2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

DDR4 ECC REG OC ajánlott?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a bejegyzés arról fog szólni hogy asztali/workstation esetén ahol támogatott az OC érdemes-e ECC REG ramot használni.
Korábbról foglalkoztam x79, x99 gépekkel és ott volt lehetőség ilyen ramokkal tuningolni. DDR3-ak esetén az 1066-os modulok mindegyike tudta az 1600-as órajelet, némelyik 1866-ot és volt pár amely 2133-at is. (igaz itt már ecc néha javított ami teljesítményveszteséggel járt)
Az 1333-1600-as modulokból mindegyiket 1866-on hajtottam, persze nem akkora csoda mint ahogy gondolnánk mert az ECC REG ramok amúgy is válogatott jobb chippekből készülnek és 1 bit hibát amúgy is tudnak javítani persze ha sokat kell javítaniuk akkor bizony a teljesítmény is esik vissza. DDR3 esetén a legtöbb ram alapból hűtőbordás volt és sokszor extrém tuningnál meg is kellett támogatni extra hűtéssel. (fogyasztásról nem is beszélve)

Na de most nézzük a DDR4 felhozatalt.
Szerencsére a DDR4 ramok már alig melegednek, nem kell borda meg hókuszkópusz hogy jobb tuningeredményt elérjek velük. Így a DDR3 egyik nagy negatívuma nincs jelen ezeknél a moduloknál.

Kezdetnek nézzük a kompatibilitást, x99 lapok tudomásom szerint alapból kezelik (bár lehet nem mind) viszont vannak olyan lapok amelyeknek nem mindegy a ramok szervezése azaz pl x4 ramokat nem minden lap kezel, x8-asokat szerencsére minden megeszi. (eddigi tapasztalataim szerint)
Most itt egy újabb X299 platformról lesz szó mert ez limitálja legkevésbé a tuning lehetőségét. (azaz sajnos 4000-4200 felett kifullad) De ehhez szükség van unlocked procihoz ahol van lehetőségünk magát a ram órajelét is jedec szintek fölé növelni meg egy jobbféle lap amiben sok sok beállítással segíthetjük a nagyobb órajel elérését.
Alapból mindegyik LGA2066 i7-i9 Skylake-X (7xxx széria) támogat ECC REG ramot. Valami elcseszedt oknál fogva ezt Intel később egy mikrokóddal megakadályozta de nyilván úgy állok hozzá hogy a mikrokód cserélhető és azt használom ami nekem tetszik. (van pár tool amivel a bios mikrokódjait cserélgethetjük)
Hozzáteszem a Skylake-X Refresh és Cascade Lake már alapból nem támogat ilyen ramokat ami egyértelműen az Intel azon irányú döntése hogy ne lehessen megtömi a tuning workstationüket nagy mennyiségű rammal hanem vegyük meg a drága Xeonokat vagy az eggyel nagyobb LGA3647 platform konfigurálcióit.
Hozzáteszem hogy JEDEC szintig (3200) az LGA3647 lapokon is lehet megfelelő procival egészen 2933-ig húzni a ramjainkat, nem sok és igazából ma már nincs nagy eltérés az 2133-2400-2667-2933-3200 árakban de az elérhetőségeikben igen mert a nagyobb órajelű darabokat ritkán kapni.
Egy kis kitérőt mindenképpen kell tennük a ramok szervezésével kapcsolatban. Asztaliaknál elég a single és dual rankkal foglalkozni, itt egy kicsit ez meg van kavarva de nem feltételnül rosszabb a helyzet mint az asztali ramonál.
Szóval tapasztalataim alapján az x79, x99, x299 processzorok legoptimálisabb sebességet és elérést dual rank ramokkal adják (csatornánként 2Rx) persze ettől jóval többet kezelnek. Példának quad rank ramokat is használtam x99-es platformon csatornánként kettőt azaz elvileg ez a platform 8 rank-ot kezel csatornánként. Nyilván ez extrém példa de lehetőség meglesz rá. Tuningnál viszont tudni kell hogy a quad rank ramok tapasztalataim szerint totál antituningok, így inkább 1R és 2R ramokat nézzünk. Ideális eset 4 csatornánál 4db 2Rx vagy 8db 1Rx modul használata. A ramoknál a bank számnak inkább csak kompatibilitásban van számunkra jelentősége. Vannak speciális szerver funkciók amelyek a 1rx4, 2Rx4, 4Rx4 ramokat igénylik.
Lehet használni 8db 2Rx ramot is ilyen quad rendszerben de az extra terhelés amit az ramvezérlő kap ronthat a tuningon (vagy plusz fesszel kell megtámogatni a vezérlőt)

Válasszunk ramot!
Na de honnan tudjuk hogy egy ram mennyire húzható, mi várható el tőle... Tök egyszerű, ugyan úgy mint az asztali ramoknál itt is maga a chippek típusa és minősége számít. A típust egyértelműen be tudjuk azonosítani ha google-ba beíruk magát a típus kódját vagy akár maga a chipről leolvasható típust. Ekkor az esetek nagy részében egy spec sheet pfd-et kereseve megkapjuk milyen Die-ról van szó. Minőség furcsa egy dolog, azt tapasztaltam hogy nincs nagy szórás azonos chippek esetén, totál egyforma 4-8db ram ugyan azt a max tuningot bírja.
Igazából messze tisztább a helyzet mert a gyártók egyértelműen megadják a típusokat, nem lehet mellélőni (némely kivétel persze van pl kingston ramoknál mert ott fene se tudja milyen chippek vannak). Asztaliaknál nehezebb a helyzet mert a gyártók cseszik ráírni hogy milyen die-ról van szó de persze neten taláható infók alapján be lehet azonosítani.

