2019. július 18., csütörtök

Gyorskeresés

Star Wars(Disney éra)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Solo: Avagy a 12 karikás ,,Akciófilm"

Maga a film tetszett.Viszont itt is volt egy nagyon erős hiány érzetem,mégpedig a harci jeleneteknél. Készítőknek meg volt kötve a keze,korhatár besorolás miatt nem volt lehetőségük olyan részletességgel bemutatni a harcokat
mint azt egy 16-os karikás filmnél tehetik.Addig nincs gond a amig a 12 karikán belűl mozgunk, viszont amint emberek is bekerülnek a képbe,vagyis
be kéne bemutatni mit művel a lézer lövedék egy élő lénnyel, máris baj van.Legutóbb Gerard Butler féle Gengszterzsarukat néztem meg, össze se lehet hasonlítani a lövöldözős jelenetek részletességét. Említhetném még a John Wicket,vagy
igazából bármilyen ,,hagyományos" 16-os besorolású akciófilmet(erről még lesz szó).A gagyi tűzharc jeleneteken kivűl két szemponntból káros a szigorú besorolás.Gengszer zsarukba ,,végső" összecsapás előtt mutatják
ahogy a rendőrök felkészülnek ,felveszik a kevlár mellényt,betáraznak stb, egész filmnek kölcsönöz egy ilyen Spec Ops feelinget(bár ennek a feelingnek az építése a film elejétől meg van)
Ilyen jelenetet
még egy 12-es filmnél se láttam ,Pedig a Rogue One-nál el tudtam volna viselni, feltételezem hogy a fegyverek részletes bemutatása megint csak kiveri a biztosítékot a besoroló bizottságnál.
Amit még fel tudok hozni példának hogy a
végén Merriman LMG-vel szétlövi az autókat, ilyet se láttam egyik új Star Wars filmbe.Nem csak a közvetlen találat mutatása van visszafogva,hanem az összes jelenet.Harmadik probléma hogy mivel nem mutathatnak semmi
erőszakosat,a kamera non-stop vált hisz ha tovább mutatnák ami történik, kifutnának a besorolásból.Ez miatt a harci jelenetek félépítése is borzalmas.

Atmoszféra hiánya

Alapvetően nincs nehéz dolguk velem, ha meglátok egy Tie fightert,rögtön bepisálok.
Mikor bejelentették az ébredő erőt, úristen mondom, Star Wars film 2015-ös CGI-al, mindjár be***rok-behug***zok.
De a vacak csata jelenetek már az ébredő erőnél szemet szúrtak,és azóta ahányszor meglátom a Trailer bal alsó sarkába a
12-es karikát,tudom hogy legjobb esetbe is egyszer nézős filmet kapunk.Sajnos az egész filmnek gyerekes hangulatot kölcsönöz.Nincs atmoszféra teremtés,nincs vészjósló hangulat,nincs semmi.

Akciófilm vagy kalandfilm

Amelyik kritikát megnéztem,mindenhol kalandfilmként hivatkoznak a Solora. 100%-ig egyetértek velük.Csak hogy nem azért lett kalandfilm mert annak készült, hanem mert a csata jelenetek borzasztóan vérszegények,így aztán
bajosan lehetne az akciófilm kategóriába sorolni.Nem csak a Solo sara, összes új Star Wars filmre igaz,hisz ők is ugyanezt a besorolást kapták.

Mostantól mindig így lesz?

Aki komolyan érdeklődik az akciófilmek iránt,észrevehette hogy nem ez az első eset hogy egy alapvetően erőszakos témájú film, gyerekbarát besorolást kap.Néhány példa:
Wonder Woman,Jurassic World 1-2.
Véletlenül akadtám rá erre a cikkre,leírják miért:[link]
Röviden leszűkíti a nézőközönséget,ami értelemszerűen kevesebb eladott mozi jegyet jelent.
Rövidtávon biztos igy van,lehet hogy a Solot még megnézte mindenki csak mert Star Wars,de a nézők egyértelműen kifejezték nem tetszésüket a Disney féle vonalról.

Abban is biztos vagyok hogy nem a film készítői kérték, mesterségesen szűkitsék le az eszköztárukat.Disney megkötése volt, több jegyeladás ,és hogy kamaszok megvetessék szüleikkel a mindenféle Star Wars figurát...
Ezért igenis pipás vagyok Disney-re, ilyen filmből mint a Star Wars,sikerült tizenkettő egy tucat kategóriájú filmeket csinálni.

Ami tetszet

Minden más.Történet érdekfeszítő,tele van fordulatokkal. Színészek elég jók, hírek után Solot alakító Alden Ehrenreich játékára külön figyeltem, nekem tökéletes hozta a figurát.Sőt!
Amibe a kritikusoknak igaza van, az Solo barátnője,ő játékával a film elején VAN gond , utána nála se észleltem semmi problémát,hozta amit kell.

Rogue One:

Messze jobb volt mint a többi Disney féle Star Wars.Amibe jobb volt az az atmoszféra teremtés.
Meg oldották a készitők,bár ennek nagy része abból állt hogy a lázadók feláldozták magukat.Főszereplők halálát pedig
nem jó végignézni,végig értük izgulunk, csak tudatni kell a nézővel hogy megtörtént.
Ezzel az eszközzel nem lehet mindig élni, nem lehet minden filmnbe kinyirni őket.
Többi besorolásból adódó bullshit ugyanúgy megvolt. Amíg ragaszkodnak a gyerekbarát besoroláshoz nem lesz igazán jó Star Wars film,nem csak az akció jeleneteket vágja haza,ami önmagában állati nagy baj,
a film egészére negatív hatással van.Django elszabadul,Ryen közlegény,Alien harci jeleneteit kivágjuk, akkor se kapták volna meg a gyerekbarát besorolást.És ez így van jól.

