2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Seedszerverezés 1.: Válasszunk szolgáltatót!

Írta: | Kulcsszavak: szerver . torrent . seed . hobbi . fájlszerver . VPS . linux

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mivel az előző szerver diszkjei épp feladták a harcot, ideje a nulláról ismét nekiállni a folyamatnak, amit ezen írások fognak lépésről lépésre dokumentálni.

Ugyanakkor már most szeretném leszögezni, hogy az írás nem szponzorált, nem is Szentírás, minden a cikkben megnevezett szolgáltatónak vannak előnyei/hátrányai. Érdemes mérlegelni a döntés előtt, viszont én csak a saját tapasztalataimról tudok írni, így a cikk erősen az én preferenciáimat fogja tükrözni.

Bevezetésnek annyit, hogy nagyon sokáig voltam annak híve, hogy egy otthoni NAS tökéletesen ellátja a feladatát a személyes képek, videók, egyéb médiák tárolására, illetve alkalomadtán jó 1-1 linux isot is letölteni vele, amit nyilván sokáig seedben tud tartani. Valahol igaz is, hogy egy Raspberry Pi pl tökéletesen alkalmas erre a feladatra és olcsóbban nem is lehet kijönni energiafogyasztás szempontjából, de az idők során hozzászoktam pl a Plex kényelméhez, illetve azért valljuk be, egy mobil CPU még mindig nem képes egy desktop hw szintjére lépni. Viszont az otthoni szerver üzemeltetést egyrészt nem tudtam volna megoldani, mivel a feltöltési sebességem sajnos nem a legjobb, illetve némi matek után az jött ki, hogy a gép ára, illetve a fenntartási költség hónapokra lebontva számomra drágább lenne (áram, internet, diszkek), mint ugyanezt a cloudban felépíteni. Ma már simán meg lehet ezt tenni, mert a legtöbb helyen van legalább 40 Mbit/s letöltés, ami bőven elég kb mindenre, amit használok, ha meg néha otthonról kellene feltöltenem képeket, arra bőven elég a feltöltési sebességem itthon, hogy távoli szerverre toljam fel őket.

Az évek során sok cloud providert próbáltam ki és ez alapján az a tapasztalatom, hogy szinte mindegyik szolgáltatásra felvarázsolhatóak az alap dolgok, mint a fájlszerver (http megosztás, ftp), futhat rajtuk torrent kliens, viszont ahhoz, hogy az ember Plexet futtasson, vagy a picit komolyabb igények mellett is helytálljon a vas, nem mindegy mit választ az ember.

1. Az első említésre méltó kategória ennek kapcsán a shared seedbox. Ezt azok az emberek szokták kihasználni, akik általában torrentre használják a szervert, mert a hazájukban illegális lenne a torrentezés (Németországban pl gyakori), vagy akik nem tudják megengedni maguknak valami oknál fogva, hogy otthon menjen a gép és arányt építsen. Ezek általában legolcsóbbak, viszont a hátulütője a dolognak, hogy gyakran túl van terhelve egy darab fizikai szerver rengeteg előfizetővel és nagyon sokan használják ugyanazt az erőforrást, hiszen így éri meg a szolgáltatónak. Sokszor ezek a konfigok nagyon limitáltak, mivel csak egy "szeletet" kap az ember a gépből, így általában meg van mondva, hogy az adott csomag mellé hány TB internetforgalom megengedett, illetve a Plex és egyéb CPU intenzív folyamatok futtatása a legtöbb seedboxon tiltott. Sokszor root jogot sem kapnak a felhasználók, vagy ha igen, akkor is csupán egy docker containert kap az ember. Hátrány még, hogy a legtöbb esetben az adott szerver rendszergazdáján múlik a rendszer frissítése és gyakran előfordul, hogy 5-6 éves szoftverekkel/oprendszerrel van az egész szerver felkonfigolva, ami nyilván kevésbé lesz biztonságos és optimalizált. Illetve ezeket a megosztott boxokat a legegyszerűbb feltörni, így ha az adott szolgáltató hibát vét a konfigolásban, más userek is hozzáférhetnek az adatodhoz. Viszont előnye, hogy mivel az egyik legolcsóbb és legelterjedtebb megoldás a seederek körében, a legtöbb nagy névnél sokan lesznek, így sokszor csupán helyi hálón cserél gazdát az adat, ami előnyt jelent arány javítás szempontjából. Illetve sokszor vannak szkriptek és support, akik segítenek konfigolni alap dolgokat a linuxban kevésbé jártasoknak.

