2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Voodoo3 2000 AGP modern gépben lehetséges?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bár szeretem a retró hardvereket és játékokat de kissé helyhiánnyal küzdök így bár van jópár retró gépem sajnálatos módon elég nehézkes kezelni azt hogy játszhassak rajtuk. Konkrétan a Glideról lesz most szó (ami a 3dfx kártyák Api-ja).
Lehetne mondani hogy használjak valami glide emulátort de az messze nem ugyan az mint ha a rendes vas izzadja ki a képkockákat. Tehát a cél az volt hogy az egyik fő gépem amit használok alkalmas legyen glide játékok futtatására.
Szóval elkezdtem kutatni a lehetőségeket, több problémába is beleütköztem hardveres és szofveres oldalról is.

Kezdjük azzal hogy a saját Voodoo3-asom AGP csatolós a lassabb 2000-es verzió. Itt már meg is bukna a mutatvány, mert bizony nemigen találok modern gépet agp csatolóval, de nem is akarok itt leragadni szóval akkor google AGP adapter... Ebay-en találtam is, elég drága de még mindíg olcsóbb mint megvenni egy eleve PCI-os Voodoo3-ast.

Következő probléma az hogy az gépbemben már PCI sincs, így kellett egy átalakító PCI-ról PCIe-re.

Ez az egész nagy dög instabil de riserrel elfektetve már nem inog meg mint pistabácsi a biciklivel kocsma után.
Na vajon ez működet?

Az így létrejött szörnyszülött feléled él és virul. Halkan megjegyzem hogy más AGP kártyákkal is működött (Fx5600 és 7600GS-el is).
Következő probléma már az volt hogy ezt valahogy szoftveresen is el kell indítani. Gond az hogy Windows 10-re nem készült driver voodoo3-asra, hogyan is készült volna ha egyszer 20+ éves kártyáról van szó. :DDD
Nem baj felerőszakoltam rá a legutolsó moddolt drivert ami készült, de persze tesztmód meg aláírásmegkövetelés tiltása kevés lesz hiszen a 10-es már nem fogad el mást csak WDDM típusú drivert amit nem írtak voodoo-hoz.
Hogy ne legyen procilimit ezért egy aránylag nagy procit raktam a gépbe ;]

2686v3 18 mag 3,5ghz all core hackel, hűtőnek egy egyszerű Deepcool Gamma archer 2eft-os kategória AM2 felfogatóval a kínai kerethez. Ramból amit találtam hírtelen egy hyperx 4gb-osat és valami ECC-s Dell 8gb-osat, de persze kínai lapot nem érdekli megy vegyesen velük.

Jöhetett a windows 7 x64, mert azt még támogatja a hardver, azaz mégsem mert az x99z v102 lapomon az sem ment, esett kellt halálozott. :((( hiába volt win10-el stabil de arra meg drivert nem tudtam rakni.
Szóval Frankenstein géphez illően mutáns lap kellett, így az egész felépítmény ment egy szintén kínai H81 chipsetes DDR3/DDR4 kombó lapba (x99m plus v2) mert azt valamiért szereti a win7. Hogy kellőképpen beteg legyen DDR3-as ramokat raktam bele 2x8gb 1333 ECC REG-et, mert szerencsémre a proci támogatja.

A kiszemelt lap immáron stabilan futtata a win7-et és a 3dfx driver is szépen felment. Hátránya viszont hogy a turbó nem működik normálisan, hacket meg még nem írtam meg rá habár még 2ghz körüli értéken sem hiszem hogy procilimitbe ütköznék. :DDD
Tesztnek 3Dmark01se

És akkor lássuk glide megy-e?

Szóval így lett kész egy totál kevert konfig asztali H81 chipsettel, 18 magos Haswell ES procival, DDR3-al, AMD hűtővel és Pcie-Pci-AGP felépítménnyel.

Nincs lehetetlen.

A válasz a kérdésre: igen amennyiben támogatja a win7-et mert arra még van driver, meg persze hely az adapterekre. Egyszerűbb lenne glide-ot voodoo2-esel mert annál a win10 nem követel meg WDDM drivert mivel nem videókártya csak gyorsító és ugye eleve pci-os.
Kezdetnek így ennyi. Nem ez lesz a végleges gépe, hanem majd egy nagyobb konfigba kerül. Igen, még ennél is, s3647 lapba Xeon Gold 20 magos mellé...mert miért is ne? Kihajcsa... :DDD

Hozzászólások

(#1) Domonkos


Domonkos
Ármester

>Lehetne mondani hogy használjak valami glide emulátort de az messze nem ugyan az mint ha a rendes vas izzadja ki a képkockákat.
Miben mas? Miert nem az a jobb megoldas?

