2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Második gépbe videókártya?... Intel A380

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Építettem egy második workstation gépet. Igazából már készen lenne de a jelen videókártyájával nem voltam megelégedve. Sapphire HD6570-es ami bár moddolva lett UEFI-re de sem hangban sem hardveres támogatásban nem igazán jó, érthető mert nem egy mai kártya és kiszolgálta idejét. Arról nem beszélve hogy DP portosak a monitoraim, HDMI-vel nem tudok mit kezdeni, Dsub-ot meg illene elfelejtenem modern gépbe.

Ezért nézelődtem mit lenne érdemes venni. Azért egy youtube-ot tudjon gyorsítani fullhd-n szóval az volt a totál minimum, meg persze DP port.
Nvidia oldaláról Quadro M2000/GTX 950 a használtak közül amelynek van VP9 gyorsítása youtubehoz és szoftveresen jelenleg is támogatott a legfrissebb driverekkel. Ez kb max ~20eft körül van. M2000-es jó kártya amúgy, én ajánlom mert minimális játékra is jó (GTX950 4Gb szint). Viszont AV1-et már nem tud szegény így később gond lehet vele pár év múlva.
AMD oldaláról most hírtelen nem tudom melyik az ami VP9-es és olcsó valamint szoftveresen is támogatott. Ha valakinek van infója az írja meg. Bár nagy proci van a gépben (2696v3) de amit lehet szeretnék megoldani hardveresen.
Találtam apróról egy Asrock A380-ast 35eft+postáért, garancia 3 év, dobozos. Így már nem is kerestem tovább hiszen ez a kártya bizony igencsak feature gazdag. Konkrétan 4K, AV1, AI gyorsítás ami azért nálam szempont (stable diffusion és stable LM gyorsítása [link]), DX12 ultimate és Raytracing ami mondjuk nem igazán szükséges de jó ha tudja.Elég nagy negatívum hogy kell neki egy 8 pines csati, fel nem fogom mi járthatott a fejlesztők fejében. Talán az OC keverte meg őket mert ez egy 75w-os kártya eredetileg. A műanyagot legszívesebben leszedném róla mert fölöslegesen nyújtja meg a kártyát. (nyilván a 3 év gari miatt nem állok neki reszelni)
GPU hűtése igen egyszerű nagy alu borda amellyel a ramok egy igen vastag paddal érintkeznek. VRM hűtés itt nincs de ilyen fogyasztású kártyánál nem is szükséges. Érdemes megemlíteni hogy zero RPM-es a kártya, én nem vagyok híve ennek a dolognak a nagyobb kártyáknál de ezeknél a kicsiknél ahol nem igen van jelentős hőtermelés érthető.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/asrock-arc-a380-challenger-itx-oc.b9736

Az alap verzióhoz képes az órajeleket gpu oldalán növelték bár én értemét nem sokat látom ilyen kategóriában. Vram 6gb 96biten de modern GDDR6-al ellátva. Pcie slot 8x de valamiért nem került levágásra a nem használt többi sáv, lehetne magyarázni azzal hogy azon is kapna tápot de írtam hogy külön csatija van rá. (El tudnék képzelni egy A310-est 1x pcie sávval kizárólag a fent említett AV1 videós gyorsításra.)
Ez egy eléggé egyszerű és olcsó kinézetű kártya. Nem vártam igazából többet mert tényleg ez a low end kategória. Teljesítményre GTX1650-RX6400 szintjén lehet. De ugye itt a featureok sokaságát fizetjük meg és nem a teljesítményt.
A workstationom nem támogat REBAR-t alapból és a bios íróm amivel ráírhatnám a rebar modot még nem érkezett meg (a régit meg elkoptattam) így tesztek később lesznek mivel ennek a kártyának szinte kötelező a rebar megléte. Mondjuk játékokon kívül rebar nélkül is használható a kártya.
Összegezve ez egy modern low-end kártya minden jóval megáldva, viszont a 8 pin csati érthetetlen miért került rá, ettől eltekintve én ajánlom videónézős, multimédiás, netezős gépbe. Játékokra inkább csak megkötésekkel.

Pozitívumok:
VP9, AV1, Dx12 ultimate, RT, AI gyorsítás szóval modern feature-ok
75w fogyasztás, zero RPM mód

Negatívumok:
8 pin Pcie csatlakozó megléte 75w-hoz.
Gagyi műanyag fedlap ami fölöslegesen túlnyúlik a kártyán
Pcie 16x csatlakozó nincs levágva pedig csak 8x szélességű.

