2024. február 26., hétfő

Gyorskeresés

A múltból a jelenbe...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető:

Ha pontosan visszaemlékszek, akkor bajba kerülök. Nem emlékszem pontosan, hogy mikor került a birtokomba az első számítógép, mikor felköltöztem a fővárosba. Valamikor 2007 év vége körül kaptam kölcsönbe egy PIII-as gépet, amin még XP volt, és minimális mértékben tudtam használni internetezésre, MSN-ezésre, meg ilyesmikre. 14”-os CRT monitorral, és valami kicsi 2.1-es hangszórókkal, de már ez is sokkal jobb volt, mint ha nem lett volna, sőt.

Amikor felköltöztem, hátrahagytam a gépemet otthon. Nem tudtam, és nem is akartam felhozni, mert a plusz súly miatt nem éreztem magam elég erősnek, hogy cipeljem azt is. Nem beszélve a képernyőről… Uhh, még ha most is belegondolok, akkor megfájdul a karom, hátam, lábam…

Nos, ezen a gépen, amit itt kaptam kölcsönbe a Youtbe veszélyes gép elleni terrorakciónak számított még a 240p-s videók nézését is belevéve. Hiszen egy 500 Mhz-es Celeronnak már az is veszélyes volt, hogy benyomtam a főkapcsoló gombját, és munkára kellett ösztökélnem, hogy elindítsa az operációs rendszert. De ahogy korábban említettem, megváltás volt, a plafonon lévő repedésszámlálás, és az alvás között végre némi internetet is a szemem elé varázsolni.

Viszont akadt egy kis bökkenő, nem tudom pontosan mikor, a gépben lévő tápegység, ami egy FSP volt, gondolt egyet, és hangos csattanással, némi füsttel és a biztosíték rosszalló leoldásának kíséretében megadta magát az örök bit és szinusz hullámok mezejének.

Ekkor hirtelen felindulásból, és mivel volt már pénzem, fogtam magam, és elmentem venni egy gépet. Brand gépet vettem, egészen pontosan egy HP D530 CMT-t

Ebben eredetileg egy Pentium 4 2,6Ghz-es proci volt, de vettem először bele egy 2,6Ghz-es HT-s 533 Mhz-es FSB-s procit és kibővítettem a memóriáját 4 × 512 MB 333 Mhz-es DDRI memóriával. Majd később vettem bele egy 3,0 Ghz-es HT-s 800 Mhz-es FSB-s procit. Szaladt, mint a szél. Tiszta felüdülés volt, a PIII után, az tény. Igaz, volt vele egy kis kálvária, mert az alaplap úgy fogadta az új gyöngyszemet, hogy jujj, mi ez? Mondom neee…. Processzor mikro kód frissítést kellett telepíteni a BIOS-nak, na ná, hogy kizárólag floppy meghajtóra volt hajlandó a gyári HP program tenni a fájlokat. Az Úr 2011. évében rohanhattam floppy lemezeket venni. Jó volt, de végül is sikerült, megejtettem a kb 20 másodperces frissítést is, és ment minden, ahogy kell. Később bepattintottam egy HD 2600 PRO-t is az Ati 9550 után, és a HD és FullHD filmezés is ment.

Viszont ez a gép egyre kevésnek bizonyult az idő előrehaladtával. A WEB és vele együtt minden egyre inkább a többszálúság felé haladt, és manapság már a minimum minimuma a kétmagos processzor. Mert hiába a 3 Ghz, és a virtuális kétmagúság, manapság ez már bő 10 éves technikát képvisel, ami kissé már régi mondhatni. Az, hogy egy weboldal betöltése a böngészőbe 100%-os CPU használatot vont maga után másodpercekre, az, hogy a Facebookon görgettem az eseményeket, és gyakorlatilag nasinak bevágta a procit ezzel, kissé zavart. Arról nem is beszélve, hogyha telepítettem bármiféle programot, akkor az is rendesen beleharapott a processzor időbe. Az Index.hu-ról nem is beszélve, ez az új kezdőoldal iszonyatosan szaggatott, és sokáig is tartott betölteni, hála a Javascriptnek…
Szerettem volna kipróbálni a Windows 8-at, amit sikerült is a Consumer Preview-vel telepíteni, de a későbbi változat, ami a Release Preview volt, már nem volt hajlandó elindulni, mert a CPU nem volt kompatibilis. Néztem is, hogy na, hogy lehet ez, hiszen ugyan azon a konfiguráción, ahol a 7-es fut, ott mennie kellene a 8-nak is. A választ megtaláltam az apró betűs részben a Microsoft oldalán. A bővös szó, az NX bit volt, amit nem támogat ez a vezérlő egység. No mondom, zseniális…
Tehát a felhasználói élmény nem volt a legjobb. Habár a Windows 7 élményindex 3,9 volt. Hangsúlyozom, a gép már vagy 3-4 éve meg van, és ez idő alatt bizony kevés lett. Ami nem is csoda, ilyen dinamikusan fejlődő iparágban, mint az IT.

