2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

75 vs 144 Hz dilemma

Írta: | Kulcsszavak: g-sync . 144hz . ips panel . tn panel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jelenlegi monitorom egy 8 éves TN paneles 1680x1050-es felbontású 60Hz-es (75Hz OC) Samsung 2233BW.
Leváltására 24-28" között kerestem jó képminőségű, FullHD-s, legalább 75Hz-es IPS vagy ahhoz hasonló panelű monitort játékra 80, maximum 100k-ig. Lehetőleg minél nagyobbat, hajlítás nélkül, mert félek a kép torzulásától.

Többen kérdezték, hogy miért nem keresek 144Hz-est játékra. Pár távoli ismerősöm és fórumtársak elismerően nyilatkoztak róluk, így a "Milyen monitort vegyek?" topikban ezekről kérdeztem.

144Hz TN és VA

Számomra elérhető áron leginkább TN panellel szereltek vannak, illetve pár hajlított VA-val találkoztam,de hajlítottat nem szeretnék. Olvasgattam a korábbi hozzászólásokat melyek szerint ezek a TN-ek (kalibrálva) már megközelítik az IPS monitorokat.
A betekintési szög persze továbbra sem erősségük, de ezen nem aggódok, csak játékra kell, játék közben úgyis szemben ülnék vele.

Mi a véleményetek a 144Hz-es monitorokról?

144Hz vs 144Hz G-Sync

144Hz-es monitornál alkalmazásonként beállíthatok egy fix frekvenciát, de sajnos megmarad egy bosszantó probléma. Marad a szoftveres/driveres optimális vertikális szinkron keresés az input lag függvényében. Ezt a beállítás keresést már utálom, ezért nagyon szimpatikus a Free és a G-Sync. Mivel nV kártyám van, és pár évig biztos nem tervezek AMD-re váltani így csak utóbbi jöhet szóba.

Mi a véleményetek a G-Syncről?

Akkor is jól működik ha "csak" 100-120, 75-100 vagy 50-80 fps-sel futó játékkal használom? Ez azért fontos mert nem szeretném lejjebb venni a grafikát. Nincs Ultra mániám, de Very High-ból vagy legrosszabb esetben Highból nem szívesen engedek.
Páran meglepődtek hogy 1060 mellé akarok 144Hz-es monitort. Szerintem semmi meglepő nincs benne, főleg egy G-Synces változatnál. Ha a technológia tényleg olyan jól működik (30-144Hz közötti dinamikus frekvenciaváltás és szinkron) akkor nincs mitől félnem, leszámítva az asszony "haragját".

Már megneszelte hogy monitort akarok venni, azonnal szép ruhákat kezdett mutogatni valami katalógusból... Olyan aranyos, nem? :C

Nagyjából ezek a lehetőségek ha vásárlásra adom a fejem:

1. Marad az eredeti elképzelés egy minőségi 75Hz-es IPS-re váltással, a megszokott bűvészkedéssel képtörés és input lag fronton.
Például: DELL P2717H

2. Veszek egy 144Hz-es TN paneles monitort 90-120 között és beletörődök hogy ennyiért csak álmodhatok a jobb panelről, plusz marad a megszokott bűvészkedés vertikális szinkron és input lag fronton.
Például: Acer XF270Hbmjdprz

3. Veszek egy 144Hz-es TN vagy VA paneles monitort, G-Synckel.
Például: Acer Predator XB241Hbmipr

Ebből is van 27-es de már ez is elég húzós az eredeti koncepcióhoz képest (160+). Hiába no, a G-Syncet meg kell fizetni...

4. Bámulom tovább a szürke monitoromat, TV előtt gamelve pedig szomorkodok, hogy milyen gyenge a monitor képminősége, és azt kívánom, hogy ez legyen a legnagyobb gondom az életben. Várok az árak csökkenésére, hogy később jobb paneles, nem ívelt FullHD 144Hz-es vagy 144Hz + G-Synces monitort vegyek ebben az árkategóriában. Sokan írták, hogy arra várhatok... Talán így is van.

Majdnem egy éve várok, az utóbbi hetekben kicsit elszántabbnak érzem magam. Még sosem láttam sem 144Hz-es, sem G-Synckel szerelt monitort, ezért jövő héten kipróbálom. Géppel együtt, felkeresek egy kifejezetten monitorokkal foglalkozó boltot és megnézem mit is tud a technika. Tartok tőle, hogy a próba után elveszett leszek, és nem akarok szinkron nélküli monitoron 60-75Hz-en játszani, IPS ide vagy oda.

Fő időrablóim:
CSGO, UT, BF3-4, GTA V

Később még BF1, Battlefront 2, Fortnite és Quake Champions is előfordulhat.

Hozzászólások

(#1) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Troll ON Csináld azt, amit én és ne játssz, ezzel megoldódik minden problémád! ;] Troll OFF

Komolyra véve. Tényleg jó ötlet kipróbálni, hogy ér-e annyit a 144 Hz és G-sync, mint amennyivel drágább és utána még mindig eltolhatod néhány hónappal a vásárlást, hogy meglegyen a pénzed rá.
Hogyha nem ér annyit, akkor nyugodt szívvel vehetsz egy jó IPS-t.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#2) DarthSun


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Az olcsó LG 27MP58VQ-P- nél maradtam. A Dell- en nincs DVI. HDMI+DVI+DSub megfelelőbb, sok retro gépem van. Nem is adnék többet monitorra, a Dell- ért sem. A másik két csoda meg nagyon drága. Ott a panel sajátfrissítése és az elektronika is nagyobb frekiken jár, sztem koppon, több hibalehetőség :U - csak tipp, nemigen értek hozzá.

