2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Videókártya csere...legyen AMD, Nvidia,...Intel?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A kissé korosodó Tesla M40-es kártyámat amelyet játékra alkalmassá tettem úgy gondoltam még bukó nélkül el tudom adni, így is tettem. Nincs nagy igényem, Fullhd 60fps a cél nem ultra max grafikán.
Elkezdtem keresgélni mi is legyen helyette mert végülis nekem az m40 ereje elég volt fullhd-ra kompromisszumokkal (Kb GTX1070Ti szintre lett moddolva). Így hát keresgélni kezdtem valami mást, valami különlegeset. Kezdetnek olcsóbban 100eft alattiakat.
Vega64? háát bányaszökevényektől félek, volt vegám (sapphire vega 56) és szerettem is de ugyan ott lennék mint most igaz olcsóbban kijöttem volna vele.
Olcsóbb egy MI25 ami egy 16gb-os vega64 de hűtőt kell rá építeni, építgettem eleget legyen most kész kártya
Radeon Pro W5700 ebayről ami lényegében a sima 5700 és XT között van, hát ez is esélyes bányát megjárt példány lehet.
Na jó benézek a milyen videókártyát vegyek topikba...6600/6700/3060...nem, ez túl egyszerű lenne.
Mivel én nem vagyok egy átlagos user hanem szeretek barkácsolni ezért az épeszű embernek ajánlott kártyák kiesnek. :D Meg amúgy is hideg kiráz a gémer kifejezéstől és a csicsás kinézettől.
Vissza a teslához, radeon pro-hoz stb...vaaaagy miért is ne?
Intel Arc A770

Így inkább vettem egy vagyonért egy olyan kártyát amely nem is ajánlott sehol :DDD

Ha lúd legyen kövér alapon a korai Intel Limited Edition 16gb-os verzióját. (152eft postával)
A kártya dobozos kiadás, 3 év garanciával. Egyszerű kinézettel. Igazából egy szavam nem lehet rá, azt kell mondjam számomra tetszetős.

Követelmények megvannak végülis, leszámítva a procimat de az most nem érdekes amúgy is cserélnem kell mivel elcsesztem a vásárlás nem is kicsit de erről majd lehet külön írok. Lényeg annyi hogy a mostani procim alkalmatlan rendesen kihajtani a kártyát játékok alatt. (10 magos ugyan de csak 3,2ghz hosszú történet...később majd beszerzésre kerül 4ghz+-os verzió de most nem prioritás)Itt látszódik egy érdekes gyártási furcsaság, a két pcie tápcsati nem egyforma. Ez a korai példányokat érinti amelyeket a netes reviewek kaptak, későbbi verziókon már egyforma a csati.

A kártyához jár pluszban egy usb kábel az RGB vezérléshez, mivel nekem zárt a házam ezért nem igazán érdekel, ha nyitott lenne akkor kikapcsolnám egyből az RGB-t, most ezzel nem foglalkoztam. De lőttem pár képet hogyan is néz ki alapbeállításon a 90!! db Led fénye.

A kártyát gépbe beraktam, egy viszonylag nagy (1,2Gb) méretű drivert letöltve már használható is lett volna de jelezte hogy resizable bar offon van... Hmm úgy emlékszem bekapcsoltam.
Biosba be és nincs resizable bar opció.. de hát ott volt előttem emlékszem hogy bekapcsoltam.. Google...Ja fast bootot ki kell kapcsolni rebar-hoz és meg is jelent a beállítás a driver sem szórakozott többet.
Első benyomások:
A kártya igen halk még terhelve is, bizonyos teszteken enyhe coil whine hallható. Gyári beállításban 185w-ra van rakva a TDP amelyet a hűtő könnyedén hűt tekintve valami modern hőkamrás megoldásal van dolgom.
Na nyomok is egy superpositiont és furmarkot hogy stabil-e a kártya hiszen nem egyből játékkal kezdtem.

Intel ezt a kártyát hivatalosan RTX3060 ellen szánta hogy annak a teljesítményét meghaladja.
Nyers teljesítményben viszont RTX3060Ti-t is hozza, valamint RX6700XT-t is könnyedén. De ezt a teljesítményt játékok alatt is kellene hoznia.
Netes tesztek alapján amire optimalizáva van ott akár 3060ti felett fut.

