2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Önkontroll

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Félek, hogy egyszer belepillantok a tükörbe és nem lesz ott senki.

Régebben kerengett szájról-szájra egy poénos történet egy emberről, akire hirtelen rájött a szükség és arrébb ment a fűbe, aki vele volt meg alá tolt egy lapátot, mármint az ülepe alá. Amaz meg felállt, kereste a mutatványt és halálra vált, hogy nem találta. Az meg a térdét csapkodta nevetve.

A saját szerzeményem fölött képes vagyok elidőzni hosszú perceket és nem zavar, akkor születnek a nagy gondolatok. De ha a feleségem vagy a fiam jön ki és meleg váltás van (tudod ha leng a lánc...), akkor bizony húzom a szám.
Az állatvilágban is így van, mindegyik megjelöli a saját vizeletével a területét és ha körbesétál, akkor nyilván undorodik a másikétól és ez arra ösztönzi, hogy elzavarja onnan.
Ma olyat tettem, amit már nagyon régen nem, vagy talán akkor sem.
Csak kacérkodtam a gondolattal, vagy dicsekedtem minden alap nélkül, mint ha meg is tettem volna, pedig csak a düh beszélt belőlem.
De ma megtettem. Megütöttem egy embert, igazán szívből, igazán felindulásból, igazán elborult az agyam és egy pillanatig nem gondolkodtam. Olyan mértékű dühöt váltott ki belőlem, hogy magam is meglepődtem utána. Meg sajnálom is az öreget.
Egy 50 év körüli itókás ember, akit naponta látok a kis közértben, köszönök neki s kérdez, hogy gyerekek? Csak valahogy mindig befurakodik a territóriumomba, mint a villamoson hogy a válla hozzád ér vagy a feneke, hátizsákja, könyöke, esernyője, izzadt hónalját érzed, vagy a cigaretta füstjét ajtózáródás után, ahogy még kifújja.

Nem tudom a keresztnevét csak a feleségét ismerem látásból. Annak is köszönök aztán megy tovább.
Az öreg most ledekkolt előttem fél méterre és teljes hangerővel üvöltött a fejembe. Ittas volt már és a piás nyála az arcomba csapódott, ahogy artikulált. Nyomatékul még odacsapott a vállamra is egyet, oszt he? Érted nem? Há nem igazam van és megbökött, mint egy pont a mondat végére, hogy biztosan értsem.
Majd belefogott egy újabb mondatba és a téma közepén a könyökével oldalba bökött és vigyorgott hozzá kajánul, há nem? Nem így van? S nagyot röhögött, majd mint egy oldva a légköri feszültséget megint a vállamra csapott egyet és na jóvan öcsémmel zárta a sort.
Magamban már elszámoltam bármeddig mire elszakadt a cérna, sokáig vártam, hogy abba hagyja. Nem hagyta és még arra is emlékszem, hogy amikor meglendült a kezem, akkor még filóztam, hogy enyhítsem e pofonra, de már késő volt, ököllel vágtam az arcába és arra ügyeltem csak, hogy talpon maradjon.
Takaródj innen a büdös picsába, ha még egyszer hozzám érsz a kezedet kiszakítom a helyéből.
Ez már csak a megszokott erőfitogtatás része volt, már pontosan tudtam, hogy tovább nem ütöm, én jobban megijedtem, de kihozta belőlem az állatot, vagy eleve bennem van.

Meglepődött nagyon és nem tudta hova tenni, megsértődött és kifele menet még annyit mondott, hogy öcsém te bolond vagy!!!

Azóta is gondolkodok rajta, hogy helytelenül cselekedtem e, de azt hiszem adtam neki esélyt, tűrtem sokáig némán és vártam rá, hogy majd magától elmegy.
Egyszerűen nem fér bele az életvitelembe az, hogy én más emberekhez hozzáérjek kézfogás kivételével, vagy ha a szükség úgy hozza, hogy elesik, segíteni kell, stb.
De csak úgy nem érek hozzá senkihez és én sem tudom elviselni. Fogjon velem kezet, szorítsa meg férfiasan és nézzen a szemembe és kész, ezzel vége, nincs tovább.
De az, hogy a mutatóujjával a bordám közé bök, mint ha azzal elérné, hogy az amúgy is egyszerű gondolatait jobban megértsem.
Aztán meg egy hatalmasat csap a vállamra, nem is egyszer, háromszor?