Pár példa:
Samsung E die, elég sok van a piacon. Eddig amiket teszteltem mindegyik 2133-as típus megy 3200-on 1.35v. 2Rx4.

Késleltetés eléggé rotty. Bőven kell még rajta reszelni, nem ez lesz a kedvenc ramunk.
Ajánlom inkább olyan gépekbe ahol 2133-2933 órajel elegendő, 3200-hoz már feszültség emelés szükséges. 3600-as órajel sem lehetetlen de ehhez már 1.4-1.45v kellhet, én megálltam mert inkább az alacsonyabb fesz híve vagyok. Hőmérsékletre 40-50 fok körül futottak terhelve. Extrémebbek persze akár 5000-ig is húzták de nyilván ez most itt nem mérvadó (nem extrém tuningot szeretnék). Reálisan, normális feszen inkább 3000-4000 között jellemző.

Hynix DJR
1Rx4 16Gb gyárilag 3200-asok, hogy meglegyen az optimális elrendezés ehhez 8db modulra volt szükségem.
Tuningosoknak a DJR ismerős lehet, ezek álltában 4000-5000 közötti órajelet tudnak a tuning kittekkel, de nem annyira fényes időzítésekkel mint mondjuk egy Samsung B die.

Látható hogy az időzítések nem túl szépek, lehetne mit faragni belőlük (gyárilag erre lőtte be a lap). Terhelve ilyen órajelen 40-50 fok körül mentek, bár nem túl sok de én inkább megtámogattam Arctic P8 silent ventivel őket. Az én platforomomon persze 4000 a max ami ésszerű IMC fesszel elérhető ugyanis itt már az a limitáló, maguk a ramok esélyes hogy ez felett tudnának még. Késleltetés nem annyira rossz ha azt vesszük 8db modulról van szó és az időzítés is elég gyenge.

Összegzés
Ha a lap támogatja akkor asztali vs ecc reg összehasonlításban:

Előnyei:
- olcsó használtan (6-8eft a 16gb-osok átlag ára)
- tuningban aránylag kiszámítható
- hűvös és mindegyiken van hőszenzor (támogat throtlingot is így túlmelegedve is stabil marad)
- az alap modellek nagy mennyiségben elérhetőek

Hátrányai:
- szinte eladhatatlan
- csak kevés asztali rendszerben használható (X99, X299, Tr, Epyc) mivel inkább szerverekhez készült
- a tuningosabb chipeseket vadászni kell (árban nem drágábbak csak ritkábbak)
- egyszerű zöld pcb és egyszerű kinézet (már akinek ez szempont)
- a legtöbb ilyen ram magas profilú

Ami kerülendő: Load reduced ramok, jellemzően quad rank, többféle volt és pár száz mhz pluszt lehetett csak húzni rajtuk. Egyedül akkor ajánlom ha nagy mennyiségű ramot szeretnénk azaz 64-128Gb-os modulokat akár csatornánként kettőt. Példának
Overclocker Gets 1TB of RAM Running on X299 Motherboard Limited to 256GB
Ez esetben persze több quad rank csatornánként igen terheli a vezérlőt és ez meg is fog látszani a sávszélességen és késleltetésen is.

Lehetőleg egyféle ramokat használjunk vagy legalább csatornánként egyfélét.
Vásárláskor az órajelnek kevesebb jelentősége van mint magának a die típusának. Azaz előfordul olyan eset hogy egy 2400-as modul specében láthatjuk hogy 2133-2400 típusokat gyártottak, egy másik 2133 esetén meg 2400-2666 vagy magasabb akkor inkább az utóbbit válasszuk annak ellenére hogy lassabb gyárilag.
Bár nem törvényszerű de tapasztalataim szerint az újabb gyártású modulok esélyesebben jobban húzhatóak (azonos típusok esetén)

Update:
Érkezett hozzám 2Rx4 DJR 16Gb-os 2933-as, ha lesz időm beszámolok róla mire képes bár nem leszek meglepődve ha ugyan azt tudná mint a mostani gépemben lévő 1Rx4 3200-asok.

Szeretném ha megosztanátok tapasztalataitokat és azokkal bővíthetném a bejegyzésemet.
Pl nem tudom hogy van-e esetleg valami B die ilyen ECC REG ramból?

Hozzászólások

(#1) PSti


PSti
tag

Bocs hogy kicsit félreviszem a témát. Érdemes otthonra ECC ramot venni egyáltalán? Mert olyat láttam már, hogy memória elromlott, de akkor el se indult a gép. Olyat viszont, hogy hibázna a memória még nem láttam. Persze ez nem jelent semmit, ezért is kérdezem.

(#2) MasterDeeJay válasza PSti (#1) üzenetére

Otthonra szerintem felesleges, én foglalkozom szerverekkel és ott nem láttam még ecc javítás de persze nagyobb szerver parkoknál elképzelhető hogy számít valamit stabilításban.
Hozzáteszem hogy nálam x299-nél ecc rész nem működik az i9 procival.
Olyat már tapasztaltam hogy hibás vagy sérült ram memtestnél jelezte hogy gond van,bár a gép meg stabil volt csak lassú. Túlhajtott ramoknál is ahol xeon proci volt x79, x99 nél szintén a gép stabil volt de jelentősen lassabb.
Normál használatnál és hibátlan ramnál nem tapasztaltam ecc javítást.
Szóval röviden a hibás ramnál ami még ugyan fut de hibázik memtest alatt esélyes hogy egy szintig stabil marad a gép.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) PSti válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


PSti
tag

Értem és köszi a választ! :R

(#4) Szirtimorc


Szirtimorc
aktív tag

Majd még próbálok húzni rajta:

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.