2019. március 27., szerda

Gyorskeresés

Kiköltöztetés

Írta: | Kulcsszavak: G5

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Kedd délután kiszereltem minden alkatrészt a házból. Nem volt zökkenőmentes művelet, hiszen eddig még sosem volt dolgom PowerMac gépekkel, néha meg kellett állnom és hosszas fejvakarás közepette kitalálni, hogy akkor ezt a kütyüt miképpen is lehet kiszedni a helyéről.... végülis sikerült és ez a lényeg :)
Arra gondoltam, hogy az akciót bemutatnám nektek is, ha esetleg a közeljövőben ti is ilyen ház szétszedésére adnátok a fejeteket, akkor legyen honnan puskázni ;)
Először is a ház aljában található tápegységet akartam kiszerelni. Az egységet egy alumínium lemez fedi, melyet két csavar rögzít a tápegység burkolatához. A lemez eltávolítása után szemünk elé tárul maga a táp. Szokatlan látvány ez, PC-s alkatrészek arányaihoz szokott szememnek legalábbis mindenképp. Elég termetes jószágról van szó, az egész ház alját elfoglalja. Az egységet a ház alján található négy csavar eltávolításával vehetjük ki a helyéről.

Kiszerelve látszik, hogy a hűtése sem az általunk megszokott módon történik, az előlap felőli oldalon két kisméretű ventillátor tolja az egység belseje felé a hideg levegőt, ami a ház hátoldala felé néző végén rácsozással van ellátva. A felmelegedett levegő ezen a rácson keresztül tudja elhagyni a tápot.

A burkolatot eltávolítva látszik maga az elektronika. Nem foglalja el a teljes dobozt, de sztem így is elég szép méretes. Ha valaki tudja a teljesítményét egy ilyen egységnek, az ne tartsa magában :)

A táp már kint van a házból, ideje kioperálni a többi alkatrészt is. A következő páciens az alaplap volt.
Ismét csak azt kell mondanom, más rugóra járt az agya, aki kitalálta ezt a szabványt :) Az alaplap kettős rögzítéssel van a házba beépítve, egyszer a ház burkolatához rögzízett távtartókba csavarozva, másodszor az ugyancsak a burkolathoz rögzített kis gömbfejű szárakkal. melyek egy neki kialakított körte alakú nyílásba mennek bele. A csavarok eltávolítása után az alaplapot előretolva a gömbfejkek kiszabadulnak az alaplap szorításából, így az szabadom mozgatható :) (bocsi a körülményes magyarázatért, nem tudom a pontos nevét a második rögzítésnek : ) )

A ház felső harmadában található az optikai meghajtó, valamint a merevlemezeknek kialakított rekesz.
Az előbbi szinte semmiben nem kölönbözik a pc-ben használt változattól. Az enyémen nem volt a tálcakiadó mikorkapcsoló előtt műanyag gomb, nem is igazán lehetett volna így vezérelni, az előlapon található ötletes ajtó teljesen befedi a nyílást. Ezt egyébként mindenképpen meg akarom majd tartani a ház átalakítása után is, A meghajtót egy kivezetett gomb,- illetve a billentyűzetemen található funkciógommbal is lehet vezérelni.

A HDD rekesz is egyszerű, de nagyszerű megoldást alkalmaz. Egyszerű bütykökkel tartja helyén a merevlemezt. Ha a bütyköt elfordítjuk 90 fokkal, a merevlemezt ki lehet húzni a helyéről. Ez is marad sztem, nagyon ötletesnek tartom :)
Ahhoz, hogy ezeket az alkatrészeket ki tudjam szerelni, előbb ki kellett szednem azt a lemezt, mely elszigetelte őket a ház többi részétől. Ahhoz viszont, hogy ez a lemez kikerüljön a házból, ki kellett szerelnem az oldallap rögzítésére szolgáló mechanikát. (ebben a házban minden mindennel összefügg, újabb tanulság)
Nekem ez a megoldás tetszik talán a legjobban a házon. A kis fülre, mellyel az egészet mozgatjuk nagy szerelmem, talán az egyik legszebb részlete a háznak:)

Az első lépés a kis gyűrű eltávolítása, mely a tengelyt a helyén tartja.

Ezt egy szike segítségével tudtam megoldani. Miután ezzel megvoltam, a tengelyt ki kellett húzni a helyéről.

Ezután az oldallap tartó füleket kellett eltávolítani. Magát a fület egy kis fém lemezzel szorítják a helyére, amit a belső oldalon helyeztek el. Ennek kipattintása után akadály nélkül ki lehetett húzni a fület a helyéről.

