2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

144Hz és G-Sync gyorsteszt

Írta: | Kulcsszavak: 144hz . predator . g-sync

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aki lemaradt az első felvonásról, annak itt az előzmény.

A gyorsteszt napja

Jó barátommal és gépemmel felkerekedtem és felkerestük a monitor üzletet. Mivel 75Hz-es IPS kijelzőkhöz már volt szerencsém, csak a 144Hz-es Predatorok miatt mentünk.

Sajnos kiállított model híján egyik szóba jöhető szinkron nélküli 144Hz-es 27 colost sem tudtuk megnézni, így a 24 colos, G-Sync-kel felvértezett Acer Predator XB241Hbmipr típust próbáltuk ki.

A monitoron indítás után manuálisan átváltottunk Display Portra, majd az nV driver beállítása következett. Alaphelyzetben be volt kapcsolva a G-Sync, a 144Hz-et két kattintással aktiváltuk.
Sajnos a gyári 180Hz-es OC módot nem sikerült működésre bírni, csak villogást kaptunk, így arról nem tudok nyilatkozni. Az eladó azt mondta, ezen a példányon nem megy, ezért nem értékesíthető, kiállított darab.

Konkrét, naplózva mért fps értékeket nem tudok így be kell érnetek MSI AB OSD által kiírt átlag képkocka számmal. Minden játék 1920x1080 felbontáson futott.

CSGO
(Cache, Offline botokkal, vegyes beállítás, 200-300 fps)

G-Sync On, fps_max 300:
Nagyon sima, folyamatos kép, érzékelhető bemeneti késés nélkül.

G-Sync On, fps_max 142 és 144:
Kicsit kevésbé folyamatos, valahogy nem volt az igazi.

G-Sync Off, fps_max 300:
Talán kevésbé smooth mint szinkronnal, nagyon direkt irányítás.

G-Sync Off, fps_max 142 és 144:
Nem rossz de volt ennél simább és direktebb is.

Unreal Tournament
(Outpost, High, akció közben 120-160 fps)

G-Sync On, Max fps: 0
Nagyon sima, folyamatos kép, érzékelhető bemeneti késés nélkül. Szinkron nélkül, talán egy fokkal kevésbé folymatos

GTA V
(Very High+, 68-75 fps)

G-Sync On és Off között nem láttunk túl nagy differenciát, és sajnos utólag esett le, hogy RTSS-ben bent maradt a 75-ös limit az otthoni monitor miatt. :W

Battlefield 3, 4 és Project CARS tesztre sajnos nem volt időnk.

Nyilván észrevettétek, hogy többször szerepel a talán szó. Nem véletlen, ugyanis a maximum egy órás kis teszt alatt, nem láttunk egetverő különbséget. G-Sync ON és OFF között. Szinkronnal kicsit folyamatosabbnak tűnt, de néha mintha felbukkant volna egy minimális képtörés a képernyő alsó harmadában. Lehet csak a szemünk/agyunk vert át és "benéztük". Annyira minimális volt, hogy talán nem is volt. A panel gyorsasága miatt a "fasz se tudja eldönteni" állapot maradt meg bennünk. Egy biztos, A GTA-s alacsony fps-nél sem láttam olyan tearinget mint 60 vagy 75Hz-es monitorokon.
Nem ismerem a G-Sync szoftveres lelkületét, így bátran kapcsolgattam Alt-Tabolás mellett. Lehet rosszul tettem? Aki többet tud a dologról, kommentben írhatna erről.

Ami tetszett:
-144Hz, gyors, mozgás közben is éles kép
-a masszív talp és állvány

Ami nem tetszett:
-kalibrálás nélkül, nem túl jó színek
-a gyári OC nem működött

Amit nem tudtam most, és ennyi idő alatt eldönteni az a vásárlás szempontjából két fontos pont. Az egyik az, hogy vajon kalibrálva milyen képe lehet? A másik az, hogy megéri-e a G-Sync a felárat. Annyival folyamatosabb? Volt vele minimál képtörés vagy csak "benéztük"?

Sajnos ilyen rövid teszttel nem sokat ment előre a projekt, csak abban vagyok biztos hogy egy 144Hz-es monitor lesz a következő. Elkapkodni nem fogom, de újabb próbát kell tegyek, hogy biztos legyek abban hogy jól döntök.

