2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

16 VS 12-es korhatár besorolású akciófilmek és a Star Wars

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kezdjük az alapokkal:
Egyesült államokban Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) megbízásából 1997 óta létezik a korhatár besorolás filmek esetében. Jelentősége bevételi oldalról értelemszerűen abban nyilvánul meg hogy a magasabb szám szűkíti az elérhető közönséget.
1997 előtt készült filmeket sok esetben utólag sorolták be, tehát ezek forgatásánál nem volt szempont az ennek való megfelelés(eredeti Star Wars trilógia).
12-es besorolású akciófilm műfaj sokáig TV-re forgatott filmek és sorozatok sajátja volt, mindenki emlékszik még a 90-es évekbeli sorozatokra(Nikita,Buffy a vámpirok réme,Alias), a különbség vizuális effektekben, erőszak ábrázolásban és koreográfiában a nagy játék filmekkel összevetve, ég és föld volt maradjunk annyiban. Nem voltak ezek rossz darabok, de nem az akciójelenetek minősége miatt néztük őket. Egyébként az Alias 5.évada(2005) egész jól nézett ki ilyen szempontból is, az igazi áttörést számomra The Walking Dead(2010) cimű sorozat jelentette. Rögtön az első részben olyan szinten trancsírozódnak a zombik amiket korábban csak nagy költségvetésű mozikban láthattunk.

Star Wars esetében az Episode 1(1999) kapott először besorolást. Ez a film és a folytatásai bőven az akciófilm kategóriába tartoznak, és az első két részen látszik hogy a bevételek maximalizálása érdekében mindenképp az alacsonyabb, gyerekbarát besorolás megszerzését tűzték ki célul. Én azonban nem tudok rájuk haragudni, ugyanis nem az akciójelenetek és a felnőtt közönség feláldozásával értek célt. Jar-jarral és az ő folytonos bajba kerülésével kedveskedtek a kiskorú közönségnek, de mi is kaptunk valamit cserébe, Darth Maul elég ikonikus főgonosz, vagy ott a fogatverseny és a csatajelenetek is elég adrenalin dúsak, nálam az eredeti trilógiához képest akrobatikus alapokra helyezett fénykardpárbajok viszik a prímet. Ha már Ja-jar: Vesszek meg ha nem láttam 20x az első részt, egy rész erejéig elvoltam vele(Mikor először beinditják Anakin fogatát és elzsibbad annak a hülyének a nyelve azon a mai napig jót derülök), én sem bánom hogy a folytatásban parkoló pályára került, az ő karakterében 1 részre elegendő kraft volt, ha még egy részben a non-stop bénázásait kell néznem, nálam is betette volna a kaput. Gyorsan szembe is állítanám az előzmény trilógiát a Disney Félével: Mit kezdett Lucas Jar-jarral? Szenátort csinált belőle, nagy troll az öreg. Disney meg Rose Tico-nak adott valami 50 másodpercet bármiféle magyarázat nélkül...Mennyivel elegánsabb Lucas megoldása.
Második rész: Trilógia mélypontya. de számomra még mindig szorakoztató darab, és a cikk szempontjából itt se tudok belekötni semmibe. Szanaszét aprítják fénykardokkal a droidokat, ügyesen megkoreografálták a Mace Windu - Jango Fett összecsapást, és a filmvégi nagy csata is látványos. Romantikus részek elég bugyuták, meg hangulatban is messze elmarad az Episode 1-3-tól, bár hogy pontosan mitől arra nem sikerült rájönnöm, egyszerűen ezt érzem. Viszont ahogy bemutatják a klónhadsereg létrejöttét, azért jár a piros pont. Skywalker kora: honnan az a rengetek katona és csillagromboló, nem tűnt fel az új köztársaságnak hogy a galaxisban mindenki esztergályost meg hegesztőt keres?
Harmadik rész: Erről nem kell sokat beszéljek, közönség és a kritikusok egyformán szeretik ezt a részt.
Elég ha annyit mondok hogy működik Anakin átállása, Obi-Wan csalódása. Ezen a részen gyakorlatilag nem lehet észre venni hogy az alacsonyabbik besorolás volt a cél, simán el tudom képzelni hogy a második rész negatív visszhangja után Lucas leforgatta a filmet aztán igy alakult(esetleg néhány jelenet bánta a vágó asztalon). Film második felében elképesztően sötét a hangulat, szinte vágni lehet a feszültséget, végig ott van a veszély a levegőben.
Akció szempontból rögtön a film elején begyújták a rakétákat, a szeparatista zászlóshajó elfoglalása nagyon intenzív, kedvenc jelenetem mikor a Hídon Obi-Wan kitámasztja fénykardjával az egyik testőr droid botját majd visszakézből lefejezi, nagyon kreatív megoldás, külön poén hogy az utána fej nélkül tovább harcol, persze nem sokáig...Disney trilógiában vagy sorozatokban hány rohamosztagos lefejezést is láttunk?Persze hogy egyet sem, 12-es besorolásba a futószalagon gyártott, nem élőlény droid lefejezése még belefér, de a húsból és vérből levő rohamosztagosé már nem. Erről később még lesz szó.

