2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Inno3D P102-100 bányászkártya játékra (~GTX1080Ti 10Gb GDDR5X)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gondoltam egyet és emelem a szintet, előzőleg egy P104-100-as kártyát teszteltem de túladtam rajta haszonnal és akkor miért is ne frogassam tovább a kísérletezésre szánt pénzemet és legyen eggyel nagyobb bányászkártya a birtokomba.

Megjegyzés: Ezt a bejegyzést közzéteszem, annak ellenére hogy sikertelen lett a kártya teljes bemutatása.

Az eredeti cél CUDA gyorsítóként használni, ebben nincsen semmi különleges mivel alapból is képesek erre ezek a bányászkártyák. Igaz van buktató is ami némely CMP kártyát érint amely nem tud minden módban számolni de ez most ezen szériára nem jellemző. (Ha lesz CMP kátyám akkor ezzel is foglalkozok majd)

Ahogyan az előző P104-100 kártyánál itt is felére volt csökkentve az eredeti vram mennyiség azaz itt a 10Gb-ból 5Gb volt elérhető de szerencsére már készen moddolva kaptam a kártyát. Azaz vettem 35eft-ért ebayről egy olasz eladótól így áfát, vámot stb-t nem kellett érte fizetnem. Ez az ár nem kiemelkedően jó tekintve játékra korlátozottan alkalmas a kártya a limitált pcie sávok miatt.
A legjobb lenne hogy ez a tonnányi bányászkártya minél jobban ki lenne használva, mert oké hogy kibányászták az értékük többszörösét de utána miért is kellene eldobni őket. AI őrület miatt CUDA gyorsítónak már most használhatóak. Játékra is jó lenne teljes értékűnek de még nem sikerült a legnagyobb limitációt feltörtni azaz a pcie sávok butítását, gyakorlatilag ha az sikerülne már egyből közel teljes értékű kártyaként működhetne. Gondoljunk csak bele 20eft körül lenne GTX1080-asunk vagy 30-40eft körül pedig ~GTX1080Ti. Oké mára nyilván nem annyira erősek de fullhdban megkötéssekkel bőven használhatóak a mai címeknél is.
A másik gond az hogy a kimeneteik le vannak tiltva. Ez mind bios szinten, hiszen fizikailag rajta vannak a pcie sávok és smd alkatrészeik csakúgy mint a kiemenetek és azok alkatrészei.

A játék nálam most sokadrangú de szeretném azért tesztelni mire képes.

Első ami feltűnik hogy ez kevesebb feldolgozós és a memória busz is nyesve van 10%-al, cserébe viszont a GPU órajelei 5-6% jobbak (ram kevesebb azaz 480mb/s helyett 440mb/s-et kapunk. TDP ugyan úgy 250w.

Tehát 10% mínusz feldolgozókban és ramsávszélben viszont ~5% órajelnövekedés de csak a GPU-nál. Ez nem akkora veszteség, valószínű van benne még tartalék ha szükség lenne szintre hozni, viszont mindenképpen bőven a GTX1080 szint felett van és csak picivel marad el a 1080Ti szintjétől.

Na de nézzük a kártyát..azaz inkább ne nézzük mert annyira okádék állapotú hogy nem is tudom hogyan mutassam be. 2018-as gyártású, azaz aránylag új bár a látvány nem ezt sugalja.

Látszik hogy nem éppen jó állapotú, konkrétan rozsdás és oxidos sok helyen. Kezdjük egy pasztázással mert ezt nem tartotta karban senki, igazából szerintem valami nedves helyen töltötte életét.

Erre mondhatom hogy megyek hányni és az is szebb lesz. Na de ne szapuljuk a kártyát. Közelítsük meg mint kihívást.
Paszta betonkemény volt, padok szintén, törnek le darabokba. Venti mintha sikítana, nem az a hangos ventihang hanem mintha fémesen csikorogna valami.
Mindegy hozzuk ki a legjobbat a kártyából!


Látható hogy a 16x pcie csatlakozónál csak 4 sávon vannak kondik. Vajon ha helyreállítanám a hiányzó kondikat akkor működne 16x-en? Ne szaladjunk előre, nem nyúlok bele semmibe mert kellenek az alapokról is tesztek.

Gép felismerte eddig jó, bár sok jót nem remélek.

Indítok egy superpositiont...kékhalál... nem jól kezdődik. Mindegy lehet driver hiba.
Na akkor cuda teszt.

Hozza amit kell de kissé furcsa a monitorozás, túl hűvös a kártya pedig a hűtése alapján nem így kellene viselkednie.
Mehet a cyberpunk és közbe nézem a max értékeket.

Pcie sávok limitálnak, de nézzük a jó oldalát a kártya működik. Viszont még mindig nem futtattam ki rendesen. Valahogy kell a superposition. Átraktam a nagygépbe ahol másik driver van fent.
Elsőnek feltűnt hogy GPUZ szenzorok furán mennek, akadnak vagy késnek. Indítom a superpositiont és nincs kékhalál viszont nekiállt csíkozni már a loading screen alatt aztán egyszer csak...kékhalál...
Nem hiszem el, mi a fene van. Indítom újra a gépet a kártya felkiáltójeles az eszközkezelőben.
Ahogy sejtettem, erős terhelésre valami elszálhatott de adok esélyt neki megy vissza a másik gépbe ahol a cyberpunkot futtattam hátha driver baja van.