Az utolsó lépés a műanyag távtartó, vagy mozgató rúd.... kiszerelése volt. A rudat imbuszfejű csavarok rögzítik a házhoz úgy, hogy a rúdban ovális lyukak engedik azt mozogni. Erre a rúdra vannak ráerősítve a zárófülecskék, nagyon ötletes:)

(Megjegyzem, magamtól biztosan sokkal hosszabb ideig tartott volna rájönni a dolgok nyitjára, azonban a bit-tech.net-en találtam egy blogot, ahol a fickó részletesen bemutatta a folyamatot, köszönöm neki :) )

Sikerült kicsavarni az összes csavart, kiszerelhettem hát minden bentmaradt alkatrészt. Hurrá!
A ház gyakorlatilag teljesen le lett csupaszítva. Lehetne még tovább is bontani egy belső magra és egy külső burkolatra, de célszerszám hijján egy egyenlőre elmarad.
Mivel a legtöbb alaktrész a külső burkolathoz van rögzítve, ezért a mérnököknek ki kellett taláni egy olyan megoldást, mely lehetővé teszi az oldható kötések (csavarok) használatát úgy, hogy azok ne jelenjenek meg a külső oldalon. Ezt egy nagyon ötletes megoldással oldották meg. A meneteket nem a burkoalt belsejében alakították ki, hanem kis csövek belső oldalán, a csavarok menetes szára is a csavar"belsejében" van, ahogy azt egy fentebb bemutatott képen is láthatjátok. A házban legalább három tipusú csavar van, mindegyik kölönböző fejű csavarhúzót igényelt, szóval nem ússzuk meg egy csillagcsavar-húzóval a teljes szétszerelést, mint egy PC esetén :)
A a ház és a belőle kiszerelt alkatrészek:

A bejegyzés elején még szerettem volna egy kicsit hosszabban kifejteni az eddig kigondolt terveimet a házzal kapcsolatban, de a szétszerelés leírása olyan hosszúra sikeredett, hogy ezt most csak két mondatban ejtem meg. Tehát, az elsődleges célom, hogy PC-t építsek be ebbe a házikóba úgy, hogy minél kevésbé kelljen átalakítani magát a házat, gondolok itt elsősorban a hátlapra. Meg kell oldanom az alaplap, tápegység, meghajtók...rögzítését. eddig úgy néz ki, hogy az alaplap gonja meg lesz oldva, a hétvégén be is mutatom hogyan :)

Hozzászólások

(#1) radi8tor


radi8tor
(MODERÁTOR)

Will it blend? :DD

Szép szerzemény! :C

⭐ https://wellbe.hu

(#2) Alex91


Alex91
(PH! nagyúr)

Es legalabb hackintosh lesz belole...?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3) Engineer086 válasza Alex91 (#2) üzenetére


Engineer086
(Modder)

Mit értesz ez alatt? Ha azt, hogy-ATX-es gép kerül bele, akkor igen.

[ Szerkesztve ]

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#4) OutsideR válasza Engineer086 (#3) üzenetére


OutsideR
(senior tag)

A Hackintosh 1 PC amint MacOS fut kb... azaz rá van hackelve a pcre az oprendszer. asszem kell hozzá valami usb vacak ami átveri, meg válogatott pc komponensek.

Szerintem a tápot meg kellene hagynod csak pc-s csatit rátenni, vagy belehackelni abba a kicsi dobozba egy pc tápot

[ Szerkesztve ]

(#5) Alex91 válasza Engineer086 (#3) üzenetére


Alex91
(PH! nagyúr)

Azt, hogy aztan MacOS fut rajta :).

Es remelem nem lesz a tetejere ket ventilyuk furva, es az oldallapba plexi rakva...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6) Alex91


Alex91
(PH! nagyúr)

Az eredeti :). Es van egy plexi lap az oldallap alatt, hogy a lap levetele utan szepen lehessen latni, hogy mi van benn, de kozben a legcsatornak megmaradnak.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#7) Engineer086


Engineer086
(Modder)

Jah, így már minden világos:) Nem Hackintosh lesz belőle, sima asztali pc-ként akarom használni.A felső ventillátor nyíláson még gondolkozom, szeretném a gép hűtését minél optimálisabban megoldani úgy, hogy minél kevesebbet kelljen a ház eredeti formáján alakítani. Emiatt az oldallap kivágását meghagyom másnak, az enyémnek nem lesz ablaka. Nekem is megvan hozzá az a plexi lemez, én is ilyen koncepció mentén gondolkozok :)

[ Szerkesztve ]

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#8) Bulitt válasza Alex91 (#5) üzenetére


Bulitt
(PH! addikt)

Szerintem megnyugodhatsz, nem tervez ilyet :) A MacOSX meg szerintem nem kerül rá :)

tévedtem :B

[ Szerkesztve ]

(#9) Alex91 válasza Bulitt (#8) üzenetére


Alex91
(PH! nagyúr)

[link], hat itt nekem nem igy jott le :D!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#10) Engineer086 válasza Alex91 (#9) üzenetére


Engineer086
(Modder)

Azóta többet nézegettem a házat, ismerkedtem vele és rájöttem, hogy nekem az a kivágás nem is kell:)

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.