Kanyarodjunk át egy kicsit a hagyományos és egyben klasszkus akciófilmekre.
Szemtől szemben, Matrix 1, Alien 2, Nincs bocsánat, lehetne sorolni napestig.
Ekkoriban élte fénykorát a két nagy öreg, Schwarzenegger és Stallone.
Ahogy ez a két háromajtós szekrény mozog a vásznon, az egy jelenség.
Mikor Arnold azt mondja a döglött krokodilnak hogy viszlát retikül, mindig leborulok a kanapéról. X D
Stallone Rocky és Rambo filmjei szintén legendásak, és ő miatta azok.

Azonban van egy tendencia ami zavar: a 12-es korhatárú besorolású akciófilmek térnyerése a profit maximalizálás érdekében. Disney féle Star Wars ennek lett az áldozata. Borzalmasak az akciójelenetek, meg úgy amblock az egész Disney trilógia. Sorozatok magasabb szintet képviselnek viszont az akciójelenetek ugyanúgy alacsony korhatár besorolásúak és követhetetlenek a tömérdek felesleges vágástól.
Kiindulási helyzet:
Két Frakció háborúzik egymással, az egyik egy tömeggyilkos náci bagázs, ami ellen a másik oldal elkeseredett gerilla harcot folytat, képtelen vagyok megérteni ilyen alapanyagból hogy sikerült kilyukadni  családi kalandfilm vonalnál...

Jurassic World ugyanezt a lovat üli meg. Turistákkal teli szigeten elszabadulnak az őslények, elsőre itt sem a családi film ugrik be. Ők annyival kulturáltabban kezelték a szituációt hogy tisztában voltak a korlátokkal, írtak egy korrekt kalandfilmet jó színészekkel, és az akció mennyiségét a gyerekbarát besorolásnak megfelelő szintre redukálták. Folytatásokról inkább ne beszéljünk.

Marvell filmek dettó 12-es korhatárt preferálják de Kevin Feige-nak sikerült kiharcolni néhány 16-os besorolású részt amik nem csak akcióban de hangulatban is felnőttesebbek. Kathleen Kennedy ugyanerre nem volt képes. És valahogy a 12-es Marvellek jobban működnek a Star Wars-nál(itt is mutatkoznak a kifulladás jelei, ennyi film után nem csoda).

Öröm az ürömben hogy a klasszikus, keményvágásu akciófilmek reneszánszukat élik.
A gyilkos járat, Tommorow War, Kong Koponyasziget, John Wick széria.
Erről beszéljünk már egy kicsit. John Wick 1-2-őt nagyon szeretem, időnként újra nézem őket az elejétől, vagy csak az emlékezetes jeleneteiket. 3.részt egyszer láttam, nem lett az igazi maradjunk annyiban.
John Wick 4-ről jót is, rosszat is hallottam. 3-rész minősége után ismerve a 4 rész játék idejét, vannak fenntartásaim. Ugyanakkor örülök az anyagi sikerének mert azt üzeni a stúdióknak hogy nem csak családbarát filmekkel lehet sok pénzt kaszálni. Tizenkét karikás akciófilm műfaj számomra egy téboly, bármi ami ez ellen dolgozik, csak üdvözölni tudom.