Az LG nemrég van meg, most meghajtottam Vsync off, SSam HD- vel. Jellemző FPS 100+, zárt terekben 200 fölé is megy (már retronak számító Phenom II rendszerrel :DDD ). Szép éles, kontrasztos kép, képtörést sem tapasztaltam, jó játékmenet. Bár én csak ilyen műkedvelő gamer vagyok, megnézegetem, némelyiket végigjátszom (ha van időm).

Asszem panelből is jó darabot fogtam ki, nem látok egyenetlenséget, bevilágítást. A DirectLed- es TV után féltem kissé az oldalviládítástól, annyi hátránya van hogy a betekintési szög kissé gyengébb mint a TV- n, de még így is jó sztem.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#3) bozont válasza Geri Bátyó (#1) üzenetére


bozont
veterán

Támogatom. Érdemes kipróbálni, mert nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy látja a különbséget. Viszont arra készülj fel, hogy próba után valószínűleg mélyebben fogsz a zsebedbe nyúlni. :K
Még ha nincs is meg a 144Fps játékokban, de az az 1060 képes 80-100-ra 1080p-ben, de kis kompromisszummal még 1440p-ben is, de 60-80 biztos.
Játékon kívül is észrevehető hogy sokkal folyamatosabban, simábban mozog minden a képernyőn.
Az IPS/VA+144Hz+G-sync kombó eléggé drága mulatság, de nem 1-2 évre veszi az ember a monitort. akkor már legyen kompromisszummentes még ha drágább is. Én nagyon elégedett vagyok az Asus MG279Q-val, igaz ez Freesync-es.

Esetleg érdemes körülnézni, a 100-120Hz-es kijelzők között, lehet ott van valami olcsóbb is.

Viszont 27" vagy felette én már az 1080p-t nem erőltetném.

(#4) DarthSun válasza bozont (#3) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

110-130 cm- ről jó az 1080p, játéknál is belátható a 27" méret.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#5) Robert07


Robert07
aktív tag

Hogy őszinte legyek, én még nem próbáltam 60Hz felett monitort, viszont van egy Dell P2217H-m és ezt a szériát csak ajánlani tudom, úgyhogy rosszul nem járnál vele, az biztos. :)

(#6) dugo_


dugo_
veterán

Asus MG279Q
Acer XF270HU

FullHD 27"-ra kevés. Ezekhez a játékokhoz szerintem nem kell sync egy kicsit megnyírt grafika mellett.

(#7) bodo753


bodo753
tag

"144Hz-es monitornál alkalmazásonként beállíthatok egy fix frekvenciát, de sajnos megmarad egy bosszantó probléma. Marad a szoftveres/driveres optimális vertikális szinkron keresés az input lag függvényében"

Most hallok ilyenről először.
Ilyenkor mit csinálsz és mit érsz el vele?

(#8) AxBattler válasza bodo753 (#7) üzenetére


AxBattler
félisten

Ezt én sem igazán értem, eddig két lehetőségről tudtam:
1, A monitor driverének köszönhetően többféle képfrissítést is be lehet állíteni az "Adaptertulajdonságok"-ban: 144Hz, 120Hz, 100Hz, 75Hz, 60Hz, stb.
2, Segédprogikkal (nálam RivaTuner Statistics Server) maximalizálni lehet a VGA által leadott képkockák számát (Framrate limit).

Akkor most miről is van szó? Hogy jön ide az input lag, és hogyan befolyásolja a képfrissítést, hogy függenek össze? Főleg a Gsync-el? :F

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#9) Redneck


Redneck
veterán

Geri Bátyó: Ez a tervem, teszek egy próbát!

DarthSun: Nem koppon jár, OC-val megy 180Hz-et. Sajnos én nem vagyok feltétlenül kocagamer, és szeretnék nagyon smooth játékmenetet. Kifejezetten érzékeny a szemem. Sok haverom simán folyamatosnak látja a mikroszaggatásos vagy a képtöréses játékmenetet is, de engem egyszerűen zavar, hiába nem arra figyelek.

bozont: Néztem 100-120Hz-es monitort de nem nagyon van új.

Robert07: Köszi a tippet, de biztos hogy 75Hz alatti monitort nem akarok. Sose próbáltad 75-ön járatni?

dugø: Igen ezt sokan mondják. 27"-on már nagyobb a pixeltávolság, ettől függetlenül ha már ott vagyok, megnézem milyen. :B

bodo753: Mivel eddig csak 60 vagy 75 Hz-es monitorhoz volt szerencsém azokról tudok nyilatkozni:
V-sync off: képtörés
V-sync on: enginetől függően folyamatos kép. Az egér vagy a kontroller mozdításához képest késés a
megjelenítőn.
V-sync + Triple buffering: Smooth csak az a fránya késés.
Adaptive v-sync: Nem rossz, de ahogy kicsit is a fix frekvencia alá esik az fps, képtörés.
Fast-Sync: Nálam nem vált be, pedig több driverrel is próbáltam. GTA V, BF4 random akadt vele.

Szeretnék sima játékmenetet, de ehhez sajnos a szoftveres/driveres vertikális szinkront nem minden motor kezeli jól. Ezért érdekel a G-Sync.

AxBattler: Sok mindent kipróbáltam. Limitálhatok én fps-t bárhova, vannak játékmotorok amik vagy képtörnek, vagy vertikális szinkronnal akadnak (The Crew, Project Cars). Van rá trükk hogy aránylag simán menjenek, de tartok tőle, hogy V-sync off + G-synckel jobbak és direktebbek lennének (alacsonyabb bemeneti késés).

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#10) AxBattler válasza Redneck (#9) üzenetére


AxBattler
félisten

Én még nem olvastam olyat, hogy a Gsync csökkentené az input lag-ot.
Honnan veszed ezt?

Bár amennyibe kerül, akár el is várhatná az ember... :U

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.