2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

A teremtés csúcsán

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]


+

Mintegy 414 millió darab műanyag, köztük csaknem egymillió strandpapucs és -cipő árasztotta el az Indiai-óceánban található Kókusz-szigetek partjait kutatók becslései szerint.

A műanyag felfedezése óta eltelt hat évtized utolsó 13 évében gyártották a műanyagtárgyak több mint felét.
A hibás hulladékkezelés miatt ennek a mennyiségnek a nagy része az óceánokba került.
A kutatócsoport a Kókusz-szigeteken végzett felmérést. A szigetcsoport 26 kisebb, patkóalakban elhelyezkedő földdarabból áll Ausztráliától 2100 kilométerre északnyugatra.
Nagyjából 600 ember él a kontinensektől távol eső szigeteken, melyeket Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomának is neveznek néha.
A tudósok azonban azt találták, hogy az óceáni áramlatai rengeteg műanyagszemetet hordanak a kis korallszigetek partjaira. Random mondatokkal írhatnék még ide bármit, "úgysem számít", mert közvetlenül nem a mi nyakunkba hullik a szemét. Valszeg el sem olvastad a hírt idáig. Nem hibáztatlak, nem hibáztathatok senkit. Én is veszek új fogkefét, pendrive-ot, ledes izzókat, polárpulcsit. Nem látom a megoldásokat, viszont nagyon nyomaszt ez a hegyekként tornyosuló, már érezhető, már tapintható probléma tragédia. Mit tehetek én, mit tehetnék?? Ekkor és ide, jólétbe születtem. Amorvaéletbe!! Strandpapucsok, wc-kefék, vibrátorok, kannák, petpalackok milliói, milliárdjai. Elbaxxtuk. Együtt. Van mikor mohó vagyok, valahogy' biztosan elbaxxtam én is. Pont.

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Az a baj, hogy ez alapvetően nem a nyugat hibája, vagy legalábbis nem olyasmi amit Európaiként kell vagy tudnánk megoldani.

Nyilván el lehet azon vitatkozni, hogy mekkora a szemétimport és ilyesmi, de úgy emlékszek a tengerben lévő műanyag 30-40%-a halászati eredetű. Ezen nem segít hogyha betiltjuk a szívószálat meg normális csomagolás helyett papírba rakatjuk a felvágottat.

Ha már megy a lobbi akkor pl azért lenne érdemes lobbizni, hogy segítsük a fejlődő országokat hogy kiépüljenek a megfelelő feldolgozó rendszerek náluk is. Továbbá komolyabban kéne ellenőrizni a cégekkel, hogy mi történik a szemetükkel, mert nyilván csábító olcsón elvitetni a világ másik felére, de ha ott csak bebasszák a tengerbe akkor az igenis az adott cég sara.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) Gdi válasza nemlehet (#1) üzenetére


Gdi
senior tag

Én ezt totál elképzelhetetlennek tartom, hogy 30-40% halászati eredetű. Hálók meg ládák, vagy mik?

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#3) nemlehet válasza Gdi (#2) üzenetére


nemlehet
őstag

Igen főleg háló. Ezek az ipari hálók iszonyat méretűek ám. (https://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/factory-farming/fish/commercial-fishing/)
300 feet to 7 mile in lenght.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#4) updog válasza nemlehet (#1) üzenetére


updog
senior tag

Ha már megy a lobbi akkor pl azért lenne érdemes lobbizni, hogy segítsük a fejlődő országokat

Az első fejlődő ország a listán amit látok az a Fülöp-szigetek, és az első 2 szereplőnek több a szemete, mint a következő tíznek összesen.

Pontosan tudjuk mit kellene tenni, de az borítaná a világpolitikát és persze az emberiség (szerencsésebbik) felének megszokott, kényelmes berendezkedését...

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#5) elektrotank


elektrotank
tag

Indiába meg asszem már ki van világítva a szeméthegy, nehogy nekimenjenek a repülők. Szomorú sajnos. Remélem a hulladékkezelésünk minél előbb javul.

Személyes élmény: 2-3 évvel ezelőtt talán, voltam Rijekába egy fesztiválon. Tök jó meg minden, de a nap végére már szeméttel voltak tele az utcák, sőt, már a tengerbe is úsztak... elég kiábrándító volt látni.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#6) Soderes


Soderes
aktív tag

Hát ha ennyire tudják, hogy mennyi van ott, akkor már összes is lehet szedni és újrahasznosítani.
Úgy is sok arra a léhűtő.

(#7) Eastman válasza elektrotank (#5) üzenetére


Eastman
őstag


+

Konkrétan ez az a szeméthegy amiről írsz.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#8) elektrotank válasza Eastman (#7) üzenetére


elektrotank
tag

Jól tudom! Anno a blogomon (nem a logout-on) írtam a szemetelésről. Ott is asszem megemlítettem, meg képet is biggyesztettem hozzá. Így egész szép jövőnk lesz.

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#9) Gdi válasza Soderes (#6) üzenetére


Gdi
senior tag

Erről az újrahasznosításról jó lenne látni valóban működő példákat is.
Mert eddig nekem az jött le, hogy vagy drága (biológiai, termikus), vagy szennyező (kémiai), vagy lehetetlen (polimerlánc roncsolódás).
Marad a mechanikai, amit azért valahogy használható formába kell hozni. Pld bedarálni és építőelemet csinálni belőlük: tégla, burkolólap... de ez esetben is adalékozni kell.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#10) Eastman válasza Gdi (#9) üzenetére


Eastman
őstag

Szilvássy Mihály.

...vagy nem. Talán.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.