Szóval egy szép napon, gondoltam veszek egy új gépet. Életem első új gépét. Még nem tudtam, hogy milyen irányban akarok haladni. Sok variációs lehetőség nincs. Vagy Intel, vagy AMD. Fontos szempontok voltak a következők: legyen benne jó VGA, legyen gyors, nem árt, ha több mag van benne. Először, csak 2 magon gondolkodtam, de utána erősen a négy felé hajlottam. Memóriából meg minimum 4 GB.

Először használt gépre gondoltam, Core 2 Duo-ra, mert eddig Intel-es gépem volt a HP jóvoltából, és amúgy nem volt vele rossz tapasztalatom, azon kívül, hogy eljárt felette az idő.
Nézegettem apróhirdetéseket de túlságosan drágák voltak. Ahhoz képest, hogy 4-5 éve adták ki a procikat. Még most is, szerintem aránytalanul drágák ezek a gépek, ezért döntenem kellett.

AMD oldalra kacsintottam át. Nézegettem, nomeg olvasgattam is miféle processzorokat, architektúrákat dobott ki a kisebbik gyártó, és megakadt a szemem az egyiken. Kicsi, olcsó, GPU és a CPU egy tokban… Ó, mondom, ez kell nekem. Ekkor került szóba az APU. Itt Prohardveren! is volt cikk róluk nem egyszer.

Ezt elolvasva határozott lettem, mit is szeretnék. El is kezdtem nézelődni, hogy mi merre hány méter. Először gondoltam elég lesz a 2 mag, de elvetettem az ötletet, kicsivel több pénzért cserébe négymagosat vettem. Memóriából 4 GB, alaplapból pedig egy ATX-eset néztem volna. Viszont ekkor derült égből villámcsapásként fordult fel az én mesevilágom arról, hogy bemegyek egy számítástechnika boltba és 10 perc múlva hazasétálok a kiszemelet áldozatokkal. Mert itt PESTEN ilyet NEM LEHET. Jó, üsse kő, megrendeltem amit meg kell, DE 2 nap múlva semmi visszajelzés, hogy mi van… Ja igen, a 4 napon írtak sms-t meg e-mailt, hogy mehetek a cuccért, de addigra már megvettem máshol 1 napos várakozási idővel… Szóval kellett 2-3 nap, mire meglett az induló készlet. De a megpróbáltatások ezután jöttek.

A Rendszer:

Nos, akkor jöjjön milyen APU + memória + alaplap triumvirátust sikerült vennem.

A8-5600K APU Trinity:

4 mag, 4 szál,
3,6 Ghz, Socket FM2,
2 × 2 MB L2,
MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4, SSE4a, AES, FMA, FMA4, XOP, AVX 1.1, VT, EVP, Turbo Core 3.0, C1, C1E, C6, CC6, S3, S4, S5, PowerNow!
Kétcsatornás DDR3 memóriavezérlővel, integrált PCI 2.0 és HD 7650D-vel (DX 11).
Tavalyi termés az AMD-től, 2013 harmadik negyedévi.

Bővebben: AMD A8-5600K
CPU-Z kép
GPU-Z kép

Alaplap:

AsRock FM2A75 Pro4-m

100W-os FM2-es APU-kat fogad
UEFI
4 × DDR3 slot
2 × PCI-E x16 (bár a második csak 4-szeres módban)
1× PCI-E x1
1 × PCI
5 × SATA 3.0
2 × USB 3.0
6 × USB 2.0
1 × DVI-D
1× VGA
1× HDMI
1× eSATA

Bővebben:
Asrock FM2A75Pro4m

Memória:

KingMax 1600 Mhz-es 4 GB-os modul. kép

Látszik, hogy még bővíthető a gép, ezek csak az induló lépések, bár sosem voltam nagy gamer.

Tapasztalatok

Hazahoztam a rendelést követő másnapon a gépet. Gondoltam én naivan, hogy majd belerakom a D530-es gépházába az egész konfigot. El is kezdtem szétszedni, kiszedtem mindent, amit ki tudtam, szétcsavaroztam, és amikor az alaplapi tálcát a kezembe fogtam, akkor, mint Géza bácsi a 6 sávos Váci úton néztem keresztül a hátlapi IO panelen… Az oda volt szegecselve, elválaszthatatlanul a tálcához… Ó, mondom neee… 5 perc néma csend… Akárhogy is tettem az új lapot, a kör alakú kimeneten a négyzet alakú csatlakozó nem volt patent. Na mondom, akkor majd alaplapi tálca nélkül! Node, ez se jött be, mert nem voltak a megfelelő helyen a felfogatási pontok, amik fixen lettek volna… Brand gép, szeretlek…
Mivel ezt a műveletet félkómásan, éjszakázás után csináltam, és már mondhatni kissé fáradt voltam, ezért elkezdtem keresni házat táppal együtt. Találtam is párat, ami nem ezer év múlva lehet átvennem, és nem is csillaghajóval kell utaznom hozzá, de nem találtam értelmes áron. Bár kinéztem egyet 8k-ért, de olvasva a fórumot, arra a következtetésre jutottam, hogyha egy ház 8k táppal, akkor azon ugyi rajta van a kisker, nagyker haszon, meg áfa, meg vám, meg miegymás. Tehát akkor kijön, hogy kapásból a táp benne max egy noname 1000 ft-os hulladék, amire nem merem rádugni a gépet, mert lehet 5 perc után, visz magával mindent ami rajta csüng. Ekkorra már iszonyatosan fáradt, meg álmos voltam, és kissé demotivált, hogy már 3 napja rajta vagyok az új gép ügyön, és még sincsen semmi az egészből, ezért elmentem a legközelebbi infó boltba, és megvettem hozzá a házat a táppal együtt. A kettő együtt 20k volt, a ház egy ilyen ház:

Ház

A táp meg:

Táp

Máris 65 K körül jártam, de na. Összeraktam, betettem mindent, megnyomtam a power gombot, és MENT. Végre. Nyugodtan feküdtem le aludni, mert aznap mentem ismét estére.

Másnap feltűnt egy apróság. A DVI csatlakozó. Eddig nem volt vele semmi gond, de most lett természetesen. Ez Nem DVI-I hanem DVI-D. Tudni kell, hogy két 19” Wide monitorom van egy LG és egy Samsung. Mindkettő VGA bemenetes. Eddig VGA-DVI átalakítóval simán használtam őket. DE most nem tudtam. Kerestem neten DVI-D-VGA konvertert, elmentem boltokba, de mindenhol horribilis ára lett volna, és nem biztos, hogy ment volna. Ezért inkább vettem egy ATI HD 5550-es VGA-t itt az apróról, és megoldottam olcsóbban és biztosabban azt, hogy mehessen a két monitor. Szerencsére az alaplap nem makrancoskodott, és nem tiltotta le az integrált VGA-t szerencsére, így tudom használni mindkettőt, természetesen az integrált IGP-t állítva be elsődlegesnek, mert erősebb kicsit.
Viszont, elég hangos volt alapjáraton a gép. Szerencsére halkabbra tudtam venni a ventik fordulatát, és egy kis mókolással a házventiket is 5 V-ra kötöttem be, hogy minél halkabbak legyenek.

Gyors, iszonyatosan gyors az egész gép. Az UEFI-t még szokni kellett, de az igazat megvallva, nem volt nagy újdonság, mert annak idején, az ősrégi 386-osokon is volt már grafikus BIOS… Amit egérrel lehetett vezérelni. Szóval annyira nem újdonság ez.

Belépve az EFI-be, rögtön az alapokkal kezd, hisz elénk tárja a CPU típusát gyorsírtótárait, frekvenciáját, beépített memória méretét, típusát, sebességét.
Alapból támogatott az Instant Flash, ami azt jelenti, hogy külső flash tárolóról képes beolvasni a frissítéshez szükséges fájlokat, így nem kell Windows alól vagy DOS alól megtenni ezt.
Van olyan menüpont, ahol egy kis képen megmutatja, hogy melyik hardver hová csatlakozik pontosan például, hány jack dugó van bedugva a kimenetekre.
Támogatja a profilonkénti beállítások lementését, Boot sorrendet és minden ilyen szokásos dolgot, amit itt lehet állítani. Beszéljenek a korábban belinkelt képek inkább.

Először feltettem a 32 bites Windows 7-et, de egy idő után kicsit zavart, hogy 2,3 Giga memóriát lát csak a 4-ből. Pedig az IGP-t 512 MB-ra állítottam. Ezért feltettem és végre 2013-ban eljutottam oda, hogy 64 bitre váltok én is. Igazából különbség nincsen a 32 és 64 között, csupán annyit vettem észre, hogy minden hardverhez 64 bites driver kell, ami nem volt gond, és azt, hogy végre elérhető a 3,5 giga memória. Eddig egyszer volt kék képernyőm, de az is a távoli asztal miatt.

4,9 az élményindex, de erről egy kép:

Nagyon folyamatos minden, mindent visz, gyors. Például a Maricum Reflectionnal egy lemezkép mentés a teljes rendszerlemezről 5 percbe került maximális tömörítés mellett 22 GB-ról. Az USB 3-as portokat nem tudtam még kipróbálni, mert nincs hozzá eszközöm.

A játékokról nem tudok nyilatkozni, mert nem vagyok nagy játékmániás, de például a NFS MW (2005) teljes részletesség mellett megy szaggatásmentesen. Bár régi játék, de a korábban linkelt teszt alapján, a mostani játékok is mennek, még ha kompromisszumos beállítások mellett is.

Bővíthetősége adott, de egyelőre ez bőven megteszi, amire használom.

Csak örülök, hogy sikerült megvennem ezt a gépet, most már visszanézve megérte. Az alaplap+APU+memória hármasra 3 év garancia, ház + tápra egy év garancia van.

Köszönöm, hogy elolvastátok.

Üdvözlettel: Jimmy

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.