2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

2012.08.10 - Alaplap rögzítésének története

Írta: | Kulcsszavak: G5

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Történt, hogy Augusztus 5-én reggel útnak indultam Szögligetre, hogy részt vegyek Szádvár ásatásán. Megbeszéltem Barival, hogy útközben megállok nála, megnézzük egymás moddolt egerét, valamint segít az alaplap rögzítésésének elkészítésében. A lapát, ásó és csákány mellé bepakoltam hát a G5 házat is, így indultam neki Hajdúszoboszlóról a hosszú útnak.
Előző nap már előkészítettem a terepet, egy laposfejű fogó segítségével kiszedtem az eredeti helyükön levő, alaplaprögzítő távtartókat, hogy Barinál majd az ATX formátumnak megfelelően visszaforrasszuk őket.

10 óra után megérkeztem Alsózsolcára, pár perccel később Outsider is befutott, így már hárman kezdtük el a házat vizsgálgatni, majd szétszedni. Kezdésnek a hátlapon levő masszív ventillátorrácsot csavaroztam ki, majd magát a házat összetartó csavarokat. A korábbi bejegyzésemben már írtam, hogy ez a ház nem a megszokott PC házak felépítését követi, egészen másfajta logikával tervezték meg a mérnökök.
A ház négy darabból áll össze. A két oldallap és a ház jellegzetes fülei egy nagy egységnek tekinthetőek, a kisebb oldalakat: az elő-és hátlapot a ház alját és tetejét pedig egy másik nagy egységként lehet kezelni, amit még két további elemre lehet szétszedni. Az elemek egymáshoz nem szegeccsel vannak rögzítve, minden egyes kötés oldható, csavarokkal van megoldva!
Első dolgom az volt, hogy ezeket a csavarokat eltávolítsam a helyükről. Nem volt egyszerű dolog, trükközni kellett, hogy megfelelő nyomatékkal megmozdíthassam a csavarokat. A 20+ csavar kitekerése után a két kolléga segítségével, kíváncsiságból kettészedtük a házat. A csodálkozás után összeillesztettük az elemeket és nekiálltunk kivitelezni az alaplap rögzítését.

Azért, hogy használhatóak legyenek a távtartók, a lábukon levő anyagfelesleget le kellett csiszolni. Ilyenkor jön jól a mindennel felszerelt műhely, én ezt a műveletet a sajátomban multigép segjtségével végeztem volna, Bari pincéjében viszont rendelkezésre állt egy nagyvérű csiszológép, amivel secperc alatt eltávolítottam a felesleges alumíniumot.

A terv az volt, hogy lángforrasztással rögzítjük a lábakat a hátlapra, ehhez tudnunk kellett a pontos helyét annak, ahová a távtartók kerülnek. Bányásztunk a raktárból egy rossz ATX-es lapot és két bővítőkártyát, felcsavaroztuk a távtartókat a lapra, majd hővezető pasztával kentük be a talpakat és így helyeztük be a pontos helyére a lapot. A paszta odaragadt a hátlapra, így Bari egy fém jelölővel szépen körberajzolhatta a forrasztás helyét.

Bari Dremelbe fogható dróttkefe-fej segítségével érdesítette a felületet, majd zsírtalanítás után nekiállt a felület felmelegítéséhez

.

Pár perc után rájöttünk, hogy ez a megoldás nem fog működni, az alumínium jó hővezetőképessége miatt szétterítette a hőt a teljes felületen, nem melegedett fel a kívánt hőmérsékletre, ráadásul a melegítés helyén a lemez alig láthatóan, de hullámos lett... :F Azonnal abbahagytuk a melegítést, súlyokkal próbáltuk kiegyenesíteni a görbületet. Pár perccel később, mikor már kihűlt a lemez, összeszereltük a házat, megnézni, hogy így össze lehet-e még rakni, nem fog-e nagyon feszülni.
Szerencsére a csavarokkal a helyére lehetett húzni az elemeket, nincs nagy gond. :C
Felhívtam egy régi barátomat, aki gépészként dolgozik, ő ajánlotta nekem a szuper erős pillanatragasztókat, szerinte simán elbírják azt a sújt, amit egy teljesen felszerelt alaplap nyomhat. Kérdeztem tőle a fém ragasztókat, de azt mondta, hogy felesleges megvenni őket, olcsóbban kijövök a pillanatragasztókkal és lesznek azok is olyan tartósak.
Miután ezt a lehetőséget megbeszéltem a kollégákkal, elbúcsúztam tőlük, indultam Szögligetre.
A háromnapi ásás-régészkedés után fáradtan hazaérkeztem és ahogy lehetőségem nyílt rá, elmentem a közeli boltokba megfelelő ragasztóra vadászni. Az első nagyobb boltban találtam is megfelelő ragasztót, kifizettem és a hazajövetel után munkába is álltam. Egy kis érdesítés és zsírtalanítás után bevetettem a ragasztót is. Pár perccel később óvatosan függőleges helyzetbe állítottam a beszerelt alaplappal a házat és nagyon örültem: A ragasztó jól vizsgázott, szépen tartja az alaplapot a helyén. Remélem ez a későbbiekben is így lesz, igaza lesz Robi barátomnak. :)