Teszteredmények alap beállításokon, REBAR nélkül:


https://www.3dmark.com/3dm/94467563?
És rebarral:

Kártya szétszedve (nem saját kép, forrás [link]):

Ramok Samsung K4ZAF325BM-HC16.
PCIe csatin látszik hogy 8x megy a GPU felé de valamiért további részek is be vannak kötve.
VRM Monolithic Power Systems M2940 PWM, Monolithic Power Systems MP86992
Bios SPI Winbound 25Q64JVSIQ ami egyszerű Ch314a-val kiolvasható. (későbbi moddolásnál lehet jelentősége)
Sajnálatos módon csak UEFI biosa van, így nem ad képet régebbi gépeken ahol legacy only a vbios (pontosabban biosnál nem ad képet, csak OS alatt)
Mivel extra tápot kapott a kártya így lehetőség van TDP növelésre és extrémebb tuningra is. Gyakorlatban amire én használom annál nincs értelme ilyen beavatkozásnak, de a lehetőség meg van rá.

Hozzászólások

(#1) pengwin


pengwin
addikt

Hiánypótló írás! :R

Én most gondolkozom a GTX 980 Ti cseréjén. Mivel egy új munkával kapcsolatban elkezdett érdekelni a grafika (PS+ illusztrációk) és a 3D modellezés így kicsit más szempontok alapján is elkezdtem vizsgálni a lehetséges "legalább jelentős előrelépést" bizotsító opciókat, és hirtelen az Arc kártyák sokkal szimpatikusabbak lettek, mint csak a játékos teljesítményük alapján.

Nagyon érdekelnének a tapasztalataid, hogy hogyan teljesítenek az Intel kártyák manapság munka (és játék) terén is, úgy tudom már több Arcod van.

Üdv, pengwin

(#2) MasterDeeJay válasza pengwin (#1) üzenetére

Fogom majd mindenképpen tesztelni több dologgal. Most még a rebar hiánya miatt nem adna jó eredményt (bár talán csak játékokat befolyásolja) Igen egy A770-esem is van.
980Ti erősebb játékokban mint az A380-as egyértelműen. Előrelépés inkább az A770-es lehetne, abból a 16gb-os verzió meg időtállónak is mondható.
Azt tudni kell hogy nem támogat CUDA gyorsítást így alaposan meg kell nézni hogy amit használt progit támogatja-e az intel kártyákat. Jelenleg most ami nagy előnyünk az az AV1 kódolás/dekódolás hardveresen. Illetve az A770-es Raytracigben is egész jól megy.

Bedobok pár neten talált tesztet: (2022 okt., szóval lehet gyorsult azóta az újabb driverektől)

https://techgage.com/article/intel-arc-a750-a770-workstation-review/1/
https://techgage.com/article/intel-arc-a750-a770-workstation-review/2/

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) Szirtimorc


Szirtimorc
aktív tag

W10 előtti Windowsokkal össze lehet hozni valahogy?

(#4) pengwin válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


pengwin
addikt

Nagyon szépen köszönöm!

Egyértelműen a 770-es felé kacsintgatok, az A380-as csak tartalék videókártyaként került megfontolásra, mert hardveraprón volt egy 35 ezerért, csak valaki (kkhhhmm) elvitte. A 980 Ti még mindig egészen értelmezhető teljesítményre képes, ami megdöbbentő így kb. 7-8 évvel a megjelenés után... főleg, hogy én egy 970 helyett kaptam garanciális csere keretében.

Én is nézegettem teszteket független csatornáktól és demonstrációkat az Intel saját YT csatornáján - nagyon igéretesnek tűnik a WS felhasználás, szépen kalapálják a különböző szoftverek gyorsítását.

#3 Szirtimorc
Miért akarod olyan régi Windows-zal használni, van valami spéci szoftvered ami nem megy 10-esen?

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#5) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Köszi! Minőségi hiánypótló írás.
Amd vonalon ami hasonló úgy tudom Radeon RX460.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#6) pengwin válasza zoltanz (#5) üzenetére


pengwin
addikt

A 460-nál azért ez lényegesen erősebb és több fícsört kínál. Nem is csoda, a 460 már meglepően régi, csak nem tűnik fel annyira a mostani lassabb generációváltásokkal.

