2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Autóeladás egy kicsit másképp. Siker vagy rémálom?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tegnap eladtam szeretett 2009-es Ford Focus 1.6TDCI Titanium autómat, mivel pár hónapja megvettem az utódot. Nagyon jól szolgált az általam vezetett 120e km alatt, a legdrágább dolog amit cserélni kellett rajta a hátsó dobfék, a 2. legdrágább a turbócső, szóval látható, hogy nem emésztett fel vagyonokat. Most 281e km van benne, de még gyári a turbó, kettőstömegű, kuplung és a DPF is. Nem azért adtam el, mert baja volt, hanem mert egy nagyobb, ringatósabb autót akartam (mondjuk nem tudom minek, otthonról dolgozunk). Azért vettük meg előbb az újat és adtuk el utána a régit, mert mikor fordítva csináltuk és gyorsan kellett az autó, megszívtuk, ha nem is roncsot, de problémás autót sikerült venni annak ellenére, hogy a választott típus kimondottan megbízhatónak és problémamentesnek számít (ha vigyáznak rá).

Nem tettem fel olcsón és nem is voltam hajlandó odaadni olcsón. Voltak fent ilyen autók fele ennyiért, kevesebb km-rel, de gondoltam annak aki tényleg ilyet akar és hajlandó megnézni, nem a kínálat aljáról válogat, az értékelni fogja az autó állapotát. Talán 10 üzenetet kaptam a másfél hónap alatt és mindössze 3 ember nézte meg. De legalább nem kellett mindenféle alakokkal eszmecserélnem a világmegváltó nézeteikről és hallgatnom az autós szaktanácsadásaikat. Annyira nem volt érdeklődés, hogy már többször megfordult a fejemben, hogy odaajándékozom valami nonprofit szervezetnek. Fókamentőknek, agármentőknek, önkéntes partiőrségnek vagy hasonlóknak (mindhárom megköszönte, de az első kettő nem üzemeltet saját autót, utóbbi meg azt mondta elegendő állami támogatást kap az autóparkra). Azért rájuk gondoltam, mert az ő munkájukban mi is részt veszünk önkéntesként. Én fókázok, párom agarazik, eltűnt embereket meg mindketten keresünk a parton, sajnos gyakrabban mint azt hittük mielőtt csatlakoztunk.

Az első emberem túl magas ajánlatot kapott a biztosítótól, szóval ő lemondta.
A 2. kerek perec megmondta, hogy ez a legjobb amit eddig látott de még van a listáján pár megnézendő Focus.
A 3. rá 1 hétre jött, mondta, hogy megpróbálja eladni a sajátját és ha még akkor is meglesz a Focus akkor viszi.
Mindenkinek mondtam, hogy ne kapkodjanak, nézzenek körül, én sem sietek az eladással.

Végül a 2. hívott 1 hét múlva, hogy vinnék, vasárnap este 7-re tudnak jönni. Persze ez nekem pont nem jó, a sok f** idő után végre szép napos időt és 25 fokot mondtak arra a napra így le akartunk húzni a tengerpartra, meg volt valami magyaros rendezvény és lehetett lángost kapni Dublinban. Szóval bocsesz, a jó idő lehetősége itt mindent visz, felőlem jöhet az apokalipszis is, én nem leszek otthon. :DDD

Ezt kellett volna becserélni a nepperkedésre, szerintem érthető, hogy inkább a partot választottuk

Nem akartam húzni az időt így írtam neki, hogy kiteszem az autót a ház elé, nyitva hagyom, kulcs a hátsó szőnyeg alatt lesz, papír előre aláírva a kesztyűtartóban. Pénzt ne hozzon, majd utaljon hétfőn.
Hagyhattam volna a kertben is a ház mögött, de akkor meg a házban levő kutyák lettek volna izgatottak, egyikük még házhozszoktatás alatt van és nem akartunk "balesetet" (értsd összef***** szőnyeget).

Éjszaka hazaértünk, autó nincs a ház előtt. Ok. Kicsit furcsáltam, hogy se telefonhívás, se SMS, de gondoltam biztos nem akartak zavarni minket. Reggel későn ébredtem, de nincs változás, se hívás, se üzenet. Ekkor egy kicsit meglepődtem, de elhessegettem a negatív gondolatokat, biztos minden rendben csak elfoglaltak. Nem hiszem, hogy az emberismeret az egyik szuperképességem lenne, de kizártnak tartottam, hogy ebben az esetben tévedtem volna.

Fél órája ránéztem az egyenlegemre, pénz hiánytalanul rajta. Őszintén szólva nem is számítottam másra. :)

Itt is sok a tróger amúgy, külföldi és ír egyaránt, főleg a városokban de azért itt vidéken, egy kicsit előkelőbb környéken elég ritka. Dublinban ezt lehet nem mertem volna így intézni. Hozzátenném, a kereskedőtől vett új(abb) autót is hasonló lazasággal kaptuk meg. Odaadta mindenféle előleg meg papír nélkül pár napra, hogy használjuk és ha kell akkor menjünk és intézzük a többit.

Tényleg nagyon megbízhatóan szolgált, remélem a következő tulaj is elégedett lesz

Hozzászólások

(#1) updog


updog
senior tag

Elsőre átsiklottam a "Dublin" szócskán, és kerekedett a szemem a végkifejlet felé, kaptam is elő a billentyűzetet hogy photoshop, kamu :D ;] (bocs)

De tényleg, itthon ezt nem tudnám elképzelni :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#2) bitpork


bitpork
veterán

Ugye tudod hogy selejtet adtál el? Még szerencse hogy nem vették észre hogy rossz oldalon van a kormány

;]

Eladó 2016 Audi Q7 hibrid. Infóért keress a számomon

(#3) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"... de még gyári a turbó, kettőstömegű, kuplung és a DPF is."

