2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Nvidia Tesla M40 12/24gb moddolása játékhoz (TitanX(M) / GTX 1070 szint)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előző bejegyzésemben a K20 szériát modoltam de most ideje szintet lépni.

A kártyáról:
A kártya eredeti célja szerverparkokban esetleg nagyobb workstationokban fizikai számítások, gépi tanulás, és egyéb eredetileg nem 3d grafikus műveletek elvégzése. Ennek ellenére kis trükkel rá lehet venni arra hogy egy kimenet nélküli videókártyának használjuk.
A kártyán GM200(GL) GPU található amely teljes értékű azaz gyakorlatilag ugyan ezt találjuk a TitanX és kissé nyesett formában a GTX980Ti-n is (azaz kicsivel optimalizált és fejlettebb formában). Az architektúra Maxwell ami a korábbi Keplerhez képest igen sokat javult fogyasztás terén és meglehetősen jól tuningolható. Érdemes hozzátenni hogy mint mindig az ilyen célra gyártott GPU-k jobb minőségűek tehát eleve kevesebb fogyasztás várható mint az asztali társaknál.
Videoramból van 12gb és 24gb-os modell amelyek ugyan azon órajelek, nem látom értelmét a 24gb-os modellnek játékra hiszen a 12gb-osat sem igazán tudjuk kihasználni.
Techpowerup Tesla M40 specifikációk

Követelmények a kártya működéséhez:
- UEFI boot és abban telepített windows szükséges valamint a CSM kikapcsolása amennyiben ezt nem tesszük meg a moddolt kártyát nem fogjuk látni a rendszerben

- Above 4G decoding biosban bekapcsolása - ez miatt nem minden alaplap kezeli a tesla-kat

- Hűtés megoldása, ez talán a legnehezebb alább külön bekezdésben foglalkozok vele.

- Elegendő teljesítményű tápegység ami a többi hardvertől függően 400-500w minimum. A kártya 8 pin 12v EPS csatlakozót használ ami NEM egyezik meg az amúgy videokártyára köthető 6 és 8 pines csatlakozóval szólva SEMMI ESETRE SEM KÖSSÜNK RÁ PCIE TÁPCSATIT! Ezt azért írom le mert bizony a 6 pines bedugható viszont fordított a polaritása ami miatt garantáltan meg fog sülni valami.


Tehát a kártyához 8 pines EPS csatlakozó szükséges ami leginkább az alaplapokhoz szokott menni, nagyobb tápokon kettő is van így elméletileg lesz egy szabadon. Ha nem akkor itthon is kaphatóak átalakítók.

- Engedélyezett integrált videókártya vagy ezen hiánya esetén másik kártya amin majd a kimeneti képet kapjuk. A kártyának elég csak a monitor felbontását/képfrissítését kezelni, nem szükséges semmilyen 3d képességgel rendelkeznie.

- A kártyának szükséges lehet még a hátlapját módosítani mert eredetileg ez szerver környezetbe tervezték. Többféle hátlappal találjuk meg, vagy akár hátlap nélkül is. Valamiféle tartót vagy rögzítést mindenképpen kell hozzá barkácsolni, ne a pcie slotra terheljük rá ezt a téglát.

- Szabad PCIe 16x slot, mivel a kártya nem minden esetben működik 8x slotban!

Hűtés megoldásai:

Legolcsóbb de egyben a legbarbárabb megoldás ha a hűtő fedlapját levesszük majd a bordákat kihatogatjuk és úgy rakunk rá nagyobb méretű ventillátorokat. Ezt csak akkor ajánlom ha az alulfeszet biost használjuk mert gyárilag 250W TDP-t ilyen módon nem fogunk tudni kezeleni.

Második megoldásnak vagy a kártyán kívül vagy belül házilag barkácsolunk valamilyen tölcsér formát amenynél lehetőleg minél nagyobb levegőszállítású ventit rakunk.

Harmadik megoldásnak ha van lehetőségünk 3d nyomtatásra vagy ismerünk valakit akkor elérhetőek kész modellek a kártyához amelynél már csak a ventilátorokat kell beszereznünk. A gond azzal van hogy a sima PLA ami olcsó anyag 3d nyomtatáshoz nem bírja a hőt amit a kártya majd ont ki magából, oda kell figyleni rá hogy lehetőleg valami olyan anyagból nyomtassuk amely kibírja a kártya üzemi hőmérsékletét.

