2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Gtx 950 2017 ellen

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!
Elég sok minden történt velem mostanság, lediplomáztam, lett munkám, ethereumláz, gtx 1060 3gb eladása...Mozgalmas egy időszak volt. Mivel szeretett vga-mat eladtam(kicsit már bánom, mert most lenne időm játszani, de ez van), be kellett szereznem egy pót-vga-t eme ínséges időkre, ami végül is egy Gigabyte gtx 950es lett:

A kis erőgombóc

A kis 950es 2015 augusztus 15.-én debütált, tehát körülbelül két hét múlva lesz két éves. Akkor a középkategória egyik legjobb darabja volt, de a kezdeti árazása nem volt túl szerencsés. Később, mikor beállt az ára, már sokkal jobb vétel lett, s az ún. kocagémerek illetve e-sportolóknak tökéletes választás volt.

Ez volt két éve. Az akkori játékok többségéhez 1080p-s felbontásban elég volt, még ha nem is maximumon, de mi a helyzet később, 2017-ben? Illetve mi történik akkor ha valaki nem 1080p-ben tolja, hanem 768p-s felbontásban?
Ez utóbbi felbontást ugyanis a gémerek jelentős része használja még(lásd közvélemény kutatós bejegyzésemet, több mint 18% használja a hd felbontást).
A másik kérdés ami foglalkoztatott, hogy vajon mennyit lehet a felbontás csökkentésével nyerni, így ez volt a másik ok, amiért bevettem ebbe a tesztbe. A használt tesztkörnyezet az alábbi volt:
I7-4790k 4,5ghz-en
Asus z97 Pro-Gamer alaplap
8gb ddr3 2400mhz cl11 ram
120 gb Kingston ssd
750gb wd green hdd(játékok erről mentek)
Windows 10 64bit op-rendszer
Benq G2220HD FHD monitor

A tesztek két felbontásban lettek lemérve, s ahol szükségesnek éreztem, két grafikai beállítással is, jellemzően egy maximummal illetve egy csökkentett medium-high beállítással. A címben kicsit túloztam, ugyanis nem minden játék 2017es, most ezek a játékok voltak a gépemen elérhető közelségben, ezért lett a vga ezekkel tesztelve. A játékok megjelenési dátumukkal együtt:

Dirt 4(2017.jún.4)
Batman Arkham Knight(2015.jún.23)
Batman Arkham Origins(2013.okt.25)
Mass Effect Andromeda(2017.már.21)
Rise of the Tomb Raider(2016. január 28)
Far Cry Primal(2016. február 23)
F1 2016(2016. augusztus 19.)

Jól látható, hogy vannak újabbak illetve régebbi játékok is. A régebbi az azért kellett, hogy aki ,,retro" gémerkedéshez keres vga-t, legyen egy kis támaszpontja, illetve érdekes lehet látni, hogy a 4 évvel ezelőtti játékokhoz képest, mennyivel nagyobb teljesítmény igény jelentkezett a mostani felhozatalnál.

Ahol lehetett a beépített benchmarkot használtam(Batmanek, Tombraider, farcry, f1) ahol nem volt ilyen(dirt 4 illetve Mass effect) ott egy pálya adott szakaszán mértem az fps-t fraps segítségével.
A használt beállítások fel vannak tüntetve a diagramban a játék neve mellett, illetve annyi megjegyzést tennék, hogy a pr. rövidítés a presetet jelöli, míg a maximum azt jelenti, hogy minden létező kapcsoló a legmagasabbra van állítva, ahova pedig nincs írva élsimítás külön, ott a preset-ben be van állítva.
Először az 1080p-s eredmények:

Jól láthatóan sok játékban még a minimum elvárt 30 fps-t sem hozza a kis gombóc, nem hogy a vérpistikék 60 vagy 144 fps-ét, de ez rendjén is van. Viszont ha lejjebb adunk a grafikai kinézetből, akkor már is sokkal jobb helyzetbe kerülünk, hiszen majd mindenhol játszható képkockaszám lesz a jutalmunk. A diagram alján található Összesítés nevű adatrész a játékok fps-számainak az átlagolásából jött létre, ez fogja képezni az összehasonlítási alapot a 768p-s felbontás hasonló adathalmazával, így könnyen meg lehet határozni, hogy mennyit gyorsulhatnak a felbontás csökkentéstől a játékok.