2. Mt 18,21
Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is?
3. Lk 17,4
És ha egy napon hétszer vétkezik ellened, és egy napon hétszer te hozzád tér, mondván: Megbántam; megbocsáss néki.

Kicsit furcsa belegondolni ebbe az abszurd helyzetbe, hogy valaki becsap és utána jön bocsánatot kérni, majd megint becsap és ismét ne haragudj, elnézést.
Honnan tudjam, hogy őszintén kér bocsánatot és nem mesterkélten és azt is csak azért, hogy becsapjon...?
A saját szívem, gondolataim alapján még egyszer is nagyon nehezemre esik megbocsájtani sérelmeket. Az elszenvedett sérelmeket hajlamos vagyok felnagyítani, így aztán esélyem sincs arra, hogy túllépjek rajta, spongyát rá.
Péter bizonyára nagyon jó ember szeretett volna lenni Jézus szemében és megtette a tőle telhető legtöbbet, úgy gondolta hatalmas erőfeszítésbe kerül valakinek 7X is megbocsájtani.

Mt 18,22
Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is.

Jézus nem veregette meg a vállát Péternek látván, hogy milyen önfeláldozó szeretett volna lenni, nem bökte oldalba, hogy he mi? Érted nem?

Hogy lehet 77X megbocsájtani ugyanannak az embernek?
Számomra ez teljesen lehetetlen, Jézus biztos magáról beszél. Ő biztosan megtudja tenni, hiába fogadkozik neki valaki, hogy mától jobb ember leszek, nem hisz neki, nem bízik benne.
Hiába mondaná neki azt, hogy követlek téged Uram. Azt felelné, hogy mire a hajnal hasad és a kakas kukorékol, háromszor megtagadsz.
Ha Péternek sikerülne követnie Jézust és akár 77X is megbocsájtani embertársainak, akkor neki nem kegyelemre volna szüksége, hanem jutalomra.
Péter te igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottál, te nem olyan vagy mint a többi ember, ez már igen és oldalba bökik meg csapkodják a vállát és nem hagyják abba.
Péter tűr némán, összeszorított fogakkal és hagyja, hogy szikrákat hányjon a szeme, a gőzt is visszafogja, nem szereti ha valaki belül kerül a territóriumán. Tudod, mint mikor villamoson más táskájának sarka beleszúr a combodba, vagy egy esernyő nedves, cigaretta füstjét fújva, csatakos hónalja bűzlik, köhög feléd, rálép a lábadra.
Péter megbántotta Istent, igazán szívből, igazán felindulásból, igazán elborult az agya és egy pillanatig nem gondolkodott. Olyan mértékű dühöt váltott ki belőle, hogy maga is meglepődött utána. Meg sajnálom is az öreg Istent, tényleg nem elég 7X, a 77 is kevés egy emberi élethez hisz naponta elborul az agyunk.

Hozzászólások

(#1) Rossi


Rossi
addikt

Az állat benned van/volt/lesz, nem az öreg hozta ki belőled. Isten hozott az önuralom nélküliek klubjában.

"Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind."

(#2) Vamp


Vamp
senior tag

Guga, szerintem igenis néha ''illik'' elborulnia az embernek, ha másért nem, hát azért mert rengeteg olyan probléma van, amit megoldani nem lehet, legfeljebb valamennyire lazábbra venni a köteleket.

Veled kapcsolatban nem hiszem hogy megbüntetnek odafent ezért a tettedért. Olyan mértékben megválaszoltad a miértet, és amint látom sokat gondolkoztál a ''tetteden'', hogy Szent Péter legyen a talpán, aki a pokolra küld ezért:D

Eszembe jutott egy III. kerületi söntésben megesett történet. Valamikor megírom hosszabban is, most inkább csak gratulálnék ehhez az íráshoz (is).

