2022. január 16., vasárnap

Gyorskeresés

#15 Utazunk sorozat - Bázakerettye

Írta: | Kulcsszavak: Bázakerettye . nyaralás . utazás . kirándulás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Párommal, karácsonyi ajándéknak kaptunk, egy kis nyaralást (4 nap - 3 éjszaka) Bázakerettyén.
Mint sokan, mi sem mozdultunk és nem is tudtunk sehova sem menni jó ideig, így igen jól jött. Pláne, hogy a Mercit is megjárathattam kicsit végre. Több mint 700km ment bele.
Szóval megkaptuk az utazáshoz a kupont, és nekünk csak az időpontot kellett a szállodával leegyeztetni.
A szálló pedig a Bonne Chance volt.

A szállóról tömören annyit tudnék mondani, hogy pazar. A kiszolgálás, a tisztaság a személyzet a szakértelem, és úgy minden hibátlan volt. Viszont elöljáróban egy apró érdekességet mondanék el. Éjszaka nem tartózkodik a szálláson személyzet, van viszont őrzés! Amit a Portás névre hallgató kutyus lát el. Aki, ha hiszitek ha nem, de elképesztően barátságos. Amikor megérkeztünk, ő fogadott minket az ajtóban, persze közben két gyerek húzta elölről és hátulról is. Hát eszméletlen és Portás a neve :) De minket különösen megkedvelt, sőt páromat főleg, mert ha elindultunk valamerre, már jött is velünk, alig tudtuk visszatessékelni.

A kép ne tévesszen meg senkit. A kutyának egy príma luxusfekvőhelye is volt ezen kívül, de a fotelt ő jobbnak ítélte meg. Persze volt egy társa is a Spenót névre hallgató Macska.
Még Portáshoz kapcsolódóan van egy rövid kis történet. Hát elindultunk párommal az erdőbe megkeresni a fekete tavat. Persze nem találtuk meg. Nem vicc! Aztán a szállóra visszaérve az egyik pultnál álló személyzettől kérdeztük meg, hogy merre van ez a tó, mert mi nem találtuk meg?! ÓÓÓ ott van az kb 2 kilométerre, de kérdezzétek meg a Portást ő oda jár fürödni. Nem vicc. A kutya tudja! Hát eszem megáll. Hát leesett az állunk.

Viszont, mint kiderült, nem csak annyira a pihenésé volt itt a fő szerep. Hanem még ha eddig mi nem is hallottunk a községről, bizony igen híres. Így hamar felkeltette a figyelmemet jó pár dolog. Erről most szépen sorjában.

Bázakerettye más néven Zalai olajfaluként említik, nem mellesleg a Magyar kőolaj termelés hazája. Igen viszontagságos a története, erről talán címlapos írást is lehetne készíteni. A lényege az volt, hogy Bázakerettye, egy összesen pár házból álló falucska volt. De amint az olajat ott megtalálták, azonnal felpezsgett az élet. Fénykorában több mint kétezren lakták, de mára, talán ha 600 a lélekszáma. Amolyan üdülő községgé avanzsálódott. De ez ne tántorítson el senkit. Még ha a története nem is annyira vidám, most a vége sem olyan szomorú. Ugyanis még ha sajnos, de követi sok más Magyar falu avagy helyiség sorsát, kihaló félben van már. De igen szép és gondozott állapotnak örvend.

Továbbá van egy igen felemelő jellegzetessége, hogy a fő utcától eltekintve a házaknál bizony nincs kerítés. Hajdanán így állapodtam meg az ott lakók és ezt tartják mai napig. Nyilván itt is vannak, már omladozó házak, de a többsége bizony nagyon szép. Sőt még kettő darab tégla építésű tömbház is van. Ez is mutatta, hogy bizony, hirtelen lett nagy a lakosság.

A mi részünkről két hatalmas érdekessége volt első látásra a községnek.
Az első a kisvasút. Amit párom tudja, hogy én imádok és mindegyikkel menni kell egy kört. Olyan nincs, hogy nem!

