2022. január 21., péntek

Gyorskeresés

Memóriabővítés 4 ről 8 ra

Írta: | Kulcsszavak: notebook . memória . ram . dual channel . win11

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok.

Adott volt az új HP 245 G8-as notebookom.
Amiben alapból 4GB DDR4 3200MHz RAM volt. De szerencsére ezekben az alaplapon két slot van, így bátran variálhatjuk a dolgot. Én vettem bele 5000 Forintért még egy Samsung DDR4 3200MHZ-s ramot.
Simán beleraktam és kész. Kicsit ugyan macerás a gépet szétszedni, de nem vészes. Egy erős 5-10 percet vesz igénybe a szétszedés és összerakás, ha mondjuk nem bénázik az ember és mindent előkészít!.

Laliteszt videóban alul megtekinthető.

Hogy miért bővítettem? Hát ma már nyilván nagyon kevés a 4GB, ugyanis a gépben lévő Atlon 3050U APU és a benne lévő Radeon Vega 2 videóvezérlő kapásból lefoglal magának 512MB-ot. Így a maradék 3.5 GB ből kell a rendszernek gazdálkodnia, ami még Win10 esetében nagyon erősen, szódával elmegy, de a Win11 nél már egyszerűen botrányos lesz. A rendszer elindul és 70-80% on van a ram és még semmi sem indult el.

Egy böngésző és már átlépjük a 3.5GB határt bőven.
Tehát beleraktam a +4GB-ot, viszont így már a videókártya 2GB-ot foglal le magának. Ez az én notimnál a BIOS ban állítható akár vissza 512 re is. de kell neki az a 2GB pláne Chrome alatt.
Így már megy a dual channel memória üzemmód. Ez jót tesz a rendszer sebességnek és az integrált videóvezérlő teljesítményén is dob egy laza 30%-ot. Ami azért már érezhető bőven.
Gyorsabb a boot és minden.

Amúgy azért, ha tényleg van egy komolyabb proci értsd Ryzen 5xxx széria, vagy ilyesmi, akkor 16GB alá már nem kell adni. Kell neki, főleg Win 11 nél.

Csináltam egy videót is róla.

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) Steve_Brown


Steve_Brown
tag
LOGOUT blog

2GB VRAM minek kell chrome alatt?

(#2) RawrrSoul


RawrrSoul
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Egy HP 250 G6-om van, azért én szitkozódtam mikor szét kellett szednem HDD-ről SSD-re cserénél, illetve memória bővítésnél... Egyszerre történt, de kétszer is elakartam harapni a fogsorom.... :) Na nem azért, mert béna lettem volna, hanem mert többször is úgy roppant ez a remek minőségű műanyag borítás, hogy azt hittem most roppantottam ketté... :) Ebben is 1 db 4 GB-os modul volt, csak DDR4 2400 MHz - asszem -... Kapott egy hasonló órajelű Crucial-t - megintcsak asszem -... Meg a pörgettyűs vinyót azonnal cseréltem egy 500-as 2.5-es SSD-re... :) Habár itt vettem észre, hogy elfogad M2-eset is, de most meg már nincs idegrendszerem újra szétszedni... :) Mondjuk ebbe i3-7020U szolgál, meg egy Intel HD 620, viszont Windows 11-el, meg előtte Windows 10-el határozottan jobban esik használni a plusz RAM-al meg az SSD-vel... :)

| Fujitsu Esprimo P710 PC | HP 250 G6 | Xbox Series S | iPhone 11 64GB | iPad 2018 32GB |

(#3) Lalikiraly válasza Steve_Brown (#1) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

Sokszor megeszi, nem tudom miért. Lehet még ez is egy Win11 bug...

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#4) szabonagyur válasza Lalikiraly (#3) üzenetére


szabonagyur
nagyúr

Ott akkor valami nem okés ha 2GB VRAM kell. :N

(#5) Steve_Brown válasza Lalikiraly (#3) üzenetére


Steve_Brown
tag
LOGOUT blog

De a VRAM-ot? Desktopon vagy akár egy fullhd youtube videóval is megvan 256 megabyte alatt egy Windows.

1Gb VRAM-mal már komoly játékok futtathatóak.

(#6) KISDUCK


KISDUCK
őstag
LOGOUT blog

Ha már blogolsz akkor azért néhány dolgot illene pontosan említeni mint pl.:
-Athlon cpu, helyett írhatsz nyugodtan Athlon apu-t, de mivel sok helyen ez hibásan van említve ez nem igazán nagy probléma.
-Integrát Ati videókártya, ilyen már nincs. Az ati már nem létezik, az amd és radeon márkanév alatt fut, továbba apu-ba(cpu-ba) integrált grafikus processzorról beszelünk (igp) nem kártyáról.
-128 bit sávszélesség szintén helytelen megfogalmazás. A 128bit az a busz szélessége, a memoriasávszélesség azt adja meg hogy egységnyi idő alatt mennyi adatot tud átengedni mint pl.: 448000 MB/s.

(#7) UnA válasza KISDUCK (#6) üzenetére


UnA
Korrektor

A blog szabad műfaj, és nem doktori disszertáció - csak lazán ;)

(#8) KISDUCK válasza UnA (#7) üzenetére


KISDUCK
őstag
LOGOUT blog

Hát nem fogalmaztam pontosan, de akkor most megpróbálom korrigálni. Ha jól vettem észre Lalikirály hobbyból tech blogot indított, ennek örülök is, de azért pár apróságra véleményem szerint érdemes figyelni, mivel általában az ilyen törekvéseknek a célja hogy a szerző munkáját minél többen lássák. Plusz úgy érzem hogy próbál azért kicsit komolyabban foglalkozni a témával, legalábbis erre következtetek néhány megtekintett videója után.
Szóval az ilyen apróságokra szerintem érdemes lenne a szerzőnek figyelnie, mert ha már információt terjeszt valaki akkor törekedjen arra hogy pontos információkat terjeszt.

(#9) UnA válasza KISDUCK (#8) üzenetére


UnA
Korrektor

Akkor rendben, így már értem :)

(#10) Steve_Brown válasza KISDUCK (#8) üzenetére


Steve_Brown
tag
LOGOUT blog

Egyetértek, egy kicsit sok a pontatlanság/téves állítás.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.