A korai netes teszteken rosszul szerepelt a kártya, intel nagyon korán adhataa ki. Nem igazán értem mi okból mert kb októberi teszteken még gyenge értékeket produkált és dx9-10 módban egyenesen katasztrófa volt. November-December környékén szállingózott be hozzá olyan driver amellyel már többszörösét tudta a korábbi tesztekhez képest.
Maga az Intel achemist arhitektúra inkább vulkan/dx12-re készült, ez miatt harmatos dx11 és korábbi teljesítmény jellemzi. Igen ám de attól hogy valaki egy nyelven gyengén szerepel idegen nyelvüekkel való beszédben még kérhet köztes tolmácsot amellyel megérti majd a beszédet és válaszolni is tud. Magyarán szükség van jópár régi játéknál egy API fordítóra azaz Directx to Vulkan fordítóra. Linuxosok ezt talán jobban ismerik, nekem még újdonság.

Tapasztalataimat folyamatosan fogom megosztani.
Kezdjük Ray tracingel mert végülis a kártya támogatja és miért ne.

Quake 2 RTX - a játék szépen fut azaz 40-50 fps között, elvileg nvidia kártya kell neki de ez az első gen RT valamilyen szinten kompatibilis még optimalizálás nélkül is így a játék minden hiba nélkül futott video módnak is RTX ként működött pedig nem is az.

Cyberpunk 2077
Na itt bonyolódnak a dolgok, a játék nem kezeli normálisa ezzel a kártyával a beállításokat. Furcsa eredmények jöttek ki. Gyakorlatilag minden benchmark után más más eredmények lettek. Nem értékelhető. Viszont itt meg kell jegyeznem hogy jelen konfigommal nem tudom tesztelni rendesen a proci miatt.

A fenti eredmény másodjára már csak 40 átlag fps-t tudott így nem tekinthető mérvadónak.
A játék egyébként teljesen játszható ultra és RT ultra beállításokkal de nem az én szám íze szerint mert jó sok mindent kikapcsolok. Valami bug miatt de low-mediumon a játék akadozik, igen kénytelen vagyok ultrán játszani mert úgy folyamatos. Betudom a korai drivereknek és a gyenge procimnak. Lényeg hogy megy számomra elfogatható módon. Játék alatt nem tapasztaltam grafikai hibákat, sem akadozást leszámítva ha túl alacsonyra vette le valamit ami vicces. Úgy gondolom részemről normális procival és driver optimalizálás után RT-vel fullhd-n 60fps nem lesz lehetetlen pár visszavett beállítással.
Később visszatérek a teszthez más processzoral és friss driverrel mert értékelhetetlen amit csinál.

Aztán pár régebbi játékkal:

Kingdom Come Deliverance
Ezt én moddoltam kicsit, HD pakkok, reshade stb. Tesla M40-esen jól futott. Itt is megvan a fix 60 Fps de nem minden esetben, dxvk-val viszont mindig és 80-90 körül is fut. Ennél a játéknál érezhetően jobb a vulkan api. Szerintem később javítják, sima modernebb crytek motor ahogy tudom annak illik futnia fullhd-ben 60-al ezen a kártyán.

Vintage Story, 7Dtd, War Thunder
Kenyérpirító elviszi max grafikán, itt is úgyan úgy fut mindegyik, nem tapasztaltam grafikai hibákat. Talán annyi hogy a War Thunder mintha fényesebb lenne bár fene se tudja.

Skyrim SE legfrissebb
4k-8k textura modokkal (110Gb) és enb, reshade meg minden ami csak létezik fut fix 60 fps-el reshade-vel. Nem szükséges hozzá a dxvk. (korábbi grafikai konfigokat töröltem)

Call of duty UO: Tudom ez kicsit furcsa 20 éves játékot idevenni de opengl miatt érdekes, igazából ugyan úgy fut vagy talán jobban mint a tesla m40-esen mindenféle trükk nélkül.

