2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

AMD Instinct MI8 moddolása játékra (avagy R9 Nano-GTX1060+ szint)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A vga hiány még mindig elég nagy ezért folytatom kutatásomat a legjobb ár értékű kártyák irányába. Most egy AMD Radeon Instinct MI8 lesz a bejegyzés tárgya ami szerverekbe tervezett, eredetileg önállóan aktív hűtés nélküli számításra szánt kártya de kis trükkel rá lehet bírni játékra is.
GTX1060-1070 közötti szintet kapunk de csak 4gb vrammal ami azt jelenti hogy bár Fullhd-ra a gpu elég lenne a vram szűkössége miatt bizonyos beállításokat vissza kell vennünk (ugye AMD RX 6500XT??)
A kártya pár százas tételig kapható szlovák webshopban https://www.wstore.sk/
MiyconstPromo kuponnal.

Jelenleg még a 2 GPU-s verziója (9300 X2) elérhető kicsivel drágábban 48eft ért vehető ugyan ezen kuponnal. De ezen kártyát még a fórum résztvevőivel tesztelem, még nem ajánlom megvételre!
https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/


Ezen kártya látszólag kimenet nélküli de ha levesszük róla a hátlapját akkor bizony ott egy darab DP port kimenet ami alapesetben legacy és uefit egyaránt támogató lapokban működik de nem működik uefi only lapokban csak ha rátöltjük az R9 Nano biost. Legacyt támogató lapban NEM szükséges a bios mod!
Illetve a másik probléma ami kissé nagyobb hogy nincs aktív hűtés a kártyán, mindenképpen kell barkácsolni rá valamit.
A kártyán az AMD egyik régebbi csúcs GPU-ja található Fiji kódnévvel ami gyakorlatilag ugyan az amelyet a Fury és Fury X valamint Nano kártyákon találunk. Ez a kártya akkoriban a GTX980 ellenfele volt és igazából a kompakt mérete volt az egyik nagy előnye bár készültek belőle teljes hosszúságú verziók is.

Hűtés megoldása:
A hűtés hasonlóan a Tesla kártyához és mint legtöbb szerverbe szánt kártyához teljesen más elven működik mint egy hagyományos asztali kártyánál. Itt eredetileg a szerver elülső ventilátorai mozgatták bele a levegőt a kártyába majd kifelé, pont ez miatt saját ventilátora nincs a kártyának ezt kell orvosolni valahogy.

Egyik megoldás az hogy leszedjük a burkolatot, kihajtogatjuk a bordák felső részét majd a burkolatot méretre vágjuk hogy egy ventilátort rá tudjuk szerelni vagy akár elhagyható a burkolat és magára a bordára kötözzük rá valahogy a ventilátorunkat, magát a ventilátort a kártyán lévő csatival tudjuk majd szabályozni driverből de akár fixen be is köthetjük alacsony fordulatra.


Másik megoldás hogy légcsatonát hozunk létre amelynél egy nagyobb nyomású ventilátor nyomja át a levegőt a kártyán. Erre példa az hogy a kártya végére építünk vagy nyomtatunk 3d nyomtatóval tölcsért amelyre egy nagy nyomású ventilátor kerül és azt szabályozzuk.

Valamint érdemes eleve egy újrapasztázással is kezdeni mivel ezek a kártyákon a gyári paszta messze túlhaladta azt amire tervezték, azaz elöregedett. Fontos hogy a kártyán lévő HBM ramok alacsonyabbak mint a GPU, így vagy gap padot használunk vagy vastagabb pasztát. Érdemes megemlíteni hogy a HBM-ek sérülékenyek azaz le tudnak sarkazódni ha nem bánunk velük óvatosan!.

