2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Kulisszatitkok 2.-rész - Hogyan lesz 10 adomány számítógépből 3

Írta: | Kulcsszavak: Szekszárd . Karöltve Szekszárdért . facebook

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok. Ez az írás a szekszárdi "Karöltve Szekszárdért" Facebook csoport számára készült, folytatván a kulisszatitkokat. Az adomány számítógépek életét követjük vele nyomon. Ha szekszárdi vagy környékbeli vagy, csatlakozhatsz. Rászoruló embereken, családokon, szervezeteken szoktunk segíteni, vagy felajánljuk, ha nekünk például van egy felesleges mosógépünk, íróasztalunk, tévénk, stb. Karöltve Szekszárdért Facebook csoport. Én a Gyöngysor Alapítvány informatikai szálát viszem. Rászoruló diákoknak, családoknak építek használható számítógépet......mindenből....is :). Egy éves support-tal.

Emlékeztetőül: Hogyan lesz 9 monitorból 5 monitor egyetlen nap alatt? Kulisszatitkok 1.-rész.

Kattints a képre a nagyobb változatért

És most a folytatás. Szóval...hogyan lesz 10 adomány számítógépből 3? Így:

Hétfőn jelzi a csoportban valaki, hogy adna adomány gépet és kábeleket. Csütörtökön ismét jelzi két ember, hogy van nekik is felesleges gépük, ami megmaradt a családi számítógép fejlesztésből 6-8 évvel ezelőttről. Így két hét alatt tegyük fel, hogy 10 komplett számítógépház érkezik hozzám. Körülbelül ezek a folyamatok játszódnak le minden számítógépnél:

• Az első a szemrevételezés. Hogy kívülről milyen állapotban van a ház. Ha nagyjából jó, akkor a házat szinte biztos, hogy megtartjuk. Ha "megtaposott" ( :) ), vagy olyan szinten korrodált, megsérült/törött, akkor kuka*.

• Utána; a ház hátulról: van e nem alaplapi videókártya, egyéb kártyák, az alaplap hátlapja megvan e, és az alaplap hátsó kiépítésről nagy vonalakban lehet már látni, hogy kb milyen idős a lap, és mire számíthatok.

• A ház oldallapjának a levétele következik. Előfordulhat, hogy bármi megnézése előtt egy alapos ecsetes vagy kompresszoros porcica kifújás/tisztítást kell eszközölni. Sajnos sok olyan gépet kapok, ami az életben nem volt kinyitva és megtisztítva. Pedig ezt évente 1-szer minimum ajánlott megtenni. Szomorú, hogy erről az emberek nem tudnak.

• A tisztítás után szemrevételezzük a gép belsejét, és az alaplapot. Ha AGP-s az alaplap, már kuka* is. Ha PCI Express-es, megnézem a lap pontos típusát. Így kell megnézni, ha érdekel valakit:

Kattints a képre a nagyobb változatért

Az interneten könnyedén megtudhatjuk, hogy az adott lap, mit támogat. Egy idő elteltével pedig már fejből is tudni fogjuk. Ha támogatja a 2 vagy 4 magos processzorokat, és a minimum 4 GB memóriát, marad. Ha nem támogatja, kuka*.

• Következő lépés: kuka*. A "csillagos kuka" azt jelenti, hogy az adott gép nem alkalmas a továbbfejlesztésre, de alkatrészek még kinyerhetőek belőlük, ha van bennük ilyen, későbbi felhasználásra. Példák a teljesség igénye nélkül: sata kábelek, dvd írók, CR 2032-es alaplapi gombelem, sata merevlemezek, tápegység, ventilátorok, egyéb PCI bővítő kártyák, csavarok, stb.

• Ha a gép támogatja a 2 vagy négymagos processzorokat és a megfelelő mennyiségű memóriát, akkor jön a bekapcsolás. Bekapcsoljuk. Itt 90 %-ban azért el szoktak indulni. Max ha nem, meg kell mozgatni egy kábelt, vagy memóriát kicserélni, stb.