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A másik a helyi strand. Bázakerettyei Termálfürdő

Ezeknek mind mind külön történetük van. Ha mindent kivesézek, akkor még holnap reggel is írom a cikket. Így inkább most ebben a blogposztban elmondok néhány részletet. Úgymond elárulok, néhány apróságot, hogy a majd megírott címlapos írásban, mikről is lehet szó. Azt hiszem, hogy egy újabb szép tartalmas cikk írásába kezdek. Remélem ezzel a kis szösszenettel felkeltettem az érdeklődéseteket. :)

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) e-newsee


e-newsee
addikt

Fura olyantól olvasni a faluról, aki az ország másik feléből származik. :) Én pár faluval arrébbról, és nekem "Kerettye" tökre megszokott dolog. Rajta kersztül jártam középiskolába hetente, Kistolmácsra fürödni gyerekként, nagyon sokszor a kisvasúttal. Mikor nagyobbak voltunk, haverokkal pl egy kocka sörrel együtt is elvonatoztunk odáig. Örülök, hogy tetszett, és remélem jól bejártátok a környéket, mert Zala nagyon szép hely!
:R

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#2) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Csocsóztam ott a kocsmában, a bombázó alatt. :)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#3) Lalikiraly válasza e-newsee (#1) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

Köszi. Igen sokfelé jártunk hirtelen. Felmentünk a szomszédos kilátóhoz. a fekete tavat nem találtuk meg. :D
Amúgy én Hajdú Bihari vagyok ergó tényleg az ország full másik végéből...

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#4) e-newsee válasza Lalikiraly (#3) üzenetére


e-newsee
addikt

A 700km-ből tippeltem az ország másik felét. :D
Amúgy ezen mindig el szoktam gondolkodni, hogy nekünk itt Zalában olyan triviális a balatoni kirucc, mert itt van max egy órányira, de az ország másik végéből az már komolyabb szervezést igényel. Tök fura innen nézve. Mint nekünk mondjuk egy Tisza-tó, vagy a Zempléni-hegység.

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#5) Lalikiraly válasza e-newsee (#4) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

Nanana. Mi Budapestről. De mi ám nem csak odamegyünk ám egy helyre. Hát a kisvonattal is mentünk jó sokat ám. Nem csak két állomást. Hanem végállomástól végállomásig eleve és vissza. De kocsival mi megálltunk a Balcsin is és mentünk többfele. Pláne páromnál, hogyha már egy helyre mehetünk, akkor mindenhova is mehetünk... Szóval az a 700 ááá. Jövőre mennénk Szlovéniába. Ott csak az odaút lesz 600. Tavaj előtt voltunk 2000 km fölött jött ki 5 nap :D Szóval amúgy akarok bázáról címlapos írást is írni, de most sok blogom áll sorban és addig kell, amíg friss :D

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#6) vallas válasza Lalikiraly (#5) üzenetére


vallas
senior tag

Mikor mi ott voltunk 2 éve, Portás velünk simán eljött az erdőbe futni 10 kilométert...
Néha eltűnt vadat hajtani, de mindig megtalált minket....

A kaját kihagytad, hogy nagyon jól főznek... :D :R :R :R

.............IHB-MBM............. Let's Go MAVS!

(#7) Lalikiraly válasza vallas (#6) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

Szuper Portás nagyon. A saját kutyánk is nagyon okos és mondom neki hogy világbajnok vagy és mint aki érti, úgy néz. Portásnak is mondtam. Kifeküdt hogy ő megadja magát. Úgy fogadott mindíg. Szuper nagyon.

Hamit mit csak reggelit kaptunk, meg vacsit nagyon nem is szoktunk kérni, mert egész nap tekergünk, akárhova megyünk szállásra. És ott eszünk, ahol éppen megállunk.

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

(#8) vallas válasza Lalikiraly (#7) üzenetére


vallas
senior tag

Hát ha még egyszer arra jártok azért próbáljátok ki, tényleg nagyon jól főznek, soka csak kajálni járnak oda...

.............IHB-MBM............. Let's Go MAVS!

(#9) Lalikiraly válasza vallas (#8) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog

:R

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö nem. Húsos fagyi vagyok.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.