2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

MTV retro főcímek

Írta: | Kulcsszavak: MTV . Delta . A Hét . Ablak . Szuperbola

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebbe a kis válogatásba a 70-80-as években a Magyar Televízióban készült műsorok főcímzenéit gyűjtöm össze, méghozzá az eredeti előadók rövid bemutatásával.

DELTA

► PLAY

Elektrosoniks - ! 1957 !

Abban az évben a világ Elvis Jailhouse Rockját és Teddy Bearjét, Buddy Hollyt és Debbie Reynoldst hallgatott. ...ja, és Paul Ankát. :)

Az Electrosonics egy együttes neve, akik a hatvanas évek elektronikus zenéjének úttörői voltak, különös, „space” („világűr”) zenéjükkel megalapozva a későbbi speciális hangeffektusokkal tarkított számokat, amiket ma „electrosonic” (elektroszonikus) is kategorizálnak.

Az együttes igazából nem is együttes volt, hanem Tom Dissevelt és Kid Baltan publikálta zenéit néha ezen a néven, néha pedig a saját nevük alatt. Mindketten a hollandiai Philips cég kutatási laboratóriumában dolgoztak, zenéiket is a Philips publikálta hanglemezen. Zenéjük különlegességét részben az adja, hogy az még a szintetizátorok megjelenése előtt készült, így minden hangeffektust saját eszközeikkel állítottak elő.

Kid Baltan valódi neve Dick Raaijmakers, művésznevét a saját keresztnevének („dik”) valamint a Natlab (Philips, Natuurkundig Laboratorium), az akkori munkahelyének nevének megfordításából alkotta.

Magyarországon legismertebb zenéjük az 1957-ben kiadott Song of the Second Moon (magyarul: „A Második Hold Zenéje”; az 1957-es kiadásban még Song from the Second Moon, „Zene a második holdról”), amit a Delta tudományos ismeretterjesztő TV-műsor használt szignáljaként. (Ennek érdekessége, hogy évtizedekig senki sem tudta, hogy a zene honnan származik, és az új szignált – ami a régi zenére épül – is úgy készítették el, hogy nem állt rendelkezésre az eredeti.)

Forrás: Wikipedia

Az alábbi videón a két mérnök munkája és a korabeli "szintetizátor" látható. A naptárak 1959-et írtak!

► PLAY

ABLAK

► PLAY

(A Just Blue című lemezről 1978-ból.)

Dalaik anno feltűntek még a Betűreklám alatt is.
A Space zenekar hivatalos oldala.

PANORÁMA

► PLAY

(Az Exit című albumról 1981-ből.)

A Tangerine Dream az elektronikus zene egyik legismertebb képviselője, annak egyik előfutárának is tekinthető. A német csapatot 1967-ben Edgar Froese alapította Nyugat-Berlinben. A gyakori tagcseréknek köszönhetően tagjai voltak olyan neves zenészek, mint például Klaus Schulze, Christopher Franke, Peter Baumann és Johannes Schmoelling.
(...)
A Tangerine Dream több mint száz albumot jelentetett meg az elmúlt közel 40 év alatt, nem számítva a különböző nem hivatalos kiadásokat, koncert-felvételeket, válogatásokat, kislemezeket.

Forrás: Wikipedia

A HÉT (1)

► PLAY

(Led Zeppelin - 1969.)

A "How Many More Times" bevezető motívuma a hetvenes évek közepétől a Magyar Televízió legfőbb politikai műsorának, "A Hét" című magazinnak volt a főcímzenéje. Ami két szempontból is különleges kuriózumnak számít: egyrészt szinte hihetetlen, hogy a kézi irányításos, a nyugatról jövő mételyt már csírájában irtani akaró kultúrpolitika beengedte egy "rosszhírű" rock-zenekar zenéjét legfontosabb műsora élére (ami aztán annak emblémájává is vált!). Másrészt a Led Zeppelin egyetlen kivételtől eltekintve soha sem adta el számait ilyenfajta felhasználásra! (A kivétel: 2002-ben a Caddilac új luxusmodelljének reklámkampányához felhasználják a "Rock and roll"-t.)