Témához kapcsolódik még Nolan Dunkirk cimű filmje nem hibátlan alkotás, viszont a hangulata olyan amilyennek egy háborús filmnek lennie kell. vágni lehet a feszültséget,
érzed hogy hajszálon függ az életük, hosszú jeleneteit imádtam(kiváló operatőri munka).

És most mindenki bucsúzzon el az eddigi nyugodt hangvételtől, Igyekszem megőrizni a higgadtságomat, de nem garantálhatok semmit. Ha meghallom egy mondatban a Disney és Star Wars szavakat, hamar felszökik a vérnyomásom...
Mozik:
Felesleges részleteznem, borzalmas mindegyik. Donald Glover(Lando Calrissian) nyilatkozta a Solo kapcsán a VOX magazinnak hogy nincs semmi baj az új filmekkel hiszen 8-10 éveseknek készülnek. Ez mondjuk sok mindent megmagyaráz. Zsivány egyes viszont király lett.

Sorozatokon egyesével fogok végigmenni, előre leszögezem az Andort nem láttam, nagyon szépeket hallok róla, de annyit csalódtam már a Star Wars-ban és vannak a piacon más sorozatok is, az időm meg nekem is véges(épp A törvény emberét nézem, főszerepben Timothy Olyphant, ajánlom megtekintésre).

Először is leszögezem hogy a sorozatok jobbak mint a filmek. Mozikon abszolút érezni amit Glover mondott, sorozatoknál egyértelműen cél volt a felnőtt közönség megszólítása a kicsik mellett.
Nincsenek is bennük olyan bagatell baromságok hogy egy darab vadászgéppel megalázzák a komplett ellenséges flottát, és nem repked senki szkafander nélkül az űrben.:)

Viszont van egy komoly problémám mindegyikkel:
Nem tudom ezeket a sorozatokat az akciófilm kategóriába besorolni, annyira hitványak ezek a jelenetek, zéró erőszak ábrázolás, ebből következően temérdek indokolatlan vágás ---- akciójeleneteknek nincsen értelmezhető koreográfiája(követhetetlen kapkodás az egész).Pontosabban azokra a jelenetekre mondom ezt ahol emberek harcolnak egymással. Droid harcijelenetek elég látványosan vannak megrendezve pl Book Of Boba végső csatánál ahogy elintézik a két oriás droitot, ott éreztem milyen erő és dinamika is tud működni ebben az univerzumban. Ilyen minőségű jelenetekből kellene sokkal több.
Egyszerűen érződik hogy az erőszak megjelenítésében maradtak a mozifilmek szellemiségénél. Oké egy fokkal jobb a helyzet, de a rendes 16-os besorolású csatajelenetektől, amit az előzmény trilógia a droidok miatt 12-es karikával is tudott hozni, fényévekre vagyunk.
Gondolom a gyerekeknek most is meg kell vetetni a szüleikkel a mindenféle SW merchandise-t, nem gyerekbarát az új sorozat -----> Anyuka-Apuka nem ül le a gyerekkel megnézni az új sorozatot, kevesebb SW legót, bögrét meg genyót adnak el.

Mi marad? Családi Kalandfilm ötvözve némi drámával. Itt a mélységgel van problémám.
Ha a férfi igazán szeret(1994),Megbocsáthatatlan(2021) ezeknek a filmeknek van mélységük és mondanivalójuk. Drámákhoz képest az SW sorozatok limonádé kategória, 15:00-kor leadják a tévében az Izaura után, abban a ligában kiemelkedő darabok de azé na.

Book Of Boba:
Nem veti meg a gyermeteg és idegesítő megoldásokat: Ahogy megöli Cad Bane-t az mi a pöcsöm volt, meg azt bot körüli felhajtást sem tudtam hova tenni Disney, elég ha ennyit mondok. Amúgy totál középszerű, nem fáj megnézni, valamennyire szórakoztat is, de  hogy nem mond semmit és 1 hónap múlva arra se emlékszel hogy láttad az fix. 