Komment szekcióba minden véleményt nagy örömmel látok.:) :) :)

Hozzászólások

(#1) kikikirly


kikikirly
(senior tag)
LOGOUT blog

Nyitva. :K

(#2) icemad válasza kikikirly (#1) üzenetére


icemad
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az eredeti trilógiában minden a helyén volt. Én legalábbis értettem a történetet, a szereplők motivációit, meg úgy an bloc az egészet. Baromi jó filmek voltak. Azok milyen karikát kaptak? Ez az új valami, 7-8 epizód valami borzalom. Azt sem tudom ki kivel van és miért. De már nem is akarom megérteni...

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#3) kikikirly válasza icemad (#2) üzenetére


kikikirly
(senior tag)
LOGOUT blog

IMDB szerint a Jedi visszatér(1983) is 12-es.Mégis király az egész film.Sithek bosszúja(2005) dettó, és az is elég látványos, szeletelik a droidokat tisztességgel.Lehet azóta szigorítottak a kritériumokon,ami akkor még bele fért,ma már nem.Másrészt a Sithek bosszújába droidokat aprítanak Obiwanék,amik elég együgyűek, a lényeg hogy egyértelműen robotokat darabolnak a fénykardal és nem embert.

[ Szerkesztve ]

(#4) icemad válasza kikikirly (#3) üzenetére


icemad
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Akkor ez az új valami mégsem a Disney miatt lett szar...Ha régen megtudták oldani, hogy alacsony költségvetésből összehozzák a remek 4. epizódot, akkor ez most miért nem megy kb. végtelen pénztárcával?Totál követhetetlen az egész film...

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#5) kikikirly válasza icemad (#2) üzenetére


kikikirly
(senior tag)
LOGOUT blog

Az is lehet hogy ezt a korhatár mizériát csak én látom bele.Film többi részénél lehet hogy csak kókler volt a rendező,készítő gárda.Az biztos hogy nincs meg az a feszültség érzet,nem váltja ki belőlem azt a hűha érzést,amit egy jó film megnézése után érzek.Kifejezetten kalandfilmeket nem szoktam nézni,Akció,horror,vagy dráma, ezeket szeretem.
Így aztán nem igazán van tapasztalatom a korhatáros ,,akciófilmekről".Kerülöm őket mint a pestist,amit eddig láttam, mind csalódás volt.Csak hát ugye Star Wars, így aztán meg kellett nézni. :R

(#6) kikikirly válasza icemad (#4) üzenetére


kikikirly
(senior tag)
LOGOUT blog

Akció jelenetek biztos hogy a korhatár besorolás miatt ilyen semmilyenek.Akkoriba nem is nagyon volt olyan technika amivel a földi harcoknál ki tudták volna ütni a korhatárt.Űrharc pedig megint más tészta,nem olyan közvetlenül mutatja ahogy meghal egy ember,felrobban egy repülő azt viszlát,de nem lyukat üt a páncélján,tépi le a karját a srapnell stb.Halálcsillagon rohamosztagos jelenetek mai szemmel nézve,nem túl acélosak maradjunk annyiba.De akkoriba ennyit tudtak, és nincs meg ez a hülye ha kell ha nem kameraszöget váltunk baromság.90-es évekbe jelentek meg az igazán látványos akciófilmek, számítógépes trükkökeket akkoriba kezdték el nagy számba használni. Még 1983-ba(Jedi visszatér) is eléggé gyerekcipőbe járt a CGI.

,,Követhetetlen az egész film"

Ébredő erő tényleg katasztrófa lett,minden szempontból.
Rogue One viszont elég jó lett,történet vezetés is világos.
Utolsó Jedi,szódával elmegy, bár ha csak egyszer láttad mg tudom érteni ha nem világos minden(hát ha még el is aludtál rajt,nekem sikerült X D).
Másodjára gondolom nem volt kedved megnézni.Nem az évszázad filmje az se. :R

[ Szerkesztve ]

(#7) icemad válasza kikikirly (#6) üzenetére


icemad
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az ébredő erő egyszer nézős nekem. Az utolsó jediken nem aludtam be, de nem sokon múlt. Igazából nem is emlékszem a filmre. És ez a gond...

A Zsivány egyes más tészta kicsit. Ott a készítőknek mondhatni szabad kezük volt. Olyan is lett. (szerintem baromi jó) Valahogy ezt kellene átvinni a kilencedik epizódba. A Solot még nem láttam, várom a BR kiadást.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#8) kikikirly válasza icemad (#7) üzenetére


kikikirly
(senior tag)
LOGOUT blog

,,A Zsivány egyes más tészta kicsit. Ott a készítőknek mondhatni szabad kezük volt. Olyan is lett. (szerintem baromi jó) Valahogy ezt kellene átvinni a kilencedik epizódba."

Igazat szóltál, Szívemből szóltál. :K ;)

(#9) bambano válasza kikikirly (#1) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

Elkezdtem nézni, de félbe kellett szakítanom.
Azóta se folytattam.
Ez mindent elmond.

Zsivány egyes: silány, egyes.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#10) Syl válasza kikikirly (#3) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

>Másrészt a Sithek bosszújába droidokat aprítanak Obiwanék

És amikor a film elején Anakin lefejezi Dokut?

Az ébredő erő nekem egy látványos, de sz*r episode 4 copy&paste.
Az utolsó jediket meg sem néztem.

Words cannot express how much i don't care

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.