Sajnos itt is halott.
Béke poraira....

A cikk így a kártya halála miatt meghiúsult.

Bár már a kártya kibontása után felötlött bennem egy idézet a South Parkból:
„Ezt ki nem látta előre?”

A kártyát ebayről vettem 35eft-ért olasz eladótól, bár már a kibontáskor vissza kellett volna küldenem a sok rozsda miatt de adtam neki esélyt azt remélve hogy bár a kinézete alapján kuka kategória talán rendbe tudom hozni. Viszont az első nagy terhelésen megdöglött. Azt nem értem hogy az eladó mit gondolhatott amikor felrakta eladásra. A következő kártya pedig CMP 40HX (RTX2070) lesz persze csak akkor ha majd ennek visszakaptam az árát és postázás árát is.
Pedig most nagyon kellene egy olcsó és erős cuda képes kártya a projektjeimhez.

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
veterán

Ilyenkor valami forrasztási baja lehet vajon?

(#2) MasterDeeJay válasza ncc1701 (#1) üzenetére

Totál oxidos volt rajta szinte az összes smd. Akár mi lehet.
Tippre amúgy az extra oxid miatt smdk értékei másztak el. Lehetséges hogy javítható erős alkoholos, enyhe savas kezeléssel.
Nem kezdtem sem mérésnek, sem javításnak. Ebayen keresztül úgyis visszakapom az árát meg a visszapostát.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) ncc1701 válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


ncc1701
veterán

Számomra is érdekes volt látni, h milyen állapotban van a kártya, normális esetben max poros/koszos lenne.
Mindegy, szerencse, h vissza lehet küldeni, nyilván nem kezded el berhelni.

(#4) MasterDeeJay válasza ncc1701 (#3) üzenetére

Visszaküldtem.
Csak pasztáztam mx4-el és kifujattam amennyire lehetett, szerencsére padokat nem álltam neki cserélni. Amúgy is reménytelen volt, annyira hulla volt szegény.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) Gdi


Gdi
senior tag

Szerintem ugyan attól rendeltünk, én egy P104-100 "8GB" és egy 106 6GB-osra neveztem be kísérletezgetni.
A 104-es viszont 4GB verzió lett, szóval még át is lettem verve, azon kívül, hogy van leesett smd kondi, meg lemezcsavarral visszaerőszakolt hátlap.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#6) MasterDeeJay válasza Gdi (#5) üzenetére

https://www.ebay.com/usr/0xrick
Ettől rendeltem. Az hogy 4Gb az mindegy mert mindegyik 8Gb-os megfelelő biossal. (ha kell segítek) Nem volt fizikailag 4Gb P104 és 5Gb-os P102, mindegyik csak bios szinten volt felezve. Ahogy tudom mindegyik moddolható nagyobb ramra.
Ebayen ilyet egyből reklamálni kell, pont azért kerül többe ebayen ilyen mert be vagy rá biztosítva hogy vevőként csak jól járhatsz, nem verhetnek át. SMD sérültet is egyből dokumentálni mert az lehet szállítástól is.
Nekem is azzal kezdte hogy biztos nem hűtöttem és leégget... hát a bordán nem lehetett átlátni akkora volt a dzsuva, nem győztem takarítani. Meg hogy no return, igen de ez keményen return mert egy rakás rozsda az egész és le is égett pár teszt után.
Most már úton van vissza az eladóhoz és persze kiszedem belőle a feladási díjat is (11eft).
Minden esetben az az alap hogy az eladó sértetlen terméket kap, használtként lehetnek rajta karcok stb de hiánytalannak kell lennie, működést semmilyen esetben nem befolyásolhatja, ha ennek nem tesz eleget akkor for parts besorolással kell hírdetnie vagy fel kell tüntetni mindent képekkel.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#7) Gdi válasza MasterDeeJay (#6) üzenetére


Gdi
senior tag

Igen, tőle :)

A 4G-8G témában majd lehet kérek segítséget. Köszi! Egyelőre nem mertem semmibe beletenni kipróbálni őket (az is lehet már azzal a biossal van, csak a kártya címkéjén láttam a "4G"-t, és ezért feltételeztem), az SMD-t visszaforrasztom, mert az egyik felén még fogta a forrasz, csak fityegett kicsit, így megvan az is, nem hiányzik.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#8) MasterDeeJay válasza Gdi (#7) üzenetére

Neked nem volt rozsdás?
Biost majd adok!

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#9) Gdi válasza MasterDeeJay (#8) üzenetére


Gdi
senior tag

Eléggé oxidált, meg a szolikonos folyásokba beleragadt minden dzsuva.
Lövök majd róla képet, mert behoztam melóba, mert a forrasztóim is itt vannak. Csak most rámszakadt némi munka..

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.