• Ha elindult a gép, akkor leállítjuk ( :Y , :) ) és beletesszük a számunkra a megfelelő processzort és memóriát. Ezt a lépést persze csak akkor kell végrehajtani, ha nem azok vannak benne. (80 %-ban nem azok vannak benne.) Előfordult párszor az is, hogy ahogy kaptam a gépet, úgy mehetett is tovább egy diákhoz. Mert 4 magos processzor volt benne, 6 GB rammal, stb.

• Újból elindítjuk a gépet. Itt jön mindjárt a legelső teszt program. Leteszteljük a memóriát, kikerülve ezzel a későbbi "kékhalálokat" és újraindulásokat, lefagyásokat. A memória mennyiségétől függően ez lehet 20 perctől akár a másfél óra is. A memória teszt: [link]

Sikeres memória teszt, jó memóriák:

Sikertelen memória teszt, valamelyik memória hibás:

• Sikeres memória teszt után jön a windows telepítés, melyet a végén egy megvásárolt kulccsal aktiválok, általában innen [link], de volt, hogy külföldi oldalról vásároltam.

• Ha windows fent van és sikeresen aktiváltam, akkor a legszükségesebb dolgokat telepítem csak, a hardverek driver-eit. (+ DirectX, .Net Framework, Microsoft Visual C++ 2xxx) Ebben sokszor segítségemre van a Driver Booster kipróbálási verziója: [link]

• Ha minden driver és összetevő sikeresen fent van, akkor jön egy kb. 2 napig tartó teszt időszak. Ez idő alatt ha valamelyik alkatrész vagy a monitor hibás, ezt megtudom. Processzor tesztelésre ezeket szoktam használni: Intel® Processor Diagnostic Tool, Prime95.

• Ha a monitor hibás, általában az első 5 óra alatt előjön a hiba. A videókártyát és ezzel együtt általában a tápegységet is a furmark programmal tesztelem. Sokszor előfordul, hogy az első 1-2 perc alatt lekapcsol a gép, mert kevés az áram a videókártyának. Ilyen tápcsere, és teszt tovább. Ha ezek után is kikapcsol, vagy egyéb hibajelenséget ad, akkor egy második vagy harmadik videókártyával próbálkozok. Volt olyan gép, amin szinte mindent ki kellett cserélni, csak a lapot nem. Memóriát, elemet, procit, vga-t, tápot, és így lett jó...én meg ősz :).

• A második napon általában már csak a youtube-on full hd videó teszt megy pár órán át, vagy egy játék fut, csak úgy magában.

A kapott gépek / alkatrészek, (mivel nem újak, hanem már sok sok évesek) kb. 30%-a megy át csak a rostán, a két napig tartó teszteken. De ezeket muszáj betartanom, mert nagyon nem szeretném, ha egy diáknak óra közben például lefagyna a gépe. Sok sok teszt után még régebben, mikor minden típussal próbálkoztam, rájöttem, hogy csak a 2 és négymagos processzorokkal érdemes "bajlódni". A többivel felesleges, még több memória és ssd-vel való bővítés után sem működtek megfelelő gyorsasággal. Ha tehetem minden gépet ssd-vel adok ki és külső/dedikált videókártyával. Szóval így lesz 10 gépből kb. három. Kiesnek a rostán.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelenlegi készleteim:

Három teljesen kész számítógép. Szállításra és alanyra vár. A negyedik gép tesztelés alatt.

Négy monitor.

• 5-7 darab merevlemez (sata, pata vegyesen)
• 2 db ssd (Kínából)
• 15 db vga kábel
• 15 db tápkábel
• 7 db táp
• 4 db üres számítógépház
• 20 db 775-ös processzor, ebből 2-3 Quad 4 magos (Kínából + hardveraprós felajánlás!)
• DDR3-as memória, ebből elég kevés van
• DDR2-es memória 100 db kb. vegyesen
• 6-8 db kétmagos amd processzor
• 30 db sata kábel
• sok csavar
• 30 db több méretű ventilátor
• 4 db 775-ös aluminium cpu hütő
• 2 db am2+ amd aluminium cpu hütő
• 4 db dvd író (sata, pata vegyesen)
• nyomtató, usb kábelek
• 3 db wifi router
• több utp kábel (rövidek, és 6-8 méteresek)
• 1-2 webkamera (teszteletlenek még)
• és egy csomó minden még vegyesen, usb toldó, 3.5 jack füles, ilyen olyan kábelek, stb, stb.

