2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Mi Band 5 – nem úszok a boldogságtól

A marketing feature-ök végigpipálgatása helyett íme a tényleges használhatósági tapasztalatok.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Nem vagyok egy nagy kütyübuzi, aki kizárólag mellkaspántos pulzuskontrollal képes futni. Megosztási kényszerem sincs, hogy mindenki lájkolja, amiért 10 másodperccel gyorsabban futottam a háztömbkört, mint Mari néni a járókeretével. Szakmai ártalom, hogy a „GPS”-es (igazából GNSS) terepfutó méréseken is csak röhögni tudok – összevetve egy precíziós vevővel kimért útvonallal.

Na jó, de akkor mégis mit akarok? Elsősorban úszni. És ez alatt nem ezt értem, hogy az első csepp víztől ne pusztuljon meg a készülék, hanem hogy az uszodában hozzon olyan adatokat, amiket a futók megkapnak a szárazföldön. Na, hát ez jelenleg a készülékgyártóknak eléggé melléküzemág. Nagyon sok típust néztem végig, kb. háromnegyedük kiesett a nulladik selejtezőn, amikor kiderült, hogy a „for swimming” számukra kizárólag az 5 ATM-os minősítést jelenti, de aktivitás tekintetében nem ismerik ezt a mozgásformát. Meglepő volt számomra, hogy még a Garminnak sincsen úszásra kitalált karkötője. Persze, 90ezer forint körül már kapni úszásra kitalált órát (pl. Swim 2), de az teljesen más kategória – eléggé hasonló specifikációkkal.

Az úszós kívánságlista összeszedve:

- Tudja számolni a hosszokat
- Tudjon pulzust mérni közben
- Esetleg vér-oxigént is
- Ismerje fel az úszásnemeket
- Jó, ha tud számolni karcsapásokat
- Mutasson részidőt
- Medencében GPS (GNSS) nem kell
- Esetleg tudjon beprogramozható indulási időket jelezni, ha sorozatokat úszok

Ugye nem túlzott és irreális elvárások?

A fórumban más eszközök tesztjeinél beszélgetve szükségét érzem egyértelműsíteni, miért is kell nekem ennyi (?) tudomány. Ezek egy része nem úszás-specifikus, hanem bármilyen kardio tevékenységnél hasznos lehet, legyen az résztávos futás, vagy spinning edzés. Én sem vagyok versenyúszó, de azért egy fürdővendégnél többre tartom magam. Edzésterveket úszunk, amikben vannak megállások, elindulások megadott időkre, változó intenzitással. Az nem lényeges, hogy az eszköz magától megmondja az edzéstervet, de az egyes ismétlések tempóját szeretném tudni visszanézni.

Egy minta edzésterv:
200 fordított vegyes bemelegítés
(2*100 pille 2:00-ra, 200 gyors 3:30-ra) * 4 ismétlés
750 gyors (erősen, minden harmadik hossz laza)
(oda laza mell, vissza laza pille egy levegővel, minél kevesebb tempóval) * 3 ismétlés
50 páros karú hát levezetés

Az alsóbb árkategóriában kb. négy számottevő tesztjelölt maradt. A Mi Band 4 vs 5 közül ez utóbbiról azt olvastam, hogy nem éri meg a megjelenéskori másfélszeres árat, mert lényegében csak a pontosság javult. Mondjuk nekem az épp kellene. Minthogy sikerült egy akciót kifognom, kb. ugyanannyiért megkaptam, mint a 4-es, vagy pl. egy Honor Band 5 lett volna (12eFt).

A poént (?) a címben már előre lelőttem: ez a típus is alkalmatlan úszásra. Bővebb vesézés alább.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.