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#2) MasterDeeJay válasza Domonkos (#1) üzenetére

Mert egy valós kártyán azok a színek jelennek meg hibákkal amik kijönnek belőle ténylegesen (bár jobb lenne CRT-vel), emulátoron meg más jön ki. Sebesség is más, meg a legfontosabb a tudat hogy rendes valós eszköz számolja az arra írt api-val a képeket nem pedig valami emulátor.
C64-nél ez még inkább előjön, van rendes C64-em gyári monitorával és messze nagyobb élmény használni mint az emulátoron a tűéles képet lcd monitoron. Persze az más kicsit.

Na meg ersze kihívás is hogy igen ezt is meg tudtam csinálni.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) DarthSun


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Prémium Gratuláció !
Bírom az overkill cuccokat, ez pedig mindent visz :C

A 3 test probléma nem megoldható.

(#4) DarthSun válasza Domonkos (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Példa - a DualCore gépek tesztsoránál, az AM2+ esetén, a GTX285- ön már nem indult OGL API- val az NPRQuake1, nGlide- al futtattam le, csakhogy legyen valami eredmény. Drasztikus teljesítményromlás, ami nem lett volna gond, most hogy 1000+ vagy 60 FPS, mindegyik játszható - a táblázat, az utolsó oszlopban a gonddal. Viszont a kép is sötétebb, élettelenebb lett, pedig Glide- al pont az ellenkezője szokott lenni. Jó itt OGL->Glide Emu volt, de Glide-hardver-Glide-szoftver konverzió esetén is jön menetrendszerűen. Az eredeti vas a jobb...

A 3 test probléma nem megoldható.

(#5) bacsis


bacsis
Közösségépítő

...Na most akkor ugyanezt Voodoo5-el is :))

(#6) MasterDeeJay válasza bacsis (#5) üzenetére

Valószínű ugyan úgy menne. Csak az a baj hogy nincs voodoo5-öm.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#7) Tamás88 válasza MasterDeeJay (#6) üzenetére


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Ezzel próbáld ki, hogy futna Windows 10 alatt.

(#8) fatpingvin


fatpingvin
őstag

ez nagyon tetszik, elárulod honnan szerezted a PCI-AGP adaptert? sokért nem adnám ha a Matrox kártyáimat is tudnám használni a modernebb vasakban (a Volari Z11 mellett természetesen :) )

konkrétan egy ilyen megoldásban gondolkodtam már egy ideje csak nagyon nem voltam biztos benne hogy van-e értelme belekezdeni. most hogy látom a példát, nekiesnék :) amit találtam az majdnem 30e forint volt...

[ Szerkesztve ]

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#9) Fred23


Fred23
nagyúr

Nagyon durva ez a maszekolás, az biztos, de ami engem illet, számomra a Voodoo-korszak pont kimaradt, és így nem is mozgat annyira ez az amúgy fantasztikus barbárkodás.

Szülőktől kapott gépet használtam 2000-ig, nem nagyon érdekelt még hardveresen, aztán mire én álltam neki összerakni az első konfigom, pont ki is fulladt a Voodoo. Emlékszem, már az volt az alap nálam, hogy T&L-es karit akarok. GF2-t vagy Radeon DDR-t. Vagyis sokakkal ellentétben számomra soha nem volt nagy dolog a Voodoo; csak a hanyatlásukat láttam, a felemelkedésüket nem.

(#10) MasterDeeJay válasza fatpingvin (#8) üzenetére

25-30 körül van. De csak ez működik minden agp karival. Univerzális, saját vrm-el.
ez a v2 verzió:
https://www.ebay.com/itm/Adapter-AGP-to-PCI-v2-0-for-VooDoo-AGP-VideoCard-to-PCI-slot-AP2PCI/233927457618
nekem a v1.1-es van
https://www.ebay.com/itm/Adapter-AGP-to-PCI-v1-1-for-VooDoo-AGP-VideoCard-to-PCI-slot-AP2PCI/233934839605
De nagy fogyasztású kártyánál van egy tekercs ami rohadtul melegszik. Inkább kicsikre van kitalálva. Vagy hűteni kell. Nem olcsó de olcsóbb mint szerezni pci-os verziót a kártyákból.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.