Ha másik kártya vagy integrált gpu kimenetét szeretnénk használni mert nem tudjuk vagy nem vagyunk megelégedve a kártyán lévő DP portal akkor az alábbit kell tennünk:
Win10 esetén:
Irány a registry és keressük meg az alábbi ágat:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ Class {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Itt látjuk felsorolva a gépbe telepítet vagy korábban belerakott kártyákat 0000,0001... azonosítókkal. Keressük meg az MI8 kártyát (furyx néven találjuk) és töröljük belőle a AdapterType-t, valamit adjunk hozzá egy duplaszó(32bit) értéket EnableMsHybrid néven 1-es értékkel
Aztán keressük meg az a kártyát amelyről a monitort hajtjuk meg, ott csak a EnableMsHybrid kulcsot kell létrehozni 2-es értékkel.
Ha valamiért az Mi8 vagy a másik kártyán is több azonosítóval szerepel akkor ott is végezzük el a fentieket!

Indítsuk újra a gépet és ha minden jól ment akkor a gépházon belül ha megkeressük a grafikai beállításokat akkor alkamazásonként kiválaszthatóvá válik az MI8 (Fury X néven). Minden játéknál amellyel használni szeretnék fel kell venni és hozzárendelni mint nagy teljesítményű gyorsítót.

Windows11 esetén nem kell registry mókolás, alapból ki tudjuk választani a gépház/grafikus beállítások menüben a kártyát alkalmazásonként egy lenyíló menüben.

Bios moddolása:

Az eredeti bios ami a kártyán van az nem támogat uefi módot, így csak uefi-ben működő alaplapoknál biztosan nem lesz kép a DP port kimeneten bootoláskor. (Windowsban driver betöltés után igen) Szerencsére AMD kiadott javított biost ennek a kártyának az asztali verziójához ami támogat uefi bootot is. A kártyán van dual bios kapcsoló ha kísérletezni szeretnénk az megkönnyíti a dolgunkat. Ha nem menne a bios írás akkor kapcsoljuk át a másik állásba a kapcsolót. Ha a kártyát legacy-t támogató alaplapban használjuk akkor nem szükséges a friss bios de azért én ajánlom hogy később egy modern alaplapba ne érjen meglepetés hogy nem ad képet.

Tehát szükségünk lesz az eredeti R9 Nano biosra hogy működjen a displayport kimenet uefi only lapokban:
https://www.techpowerup.com/vgabios/183161/amd-r9nano-4096-160212
Valamint a legfrissebb Atiflash-re:
https://www.techpowerup.com/download/ati-atiflash/

A biost az alábbi parancsokkal tölthetjük fel a kártyára:
Elindítjuk a AMDVBFlashDriverInstaller.exe programot majd I betüre nyomunk, ez feltesz egy drivert ami engedi a bios flashelést

majd rendszergazdai parancssorban kiadjuk az alábbiakat:

amdvbflashWin.exe -unlockrom 0

amdvbflashWin.exe -fp -p 0 AMD.R9Nano.4096.160212.rom


Ezzel ha megvagyunk akkor ismét indítsuk el a AMDVBFlashDriverInstaller.exe programot majd U betű-t nyomjunk.
Ha nem sikerülne a bios írás akkor az eszközkezelőből le kell tiltani a kártyát és utána biost írni.
Restart után már látnunk kell GPUZ-ben mint UEFI képes kártyát valamint a kimenetnek is működnie kell uefi only lapokban már a biosnál is.

Driverből vagy használjuk a régebbi AMD hivalatos drivert vagy lehetőség van moddolt driverre is, alul látható hogy a moddolt picivel gyorsabb de több lépésben kell telepíteni.

AMD eredeti drivere:
https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-r9-series/amd-radeon-r9-fury-series/amd-radeon-r9-nano

Moddolt:
https://forums.guru3d.com/threads/driver-mod-amernime-zone-radeon-insight-22-2-1-whql-unified-driver-pack-released.436611/

Illetve az eredeti R9 Nano PH tesztje:
https://prohardver.hu/teszt/kicsi_a_bors_az_amd_radeon_r9_nano_tesztje/a_legkisebb_eromuvesz_r9_nano.html


Forrás:
https://www.miyconst.com/Blog/View/2104/amd-radeon-instinct-mi8-r9-fury-nano-detailed-review-and-tests-cooling-bios-drivers


Ez leginkább GTX1070 alatt van valamivel de gyorsabb mint egy GTX1060-as...vagy mint egy 6500XT ;]