A következő diagram mutatja a Hd-s felbontás eredményeit:

Az eredmények javultak, néhány játék már teljes pompájában is élvezhető sebességgel futott, míg a leggépigényesebbeknél ez is kevés volt.
A felbontás változtatás hatására az átlagolt minimum fps 31,1ről 47,3-ra ugrott, ami 52%-os növekedésnek felel meg, míg az átlagolt átlag fps 42-ről 65,4-re növekedett, ami 55,7%-os növekedés. Tehát elmondható a fent felsorolt hét játék tesztje alapján, hogy egy gtx 950 2gb-os kártyánál a felbontás csökkentése a felére durván 52-55%-os gyorsulást eredményez a játékokban, s ez néhány játékban pont a magasabb grafikai beállításokat lehetővé tevő fps-számokat jelent.

Arra a kérdésre, hogy mire elég egy 950es a diagramok elég szemléletes választ adnak: a magas beállításokhoz már kevés, közepes vagy kicsit nagyobb beállításokhoz még elég, alacsony felbontáson pedig éppen elég a magas grafikai opciókhoz. Valószínűleg ha kapott volna +2gb vramot, akkor még most is elég lenne 1080p-ben a legtöbb mai játékhoz, de még ahol vram limit sem volt, ott is kezd látszani, hogy elfogy lassan az ereje.
Manapság 30-32 körül mennek a garanciális darabok aprón, ez szerintem korrekt ár értük, hiszen az alig gyorsabb s ugyanúgy 2gb Vrammal rendelkező 1050esek 35-36 ezeről indulnak, s a tesztek szerint körülbelül 10-15%-nyi teljesítmény különbség van köztük, amit az árak jól ki is adnak.

Személyes véleményem az, hogy aki akar játszani, az ezzel is fog tudni még 1-2 évig, de utánna már csak kínkeservesen, addig viszont akik kevés pénzből akarnak jó gépet építeni, megfelelő vétel lehet, de csak ha minden ezres ki van számolva, mert amúgy 4-5 e forintért kapunk +10% teljesítményt és legalább 3 év garanciát is, meg persze egy új kártyát.
A felbontás csökkentése sok esetben pénz spórolást tud jelenti, hiszen látható, hogy még egy 2gb-os kártyánál is 50%-ot gyorsultak a játékok, még a vram limitesek is, így ekkora felbontáson még tovább is elég lehet a kis erőgombóc.
Köszönöm szépen, hogy elolvastátok!

Hozzászólások

(#1) pet007


pet007
aktív tag

A 950esek mind lekapcsoljak a ventiket terheles nelkul? Most terveztem a hangos/sokatfogyaszto 670es lecsereleset a htpc-ben, 950esek 750ti aron mennek felenk, de jo lenne ha terheles nelkul nema lenne... amugy koszi a tesztet!! :C

(#2) Hannibhál válasza pet007 (#1) üzenetére


Hannibhál
őstag

Nem mindegyik, pl ez sem, de igazából nem is nagyon hangos, ha van mellette hdd vagy nem passzív cpu hűtő, akkor esélyes, hogy azok hangosabbak lesznek:)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#3) pet007 válasza Hannibhál (#2) üzenetére


pet007
aktív tag

Akkor utana kell nezzek. Nem lenne 670el se bajom, csak hangos szegeny. Koszonom az infot!

(#4) Peter13


Peter13
senior tag

Jó kis írás: számomra külön öröm hogy ugyanazon felbontás mellett különböző beállítások mellett is lehetett látni hogy hogyan teljesít a kártya...néha elég idegeseítő hogy mindent csak "high" meg "ultra" beállítások mellett tesztelnek (amik nem is mindig hoznak annyit a konyhára, nekem a Witcher pl konkrétan csalódás volt: játék közben a medium meg az ultra között alig volt látható különbség...igaz nem álltam meg fűszálakat számolni).

Szóval köszi a tesztet, és bár remélem örömöd leled az ideiglenes kártyában is, azért kivánom hogy mihamarabb jöjjön össze az elődje (vagy annál jobb) :)

"No, I'm not immortal: I'm just not good at dying..."

(#5) Hannibhál válasza Peter13 (#4) üzenetére


Hannibhál
őstag

Köszönöm szépen:)
Hát én is remélem már jó lenne...

Gépelés nem az erősségemasdsdk

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.