A shared seedboxoknál gyakori, hogy engedik a publikus trackerekről töltést, de van jó pár olyan, akik külön felhívják a figyelmet, hogy privát trackereket engednek (olyan oldalak, ahova regisztráció kell a használathoz, így kevesebb esély van a copyright követelésekre).

Egyébként ha valaki csak ritkán tölt le valamit, de azt nem otthon szeretné megtenni és csak az a cél, hogy időben meg legyen a visszaseed, annak ez egy tökéletes választás lehet. Ha arányjavítás a cél, akkor egy olyan boxot kell kifogni, ami kevésbé van terhelve. Tehát kb a szerencsén múlik.

Nekem csak a feralhostinggal kapcsolatban van tapasztalatom, talán ez a legnagyobb név az egész seedhost birodalomban, mert ellentétben a többi hasonló szolgáltatóval, ők nem határoznak meg internet forgalom limitet, hanem ami a csövön kifér és megmarad neked, azt bátran használhatod. Nekem speedtest 4000/3000 Mbit/s körüli értéket mért a próbaképp tesztelt megosztáson, viszont a diszkek és a CPU eléggé le voltak terhelve. Egyébként látszólag régi Xeonokat használnak. Olcsó és elég sok HDD/SSD helyet adnak az áráért, viszont nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy kevésbé letérdelt megosztást fogjon ki az ember és még szerencsével is nyilván semmi sem garantálja azt, hogy a jövőben is gyorsan pörögjön a vas. Illetve ha meghal a tárhelyük, akkor az adatok elvesznek, nincs backup.

2. Resellerek. Ez nem igazán egy külön kategória, mivel a legtöbb reseller shared seedboxokat árul, viszont ezekről annyit érdemes tudni, hogy általában népszerű, nem torrentre szakosodott cloud providerektől vesznek dedikált szervereket, ezeket bekonfigolják és eladják. Sajnos nekem általános tapasztalatom ezekkel, hogy a legtöbb ilyen reseller egy eleve magánszemélynek szánt és árazott konfigot még jobban megpróbál szétosztani userek között és sokszor itt az internet sebessége lesz a legnagyobb hátráltató tényező. Illetve a legtöbben 10-20%-ot rádobnak az árra, akkor meg mi értelme spórolni, ha ugyanazt a vasat meg lehet kapni olcsóbban teljesen sajátként, csak nekem magamnak kell konfigolni. Az egyetlen "előny" szintén a linuxban kevésbé jártasok számára a support, akik az egyszerűbb kérdésekre általában tudnak válaszolni.

Sajnos ezekről általában nehéz eldönteni, hogy reseller-e, vagy sem. Sokszor meg kell nézni, hol hosztolják a szervereiket például egy traceroute, vagy egy iplocation weboldal segítségével és ha az egyezik egy nagyobb szerver hosztinggal, akkor egyértelmű. Illetve érdemes felhasználók kommentjeit olvasni, vagy a supportnál érdeklődni, hátha megmondják. Ami általánosságban jellemző majdnem az összes ilyenre, hogy csak privát trackeren engedik a torrentezést.

Sokszor olyan dolgokkal csalogatják a usereket, mint tuned konfigok, amik nyilván jól hangzanak, viszont ezeket általában egy nagyon régi torrent libtorrenttel érik el, illetve pár sor kernel moddal, sokat nem jelent, ha amúgy alig van feltöltés a többi user miatt. Meg a mai qbittorrent pl már elég sok optimalizációt tud.