Pár benchmark:
Assassin's Creed Valhalla Benchmark Run - AMD Instinct MI8, i7-12700k, 1080p, Medium
Far Cry 6 Benchmark Run - AMD Instinct MI8, i7-12700k, 1080p, Low
F1 2021 Benchmark Run - AMD Instinct MI8, i7-12700k, 1080p, High
AMD Radeon Instinct MI8 - Aida64 GPGPU Test
AMD Radeon Instinct MI8 - Blender BMW Test on Ubuntu 20.04.3

Képek by korcsiKorábbi bejegyzéseim hasonló témában:
Nvidia Tesla M40 12/24gb moddolása játékhoz (TitanX szint)
Nvidia Tesla K20 széria moddolása játékhoz (GTX780-Titan szint)

Hozzászólások

(#1) tthom


tthom
senior tag

Nem is rossz.. Várjuk a további hasonló ötleteket! :C

(#2) MasterDeeJay válasza tthom (#1) üzenetére

Köszi!
Lesz még biztosan mert sokaknak nem jön be az ami a használt piacon megy. FullHd-ra meg el lehet játszogatni az ilyen kártyákkal is.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) kenand


kenand
veterán

:R :R :R
Köszönjük a tippet, és a kupont, kipróbáljuk

(#4) MasterDeeJay válasza kenand (#3) üzenetére

Fontos megemlítenem hogy a youtuber aki ajánlotta megbízható, ettől függetlenül a webshop amit írtam elképzelhető hogy nem fogja bírni a megrendeléseket hiszen igen nagy igény van a kártyákra. Discordján már jeleztek páran hogy megkapták a kártyákat lengyelek, szlovákok.

Ha lesz infóm a webshopról akkor írok róla, szerintem el fogják kapkodni a kártyákat vagy emelés lesz. Én egyet rendeltem a cikkhez alanynak.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) kenand válasza MasterDeeJay (#4) üzenetére


kenand
veterán

Most még 5-ösével is hirdetik... és in stock.
Gondolom a video hirdetésre felkészültek, de csak reménykedhetünk... egyelőre shipping info nincs...

Míyconst a kínai X99-esket is tesztelgeti, ismerem

[ Szerkesztve ]

(#6) kenand


kenand
veterán

Itt van leírás, tesztek, képek a Nano-ról amivé majdnem át lehet alakítani (kevesebb port)

(#7) MasterDeeJay válasza kenand (#6) üzenetére

Ahogy értem akkor ez egy furyx ami vissza van véve TDP-ben és ennek megfelelően a VRM rész is egyszerűbb. Tuning gyakorlatilag 0.
GTX980 és 390X ellenfele ahol elég a 4gb vram. Kár hogy nem raktak rá 8gb-ot de így is aki GTX1060-1070 szintet keres annak jó vétel lehet ~38eft-ért, mégsem 100eft mint aprón.
Hozzáteszem ez még mindig nem az a szint ami a vga árrobbanás elött volt amikor ~30 körül mentek a 1060-asok. 20eft körül a 380x-ek, 60-70 körül a 1070-esek.
Érdekes lenne összemérni egy RX6500XT-vel ami gpu-ban erősebb papíron és ugyan úgy 4gb vram fogja vissza.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#8) kenand válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


kenand
veterán

Miyconst is mondja hogy tuniungnak nics értelme, GPU-t picit lehet de nem lesz gyorsabb, memóriát nem

Itt látszik, hogy a hűtés tényleg jobban illeszkedik a GPU-val és távolabb van a 4 HBM memóriától ezért érdemes azokat vastgabban kenni pasztával

(#9) MasterDeeJay válasza kenand (#8) üzenetére

FuryX-ből kiindulva alulfeszelni még lehetne kicsivel. HBM ram csak biosmoddal húzható de ahogy olvastam annak is inkább csak kockázata van.
Ha meglesz csinálok fényképeket a GPU és HBM részről a gyári pasztájával hogy is néz ki.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#10) Martine


Martine
tag

Na köszi!!

Én megrendeltem, elvileg hétfőn érkezik is... remélem nem fétéglát kapok :W :DD

Majd beszámolok a fejleményekről, ha kész lesz a PC.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.