Kb. ennyi....
Köszönöm, ha végigolvastál.

U.i.: ami a rostán kiesett sok sok alkatrész és minden, megy a "vasas" Gábornak, aki Szekszárdon ismert mint az utcán a kocsiját tologató, és mindenkinek integető fém hulladék gyűjtő srác...

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
veterán

Köszi a beszámolót, sok sikert a jövőben is!

(#2) Meggyi001 válasza Oldman2 (#1) üzenetére


Meggyi001
veterán

:R

https://gamergep.hu/

(#3) vhw


vhw
addikt

"• DDR3-as memória, ebből elég kevés van"

Ebből látszik, hogy ezek még mindig elég masszívan használatban vannak és még nem kerültek ma sem "selejtezésre".

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#4) totron


totron
addikt

Ki számít rászorulónak? Akinek a szemében a legtöbb (mű)könny van vagy a legjobb(an működő) közhelyet dobja be vagy hogy?

(#5) Meggyi001 válasza vhw (#3) üzenetére


Meggyi001
veterán

Igen, durván használatban vannak még :K . Alig van belőle nekem is pár darab csak.

(#4) totron:

Kapcsolatban állunk a humán szolgáltató központtal, a gyermek és ifjúságvédelmi központból mentorokkal, valamint az Alapítványunk elég régi és sok embert ismerünk. Iskolákkal is kapcsolatban vagyunk. Ezek a szervezetek szoktak ajánlásokat tenni felénk. Én kimegyek elbeszélgetésre hozzájuk, és felmérem közben a lakhatási viszonyokat is. Ha bármi kétségem van afelől, hogy rossz helyre megy egy gép, nem kapják meg. Szóval szűrés és elbírálás kérdése az egész. Egyéb kérdés? :)

Sajnos olyan még nem volt, hogy egy 18 éves diáklány kacsingatott egy 4 magos 8 GB-os gép miatt rám :D .

[ Szerkesztve ]

https://gamergep.hu/

(#6) Egon válasza Meggyi001 (#5) üzenetére


Egon
nagyúr

Mi az, ami a leginkább hasznos nektek? Van olyan alkatrész, amiből kifejezetten hiány van?
Monitorból mi a minimum, amivel még foglalkoztok?

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#7) Meggyi001 válasza Egon (#6) üzenetére


Meggyi001
veterán

Monitorból: crt már nem, lcd: 15-17-19. De ebből sztem nincs hiány. Ebből úgy gondolom, hogy lényegében bármikor tudok szerezni. Ha nagyon megszorulok, egy pesti cég is tud adni ingyen 10-et is, csak fel kell érte menjek.

Ami hiányosabb, és hasznos lenne több:

-> PCI-e videókártyák
-> SSD-k (amikor van pénzem, veszek kínából 32 gigásat általában)
-> DDR3-as memóriák
-> 4 magos procik 775-ös quad-ok (amikor van pénzem, ezekből is veszek kínából párat)
-> Sata dvd írók
-> DDR3-as alaplapok

Talán ezek....

https://gamergep.hu/

(#8) Egon válasza Meggyi001 (#7) üzenetére


Egon
nagyúr

Hát ezekből sajnos nem nagyon tudok szolgálni...:(

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#9) Meggyi001 válasza Egon (#8) üzenetére


Meggyi001
veterán

Semmi baj. A szándék a lényeg! :R

https://gamergep.hu/

(#10) batyuska100


batyuska100
senior tag

Hatlábú Farkas igényesebb verzió :DDD
Ő általában sokkal gyengébb 1-2 magos gépeket adományoz CRT monitorokkal és egy kis sufnitunningal.
Jó látni, hogy ilyen jószívű emberek még léteznek. :R

Elég rosszul éreztem magam, amikor letöröltem a Radeon kártyás tesztemet, de már értemm, hogy miért nem kellettek. De nagy hasznát vettem, mert azóta is megy a 9600 egy P4 gépben, a HD 3650 egy 2 magos AGP-s gépben teszi a dolgát, édesapám használja. Mégegyszer köszönöm a kátyákat! :R

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.