2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Lenovo Ideapad 330 81D100ADHV 15IGM notebook bemutató

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Az előző cikkemben írtam a Lenovo 320-17AST notebookomról, aminek sajnos hibás volt a dedikált videókártyája, így azt visszavittem és visszakaptam az árát.

Az alábbi kis gépet magamnak vettem először, de párom megkapta az ősrégi gépe helyett én meg magamnak vettem megint egy 17-es Lenovo Ideapad 330-ast amiről külön fogok írni. Ez a gép egyrészt baromi jól néz ki és még a sebessége is jó. Jelzem gyorsabb simán, mint az előző 17-es nagy gépem, amiben AMD E2-9000 APU volt. Pedig kereken 20 000 Forinttal volt olcsóbb tőle. Azaz 79990 Magyar pénzbe került.

De lássuk mit is kapunk ennyi pénzért!
Típusa: Lenovo Ideapad 330 15IGM
CPU: Intel Celeron Dual Core N4000 - Gemini Lake 1,1-2,6GHz
RAM: 4GB DDR4-2666MHz
Tárhely: 128GB SSD
Képernyő: 15,6 TN HD LED 1366*768 - Matt felület
Beépített WIFI, Bluetooth, webkamera, mikrofon, Dolby hangszórók.
Akkumulátor: 35 Wh
Méret (Hossz x Vastagság x Szélesség) 260 x 22,9 x 378 mm
Súly: 2,2Kg

Itt vettem, további adatai.

Kicsomagolás

A képeket megelőzendően a gép mellé kapunk egy kisméretű, közvetlen a konnektorba dugható hálózati töltőt és némi papírt.


A masinát és szerény tartozékait egy sima egyszerű, barna, teljesen újrahasznosított kartondobozban kapjuk meg. Amint felül van jelölve is, hogy készíthetünk hord fület, a könnyeb hazacipelés érdekében.


A fontosabb adatok


Az említett szerény tartozék kínálat.

Mit és hol találunk a gépen


A fedlapon mindösszesen egy szép fényes LENOVO felirat díszeleg. semmi más.

Kapcsoljuk be!

A bekapcsolás a billentyűzet jobb felső sarkában található gombbal történik. A gomb jobb felső sarkában felvillan egy fehér led. A gép első bekapcsolásáról is készítettem egy gyors videót. Rendszer csak DOS van rajta, de hamar repült fel a Windows 10.

Ami rögtön feltűnik az embernek, az az, hogy nincs semmi hang. Ami egyrészt az SSD nek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy nincs ami kiadjon hangot. Ugyanis nincs ventilátor. Ezáltal nincs mozgó alkatrész sem. Ennek következtében tisztességes akkumulátoros üzemidőre lehet számítani.

A képernyő sima TN panel. tűrhető betekintési szögekkel, viszont korrekt fényerővel. Alapból kicsit kékes a színe, de a Lenovo Vantage programban ezen is lehet állítani. Beltéren sosem használom maximális fényerővel.

Természetesen a gép mindenhol sima műanyag borítást kapott. Sem fém, sem üveg sehol. Ha valakinek erre lenne igénye. De ettől függetlenül szerintem elég masszív a napi és tartós használatra.

A Windows 10 gond nélkül feltelepült a gépre. Minden eszközt felismer, de ha valami nem lenne jó, akkor a Lenovo oldaláról is egész könnyen hozzá lehet jutni a driverekhez és segédprogramokhoz, vagy a Lenovo Vantage programon keresztül, amit a Windows áruházból lehet letölteni.

Tehát a műszaki adatokat már az elején leírtam, amitől nyilván sokan már ledobták a láncot. De lássuk mire is használható a hordozható számítógépünk.
A Windows 10 kényelmesen akadozásmentesen fut rajta. Leteszteltem a 4K Youtube videó szépen megy, bár pont ekkor éri el a teljesítménye plafonját a kétmagos Celeron proci és az Intel UHD 600-as integrált grafikus vezérlő. Az általam kedvelt Tank Force nevű játék közepes beállítások mellett szépen fut.

A beépített mikrofon egész jó érzékenységű, ellenben a VGA webkamera, na hát az maximum skypera jó, semmi több. Nem azzal leszünk Youtube sztárok.

A billentyűzet a szabvány Lenovo. Semmi különleges. Rövid úton járnak a billentyűk, de szerintem lehetnének halkabbak. A tapipad jó nagyméretű és rengeteg gesztust támogat, a megfelelő driver feltelepítése után.
Mint előző cikkeimben is említettem, kilehet világítani fehér ledekkel a gépet, mint egy karácsonyfát. Ugyanis van egy led a töltő csatlakozónál, van egy a novo gomb mellett is, és van a Caps Lock, a Num Lock és a Bekapcsológombba építve is. Szerintem teljesen felesleges ennyi.

Üzemidő: Szerintem alap videózással, szövegszerkesztéssel közepes fényerőn 7 órát is simán kilehet hozni belőle. Most 60% os akksiról indulva, cikkírás közben, majdnem közepes fényerővel közel 7 órát ír ki.

Melegedés:
Erről mit írjak? Mert az nincs. Maximum töltés közben és órákig játszva bő langyos lesz alul egy kicsit és kész.

Konklúzió

Ez egy egyszerű tanulásra, iskolához, irodai dolgokra, egyszerű multimédiára szakosodott gép. Mondjuk én videót is vágok vele. Nyilván a Full HD exportálás nem kétperc, de addig is úgy szoktam hagyni és közben filmezek, vagy valami.

Pozitívumok:
+ stabil felépítés, nem nyeklik-nyaklik
+ hangtalan működés
+ SSD miatt gyors
+ csekély energiafogyasztás miatt kiváló akkumulátoros üzemidő és semmi melegedés
+ megszokott billentyűzet

Negatívumok:
- A töltőnek a kábele olyan merev, hogy komolyan félek tőle, hogy elfog törni
- Ma már korszerűtlen VGA webkamera
- Csak 2 darab USB port
- sok felesleges visszajelző led szétszórva
- súlyra én nehéznek találom

Szerintem jóval több pozitívuma van mint negatívuma, persze ha a helyén kezeljük. Az árát tekintve ugye. Valószínűleg a hozzászólásokban szét lesz cincálva, hogy de mé nem használt üzletit?... Köszönöm, de nem kérem...

Kiegészítendően a gép már lassan egy éves lesz és teljesen hibátlan, az akkumulátor is szinte 100%-os.

Bármi kérdésed van a géppel kapcsolatban arra nagyon szívesen válaszolok. Köszönöm, hogy elolvastad eme kis szösszenetemet. Szép napot kívánok!

Vígh Lajos

Hozzászólások

(#1) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Szerintem írd bele a címbe is a pontos típusát, mert sokféle van belőle, ne keverjék össze. Jó kis verzió ez is.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#2) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Azért a nagy fejlődés nem látszik.
Kettő évvel korábban vásároltam egy Windows 10-es táblagépet.
Igaz csak 10,1" méretű, de IPS1080p érintő és toll támogatású kijelző. 3G-s támogatással, Windows 10-el Természetesen billentyűzettel, ennél olcsóbban.
A processzorok összehasonlítása [link]

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3) Lalikiraly válasza Victoryus (#1) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Szia! Köszönöm, jó ötlet, meg is tettem! :)

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.