beállításokra is van ajánlás.

http://dirtywindows.hu/2016/06/05/iranyitsuk-windows-10-frissiteseit/

(#2) Redneck válasza CounterBoci (#1) üzenetére


Redneck
veterán

Köszi szépen, este átböngészem! Ha valakinek van még tippje, ne tartsa magában. :R

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#3) ->Raizen<- válasza Redneck (#2) üzenetére


->Raizen<-
veterán

(#4) PuMbA


PuMbA
titán

Elég kikapcsolnod a Gépházban az Adatvédelemnél minden adatgyűjtést és háttérben futást. Alapértelmezetten a legújabb 1809-es verziójú Windows 10-ben már van Játék mód, azaz, ha játszol, akkor semmi nem fog elindulni a háttérben. Az összes buhera cikknek már nincs értelme emiatt, mert most 2019 van és bármilyen cikk, amit Windows 10-ről olvasol és 2018 nyarától régebbi az kuka, mert annyi mindent javítanak rajta folyamatosan.

[ Szerkesztve ]

(#5) #54072192


#54072192
törölt tag

Már most rosszul állsz hozzá. Nem kell programokat meg listákat kérned, nem kell tiltogatni meg törölni a rendszerben, mert ez garancia lesz a problémákra. Előbb használd a rendszert.
Nyugodtan tudsz játszani, nem fogja majd vissza a gépet. Rengetegszer azoknak vannak a leghülyébb gondjai, akik mindenbe belenyúlnak, és elég nehéz megtalálni az okát, ha mindenféle módon bele van kontárkodva a rendszerbe (tehát normál esetben talán elő sem jönne).
Ráadásul a különféle programok készítői hajlamosak riogatni és félrevezetni az embert azért, hogy az ő szoftverüket használd.

Nem fog a háttérben frissíteni, mert nincs minden nap frissítés. Újraindítani sem fogja a gépet az engedélyed nélkül. Több üzenetet is fel fog dobni, és nézd meg az aktív időszakot is, mikor biztosan nem telepít. Pro rendszeren a frissítések a gépházban halaszthatók 35 nappal, az évi 2 nagy frissítés pedig 1 évvel. Home-on állítsd be forgalmi díjasnak a netet, és akkor tényleg nem fog frissíteni (van hátránya, pl. hogy nem szinkronizál semmit ilyenkor, az élőcsempék sem működnek, ha netről szedik az infót). Ne használd hosszútávon forgalmi díjasként, mert a Defender sem frissül, nem erre van.

Pár tipp:
Telepítés közben és után ne legyen netkapcsolat (persze lehet, csak picit egyszerűbb nélküle).
- A telepítőben mindent állíts alapszintűre, vagy kapcsolj ki (vagy ahogy gondolod).
- Az aktiválás fiókhoz kapcsoláshoz ajánlott Microsoft fiókkal utólag belépni. Így egy alaplapcsere után is aktiválhatod a rendszert (OEM esetén). Ezután visszaválthatsz helyire. Az online fiók nem azt jelenti, hogy a netre jelentkezik be a gép indításakor.
- A start menü beállításaiban kapcsold ki a javaslatokat, a placeholder csempéket töröld (erre mondják, hogy bloatware, és mindenféle szarral törölgetni kell a rendszerben - ez hülyeség, a kapcsolóval meg van oldva).
- A gépházban állítsd be az adatvédelmi beállításokat, ha pedig Defendert használsz, akkor annál is nézd meg, hogy mi legyen bekapcsolva (pl. automatikus mintaküldés). Figyelj oda, mert ha letiltod az alkalmazások hozzáférését pl. a mikrofonhoz, akkor semmi sem fér majd hozzá!
- A programok feltelepítése és a rendszer frissítése után a Feladatütemezőben a telemetriával kapcsolatos feladatokat letilthatod (ne töröld). Ilyen például a kompatibilitási telemetria. Megnyitás után rögtön az aktív feladatoknál látod őket, úgy a legegyszerűbb. Ezek a folyamatok felelősek amúgy azért is, ha összeomlik egy játékod, és el akarja küldeni a hibajelentést magától. Az elküldött adatokat amúgy a gépházban meg lehet nézni részletesen.
- A játéksáv (Win+G) nem lassít semmit, nem zavar semmit. A játékmód sem. Ha mégis ki szeretnéd kapcsolni, van rá mód. Az Xbox app része a DVR is, amivel felveheted videóra amit csinálsz (akár az Asztalt is), utólag percekre visszamenőleg is, tehát nem kell FRAPS vagy Shadowplay.
- Az alkalmazások (appok) nem futnak a háttérben maguktól, ha mégis, akkor a rendszer felfüggeszti őket, ha nem használod (a Feladatkezelőben jelzi). Nem kell buherálni és törölni. Ami nem fut, az nem fut.