Ilyen szolgáltatóként kezdte például a seedit4me. Elvileg azóta nyitottak egy dc-t a hollandoknál, de még mindig a Hetznertől veszik a standard csomagjaik alá a szervereket ahogy nézem.

3. A VPS (Virtual Private Server) Ez a kategória mindenképpen előrelépés a korábbiakhoz képest, mivel ezek nem feltétlen torrentezésre szakosodottak, így egy virtuális gépet kapsz bizonyos specifikációjú hardverrel és azt teszel rá, amit szeretnél. A legtöbb VPS teljes root jogot is ad, illetve ritka az, hogy a szolgáltatók nagyon túltolnák az eladást, egy fizikai gépre több virtuális gépet raknak, mint amennyit a gép amúgy elbírna és emiatt instabil lesz a rendszer. Persze, egy-két extra VPS felhasználóval lehet több lesz a gépen, mint kéne, de még így sem jellemző, hogy gond lenne.

Viszont ezek inkább weboldalak, alkalmazások futtatására lettek kitalálva, nem pedig torrentezésre, ami egy rendkívül internet használó folyamat, így a legtöbb VPS provider alkalmatlan a feladatra, mivel gyakori, hogy meg van határozva, hogy egy csomagban havonta 2 TB netet lehet elhasználni pl. Illetve ezek általában kevés HDD/SSD tárhelyet szoktak kapni, szóval okosan kell gazdálkodni a hellyel. Plusz célszerű VPN-t használni, hogy az esetleges jogi követelések ne találjanak be. Ennek ellenére hatalmas előny az, hogy akármit fel lehet tenni a VPS-ekre, így akár lehet mailszerver, webszerver és minden más is. Sőt, ha elég erős a hardver, akár Plex alá is mehet, bár a szolgáltatók általában szólni szoktak, ha túl sok a CPU használat egy ilyen VPS-en.

Elég sok ilyet ismerek, nem fogom mindet felsorolni, csak a legutóbbi emlékeim.

A Vultr és DigitalOcean páros kiesik. Túlárazott mindkettő és traffic limites. A CPU is elég alacsony órajelen jár általában a normal compute verziókon.

Az OVH/kimsufi elég jó áron adja őket, akár már 3 euróért havonta lehet kapni VPS-t, a hardver sem rossz, a hálózat sem. Sőt, van egy 2 Gbit/s hálózattal meghirdetett korlátlan netes csomag. Ki is próbáltam ezt, de az OVH is arra van inkább kitalálva, hogy weboldalakat hosztoljon, ahol fontos a túlterheléses támadásokra azonnal válaszadás. A torrent alapvetően UDP-t és TCP-t is képes használni, de igen sok kliens ha tud UDP-t használ (az uTP miatt). Eleve az UDP csomagokat nem nézik jó szemmel, mert nem feltétlen kétoldali a kommunikáció, illetve ha rendes sebességgel megy a seed/dl, ráadásul több 100 peer van, akkor annyit lát a ddos filterük, hogy rengeteg különböző IP hatalmas mennyiségű adattal próbálja a VPS hálózatát "támadni" és ez elég az OVH tűzfalnak ahhoz, hogy azonnal bekapcsoljon és lelassítsa nagyon durván a bejövő forgalmat. Sajnos ez VPN-nel csak rosszabb lesz, pláne ha UDP alapú a VPN. De ami érdekes, hogy a 2 Gbit/s csomagomon még a speedtest is aktiválta a ddos filtert. :DDD Magyarul ez a nesze semmi fogd meg jól 2 Gbit/s. Egyébként van náluk egy 2018-as VPS-em, az a 100/100 Mbit/s netével szépen viszi a torrentet is, de az semmire nem elég. Hátránya még, hogy nagyon lassú a support.

