2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Batman Arkham Knight grafikai beállítások teljesítmény igénye

Írta: | Kulcsszavak: Batman . Arkham . knight . r9 380 . grafika

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok ismét!

Egy újabb fajta tesztet szeretnék most megosztani veletek, ilyet ugyanis még nem csináltam előtte, így elnézést az esetleges hibákért:)
Mivel magyar nyelven eddig nem igen találtam ilyet, ezért gondoltam belekezdek én, hátha lesz rá közönség, esetleg valakinek hasznos is lesz a későbbiekben.
A teszt lényege, hogy a játékok egyes grafikai opcióinak a teljesítményigényét vizsgálom meg, angol tesztoldalakon szoktam találkozni ezen típusú teszttel, illetve gbors kolléga úr processzoros tesztjeiben volt hasonló eszmefuttatás, de ő direkt a processzor terhelését vizsgálta, míg én igyekszem a vga-ra eső terhelést vizsgálni(persze a kettő nem megy külön, de annyival jobb helyzetben vagyok, hogy egy 4,5 ghz-re húzott 4790k-m van így ki merem jelenteni, hogy a cpu-limitem fhd-n a lehető legminimálisabb),
Az első játék, amit kicsit megvizsgáltam a Batman Arkham Knight. nehézkes indulás, újra kiadás, majd rengeteg patch...nem épp a legsikeresebb bemutatkozás a világtörténelemben. Mentségére legyen mondva, azóta jól kikupálták, de közel két év el is telt a megjelenése óta....
A használt konfiguráció az alábbi volt:

i7-4790k 4,5ghz
2x4gb 2400mhz cl11 ddr3 ram
120 gb ssd illetve a játéknak egy 750gb-os hdd
1920*1080as monitor
R9 380 4gb (970/1425)

A játékban elérhető grafikai beállítások AMD vga esetén:

Két kapcsolót nem lehetett egyedül aktiválni, lévén azok NVIDIA-s funkciók. A tesztelés menete a következő volt: Először mindent a minimumra vettem vagy kikapcsoltam s így futott két alapmérés, ezen mérések átlagai vannak mindenhol viszonyításként feltüntetve. Aztán elkezdtem szépen sorban a kapcsolókat állítgatni, egyszerre mindig csak egyet s azon a beállításon is kétszer lett lefuttatva a benchmark s azok átlaga lett feltüntetve a táblázatban.

Jöjjön az első része az eredményeknek:

Mint látható, az első három opció került be. Mindegyiknek három fokozata van, sorban low-normal-high. Mint látható a legnagyobb teljesítmény esés a Texture Resolution-nél következik be, a Normal-ra való ugrásnál a minimum fps 14%-ot csökken, míg Normal-ról High-ra történő váltás esetén már ,,csak" 6,5%-ot, összesen pedig 19,7%-al csökken a teljesítmény. érdekes, hogy az átlagos fps-ekre nincs hatással szinte semelyik grafikai beállítás sem, ez nem tudom miből adódik, de a játékélményt nagy részben úgy is a minimum fps határozza meg.
A Shadow Quality a másik beállítás, ami képes jobban megterhelni a Gpu-t, ez számszerűsítve a Low-ról Normal-ra illetve Normal-ról High-ra való váltás rendre a minimum fps-ekben 2,5% valamint 2,85%-ot jelent, összesen pedig 4,2%-ot. Átlagos fps-ben az összes veszteség 3,4%-os volt.
A Level of Detail pedig bőven mérési hibahatáron belül csökkent, így elmondható róla, hogy érdemben nem befolyásolja a teljesítményt. A fentebb említett három opció összesen a minimum fps-eket 23-24%-al míg az átlagos fps-eket rosszabb esetben 5-6%-al csökkenti, cserébe jelentős grafikai minőségkülönbséget kapunk.

A következő táblázat az egyéb grafikai opciókat szemlélteti:

Ezen beállítási lehetőségek közül csak azokkal foglalkoznék érdemben, amik hatással vannak a teljesítményre s ezek: Anti Aliasing és a Enchanced Light Shafts. Az előbbi a minimum fps-t 2,8%-al, míg az átlagos fps-t 3,4%-al csökkenti, az utóbbi pedig majd 10 illetve 9%-al. Összesen ezek a két állású kapcsolók a minimum fps-t 12-14 valamint az átlagosat 11-13%-al csökkentik.

A következő táblázat az anizotrópikus szűrés teljesítmény igényét hivatott bemutatni:

Egyedül cska a 16x-esnél van jelentősebb teljesítmény esés, számszerűsítve a minimum fps 4,2 az átlagos pedig 2,2%-al esett.

Az utolsó táblázat szemlélteti az egyes grafikai beállítások teljes teljesítmény igényét(tehát ha az adott kapcsolót maxra vagy on-ra állítjuk)illetve futtattam egy ellenőrző mérést maximális beállításokkal, s összehasonlítottam a valós teljesítménycsökkenést a számítottal:

A számított teljesítmény csökkenés minimum fps-nél 40-45% a bizonytalan kapcsolók miatt, átlagos fps-nél pedig 18-22% körülire tehető. Az ellenőrző mérés során kapott fps-ekből számított százalékos csökkenés(valós teljesítménycsökkenés) azt mutatja, hogy a minimum fps 43,7%-al míg az átlagos 22,5%-al csökkent. A minimum fps-nél ez jó hír, hiszen elég pontosan le lehet ezek szerint követni, hogy mely beállítások milyen hatással vannak rá. Ugyanez nem mondható el viszont az átlagos fps-ról hiszen valamely beállítás bezavarhat neki, ugyanis bár csak marginálisan de nagyobb lett a valós csökkenés mint a becsült.
Végeredménybe elégedett vagyok, hiszen így könnyedén be lehet lőni egy adott vga-hoz legjobban passzoló beállításokat(ha ismerjük, hogy hogyan viszonyul az r9 380-hoz, de ez kb 1050 ti szint), hacsak nincs vram-limitünk ugyanis az nagyon megtudná zavarni a dolgokat.
Köszönöm szépen, hogy elolvastátok, várom az észrevételeket s a kritikákat :R

Hozzászólások

(#1) nyakdam


nyakdam
aktív tag

Köszi a tesztet. Az ilyen jellegű teszteket jó látni és hasznosak. :R

(#2) Hannibhál válasza nyakdam (#1) üzenetére


Hannibhál
őstag

Köszi, igyekszem :)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#3) Redneck


Redneck
veterán

Nagyon jó cikk lett! :R Örülök hogy nem csak én vagyok ilyen mérés perverz. A játékot lehet beszerzem a téli leárazás alatt, csak ez hiányzik a sorozatból.

"a játékélményt nagy részben úgy is a minimum fps határozza meg"

Ezt sokan elfelejtik de ez a legfontosabb. 60-75Hz-es monitoron mehet bármelyik játék átlag 100 fps-sel ha a minimum a fele... Oda a játékelmény azonnal.

Bármilyen nem túl régi nV kártyával nem tervezed ugyanezt a mérést? Az 1060 megvan még?

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#4) Hannibhál válasza Redneck (#3) üzenetére


Hannibhál
őstag

Sajna az nincsen már meg, de majd akarok egy nagyobb szabású vga tesztet de ahhoz pinz s idő kell még:) (fejben a terv megvan márxd)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.