Star Citizen
A persistent universe fix 30fps-el megy de szerintem valami szoftveres limit lehet és néha akadozik, ugyan így ment a régebbi kártyáimmal is szóval nem mérvadó. Igazából újra kellene raknom meg kitörölni a korábbi agyonhekkelt konfigjaimat. A játék újratelepítés és appdata törlés után játszható 40-60 fps között. Ez a játék úgy tudom vulkanra tér át ami majd fekszik az intel kártyának és még több fps lesz elérhető. Most ez még nem érdekes számomra.

Driver és beállítások:
A kártya control panelje bugos, azaz minden indításkor rendszergazdai jogokat kér magyarán MS szerintem nem hagyta jóvá vagy alapból rossz jogokal fut. Valamint ha elkattintok róla bezáródik. Képmetszővel sem lehet róla képet menteni csak printsrcreenel. Beállítás is igen kevés.

Tuningot még nem próbáltam, sok értelme amúgy sem lenne procilimites környezetben. Ahogy utána olvastam van benne bőven tartalék.

Szétszedés:
A kártyát garanciális mivolta miatt nem szedtem szét, később majd ha hőmérsékletei rosszak lesznek azaz lassul akkor nyilván újra pásztázás miatt szükséges lesz szétszedni. (kérdés mi a helyzet ilyenkor a garival)
Aki kíváncsi rá mégis hogyan néz ki a kártya szétszedve annak figyelmébe ajánlom a Techpowerup erre vonatkozó cikkjét:
https://www.techpowerup.com/review/intel-arc-a770/3.html

Eddig pár nap használat után:

Pozitívumok:
A kártya halk, masszív, hőkamrás modern hűtésű, coil whine minimális
Kinézetre számomra szép, igényesen összerakott, doboz minimális semmi fölösleges csicsa
DX12/Vulkan/RX-ben szerintem versenyképest az RTX3060-assal és akár nagyobb kártyával is.
fan stop, alapból nem vagyok híve a dolognak de itt egybefüggő bazi nagy hűtés miatt kevésbé alakulnak ki forró pontok, más félépítésű kártyánál ezt negatívnak írnám be azaz ott ahol nem fed le mindent a hűtés
Első próbálkozásnak modern videó kártya fronton jól sikerült. (bár való igaz volt korábban i740-esem is :D )

Negatívumok:
dx9-10-11 játékoknál foglalkozni kell vele, jópár játék jó ha gtx1060 szinten fut így dxvk használata szinte kötelező, ekkor legalább hozza az előző kártyám szintjét (kb 1070ti felett lehet valamivel)
Kiforratlan driver, a koraiak egyenesen használhatatlanok voltak
RGB-t kihagytam volna, csak trendiek akartak lenni szerintem semmi szükség nincs rá, szerencsére kikapcsolható.

Szerintem ha Intel ráfekszik a driveres javításokra vagy akár a fejlesztőket is ösztönzi ilyen olyan módon akkor akár egy ajánlott kártya is lehet belőle. Jelen formájában csak annak ajánlom aki szeret kísérletezni és/vagy unja a szokásos AMD/Nvidia párost. Úgy gondolom ha valami csoda folytán sikerülni rend betenni a szoftveres akadályokat akkor akár 3060ti-3070-es szint is hozható a játékok nagy részében mert maga a kártya paramétereiben képes lenne rá. Azt figyelembe kell venni hogy Intelnek ez nagyon új pálya gyakorlatilag a semmiből összehozott egy használható kártyát és pár hónap alatt versenyképessé is tette pár játékban. Igaz maga a kártya szerintem jóval magasabb kategória ellen készült (rtx3070), felépítésben és minőségben is ez látszik szóval kényszerből hozta egyel lejjebb az egészet.
De azt senki nem tudja megjósolni mi lesz a jövő, elképzelhető hogy kidobja a fenébe (lást Larrabee meg sok másik hasonló projekt) bár erre kicsi az esély de az is lehet hogy megváltja a világot és akár viszontlátjuk PH ajánlott plecsniével vagy csak ott lesz a nagyok mögött kicsivel.
Régen kételkedtem benne hogy Intel képes lesz ilyet összehozni (ezt többször is hangoztattam topikokban) és azt kell mondjam kellemesen csalódtam. Nyilván úgy álltam hozzá hogy úgy is el fognak cseszni valamit és kidobják a projektek kiadás elött. Egyesek a két nagy gpu gyártó megtörését várták tőle. Igazából a kártya működik, driverek egyre jobbak, árban van mit faragni.
Részemről hajrá Intel!