A többi a saját ízlésed szerinti. Láthatod, hogy csupa olyan dolgot javasoltam, amit a rendszerben mindenféle külső program nélkül tudsz módosítani. A 10-nél nagy butaság a frissítéseket letiltani, mert a Microsoft a korábbiakkal ellentétben szolgáltatásként kezeli a rendszert. Ez azt jelenti, hogy semmi sem végleges, lehetnek apróbb bugok, vagy jöhetnek hasznos funkciók a jövőben. A kezdeti 10-től nagyon messze járunk már. Fentebb említettem, hogyan irányítsd a frissítéseket.

Végezetül a CCleaner és hasonlók használatát sem javaslom. Egyrészt a rendszer szépen karbantartja magát (használd a Lemezkarbantartót - de ez ütemezett feladat is), másrészt okoznak azok érdekes dolgokat. Olyat is láttam, hogy nem lehetett alapértelmezett programot választani, vagy ott volt egy ikon nélküli "program" nevű valami a listában. Ezeknél például kiderült, hogy registry pucolóktól voltak. A registry semmilyen módon nincs befolyással a rendszer teljesítményére.

Minden tőled függ, hogy mit fogadsz meg ezek közül, én ezeket javaslom. :)

(#6) icemad


icemad
nagyúr

Szmörre nagyon jól összeszedte a dolgokat, le a kalappal előtte! :R

Én annyival egészíteném ki, hogy ha tényleg játékra való géped van, akkor nem kell semmit variálni a windowsal... (i7 proci, 16 GB RAM, 1070ti, stb...)

(#7) Krugszvele válasza #54072192 (#5) üzenetére


Krugszvele
aktív tag

Tökéletesen egyetértek.

Tegyél alá hardvert és minden szépen menni fog.

SSD, telepítés, beállítás után legalább 50 gb szabad hellyel
legalább i5 processzor
legalább 8 gb ram
ha játszol, akkor legalább rx570 vga

(#8) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Talán nem is kellene Pro. Elegendő lehet a Home változat.
Kevesebb felesleges szolgáltatás fut.

Az ezt vagy azt kapcsoljuk ki, általában félre siklik egy idő után. Bizonyosan szükség lesz később valamire, amit már régen kivan kapcsolva. És az emlékezett homályába veszett, hol kellene visszaállítani.

A Ccleaner és optimalizáló társait nyugodtan el kell felejteni.
A cleanmgr.exe része Windowsnak és tökéletesen működik. Sőt automatizálható a futása.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#9) Redneck


Redneck
veterán

Köszi a sok hasznos tippet! :R

icemad:
Az adatlapos gépen fogom használni, a következő konzol generációig szeretném kibírni ezzel a vassal.

PuMbA:
Nem alapozok ezer éves videókra és bejegyzésekre, igyekszem a leghasznosabb és egyszerűbb dolgokat megfogadni. Az adatgyűjtéseket pedig kikapcsolom, köszi.

Szmörre:
Volt már szerencsém pár Win10-es bughoz, ezért nem erőltettem eddig, de remélem azt levetted hogy az általad leírt lista sem épp rövid, ergo van mit állítgatni.

1. Nem akarom szétbarmolni a rendszert, pláne nem külső programmal.
2. Telepítéskor ki lesz húzva a net és alapbeállításokat használok (mindig így telepítek Windowst).
3. "Az aktiválás fiókhoz kapcsoláshoz ajánlott Microsoft fiókkal utólag belépni. Így egy alaplapcsere után is aktiválhatod a rendszert (OEM esetén)." Na ez egy nagyon hasznos infó! :R
4. A start menü beállításaiban kapcsold ki a javaslatokat, a placeholder csempéket töröld. - Így teszek.
5. A gépházzal és a telemetriával kapcsolatos megjegyzéseket szintén megfogadom.
6. A játék mód érdekel, de XboX app és DVR nem kell. Leginkább utóbbi nem, a ShadowPlayt szeretem.
7. Alkalmazások és appok csak azok lesznek fent amiket használok, amire nincs szükségem törölni szeretném. Olyan nagy baj ez? :U
8. CCleanert hanyagolnom kell, vettem.

Nem fogok frissítéseket tiltani, de elodázom kicsit, láthattuk mennyire jó az MS ebben. Amire nagyon kíváncsi leszek, az a modulos G-Sync Win 10 alatt. Több helyről olvastam panaszt, hogy az MS frissítései miatt, voltak gondok egyes felhasználóknál. Nem szeretnék így járni, elvégre nem ezért vettem anno a monitort.

Egyelőre meghagyom a 7-est egy másik SSD-n, biztos ami biztos, aztán majd meglátom mi lesz. :B

Köszönöm neked az átfogó választ! :R :R :R

Hieronymus:
Ezen én is gondolkodtam és még nem vettem meg. Ahogy nézem sok dologra nincs szükségem a Proból.

Krugszvele:
4790, 16GB RAM, 2SSD+1HDD, GTX 1060.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#10) twollah1976


twollah1976
őstag

Minek neked Pro?

Ha legalis, szamlaval igazolhato, nem innen, onnan, az utcan talalt kulcsod van akkor nem szoltam.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.