Obi-Wan Kenobi: Szintén nem láttam, azok alapján amiket hallottam róla filmekkel van egy szinten, kösz nem kérem. Ilyen közkedvelt karakterből hogy tudtak ekkora buktát összehozni, megfejtés itt is az hogy Disney...

Zászlóshajó, The Mandalorian:

Magával a sorozattal nincs problémám. A Hype-al ami körülveszi annál inkább.

Akciófilmként fentebb elmondottak miatt ez sem működik.

Dráma, mondanivaló: Működő apa-fiú kapcsolat miatt van mélysége, üzenete a sorozatnak, jó újralátni Ahsokat, Luke Skywalkert(Itt normálisan bánnak vele nem úgy mint a Last Jedy-ban). De könyörgőm itt is érezni hogy ez egy Disney sorozat,  valamire való drámától ez is messze van. Azt kérded jó-e The Mandalorian, válaszom határozott igen. Ha úgy kérded hogy kúrva jó-e, azt válaszolom: ne essünk túlzásokba.

Ehhez képest a miki egeres cég úgy kezeli mintha csiszolatlan gyémánt vagy tudom is én mi lenne. Ami igazán felkúr hogy ebben partner a média is: Port.hu szinte már szuperlatívuszokban beszél erről a sorozatról(Ők a Book Of Bobát is szerették amit végképp nem tudok hova tenni), filmekkel foglalkozó Youtube csatornák szintén oda vannak tőle. Önmagában nézem jók vagyunk, ha úgy hogy ez a csúcs akkor car van a palacsintában. Ahány ember annyiféle vélemény, elfogadom én csak nem értem.
Minimum ilyen minőségűnek kellene lennie mindegyik SW sorozatnak.

És végül:
Miért tenne jót az SW univerzumnak a magasabb korhatár besorolás?
Meggyőződésem hogy azok a dolgok amiket szeretünk a sorozatokban még jobban elmélyülnének, kidolgozásra kerülnének. Kaphatnánk családi kalandfilmek helyett igazi háborús drámákat, hisz az alapanyag ezért kiált.
Akciófilmeknek sosincs olyan háttere hogy az önmagan elég legyen, ez a dráma sajátja.
Ragozhatnám még a témát, asszem kiírtam magamból amit akartam.

További kellemes estét, köszönöm hogy benéztél.
Komment szekcióban minden véleményt nagy örömmel látok.

Hozzászólások

(#1) BoB


BoB
veterán

"Mikor Arnold azt mondja a döglött krokodilnak hogy viszlát retikül"

Ez melyik film?

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#2) kikikirly válasza BoB (#1) üzenetére


kikikirly
senior tag

Végképp eltörölni. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3) BoB válasza kikikirly (#2) üzenetére


BoB
veterán

Köszi, komolyan nem emlékeztem erre a részre :K

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#4) joghurt


joghurt
addikt

Nem egészen értem ezeket a "12" és "16" besorolásokat. USÁkiában ilyenek nincsenek, így a készítők sem célozhatták meg őket.
Van helyettük G, PG, PG-13, R és NC-17.

Itthon van 12 és 16, de teljesen barom módon. Kb. minden 12, ami nem Bogyó és Babóca. Ahhoz már szex kell, hogy valami 16 legyen. (A kedves hivatal meg nyugodtan köphet egy nagyot és aláállhat, amikor a vér agresszív Ninjago, Lego Star Wars stb. rajzfilmeket gyerek besorolással engedi, hiszen csak alkalmazni kellene rájuk az általuk kreált szabályokat.)

A tej élet, erő, egészség.

(#5) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Igazából az itt-ott előforduló trágár nyelvezet miatt erre is rásütném a 12-es karikát. ;]
A cikk viszont jó, érdekes témát feszeget. Mondjuk talán a fimcímeket jó lenne valahogy megkülönböztetni,pl félkövérrel írni.

(#6) kikikirly válasza Jack Hunter (#5) üzenetére


kikikirly
senior tag

Köszönöm a felvetést, javítottam. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.