Egyebek:

Arc OC Tool
https://skatterbencher.com/arc-oc-tool/

A cikket frissítem tesztekkel amint meglesz az új processzor.

Hozzászólások

(#1) kzsolti97


kzsolti97
csendes tag

Vettem én is egy ASRock Predator BiFrost Intel Arc A770 OC 16 GB verziót és abszolút pozitív csalódás volt ahhoz képes amit vártam. 5800X mellett tök jól használható 1080p-ben

Csak a Windows 7 :)

(#2) tibaimp


tibaimp
nagyúr

Használd egészséggel! :R
Én a kistesóján egy A310/380 gondolkozok, egy HTPC építésében. Az alap már meglenne (maga a gép), csak kellene normális HDMI kimenetű VGA, meg persze TV :B , de ami késik nem múlik. :K

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#3) DarthSun


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Nem is tudtam hogy az Intel is beszállt a buliba :B Első próbálkozásra egész jó, reméljük hogy a kettős versenyt felváltja a hármas. Azért az Intel a procik miatt elég nagy tapasztalattal rendelkezik hogy csak úgy beugorjon a videobizniszbe. Viszont egy 3. procigyártó létrejötte és sikere nem valószínű, az valszeg kétpólusú marad.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#4) MasterDeeJay válasza kzsolti97 (#1) üzenetére

Mármint Acer nem Asrock. Grat hozzá!
Most 3 gyártó van Intelen kívül, Acer, Asrock, Gunnir. De nem tudom hogy maga az Intel meddig fog gyártani saját néven limited editionokat vagy már lehet fel is hagyott vele.

tibaimp
Sok sikert hozzá, ilyen téren el van látva minden jóval.

DarthSun
Ahogy olvastam AMD-t már be is húzta negatív irányba eladásokban, ami azért érdekes mert még mindig nem egészen készek ezek a termékek. Azaz driverileg van mint dolgozni rajtuk. Ennek ellenére veszik, mondjuk belefáradt mindenki az AMD/Nvidia szivatásba.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) GreatL


GreatL
őstag

Ha veszel valamilyen kártyát arra lehet rakni nem csicsás Arctic léghűtést vagy akár vízhűtést is. RTX 2080 Ti-m olyan puritán volt a kocka hűtőtömbbel hogy csak na, nulla RGB mellett.

Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Voda Samsung Galaxy A54 | Pocketbook Inkpad 3 Pro

(#6) Fred23


Fred23
nagyúr

Azt hittem, láthatok majd egy Fire Strike eredményt is. :)

Gondolom, ez a kari abban nem egy nagy ász (DX11-es bench), de azért kíváncsi lennék rá, mennyire tudja megcsillogtatni a tudását.

(#7) MasterDeeJay válasza Fred23 (#6) üzenetére

3Dmarkok nem futnak nálam, system info szétfagyassza a gépet. Valamiért az ES procikat nem szereti. Ha meg letiltom akkor nem tudom közzétenni az eredményt.
De találtam párat hátha referenciának jó, nyilván húzott eredmények de nagyon egyszerű tuningolni, ész sem kell hozzá. Felhúzol pár csúszkát azt annyi. Boost 2600-2700 között megy effektive, ramokat még nem lehet húzni.

FIRE STRIKE
36 470
https://www.3dmark.com/fs/29074134

FIRE STRIKE Ultra
7 845
https://www.3dmark.com/fs/29252711

FIRE STRIKE EXTREME
16 775
https://www.3dmark.com/fs/29193157

3060Ti szint alatt valamivel totál alapon, húzva meg felette.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#8) Iramirez válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


Iramirez
aktív tag

Rég vártam egy ilyen tesztet.Isten áldjon meg érte !! :) :R

(#9) Fred23 válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


Fred23
nagyúr

Köszi őket, közben nézelődtem azért magam is. Az A380 elég rosszul szerepelt sajna, de az A770 szerintem rendben van.

(#10) MasterDeeJay

Procim még nincs meg (i9 7900X) de tudom egy xeon silver 4215R-be tesztelni (az csak 8 mag 3.6ghz all core kb 10 gen i7)

Vintage Story PH szervere újra fut!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.