Amikor korlátlan gigabites VPSeket keresgéltem SSD-vel és aránylag nagy tárhellyel, találtam rá a contabo-ra. A cikk írásának pillanatában 27 euróért adnak egy 1.6 TB SSD VPS-t 1 Gbit/s hálóval, 10 vCore-ral stb, 60 GB RAM-mal stb. Amikor előfizetttem, gyanús volt, hogy hol a catch. Refund nincs, hacsak nincs valami nyomós indok, így a pénz tuti elúszik, ha valami nem stimmel, de úgy döntöttem kockáztatok. Hát a legrosszabb VPS élményem eddig velük volt. A német peering borzalmas volt Európába és korábban nem volt feltüntetve az oldalukon, csak közvetlenül a fizetési adatok megadása alatt kis fehér betűkkel, hogy az unmetered amúgy nem unmetered, mert ha 9 napon keresztül az átlag netsebesség meghaladja a 100 Mbit/s-t, akkor a hónap végéig 100 Mbit/s max sebességre raknak. A szerverek nagyon tömve voltak más felhasználókkal, ezért a CPU steal hatalmas volt állandóan és valami oknál fogva az SSD-mre nem tudtam 100 MB/s-nél többel írni. Kiderült, hogy limitálják az I/O-t, hogy ne haljanak meg az SSD-k. Hát ez a sebesség lassabb, mint a HDD-m olvasási sebessége, úgyhogy érdekes stratégia, de ezek szerint működik nekik. Számomra viszont hatalmas scammer bandának tűnnek, akik inkább próbálják átverni a felhasználókat a csalóka számokkal ahelyett, hogy egyenesek lennének. A support pedig nagyon lassú volt.

Ezek után hallottam a fastpiperól, aki egy megosztott 10 Gbit/s-t ajánl minden VPS plan mellé korlátlan forgalommal. Érdemes ilyenkor a korlátlan szót elolvasva egyből megnyitni a felhasználási feltételeket, ahol egyébként leírják, hogy ha nem fair use szerint van használva a net és mondjuk túl sokat pörgeti az ember, akkor azonnal leveszik a netét 10 Mbit/s-re. Nos ettől függetlenül tettem vele egy próbát. Az SSD szerverükön 13 MB/s írással 49.0% iowaitet mértem, borzasztó instabil lett a szerver. Kiderült, hogy glusterfs-t használnak a diszkeknek, ami borzasztóan van bekonfigolva és így az egész használhatatlan volt I/O szempontból. Hagytam is, hogy lejárjon.

Ami nekem végül bevált, mint VPS provider, az a netcup. Egy német cég, akik eredetileg a Hetzner datacenterben tárolták a szervereiket, de ma már saját szerverszobájuk van, nagyon jó áron ad aránylag jó és nagy tárhelyű VPS-eket. Nekem a G8-as 6 magos Root Serverem volt tőlük, amelyben a Root Server annyit jelent, hogy garantálták számomra, hogy a CPU magok csak nekem vannak kiosztva, magyarán nincs túlterhelve a szerver. Ettől függetlenül sokan panaszkodtak ismerősök, hogy van CPU steal, nekem sosem volt. A hálózatuk nagyon gyors, minimum gigabitet ajánlanak le és fel, remek peering van Európában és a ddos filter sem túl érzékeny, mint az OVH-nál. Nekem nagyon jó tapasztalatom volt velük és még a Plex szerverem is gyönyörűen vitte, akár 4K-t is tudott transzkódolni. Viszont mivel német, a torrenttel vigyázni kell és célszerű VPN-ezni mindenképp. Hátránya csak annyi, hogy ha visszamondja az ember a szervert, akkor 2 hónappal előtte kell jelezni, mivel a szerződés 2 havonta szól. Ha pedig valaki nem fizeti be a szervert, nagyon komoly törlesztőket küldenek az emberre, akik a késedelmi díjat napok alatt nagyon durván fel tudják tornázni.