Lehetőség van még vízhűtésre, esetleg a 980ti és titanx-hez készült gyári hűtők felszerelésére.

Fontos megemlíteni hogy a kártyán nincs kész ventilátorcsatlakozó ugyanakkor a biosban a vezérlése megvan, nincs kizárva hogy a kártya képes lenne vezérleni ventilátorokat (helye megvan a kártyán). Én inkább saját magam oldottam meg a vezérlést, gyakorlatilag kézzel állítom ahogy éppen használom.

Szoftveres oldalról:

A kártyát Quadro M6000 driverrel lehet meghajtani, nvidia oldaláról letölthető

Szükséges még a physx driver mivel ebben a quadro driverben ez nem található meg: [link]
Ha ez megvan akkor telepítés után át kell kapcsolni a kártyát WDDM módba.

Indítsunk egy rendszergazda parancssort majd:
nvidia-smi -L
Itt látjuk hogy a kártya TCC módban van, valamit van egy ID-je (ami 0 ha nincs más nvidia kártyánk) ami szükséges lesz a következő parancshoz.
nvidia-smi -g 0 -dm 0

Indítsuk újra a gépet és ha minden jól ment akkor a gépházon belül ha megkeressük a grafikai beállításokat akkor alkalmazásonként kiválaszthatóvá válik a tesla gyorsító. Minden játéknál amellyel használni szeretnék fel kell venni és hozzárendelni a nagy teljesítményű tesla gyorsítót. (Windows 11 esetén választómenüben lesz!)

Amennyiben nem látjuk a teslát és nem is tudjuk kiválasztani akkor regedit-be keressük meg az alábbi részt:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ Class {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Itt látjuk felsorolva a gépbe telepített vagy korábban belerakott kártyákat 0000,0001... azonosítókkal. Keressük meg a tesla kártyát és töröljük belőle a AdapterType-t, valamit adjunk hozzá egy duplaszó(32bit) értéket EnableMsHybrid néven 1-es értékkel
Aztán keressük meg az a kártyát amelyről a monitort hajtjuk meg, ott csak a EnableMsHybrid kulcsot kell létrehozni 2-es értékkel.
Ha valamiért a tesla vagy a másik kártyán is több azonosítóval szerepel akkor ott is végezzük el a fentieket!

Indítsuk újra a gépet és ha minden jól ment akkor a gépházon belül ha megkeressük a grafikai beállításokat akkor alkamazásonként kiválaszthatóvá válik a tesla gyorsító mint nagy teljesítményű grafikus eszköz és ki tudjuk választani.
Érdemes még megemlíteni hogy a kártya 12Gb ramjából valamennyit elkülönít a drivert ECC hibajavításra, ezt nvidia control panelben kikapcsolhatjuk hogy hozzáférjünk a teljes vramhoz.

Bios moddolás:
Bios feltöltéshez amelyet windows alatt végezhetünk a moddolt nvflash-v5.287 verzió szükséges.
Maxwell bios editorral is készíthetünk saját verziót alább pedig vannak kész beállítások is:
kis magyarázat:
ev extra feszültségű csak erős léghűtéssel vagy vízzel
sv gyári feszültségű jobbféle blowert hűtőkhöz
uv alulfeszelt amely a gyengébb barkács hűtőkhöz ajánlott
Első szám a max GPU órajel. A második szám pedig a vram órajele, itt úgy kell számolni hogy gyárilag 3000mhz-re lőtték be a ramot és a második szám ezt az értéket növeli meg.

Nvflash és biosok + editor
eredeti bios mentése ha valami rosszul sikerülne legyen mentésünk:
nvflash -b bios.rom

a BIOS-módosítások elleni védelem letiltása: (nem minden kártyánál szükséges, elhagyható ha nem futna le)
nvflash --protectoff

majd a moddolt bios felírása:
nvflash -6 gm200-uv-1114c-600r.rom

Példának: gm200-uv-1114c-600r.rom - ez egy alulfeszelt bios, gyári boostal de 3600-ra emelt ram órajellel.

