2022. november 26., szombat

Gyorskeresés

a tudomány....

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Épp a minap gondolkodtam el azon, amit a TV-ben láttam. Fura volt azt látni, hogy a tudósok hogyan is vélekednek a világegyetemről, és úgy mindenről, ami az űrben van. Valahogy nehéz felfogni, sőt, szinte felfoghatatlan az, amilyen nagy számok és erők uralkodnak odakint, a messzi-messzi galaxisokban, hogy idézzek egy nagy klasszikust.

Ahogy néztem, és beszippantottam a látottakat, valahogy elfogott az az érzés, hogy mégis, mennyi igazság alapja lehet ennek az egész ismeretterjesztésnek, mert az, hogy a mi világunkban itt a földön tapasztalati úton megállapított törvények és tények vannak, de ez már nem feltétlen igaz minden helyzetben, főleg nem szélsőséges környezetben. Pl. az extrém kis méretekben – ahol a kvantumfizika dominál – és az ellentétében, az extrém nagy méretekben.

Olyan magabiztossággal állítják azt amit, hogy ha végiggondolom, akkor éppen lehet az ellenkezője is igaz. A mostani elméletekkel szerintem az a baj, hogy lehet hogy bizonyítva vannak itt a földön, akár szimulálva az adott körülményeket, akár pedig megvalósítva azt a környezetet, DE mégsem ott a helyszínen tudjuk megfigyelni. Ez azért szerintem elég nagy különbség.

Szóba került a sötét anyag, meg a sötét energia is. Fura, mert ezek olyan ismeretlen dolgok, amik tökéletesen illeszkednek a maguk helyére, pont úgy, ahogy az egyenletek gyökei az egyenletbe. Viszont az igazat megvallva, szerintem a mai tudásunk csak a felszínt kapargatja, az igazi izgalmakat lehet, fel sem tudjuk fedezni/fogni…

Tény, elismerem a tudományt, de azért mindig is lesznek olyan sötét foltok, amiket nem fogunk megérteni. Nem vagyok én vallásos, csak épp valahogy a mai tudomány nekem azt sugallja, – még ha annyira próbálja bemagyarázni nekem/nekünk –, hogy minden tökéletesen úgy működik, ahogy leírja. De valahogy ott motoszkál bennem valami olyasmi, hogy valami felsőbb lény egy Valaki, ezt megteremtette, ami az ősrobbanásban következett be.

Volt a műsorban egy kép, ami az univerzumot ábrázolja nagyvonalakban. A galaxisokat, galaxis halmazokat, azok meg még nagyobb halmazokat, alkotnak, és az egész egy nagy hálós térszerkezetet vesz fel. Ami nem véletlen, mintha tudatosan lenne így…

Hozzászólások

(#1) morhange


morhange
tag

Tegyük fel, hogy az ősrobbanást meg ezeket valami teremtette, de azt a valamit is valaminek teremtenie kellett, nem?

(#2) Dany007


Dany007
veterán

100%-os szerénység mellett ajánlom figyelmedbe az egyik írásomat.
Leginkább azért, hogy ne kelljen fölöslegesen tépnem a számat :) [link]
Sajnos a képek már kipusztultak belőle, de nem is az a lényeg.

Amúgy a "nagy méretek" pont azok, amiket relatíve könnyű igazolni, hiszen bizonyos elméletek megfigyeléssel is nagyon jól bizonyíthatóak.

(#3) FehérHolló


FehérHolló
veterán

A kvantummechanika, -elektrodinamika, -optika, -izébigyó mind egy modell, ami a mérési tapasztalatok magyarázására, mérések tervezésére, és jelenségek előre jóslására szolgál. Ugyanúgy bizonyított (mérésekkel) minden a kvantum világban és a csillagászatban, mint a makroszkópikusan mérhető világban.

[ Szerkesztve ]

Skynet is real. It's called Google.

(#4) danih


danih
addikt

De valahogy ott motoszkál bennem valami olyasmi, hogy valami felsőbb lény egy Valaki, ezt megteremtette, ami az ősrobbanásban következett be.
Ez mindaddig motoszkálni fog az emberek fejében, amíg választ nem kapnak az univerzum működésével kapcsolatos kérdésekre. Addig, amíg el nem jutunk arra a fejlettségi szintre, meg kell hogy elégedjünk Istennel.

(#5) jimmy399 válasza danih (#4) üzenetére


jimmy399
senior tag

Pontosan.

--- N/A ---

(#6) jimmy399 válasza morhange (#1) üzenetére


jimmy399
senior tag

Igen, és őt is, meg őt is meg őt is... a végtelenségig akár... Furcsa. Olyan, mintha sokmindent tudnánk, mégsem tudunk semmit...

--- N/A ---

(#7) jimmy399 válasza Dany007 (#2) üzenetére


jimmy399
senior tag

hú, elég jó cikk. :) Igen, sok benne az igazság.

--- N/A ---

(#8) sz4blya


sz4blya
csendes tag

Az ember jelenlegi rövid élettartama, erősen korlátolt tanulási és adatfeldolgozási képességei mellett NEM vagyunk képesek megismerni az univerzumot egymilliárd év alatt se - maximum a gépeink.

Amíg az emberi faj nem lép az értelem (és talán a puszta létezés) egy magasabb szintjére, és legalább fajunk legjobb példányai (tudósok, bölcsek, tanítók) nem élhetnek túl századokat vagy ezredeket, hogy tudásukat tökéletesítsék és továbbadják - és MINDENKINEK hozzáférhető legyen ez a "tartalom" - addig szerintem nincs értelme az Orionnál tovább nézelődnünk, aminek esetleg még gyakorlati haszna is lehet.

ja, és persze a tér hajlítását is illene megtanulni, hogy nagy léptékben, hatékonyan haladhassunk az univerzumban - akár galaxisnyi távolságokba, kérdés, hogy MI VÁRNA OTT?

Cum Deo Pro Patria Et Libertate. Verje meg a mi Istenünk, aki ezt engedte! | Free life, free people, free internet! *See you, space cowboy!

(#9) baluka26 válasza jimmy399 (#6) üzenetére


baluka26
veterán

Léteznie kell egy olyan létezőnek, amely önmagában hordozza önmaga okát.
Aquinói Tamás egyik istenérve pont erre alapul :)

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#10) FehérHolló válasza sz4blya (#8) üzenetére


FehérHolló
veterán

A nagy kérdés, hogy minek akarnánk odamenni, ha nem tudjuk, hogy mi van ott? :)

Skynet is real. It's called Google.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.