4. Dedikált szerverek Ez a fogalom a legtöbb ember számára nem is létezett olyan hobbikra, mint személyes használat, vagy seedbox, mivel egy átlagos szerver konfig fenntartása nem éppen a havi párezer forint kategóriába esik. De ez az utóbbi időben drasztikusan megváltozott, amikor néhány szerver szolgáltató elkezdett normál PC alaplapokat/CPU-kat, illetve régebbi szervereket akciósan árulni. Gyakorlatilag így egy PC-t biztosítnak a felhőben, aminek kicsit jobb az internete, mint egy otthoni előfizetés, eléred bárhonnan és ha meghal egy diszk, ingyen lecserélik. Dedikált szerver esetében tied az egész hardver, nincs osztozkodás és azt csinál az ember, amit szeretne. Nyilván ez azt jelenti, hogy ezzel van a legtöbb konfigolás is, de cserébe nagyon jó dealeket lehet kifogni. Előnye viszont, hogy általában sok tárhely is jár az elérhető csomagokhoz olcsón. Ahogy a VPS, a dedikált szerver is használható rengeteg dologra, nem feltétlen csak a fájlszerver/torrent szerver felhasználásra van kihegyezve. Ezek általában a Plexet is jól viszik.

Nagyon kevés olyan dedikált szerver hosztingot ismerek sajnos Európában, akik korlátlan netet adnak aránylag olcsón és rendes diszkekkel, az OVH és a Scaleway sajnos az áraik miatt sajnos nem a legjobbak "házi" szervernek (bár ezeknek a black friday ajánlataik általában egész jók), viszont az OVH-nak létezik egy leányvállalata, a SoYouStart, akik olcsón árulnak régi hardvereket, ott egész jó ajánlatokat lehet kifogni és viszonylag sok HDD/SSD tárhelyet kapunk igen kedvező áron. Egy darabig volt is itt szerverem. Minden csomag gigabites letöltést tud általában, de a feltöltés sajnos csak 250 Mbit/s, ami nem feltétlen elég, de még így is egy egész jó deal ahhoz képest.

Ami viszont nekem abszolút vitte a pálmát és lassan három éve innen vannak a szervereim, az a Hetzner. Egy német hoszting, akik azzal lettek híresek, hogy szimmetrikus gigabitet adnak minden egyes dedikált szerverükhöz és a legtöbb nagyon kedvező áron van. Választhatóak új, de drága konfigok, illetve az aukciós oldalukon található egy csomó régebbi generációs szerver, ami tökéletes lehet seedszervernek, sokszor 4-6 TB tárhellyel. A support is gyors és nem igazán van buktató a dologban. A hátránya egyedül az, hogy a diszkek, főleg az aukciós szerverek esetén lehetnek nagyon régiek és nem egyszer futottam bele bad szektoros hardverbe. Hacsak nem kritikus az állapot, nem cserélik, viszont ha meg igen, akkor az esetek többségében egy vadi új lemezt kap az ember. Illetve ha nem tetszik a hardver, 14 napon belül mindenféle kötelezettség nélkül vissza lehet mondani a teljes rendelést. Itt is vigyázni kell a publikus torrenttel a német cég miatt, de ennek ellenére rengeteg reseller is az ő hardvereiket adja tovább, mert a gigabites net nagyon csábító ajánlat.

Összefoglalva, amire érdemes mindenhol figyelni, azok a rejtett kompromisszumok (pl. a net tényleg korlátlan, vagy csak mondják), a szerver fizikai elhelyezése, illetve a peering, amit érdemes a legtöbb szolgáltató looking glass oldalán ellenőrizni. Azaz csinálni egy ping, traceroute és sebesség tesztet, hogy kitűnjön, ténylegesen meg lesz-e a sebesség a szerver és az otthoni net + később a peerek között. Az is sokat számít, hogy az adott szerver megosztott, ha igen mennyire. Nagyjából ezek azok, amikre első blikkre gondolni tudok, de a lista nem teljes.

