2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Dual Xeon 771 Restart 6. rész

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóval a bios update közben kinyírt HP lapot és tápjait elsüllyesztettem jó mélyre és tiszta lappal kezdtem az egészet. Na ekkor jött az ötlet hogy vannak ám igényes alaplapgyártók akik pont az én nem átlagos igényeimet kiszolgálják.
A Tyan márkát itthon kevesen ismerik (MITAC-al olvadt össze, így már ismerhetőbb), pedig igényes (és jó drága) alaplapokat gyárt. Még réges-régen én is szerettem volna Tyan lapot de nem engedhettem meg magamnak. (bár vannak elvétve olcsóbb lapjaik is)
Szóval elhatároztam hogy kihozom a maximumot, a legfullosabb dual 771 lapot veszem meg ami tényleg mindent tud és nincs kompromisszum semmiben! (nem FBdimmel!)
Így találtam rá a Tempest i5100X típusra amiről azt kell tudni hogy a legjobban felszerelt nem FBDimm ramos alaplap.
Keresgélés után ebay-en vettem is egyet elég horror áron, de hát a hobbiért mindent! Pontosan 29eFt-ba került a lap szállítással együtt amiből azért egy mai modern átlagos lap is kijönne. De a büdzsébe még beférek. (kb ~75eFt nál tartok mindennel együtt. Ennyiből használtan kijönne videókártya/hdd nélkül i5 gép 32gb rammal? Lehet, de az egy lelketlen unalmas átlag konfig lenne és nem egy szerethető V8 ;] )


Szóval ami feltűnő hogy nem egy óriás méretű alaplappal van dolgom, a gépházban bőven elfér és teljesen EATX szabvány azaz kihasználhattam a gépház rögzítőit a procihűtőkhöz.
Nincs benne olyan elborult limitáció mint a HP lapon, tehát a SATA2 sebességét is teljesen ki tudom használni.
Tápegységből is megfelel neki akár milyen szabvány ATX táp, de ajánlott neki legalább márkás 400w-os 8 pines csatival. Annyi hogy a ramoknak külön floppy tápcsatit kell bekötni.
Ramból is képes kezelni 32Gb-ot hivatalosan és nem pedig 16-ot mint a HP esetén, viszont itt sajnos belefutottam egy hibába. Az én ramjaim sajnálatos módon dual rank ramok amiből csak 4-et kezel egyszerrre, meg persze HP onlyk így csak 16gb-ot tudtam működésre bírni egyenlőre.
A lapon van egy teljes értékű 16x PCIE slot ami 2.0 képességekkel rendelkezik de hivatalosan csak 1.1-es. (2.0 képességeit a gyártó oldalán írják, és biosban is feltűnik). A másik PCIE slot 8x méretű és annyit is tud.
Extrának van rajta hangkártya ami szerverlapokon nem szokott lenni (Realtek ALC262).
Hálózatnak dual Gigabit + még egy monitorozásra. Sata mint említettem a chipset okosságait tartalmazza, tehát raid támogatás, sata2 sebesség és extrának hotswap.
A lapon található még két PCIX slot és sima PCI slot.
Max 120w TDP procikat eszik meg, persze nekem ez nem probléma hiszen 80w-os procijaim vannak. Tuning biosból nincs de windows alól clockgennel megoldható, ez esetben a ram fogja limitálni a tuningot.
Az integrált vga SIS XGI Z9s saját rammal, ez sokra nem jó de képet ad, semmivel nem jobb vagy rosszabb mint az előző HP G400-as Matrox. Csak annyi hogy a pci buszon ül és nem pcie1x porton. Az intvga a bioson kívül egy jumperrel is letiltható ami számomra jó pont!
IPMI alapból nincs a lapon, azt egy extra sodimm szerű kártyával lehet életre hívni. Nekem nincs rá szükségem.
A lapon átlagon felüli számú szenzor található, külön chipseten, ramoknál, pwmeknél és prociknál. Átlagosan 51-54 fok körül mérnek a lapi szenzorok (házventi nincs bekötve még!), a procik 30-40 körül mennek.

