2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

"És azóta az órám keresem..."

Írta: | Kulcsszavak: okos óra . sport óra . úszás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Mobilarenán időről időre jelennek meg okosóra-sportóra tesztek, persze nem igazán az én szempontjaim szerint. Megosztanám, úszáshoz milyen tudásra lenne szükségem. Nem érdekel a divatos kinézet, az értesítések, AMOLED vs translucent, hogy tudok-e vele fizetni, van-e benne GNSS, wifis zenefeltöltés, análvibrátor, miegyéb. Csak úszni szeretnék, beltéri uszodában.

Ha valakinek bármilyen órával van pro/kontra tapasztalata bármely kérdésben, kérem, ossza meg!

• Pontos hossz számlálás (de legalább lehetőség rá, hogy utólag javítsam a hiányzó/téves hosszokat). 1. Mérnöki szempontból triviálisnak kellene lennie. Egyszer odafelé úszok, aztán meg visszafelé. 2. Viszonylag állandó sebességgel úszok. Ha egy hossz mondjuk 50 másodpercig tart, akkor ne szórakozzon velem azzal, hogy a következő 100 másodpercig tartott! Vagy hogy két hosszt úsztam 15+35 másodperc alatt (világcsúcson belül...) Nem érdekelnek a technikai nehézségek. Józan paraszti ész.

• Nettó idő. Általában ismétléseket úszunk, pihenőkkel köztük. Engem ezek ideje érdekel, nem a teljes idő. Ugyanígy, a sebességembe ne számolódjanak bele a pihenők! Az rendben, ha meg kell nyomnom egy gombot, hogy most megálltam (így ne gerjedjen rá a falnál mozgásra, szemüveg-igazításra stb.), de az nem OK, ha nekem kell leállítani az időmérést a falhoz érve.

• Az úszásstílus felismerésén túl elegáns lenne, ha az egyforma távokból álló pille+hát+mell+gyors kombót vegyesúszásként (IM) hívná az általános "vegyes" (medley), azaz "fingom sincs róla, hogy mi volt ez" stílus helyett.

• Egy igazán okos óra észlelhetné a technikázást (beleértve a lábtempózást, a kar mozgatása nélkül), egyszerűen a haladás irányából. Ha ennyire nem okos, legalább legyen egy gomb rá, hogy "most leúsztam egy kört, amit te nem vettél észre".

Ismétlem, egy kifejezetten sportolásra szolgáló eszközről beszélünk. Vagy túlzottan irreálisak lennének az elvárásaim?

(Van persze sok lényeges szempont, beleértve a mobilos alkalmazást, a webes alkalmazást és az egész ökoszisztémát is, de ezekre mind felesleges szót vesztegetni, ha az óra nem ugorja meg a belépő szintet.)

Mentegetőzés: Azt most szándékosan nem írom le, hogy én személyesen milyen órákról rendelkezem tapasztalatokkal, nehogy ezek tulajdonosai álljanak le bizonygatni, hogy az (akár félmilliós) órájuk amúgy milyen szuper. Idővel talán írok majd egy összefoglalót úszós nézőpontból.

Hozzászólások

(#1) Mr. Y


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Ezek alapján 3 órával volt tapasztalatom, melyek megközelítőleg pontosan adják vissza az értékeket:
- Samsung Galaxy Watch 4 Classic (a classic-al van tapasztalat [illetve Watch 1-el, de az már régi])
- TicWatch Pro (2021-es modellel van tapasztalat)
- Apple Watch SE (első generációssal van tapasztalat)

But who is watching the guardians?

(#2) joghurt válasza Mr. Y (#1) üzenetére


joghurt
addikt

Konkrétan? :)

"Megközelítőleg pontosan" - Nagyjából mekkora az eltérések gyakorisága/aránya? Folyamatos úszásnál, vagy szériáknál? Csak mell? Csak gyors? Mindenféle?

És a kívánságlista többi pontját melyik hogyan hozza szerinted?

A tej élet, erő, egészség.

(#3) .Szaki.


.Szaki.
addikt

Szia,

nekem még réges-régről Samsung Gear Sport típusú okosórával van tapasztalatom úszással kapcsolatban, nagyon pontosan mérte a hosszokat, egy igazán remek óra volt. A többire megmondom őszintén mivel már sok-sok évvel ezelőtt volt, nem emlékszem, de ebből szerintem jogosan feltételezem, hogy a jelenlegi óráik ennél még csak jobbak és pontosabbak lehetnek.

(#4) alpipapi


alpipapi
újonc

Nekem elég specifikusnak tűnik a dolog, meg szörnyen manuálisnak (sok nyomkodás azokhoz amit keresel)... de nem is biztos hogy óra kell erre, inkább app. Mármint kb. bármelyik óra képes lehet arra amit írtál, csak megfelelő app kell rá. Próbáltál úszós appokat?

(#5) joghurt válasza alpipapi (#4) üzenetére


joghurt
addikt

Ööö... Úgy érted, hogy mondjuk egy Garmin Swim2-re felrakok egy külső appot a saját firmware-e helyett?
Vagy arra, hogy az óra által már hülyén megállapított dolgokból feltöltött adatokat korrigálja egy úszós website?

Egyébként pedig nem specifikus, minden úszó kb. így úszik. Mint ahogyan futóból is van a hobbista, aki egyben lekocog x km-t, és van a futó, aki résztávozik, meg miegyéb, és nem a teljes edzés össz. időtartamára és távolságára kíváncsi. Csak neki szerencséjére a GNSS mérésből jön másodpercenkénti pozíció/sebesség.
A nyomkodást csak B tervként írtam, ha már magától nincs annyi esze az órának.

@.Szaki.: Milyen úszásnem / úszási mód? És nyilván a jelenlegi órákat is nézegetem, az ismeretségi körben elég sok megfordul.

A tej élet, erő, egészség.

(#6) .Szaki.


.Szaki.
addikt

Mellúszás.

(#7) alpipapi válasza joghurt (#5) üzenetére


alpipapi
újonc

Én nem a Garmin oldalt erősítem, Apple felhasználó vagyok, Apple Watchra biztosan lehet telepíteni alkalmazásokat, akár olyat is (lehet írni), ami ezt csinálja (ha nincs a meglévők között).

Nyilván nem vagyok profi úszó, így nem ismerem az igényeket, de ha minden profi úszónak ez kell, akkor biztos van rá megoldás... esetleg nézz körül az AppStore -ban.

[ Szerkesztve ]

(#8) UnA


UnA
Korrektor

Esetleg nézted már a Coros Vertixet? Nem próbáltam, de ezt is szokták ajánlani úszáshoz: [link]

(#9) joghurt válasza UnA (#8) üzenetére


joghurt
addikt

Igen, a kiszemelt jelöltek között egy Coros szerepel, mert pont úszó szempontból erről hallom a legjobbakat.

De leginkább személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Mert adatlapon mindenki mindent tud.

A tej élet, erő, egészség.

(#10) UnA válasza joghurt (#9) üzenetére


UnA
Korrektor

Nekem Garminom van, amivel nagyon elégedett vagyok - persze ebbe belejátszik az is, hogy sem magas elvárás, sem pedig adathörcsög működés nincs jelen az életemben :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.