Hozzászólások

(#1) bobalazs


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

Maradj az IPSnél annak legalább szép képe van.
Netes rendeléssel meg annyira nem tudsz mellényúlni, 14 napos elállási idő miatt.
Tiszta szégyen hogy nincs egy bolt ahol ki lehetne sorba ezeket próbálni.
Persze kis országunkba még sok minden más, alapvető dolog nincsen.
Régen pl. volt gépkölcsönző, most ha kell valami, meg kell venned.

(#2) Redneck válasza bobalazs (#1) üzenetére


Redneck
veterán

Az IPS-nek valóban jók a színei, de az a baj, hogy mostmár elcsábított a 144Hz. A G-Syncet ennyi idő alatt nem tudtam eldönteni, ahhoz átfogóbb teszt kell. A Project CARS kifejezetten képtörésre hajlamos, tudom is hogy melyek a problémás szakaszok. Hülye voltam hogy nem azzal néztem meg. :W

14 napos elállásra én is gondoltam, de nem akarok élni vele. Jót akarok venni, használni, ezzel a konkrét üzlettel sem fogok elállósat játszani, az senkinek sem jó. Nagyon korrektek voltak hogy kipróbálhattam, máshol ilyen lehetőségről nem tudok, igaz nem is kérdeztem.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#3) Luck Dragon válasza bobalazs (#1) üzenetére

Az Oázisban már nincsenek kiállítva?

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#4) bobalazs válasza Luck Dragon (#3) üzenetére


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog

Nem Bp.-i vagyok, nem tudom.

(#5) Redneck válasza Luck Dragon (#3) üzenetére


Redneck
veterán

Vannak kiállított monitorok de nyilván csak a paletta kis része. :K Ha az embert érdekli pár monitor, lehet nem tudja pont azokat élőben megnézni.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#6) M@rdel válasza Redneck (#5) üzenetére


M@rdel
őstag

A 75Hz és 144Hz között, van eltérés fps-ben? Sajnos nem tudom, hogy ez a váltás a Gpu-t, vagy a Cpu-t terheli igazán.

(#7) Redneck válasza M@rdel (#6) üzenetére


Redneck
veterán

Az fps összehasonlítás nyilván nem korrekt, mert 1680x1050@75Hz helyett toltam 1920x1080@144Hz-en. Így kicsit jobban terhelte a VGA-t, de fps-ben nem volt túl nagy különbség a tesztelt címekkel. Mind jól futott, a képtörés dolog szinkron nélkül és szinkronnal is eldönthetetlen volt. Talán néha láttuk, talán nem, passz.

Az biztos hogy a 144Hz jó dolog. :K

Szerk:
Igaziból az se érdekel ha ezért hülyének néz valaki, tényleg nem tudtuk megállapítani, pedig mindent V-sync off beállítással nyomtunk. Driverben és játékban is ki volt kapcsolva, egyedüli hiba a GTA V alatti 75-ös framerate limit volt RTSS-ben.

Szerk2:
Pénzköltés? Elég valószínű, csak azt nem tudom eldönteni hogy mennyi lesz az annyi. A G-Sync felárát egyelőre nem pengetném ki több tapasztalat nélkül. Plusz ugye a kalibrálatlan TN panel sem győzött meg elsőre...

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#8) M@rdel válasza Redneck (#7) üzenetére


M@rdel
őstag

Köszönöm!

Ez nem jó hír, mert így valószínűleg pénzt fogok költeni! :D

Szerk:
Én csak 144Hz -ban gondolkodom a G-sync az ára miatt kizárva.

[ Szerkesztve ]

(#9) AxBattler válasza Redneck (#7) üzenetére


AxBattler
félisten

Aprón fenn van most egy LG 24GM77, ami 144Hz-et tud Gsync nélkül, és mind a júzerek, mind a szaksajtó eléggé ajnározta, nem véletlenül.

Használt áron nem kockáztatsz vele túl sok pénzt, ha kipróbálod a 144Hz-et pár hónapig, és csak azután döntesz, hogy kell-e neked annyi pénzért szinkronizálás, vagy IPS panel. Karácsonykor meg jönnek az akciók, leárazások - ráérsz akkor beruházni valami drágább modellbe.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#10) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Én biztos, hogy nem költenék ennyi pénzt egy TN paneles monitorra. Sem a 144 Hz, sem a G-Sync nem érhet annyit, hogy egy trágyadombot nézegessek. :(

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.