A lap nagyon jól kezeli a ventilátorok szabályzását, biosban beállítható a minimum fordulat akár 0%-ig. A gép így igen halk és csak a tápegység 8cm-es ventijét hallom. A procik terleve sem melegednek, a gép nem hangosodik fel zavaróan.

Tápból is van változás, a Corsair VX450-est lecseréltem egy korhűbb Delta 600w-osra ami paramétereiben bőven megfelel a célnak és megbízhatónak is számít. Nagy, nehéz, sok sok kábele van, pont beleillik a gépházba.

Na hogy ne legyen annyira nagy örömem benne természetesen ebben sem működik a Geforce 750Ti, de legalább minden más kártyámat hibátlanul kezeli. Azaz Quadro Fx550, Ati X300, Ati 2400XT kártyákat. Win10-re mindenre van driver leszámítva az XGI intvga-t aminek Win7-es drivere van és kell hozzá inf-et moddolni.
Írtam a supportnak hogy legyenek szívesek írni nekem egy biost hogy kezelje a lap a 750-est. Optimista vagyok és számítok rá hogy visszaírnak, addig kisérletezek bios beállításokkal.
Régebbi biost nem merek visszapakolni, nem szeretnék úgy járni mint a HP lappal. Ezen lapoknak nincs dual vagy visszaállítható biosuk.
A következő cikk remélhetőleg már rendes teszteket is tartalmaz majd. Most már tényleg csak a videókártyát kell megoldanom valahogy.

Hozzászólások

(#1) kenand


kenand
veterán

Nem is tudtam, hogy dual 771-ből van nem FBDIMM-es.
Nekem- sajnos FBDIMM-es Tyan van, 53xx-es xeonokat szerti csak, 5400-es nem megy bele, pedig mókoltam a BIOS-t is...
De van egy hasznos tulajdonsága, elsütött BIOS halálból floppyról botolva fel lehet éleszteni.
Úgy kaptam gyakorlatilag ingyen....így még FBDIMM-esként is megéri.
Majd időnként nagy felbontású képek manipulálásra használom.
De nálam is a hobbi volt a fő cél, romjaiból összarakni a egy daul gépet.

(#2) MasterDeeJay válasza kenand (#1) üzenetére

Szerencsére van. Hátránya hogy kevés ramot eszik meg 16-32gb és 4-6 slotos az átlag és a 8 slotosak ritkák. Csak dual chanel van, aida olvasás is ennek megfelelően 6-7 gb/s. Fb dimm meg 64-128gb akár quad chanel 16 slottal.
Nekem mindennapra használható gépnek is kell, az X6os Amd-t váltja le, annál ugyanis erősebb és fogyasztásban meg kevesebb. (Megkockáztatom hogy fx8xxx szériát is befogja) Ramok brutál olcsóak 1500ft a 4gb-os darabja. A gépházam meg pont fel van készítve duál furatokkal. Ezer éves chieftek miniserver. Gyorsan is bootol, nem hangos. Igazi workstation lett belőle. Na meg persze jól néz ki.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Ez már remélhetőleg nem fog besülni. ;]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#4) MasterDeeJay válasza Klaus Duran (#3) üzenetére

Más kategória, a Hp lap egy olcsósított szerverlap ezért nem vártam sokat tőle. Ez meg igazi jobbféle munkaállomás lapja.
Monjuk nem tudom a hp-t ki gyárthatta. (Láttam már hp brand gépbe asus, msi, foxconn lapot, szerverekbe nem tudom mi lehet az is lehet hogy pár méterre készült a kettő)
Most egy ati 4850-es kártya van benne és jól megy de a 750ti vel nem bírok.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) bacsis


bacsis
Közösségépítő

UP, hogy összejöjjön a project :)

(#6) kenand válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


kenand
veterán

Fbdimm is olcsó és 32 gb ig (csak a 8 gb-s modulok drágábbak)csak lassabbak és sokat fogyasztanak.
quad chanel mellet is lassabbak egy 800mhz-s ddr ram nál. (Igaz nekem 667-es fbdimmjeim vannak, de maga a forgalom irányítás vesz vissza a sebességből).

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.