(#3) Andie


Andie
őstag

Nem vagyunk egyformák, mindenkinek máshol van küszöb a tolerancia folyosóján. Öcsémnek van egy frappáns felirata a mühelyben: ''a türelmem egy végtelen út - néhányan mégis elsétálnak a végére''
Én szeretem magam maximálisan türelmes, toleráns, józan embernek vallani. Többek közt ezért sem fogyasztok alkoholt, még kismennyiségben sem. Nehogy véletlen módositsa az amúgy kiegyensúlyozott énemet. Velem vitatkozni sem lehet. Hangomat nem emeltem fel soha. Meg nem ütöttem nőt soha, barátot, rokont soha.
Idegent igy csak akkor, ha komolyan veszélyeztette az épségemet. Vitából még soha senkit. Hamarabb feladom, mert belátom, vagy intellektuálisan nem alkalmas az illető a vitára (nem az ''anyád-tied'' adokkapokra gondolok, hanem az intelligencs társalgásra, vitára), vagy annyira fanatikus, hogy nem lehet meggyőzni úgysem, és még csak odáig sem képes elmenni, hogy na, nézzük csak meg közelebbről a srác álláspontját? - hmm.. lehet benne valami.
Egy ilyen szituban, amit leirtál, lehet énis besokkaltam volna. Bár volt már dolgom hasonlóan közvetlen részeg emberrel, aki bökdösött, veregetett, arcomba fújta a 45 fokos pálinkagőzt, és a cigifüstöt, de én csak türelmesen, bár növekvő vérnyomással bólogattam, próbáltam lépést tartani lefele ivelő iq szintjével - sikertelenül. Ám megütni nem lehetett, mert após az mégiscsak após. Haver mégiscsak haver - ma még. holnap már lehet hogy nem.
Nem irtad le részletesen a szitut, amit leirtál, abból nemtudom megitélni, helyes volt e amit tettél. Vagy esetleg neme okosabb lett volna ellépni az útjából és kész.
És aszondom, utólag ezen már rágódni nem érdemes.

Csak rosszmájúan jegyzem meg, hogy irásaid nagy részének szerves tartozéka a ''szar'', ez már feltünt :) Netán ez valami elfojtott perverzió nálad? :))

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#4) msgt.fubar


msgt.fubar
senior tag

Nem cselekedtél a leghelyesebben, de nem mondom én is hasonlóképp szoktam lereagálni a dolgokat sajnos. Velem is volt számtalan hasonló eset, mostmár csak elküldöm szép szóval, maximum kiabálok, de pofon már nem csattan. Pedig volt 1-2 eset, amikor bizony földre került miattam osztálytársam, meg egy hajléktalan is.

Szégyellem is az esetet, de akkor belőlem is kitört az állat, nem tudtam magamon uralkodni. A baj az volt, hogy vártam csendben hogy hagyja abba, menjen el. De nem veszik magukat észre, csak folytatják, és egyszer elszakad a cérna... Azóta inkább rájuk szólok, akár kiabálok, vagy ha nagyon nem értik meg akkor rájuk indulok, az mindig használ, de pofon már nem csattan.

gottagofast

(#5) degu válasza Andie (#3) üzenetére


degu
senior tag

Meglehetosen embivalens erzeseket keltett bennem a hsz-ed! :R
Egyreszt a tokeletes ember,aki kiegyensulyozott,mertektarto,magabiztos,masreszt...
a tokeletesseg bizonygatasa bennem ketelyeket ebreszt!
Egy ember,aki prototipus?
Akive mindannyian valni szeretnenk?Aki mindig tudja,hogy mikor mit kell tenni,es mikor mi a helyes...?Aki a bibliai normak szerint el,es viselkedik? Nem iszik szeszt,mert az befolyasolhatja a tokeletesseget?
Baratom!
Oszdd meg velunk a tokeletesseg titkat!
Mi gyarlok vagyunk! Vetkezunk,hibazunk,duhbe gurulunk,idonkent szeszt fogyasztunk,
felemeljuk hangunkat,lmegutjuk,azt,aki felduhit,mocsok dolgokat is csinalunk...emberek vagyunk!
De ha te probara teszel minket...Uram..es ismet eljottel kozenk...akkor ...vezess!
Es mi kovetni fogunk... :R

[Szerkesztve]

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#6) Rover623


Rover623
félisten

Egyszerűen nem fér bele az életvitelembe az, hogy én más emberekhez hozzáérjek kézfogás kivételével, vagy ha a szükség úgy hozza, hogy elesik, segíteni kell, stb.
De csak úgy nem érek hozzá senkihez és én sem tudom elviselni. Fogjon velem kezet, szorítsa meg férfiasan és nézzen a szemembe és kész, ezzel vége, nincs tovább.
De az, hogy a mutatóujjával a bordám közé bök, mint ha azzal elérné, hogy az amúgy is egyszerű gondolatait jobban megértsem.
Aztán meg egy hatalmasat csap a vállamra, nem is egyszer, háromszor?