Forrás: www.zep.hu

A HÉT (2)

► PLAY

(Opera Sauvage - 1979.)

Vangélisz Papathanaszíu vagy csak röviden Vangélisz (latinos átírásban gyakran: Vangelis; született: Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu [Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου]; Volosz, 1943. március 29.) világszerte ismert görög zeneszerző, az elektronikus zene és a new age stílusának kiemelkedő alakja és a világhírű Aphrodite’s Child alapítótagja. Legismertebb művei közé tartoznak a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.

Forrás: Wikipedia

DIAGNÓZIS

► PLAY

(The Dark Side Of The Moon - 1973.)

A Pink Floyd 1964-ben, Cambridge-ben alakult angol rock-együttes. Leginkább progresszív szerzeményeikről, effekt-kísérleteikről, művészi kidolgozású albumaikról, gondolatgazdag szövegeikről és lenyűgöző koncertjeikről váltak ismertté. A Pink Floyd az egyik legsikeresebb zenekar a rocktörténelemben, több mint 300 millió albumot adtak el világszerte, ebből 74,5 milliót csak az USA-ban.

Eleinte, az 1960-as évek végén, mérsékelt sikert értek el mint „tudattágító” együttes, a néhai Syd Barrett vezetésével. Barrett elviselhetetlen magatartása miatt távozni kényszerült a zenekarból, helyét David Gilmour vette át. A zenekar számos koncept albumot vett fel, melyek igazi ékköve az 1973-ban megjelent The Dark Side of the Moon, az egyik legsikeresebb (legnagyobb példányszámban elkelt), s legnépszerűbb album a rocktörténelemben.

Forrás: Wikipedia

Emlékeim szerint a Time volt egy másik MTV-ban készült műsor szignálja is, egy cseppkőbarlangban készült felvételekkel. Ha valaki tudja, melyik műsoré, ossza meg velem pls!

A dal elején vekkerek csörögnek. ...nem kicsit. :) A hangok a nyugalom megzavarására alkalmasak. Aki ennek ellenére kíváncsi a Pink Floyd szerzeményre az első hangoktól [ide kattintson!]

REGIONÁLIS HÍRADÓ

► PLAY

(Az első szólólemezén - Electromantic - jelent meg 1982-ben)

Presser Gábor (Budapest, 1948. május 27.) magyar zeneszerző, billentyűs, énekes. A Locomotiv GT együttes tagja, a Vígszínház zenei vezetője, Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas művész, a magyar könnyűzene kiemelkedő személyisége.

Forrás: Wikipedia

MÁSFÉLMILLIÓ LÉPÉS MAGYARORSZÁGON

► PLAY

(Élő népzene I. - 1978.)

A Muzsikás 35 éve működő nemzetközi hírű magyar népzenei együttes, a legrangosabb nemzetközi világzenei díj, a WOMEX-díj 2008-as kitüntetettje.
Egyaránt fellépnek folk, népzenei és világzenei eseményeken, de nem idegen tőlük az alternatív zene, a jazz, a kelta zene vagy a zsidó zene sem.
Zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar komolyzenét ötvözi.

Forrás: Wikipedia

"Idegenek vagyunk szeretetet tartunk,
ahol össze gyűlünk ketten szeretkezünk."

A dal utolsó két sora nem szerepelt a főcímben, tehát közvetlenül nem játszatott szerepet a 70-es évek végén bekövetkezett demográfiai robbanásban. :)

Teljes hosszában [itt hallható.]

ÚJ REFLEKTOR MAGAZIN

► PLAY

(Undercover című lemez - 1983.)