Ezek alapján azt tudom mondani, hogy nem egyszerű megtalálni a tökéletes platformot, mivel szerencsére igen sok opció létezik manapság, pláne vállalható összegekért, ami viszont sokat segít az az, ha az ember tisztában van az igényeivel mielőtt opciókat kezd keresgélni. Nem jó vakon választani egy szolgáltatót csak úgy, egy Google keresés alapján, mert sokszor nem a legoptimálisabb megoldás lesz az első találat. És igen, számomra a Hetzner tűnik ezek alapján a legmegfelelőbbnek, illetve a netcup ha kisebb tárhellyel is beéri az ember. Mindkettőt nagyon tudom ajánlani.

Kommentekben pedig szívesen várok egyéb tapasztalatokat, javaslatokat, illetve akár kérdéseket ha van! A seedszerverekkel kapcsolatos egyéb kérdéseket pedig bátran fel lehet tenni a topikjában, itt: [link]

Ha lesz következő rész, abban valószínűleg majd az általam végül választott szolgálató szerverei közül fogok válogatni, illetve befejezem a rendelést.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Készült: 2021.05.04.

Hozzászólások

(#1) lazlo16


lazlo16
aktív tag

Én hetzner használok három éve . nem olcsó 47 euromba kerül osztrák 120% afa de mondjuk 6700k proci 2x2tb disk meg egy 1tb ssd :D cloudbox script fut rajta :D( plex , google cloud sinc , torrent stb... )

walkersserver se rossz amugy :D előrekonfigolt könynen kezelhető seedbox (dedikalt ), vagy mondjuk andy10bit ovh-s szerverei :)

(#2) SRII


SRII
őstag

Nekem csak annyi a tapasztalatom, hogy soha nem a vevő jár jól, én is kipróbáltam jó pár szolgáltatót, de a végén mindig van ami nem jó! lassú, ohh sokan vagytok, ha gyors lefagy mindig, ha pedig sok szálat fútatsz leáll az egész és csak gondolkodik, mert annyira le van terhelve a xeon15 éves 4 magos fos ,hogy azt sem tudja hova kakiljon, sőt volt olyan is ,hogy 360Gb tele lett a 1tb winyo 3 hét után vettem észre, ki veszi és nézegeti nem?, van 300 torrent jól megy ,ennyi, nem is írták jóvá, vagy 120 torrentnél írsz nekik,hogy uram 2 napja lassú és akadozik, áhh az kizárt itt megy mint az állat, töröljt 40-50 fájlt és jó lesz! töröltem de nem lett jó persze)Sőt ha azon is elgondolkodik az ember, hogyha ennyire szereti ezt csinálni és havi 30-50 eurot kifizet, akkor miért nem vesz egy i5 és 16gb ram és 3db 2tb winyot és miért nem sajáttal tolja? persze ahol nincs 1Gb/s net ott ez nem lehet, de az a havi 1500ft plusz áram amit egy seasonic 300w táp lead a 1-2% futó procinak folyton, ez gazdaságosabbnak tűnik, és meguntam, volt mikor elszállt velem a ló és egy hónapban volt 6-7 serverem is, volt mikor csak 2db de azok nagyok, tehát, ha havi 8-10 ezres otthagysz, akkor már csináld magad, és eléred mindé honnét, webiun keresztül stb, én nem vittem túlzásba, i5 16gb ram, 3db 4tb winyo egy 300w minőségi táp egy 15" monitor és egy 2000 forintos egér billentyű kombó, otthon volt használt régi venti, alapra beállítottam 700 fordultra még hangja se legyen, 4000ft ház (amibe van legalább 4db 3.5" hely!) és ennyi! A netet így is ugy is fizetem!

(vannak jó szerok, lehet bérleni, de vagy drága, vagy jól ki kell fogni)

[ Szerkesztve ]

Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.