Asszonyoddal emilben érintkezel...?:DDD

Az emberi viselkedés szélsőségeibe persze még belefér a tied...de az öregé is akit megütöttél...:(

Ha rajtam múlna, a pokolra jutnál...álszent dolog egy ilyen eset után bibliai idézeteken csámcsogni...;]

primus inter pares

(#7) Andie válasza degu (#5) üzenetére


Andie
őstag

Valahogy úgy érzem, az elsőtől az utolsó betüig irónikus az irásod, ha mégsem, kérlek világosits fel :)
Hol irtam én, hogy tökéletes vagyok? Ilyet még véletlenül sem mondhatok, irhatok, több okból, amit most nem részletezek :) De hogy a mennyországba már nem kerülök, az tutifix. Jó lesz nekem ott lent is, úgyis minden haver ottvan.
Az, hogy nemiszok és nemdohányzok, szentül igy van. Nemazér, mert én hüde meg akarok felelni, és szentséges életet élni, pusztán egészségügyi okokból. A dohányzást nem kell részleteznem. Az ivással kapcs meg már kifejtettem a véleményem a piás topicban - az emberek teljesen megváltoznak alkohol hatása alatt. Akiket ismerek, mind szánalmassá válnak a mértéktelen pijától, és levetik emberi mivoltukat. Én ezt akarom elkerülni azzal, hogy havonta 2 deci tokajit iszok, és sluszpasz.

De lészen hát úgy, ahogy kivánád : kövves, és én vezetlek! :R

Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

(#8) Intelligencs

Rover egy kicsit túloz a pokolra jutással egy ilyen tettért, de szerintem sem cselekedtél helyesen. Nem egy védtelen, 50 éves emberrel kell keménynek lenni, aki ráadásul nem is volt ellenséges Veled szemben, hanem például két huszonévessel, ha szaggatják szét a buszon az ülés háttámláját... ;)

Sajnos - tapasztalataim szerint - az emberek abban az esetben, amikor valóban keményen kellene fellépni, nem mernek cselekedni. Csak az olyan emberrel szemben bátrak, akik abszolút nem ellenfelek. Akinek nem inge, ne vegye magára! Lehet, hogy Guga Te bárkinek nekimennél, ha úgy adódik. Mindenesetre nem az olyanoknak kellene, mint a leírásodban szereplő szerencsétlen fószer, aki valójában nem is érdemli meg.

The Amiga, Born a Champion

(#9) erdoke válasza Vamp (#2) üzenetére


erdoke
titán

Szerintem nem normális dolog enyhén offenzív viselkedésre erőszakkal reagálni. Bár részeg volt az illető, de ha hirtelen rákiabál, hogy hagyja már békén, tűnjön a fenébe, mert rossz napja van, simán odébbáll, sőt, valószínűleg ugyanezt reagálja...
A bibliai idézetekkel való csűrés-csavarás a normálatlan emberi viselkedést nálam még árnyalni se tudja.

Mellesleg nagy lehet a felindulás, mert a helyesírással vannak gondok, pl. egy fél vödör vesszőt ha random elhelyznénk benne, szerintem senkinek nem tűnne fel. :9

A legjobb aláírás a héten

(#10) guga válasza Rover623 (#6) üzenetére


guga
Közösségépítő

Asszonyoddal emilben érintkezel...?

Ő része az életemnek, minden belefér, másrészt arról nem sok infót szoktam kiadni mivel magánügy.
Nem vagyok benne biztos, hogy magasabb az ingerküszöböd.
Meg amúgy is egyenlőtlen a küzdelem.
Majd ha ugyanolyan őszinte leszel, mint én és ugyanakkora támadási felületet engedsz meg magadból, akkor engedem, hogy lekezelj és következmények nélkül belém rúgj.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.