A DPF bizonyosan nem. Ebben additív olajos DPF van. 60 ezer kilométerenként kell utána tölteni a folyadékot és 120 ezrenként magát a szűrőt. Annyival nem tud többet teljesíteni, mint ami az órában van. Ha minőségi üzemanyagot töltenek az autóba folyamatosan, akkor is feltöltődik salakkal a szűrő. Egyszer lehet tisztítani, aztán tényleg cserélni kell.

A mienkben kuplung és generátor is cserélve lett.
Most kezdenek az apró hibák előjönni. Az autó sokszor nyitottnak látja a tankoló nyílás fedelét. Egy mágnes aminek műanyag tartója már kezd lágyulni nem jó pozícióban van és a kapcsoló nem érzékeli.

Ezekben az autókban PSA motor van és nagyon jól bírják a strapát. Ebből a szempontból jó választás az autó. A turbócső típushibám de legalább nem kerül hatalmas összegbe a csere.
Az idén vittem műszakivizsgára, hiba nélkül ment át. Kettő éve féklámpaizzót kellett cserélni. Ebben nem a búra van színezve, hanem az izzó. A melegedéstől nem egyformán repedezett a színezés.

ruszkik, haza!

(#4) 66zio


66zio
tag

Annyira jó lenne, ha mindenhol így működne. Vagy így működik, csak mi vagyunk bizalmatlanok?
Én is adtam már el egy-két dolgot hasonlóan, hogy majd utalod az összeget, de azok ilyen két-háromezer forint értékűek voltak.

Mondjuk Magyarországon is van amikor kultúrsokkot kapsz. Kisebb település, épp hogy város és senki nem lakatolja a biciklit. Vasútállomáson is volt már 3 hétre hagyva, nem nyúltak hozzá. Egyszer tűnt el egy bicó akkor is pár nap múlva előkerült. Valószínűleg egy buliból hazafelé tartó fiatal megunhatta a sétát és kölcsön vett egyet. :D

(#5) #90088192 válasza 66zio (#4) üzenetére


#90088192
törölt tag

Évekig úgy csináltam, hogy a barátom háza előtt hagytam a bicajt amíg ott voltam. Egyik péntek este valakinek jobban kellett.
Rendorség megtalálta és visszakaptam :K
Kis falu Somogyban

Most
Ház, autó nyitva van éjjel nappal, kutya szabadon grasszál, ahogy a szomszéd kutyája is. Néha a birka még a marha is ki tud jönni :DDD

Ezek a dolgok több okból előnyösek:
- aki be akár jönni az be is fog, így nem csinál kárt(a melléképület teli szerszámokkal egész nap nyitott ajtóval, soha semmi nem tűnt el)
- kutyát nincs értelme megmérgezni mert random helyen tartozódik, így lehet éppen a szomszéd házat védi
- ha Tűz van akkor nem fogunk benn égni hiszen minden ajtó nyílik
- nyugodtan alszunk :R

(#6) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

@Agyturbina

Pontosan ugyanez van itt is :) Szóval magyarországon is működik az élet, csak jó szerencsés helyen kell lakni. Minél kisebb faluban.

[ Szerkesztve ]

(#7) #90088192 válasza Krugszvele (#6) üzenetére


#90088192
törölt tag

Most nem MO :N

(#8) Tuomas


Tuomas
addikt

Azért ez kemény. Most keresem az államat... Irigylésre méltó társadalmi viszonyok.
Van egy országúti kerékpárom, amit még lezárva se merek otthagyni sehol sem... :(

We were here

(#9) futo001 válasza bitpork (#2) üzenetére


futo001
senior tag
LOGOUT blog

doeeg
:DD

bitpork
Valóban rendet kellett volna raknom benne. :DD

Hieronymus
Nem tudom a piacok között lehet-e ilyen eltérés, de ez biztosan nem additív olajos. Én személy szerint nem tudom a DPF korát megállapítani, de a szerelő azt mondta mikor vettem 4 éve, hogy ez nem volt soha leszedve ezért készüljek, hogy hamarosan foglalkozni kell vele. 180e km körül kétszer is feljött a DPF hiba, aztán soha többet azóta (most ugye 280e volt a km óra állás). De pl tankolónyílás érzékelő sem volt benne. A generátornál volt valami hang, de arra meg csak legyintett a csóka, mondta hogy valamelyik görgő. Nekem is pont eladás előtt pár nappal volt vizsgán, szintén simán átsuhant.

66zio, Agyturbina, Tuomas
Nagyvárosban lehet én sem lettem volna ilyen bátor, meg persze segített, hogy egyszer már találkoztam velük és láthatóan ritka barátságos és egyenes beszédű pár volt. De itt "kint a tanyán" egész gyakran találkozni ilyesmivel és ezt nagyon szeretem. :)

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#10) Kleroo


Kleroo
addikt

Amíg nem lett tiszta, hogy Dublin környéke, stb, addig már kezdett megszületni a fejemben a novella, hogy totálisan megőrültél.

Én itt magyarban szentül hiszek a bizalomban és a kölcsönös tisztességes hozzáállásban, és hogy ezen okból számíthatunk a másikra, és nem csak a lehúzást keresik minden egyes mm-ben a rossz arcok.

Eszement király ez a sztori.

Kontraszt, hogy nekem egy mostani bérleti szerződésem 2 végtelenül intelligens és jól szituált jólelkű fél között is rommá van fogalmazva, taglalva felelősségekkel, mindenki agyonbástyázta magát, közjegyző, stb. Egyszerűen képtelenség bejátszani ezt a kölcsönös bizalmat. És ez végtelenül elszomorít.

Hodor. Hodor? Hodooor!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.