Összegzés:
Ezek a kártyák bár nem maiak azért még versenyképesek FullHD játékra, használtakból nagyrészt szerverparokból selejtezett példányok vannak bár 24/7 mentek de messze jobb állapotúak mint az otthoni túlhajtott gémer 980ti/titanx kártyák. Arról nem beszélve hogy a használt piac egy aknamező tele javított, gyenge minőségű kártyákkal, esetenként rosszul beállított és széthajtott bányász kártyákkal, nepperekel, csalókkal stb. Szóval szerintem igazi gépguruknak mondhatom hogy best buy.

Pár youtube játék és teszt videó:

3D Mark Time Spy Benchmark Run - Nvidia Tesla M40, i9-10900 QTB1, MSI Z490
Tom Clancy's Rainbow Six Siege Benchmark Run - Nvidia Tesla M40, i9-10900 QTB1, MSI Z490, 1080p High
Assassin's Creed Valhalla Benchmark Run - Nvidia Tesla M40, i9-10900 QTB1, MSI Z490, 1080p High

Felhasznált információk: https://www.miyconst.com/Blog/View/2094/nvidia-tesla-m40-cooling-tuning-gaming-overclocking-and-bios-modifications

Hozzászólások

(#1) MasterDeeJay

Szeretném ha megosztanátok észrevételeiteket, tapasztalataitokat, ötleteiteket a kártyával és moddolással kapcsolatban!
Köszönöm előre is! :R

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#2) Yutani válasza MasterDeeJay (#1) üzenetére


Yutani
nagyúr

Gratulálok a kísérletezéshez és a támogatáshoz! :R

Nekem lenne egy kérdésem, de nem Teslával kapcsolatos, hanem a két GPU közötti átkapcsolás témakörben. Van egy LGA1155 konfig, amin Win10 fut. Az iGP-n bootol a rendszer, van benne egy GTX 670 is. Mindkettőhöz fel van telepítve a driver. Elvileg alkalmazásonként be lehet állítani a használandó GPU-t, de csak az Intel iGP van felsorolva a power GPU-nál is. Ilyen problémával találkoztál már?

#tarcsad

(#3) MasterDeeJay válasza Yutani (#2) üzenetére

Win10 nem tudja eldönteni melyik kártya az erősebb. Teslánál is ez a probléma, de ugyan az a megoldása:
Elméletben működnie kellene:

regedit-be
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ Class {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
Itt látod felsorolva a videókártyákat (vagy maradvány drivereket) 0000-0001-0002...stb
Keresd meg a GTX670-est és adj hozzá egy duplaszó(32bit) értéket EnableMsHybrid néven 1-es értékkel
Aztán az Intelest szintén EnableMsHybrid de 2-es értékkel. Elvileg az inteles lesz az energiatakarékos így és a gtx pedig a nagy teljesítményű.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#4) Yutani válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


Yutani
nagyúr

Igen, ezt láttam a leírásodban, de mondom rákérdezek. Köszönöm, kipróbálom és visszajelzek! :R

#tarcsad

(#5) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Lehet hülye kérdés, de ezt megtudom tenni egy MSI B350M Pro-VD Plus alaplappal, ha Ryzenes processzor van benne IGP nélkül?

(#6) MasterDeeJay válasza Steve_Brown (#5) üzenetére

Mindenképpen kell igp vagy akármi más kártya, nem elég a kikenet.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#7) Yutani válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


Yutani
nagyúr

Sandy Bridge konfigban próbáltam, de nem akar működni. Ahol alkalmazásonként ki lehet választani a különböző GPU-at, csak az integrált látszik a reistry hack után is.

Mintha azt olvastam volna valahol, hogy Haswelltől felfelé működik ez a trükk. Te milyen konfigon használod a Teslát?

#tarcsad

(#8) MasterDeeJay válasza Yutani (#7) üzenetére

Az enyém már skylake. (Xeon 6138es)
Win10-ed legfrissebb?

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#9) Yutani válasza MasterDeeJay (#8) üzenetére


Yutani
nagyúr

Asszem 20H2, egy ideje nem volt frissítve.

#tarcsad

(#10) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Érdemes lenne jelezni egy mondatban, hogy ez egy fitikai számításokra/gépi tanulásra készült kárty :) Különben pedig respect, szép munka :R

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.