Üdv, pengwin

(#7) zoltanz válasza pengwin (#6) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Cikkben az Quadro M2000 el kapcsolatban említettem az RX 460-at

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#8) Szirtimorc válasza pengwin (#4) üzenetére


Szirtimorc
aktív tag

8.1-t használok, és nagyon szeretem, full stabil, a Defender frissül rá, a hardver meg régi. (Asus Z10PE-D8, E5-2666 :) ) Persze menne rajta újabb is, de ahányszor leülök egy W10 elé, pár perc után ingerenciám támad földhözvágni az egészet Játék nem fontos, most éppen a HOMM IV-et gyűröm :) Viszont néha megy videókonverzió, YT meg ilyesmi Most egy Geforce 8400 GS van benne, azon meg nincs HDMI. A "B" tervem egy GT1030. Sokat nem költenék rá.
Tudom, hogy előbb-utóbb eljön az az idő amikor váltani kell, de még húzom.

[ Szerkesztve ]

(#9) huskydog17


huskydog17
addikt
LOGOUT blog

Köszi a beszámolót, jó látni, hogy akad olyan ember is a PH-n, aki a kék oldalon is gyűjt tapasztalatot!

Az A380 valóban elsősorban az enkóder és dekóder miatt érdekes kártya, az a kettő nagyon ki van gyúrva benne.

Néhány észrevételedre reagálnék.

AMD oldalon a VP9-et csak RDNA ismeri, azaz GCN architektúrás VGA-k nem tudják gyorsítani, még a Vega-k sem.

A 8 pines csati megléte nagyon egyszerű:
A kártya teljes terhelés alatt átlagosan is képes túllépni még a 80 Wattot is, ami túllépi a PCI-E foglalat maximálisan megengedett felső határát. Ha pont 75 Wattot enne terhelés alatt, akkor is kéne legalább egy 6 pines csati, mert nagyon nem ajánlott a PCI-E sínt folyamatosan 100%-os terhelésen járatni, láttuk korábban az RX480-nál miért. Azóta nyilván senki nem akar kockáztatni újabb PCI-E leégést. E mellett pedig az AIB partnernek számolni kell azzal is, hogy a felhasználó esetleg picit még túl is akarja hajtani, ami tovább növeli a fogyasztást, így akár 100 Wattot is súrolni fogja a kártya.
Tény, hogy a 8 pin valóban túlzás, mert a 6 pines is bőven elegendő lenne, de a tápokon úgyis 6+2-es csatik vannak, így szerintem mindegy hogy 6 vagy 8 pines, de tény, hogy kell az a plusz tápcsati, nem viccből van ott.

A PCI-E szabvány amúgy nem 75 Wattot határoz meg felső határértékként, hanem 5,5 Ampert, ami 12 Volton 66 Watt. Szóval a 8 pines csati nem zavarjon, sőt inkább örülj neki, mert az megakadályozza, hogy a PCI-E sín az alaplapon ne süljön meg.

[ Szerkesztve ]

Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ

(#10) MasterDeeJay válasza huskydog17 (#9) üzenetére

Gyárilag 66w-ra van rakva a GPU, a maradék gondolom a ram stb. Lehet ki van élezve kissé, ugyanakkor az A770-esnél láttam hogy képes igen hatékony lenni csökkentve a TDP limitet.Ennél is megvalósítható lenne szerintem.

Ilyen kategóriájú kártyánal továbbra is fent tartom hogy nem jó a pcie csati megléte, azaz inkább vitték volna le a TDP-jét mégjobban.
Pcie TDP limitnék tudomásom szerint lapfüggő hogy mi mit bír el, láttam már 90w-ra belőtt quadro M2000-est csak pcieből etetve. Nyilván nem szerencsés.

Szomorú hogy nincs VP9 semelyik GCN alatt, azt gondoltam hogy talán 2.0-tól már volt de nem is találtam infót akkor pont ezért. Részemről így netezős konfigba az M2000/Gtx950 a minimum amit ajánlok majd.

Szirtimorc
uefi only a kártya így elve CSM-be telepített rendszernél nem fog képet adni sem. Azaz nálam most konkrétan a biosban legacyre van rakva a video bios régi kártyák tesztelése miatt és nincs is kép az A380-assal windows login képernyőig. UEFI 64bit Win10 neki a minimum amin fut.

Raktam be teszteket is de rebar nélkül.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.