A következő lépés a hátlap kialakítása (I/O panel, ventillátor hely) lesz. Ehhez már meg kell vágni a házat, remélem ez is jól sikerül és a ház átalakításának (számomra) legritikusabb része sikeresen le lesz tudva. :)

Utóirat:

Kérésre teszek fel képet a ragasztóról és a csavarokról is. A ragasztó nagyon jó, aggattam pár plusz alkatrészt az alaplapra, súlynövelés okán, plusz hőlégfúvóval melegítettem a lemezt ~2 percig. Semmi baja, kiállta a próbát:) A csavaros kép pedig magáért beszél, ennyi csavar van összesen a házban :)

Hozzászólások

(#1) Bari


Bari
(Modder)

Sajnálom, hogy a forrasztás nem jött össze, szerencsére a lemez vetemedése :W összeszerelés után nem látszik. Örülök, hogy a pillanatragasztós megoldás működő képesnek bizonyult, remélhetőleg hosszabb távon sem lesz vele semmi probléma. Kíváncsian várom a folytatást. Hajrá hajrá

Üdv: Bari

(#2) Engineer086 válasza Bari (#1) üzenetére


Engineer086
(Modder)

Szerencsére nem történt nagy baj, időben leálltunk :) Holnap aggatok az alaplapra egy kis súlyt, megnézem, hogy azt is kibírja-e a ragasztás.

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#3) OutsideR


OutsideR
(senior tag)

Azt a héhány csavart amit kiszedtünk lefotózhatnád :D
Reméljük megtartja a ragasztó.
Elég rémisztően nézett ki a melegítés után az oldallap, szerencse hogy összerakás után nem látszik.

(#4) Engineer086 válasza OutsideR (#3) üzenetére


Engineer086
(Modder)

Nah, a kedvedért holnap teszek fel arról a kupacról képeket:)

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#5) blasko92


blasko92
(őstag)

Adj a szájára annak a hülye szabványnak! :)

Biztos szép lesz majd a végeredmény.

Hajrá mester!

Eloxáláson nem gondolkodtál? Ha már ugye tiszta alu a házikó. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Engineer086 válasza blasko92 (#5) üzenetére


Engineer086
(Modder)

Porfestés van tervben, de az eloxálás se elvetendő. Esetleg Debrecenben nem tudsz helyet, ahol csinálják mindkettőt?:)

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#7) FatalEror


FatalEror
(PH! addikt)

Jól haladsz,de zavart érzek az erőben az nem Bari garázsa? :DDD

[ Szerkesztve ]

HardCore is my LifeStyle

(#8) Engineer086 válasza FatalEror (#7) üzenetére


Engineer086
(Modder)

Ha átolvasod ismét a szöveget, akkor látni fogod, hogy nincs zavar az erőben, tényleg Bari pincéjében dolgoztunk pár órát :)

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#9) FatalEror válasza Engineer086 (#8) üzenetére


FatalEror
(PH! addikt)

Akkor jó. :R

De ha már ott van az dremel mennyire jó a 4000-es széria? Személy szerint én egy milwaukee gépen gondolkodom. :R

HardCore is my LifeStyle

(#10) Bari válasza FatalEror (#9) üzenetére


Bari
(Modder)

Szia

A dremeles kérdésre válaszolok én, mivel a 4000-es az enyém. Meg vagyok elégedve vele, van ugyan egy 7700-as is (ezt nyereményként kaptam régebben), de azt nagyon ritkán használom, mivel pont akkor van lemerülve mikor kellene. Teljesítményre, hozzáadott tartozékok minőségére nincs panasz, eddig minden feladatot el tudtam látni vele, amire szükség volt. A tokmánya és a flexi szár is pontos, nincs ütés, így gravírozáshoz is kitűnően használható. Korábban egy ferm és egy kinzo gépem volt, sajnos egyik sem bírta túl sokáig, a ferm még tűrhető volt de a tokmánya nem volt valami pontos, érezni lehetett hogy üt, a kinzo-t szó szerint kínzó volt használni, bár lehet én nyúltam bele egy hibás darabba. Szóval meg vagyok elégedve vele, 65db-os tartozékszettel együtt vettem, mert ahhoz járt műanyag bőrönd, szerintem megérte. Sajnos nem olcsó, én is jó-pár hónapig gyűjtögettem rá.

Üdv: Bari

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.