A The Rolling Stones egy brit rockegyüttes, mely az 1960-as évek elején részt vett a Brit Invázióban. Az 1960-as évek brit blues hullámának vezető zenekara volt. 1969-es amerikai turnéjuk idején „a világ legjobb rock and roll-együttese” néven hivatkoztak rájuk. Nevük jelentése: Nyughatatlan emberek, melyet sokszor tévesen Gördülő köveknek fordítanak.
(...)
A Rolling Stones ma a világ egyik legrégebben működő rockzenekara, még ma is készítenek felvételeket és turnéznak. Gyakran a Stones turnéja az adott év anyagilag legsikeresebb koncertkörútja, új albumaik pedig rendre az amerikai Billboard 200 slágerlista első öt helyezettje között vannak.

A Stones több mint negyvenéves pályafutása során Mick Jagger, Keith Richards és Charlie Watts mindvégig az együttes tagja volt. Lemezeikből világszerte több mint 200 milliót adtak el.

Forrás: Wikipedia

SZUPERBOLA

► PLAY

(Hold on to your Dreams - 1987.)

1980-ban Sven Dohrow és Ronny Schreinzer miután különböző együttesekben játszottak gitárosként és dobosként, elhatározták, hogy egy új bandát alakítanak közösen.
A név „Twins” (ikrek) egy kissé humorosnak tűnhet az angolul beszélő rajongóknak, hiszen Sven és Ronny határozottan nem ikrek és a név önmagában nem igazán ötletes. A név azt takarja, ahogyan összedolgoznak, amikor közösen készítik zenéjüket.

Forrás: www.digitalia.hu

TELESPORT

Egyesek szerint a régi Telesport szignáljának alapja Winifred Atwell zongorajátéka.

Végezetül korrajzként egy...

► PLAY

és a szignálok egy része, ömlesztve: [link] --> [link]

Biztos vagyok benne, hogy a harmincas korosztálynak ismerősen csengenek a dalok, a fiatalabbak pedig belehallgathatnak az akkori, keleti blokkba átszűrődött "nyugati" zenékbe.

Jó szórakozást!

Hozzászólások

(#1) Eastman


Eastman
őstag

A bejegyzést ABE kolléga hozzászólásai ihlették, köszönet neki! :R

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#2) Thunderzolee

Nagyon jó lett. :K

A Deltás szakikról pont nemrég olvasgattam én is, az általad is linkelt videot akkor már megnéztem arról, hogy készítették a "hangeffekteket". Leesett az állam.
Nem hittem volna, h az a zene 57-ből való.

ps: címlapra ez nem jó?

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#3) #65675776


#65675776
törölt tag

(#4) madstunt


madstunt
addikt

A space igencsak ismert alkotása a Magic Fly

CÍMLAPRA!CÍMLAPRA!CÍMLAPRA VELE! : :K

:R

(#5) ABE válasza Eastman (#1) üzenetére


ABE
őstag

Jó ötlet volt összeszedni egy normális bejegyzésbe! :R

"A Magyar Televízió Története" válogatás marha jó, pont mostanában jutott eszembe, hogy kéne egy ilyen összeállítás. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Viktor77


Viktor77
félisten

Az utolsó videó már nem él.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#7) Csemike


Csemike
csendes tag

Ez durva... Nem tudtam, hogy a Song to the second moon 1957-ből való...! :Y Ennek tudatában hallgatni egész más. :D Hihetetlen... Összekaparom az állam a földről.

(#8) Eastman válasza Viktor77 (#6) üzenetére


Eastman
őstag

Az utolsó link nem egy konkrét videóra mutat, hanem a keresési eredményre.

Lehet mazsolázni a listából. ;)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#9) ABE válasza Eastman (#8) üzenetére


ABE
őstag

Semmi. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#10) JayBird


JayBird
újonc

A Telesport zenéje valóban Winifred Atwell, de egy másik szám; a Jimmy DorseyBoogie.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.