2021. november 27., szombat

Gyorskeresés

3 Chieftec 80+ tápegység és egy Seasonic Gold.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gondoltam készítek egy kis tájékoztató jellegű tesztet, nagyon sok újdonságot nem hoz hozzáértőknek. Jó lett volna több szereplő, jó lett volna egy 350-400W közt fogyasztó konfig, jó lett volna egy bajor sör, meg ha kicsit jobb lett volna a memóriám. (kimaradt az FHD videós terheléses teszt)

A 4 szereplő:

1., Chieftec CTG-500-80P Ki ne ismerné, azt hittem 8 éves, de kiderült csak 5. (pont a 2db 5 éve írt teszt segített, az egyiknél még egy Qtec táp volt, a másiknál már ez)
2., Chieftec GPA-400S8 Nem valami közkedvelt táp, de nálam komolyabbat nem hibázott (sokat építettem be, igaz mind irodai gépbe került, ahol alig van fogyasztás). Az S8 a 80+-os verzió, tehát a jobbik.
3., Chieftec CPS-400S A CTG sorozat megújult szériája, Sirtec belsővel, ami kísértetiesen hasonlít az elődre.
4., Seasonic G-360 A vén profi egyik aranyos gyártmánya. Sajnos itthon tudásához mérten talán picit drága. Jelenleg 3 ezer Ft-al olcsóbb csak, mint a G550. Érdekes árképzés. (én még 5k árkülönbözettel vettem)

Tesztkonfiguráció, azaz a sajátgép:

Alaplap: Asrock B85M
Processzor: Intel Pentium G3450
Memória: 2X4GB HyperX 1600MHz
SSD: Samsung 840
VGA: Sapphire DualX OC HD7850 2GB DDR5

Teszt eszközök:
Fogyasztásmérő: Voltcraft Energy Check 3000
Multiméter: Mastech MY-64

A teszt alatt ha változott is az érték, igyekeztem a legjellemzőbb értéket feljegyezni. Azonos hőmérsékleten teszteltem, 17 fok volt végig a szobámban. A játék Lineage 2 volt, azonos helyen, azonos fele nézve a karakterrel, álló képpel, hogy ne kapjak hamis értéket.

Akkor a kapott eredmények táblázat formájában:

Elég beszédes. Nyilván a Seasonic győzött, nem meglepetés, de nem is a verseny volt a cél.
A CTG és a CPS megszólalásig hasonló volt a 12V-os terheléses tesztnél, de csak megszólalásig, mert valamivel hangosabb a CPS ventilátora. Globe Fan van mindkettőben, viszont típusra tuti nem azonos.
5V alatt a 3 Chieftec full terhelés alatt növelte a feszt, a Seasonic-nál csökkent, igaz alig, 12V alatt pont fordítva.
Láthatóan a GPA az elvi terhelése felénél is elengedte kissé a 12V kezét, de még nem volt vészes. A hangja viszont nem tetszett. Az ember 10k körül már azért nem azt várná, hogy kissé kellemetlenül morogjon a ventilátor. Azt nem mondom, hogy hangos volt, de azt igen, hogy közelről zavaró egy amúgy halk konfignál.
A mai teszt engem meggyőzött arról, hogy a maga kategóriájában (ha nagyon lyukas a pénztárca) ajánlható táp a CPS sorozat, de ventije nem a "régi", illetve rövidebbek a kábelei, tehát csak felső tápos házba ajánlom.

Remélem tudtam segíteni és így legalább fel lett jegyezve mikor lett meg a Seasonic tápom, hátha megint elfelejtem.
!Attila! 60 hó gari, ne feledd, 2021.10.11-ig. Igaz addigra hol lesz már az Xplaza fantázianevű bazár.. :D

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
nagyúr

Köszi a velős kis tesztet, jó volt - jöhet ilyen még, ha lesz a tarsolyodban! :C

Én mondjuk az Chieftec iARENA-ban nem bíznék meg, ha nem is a kezeimben, de ismerősnél kivágta a balhét, a deszka bánta.

Én egyébként az ilyen "olcsóbb" kategóriában még a Be Quiet tápjait szoktam használni, FSP belső, általában jó ventik jellemzik őket...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) _Atesz válasza Cifu (#1) üzenetére


_Atesz
őstag

Nagyon szívesen. :)
Az Iarena széria netezős gépbe elmegy, de mondjuk jobb oda is inkább egy olcsó FSP, vagy amit írtál be quiet esetleg a CPS-400S.
Tervezek update formájában hozzábiggyeszteni egy abszolút low budget FSP tápot, FSP 300-50HMN a neve. Nem találtam róla pontos infókat, tesztet, szinte semmit. (ami biztos, az a 2 év gari, ami nem rossz ezen a szinten)
Viszont ha nálam jól vizsgázik, akkor megvan a netezős gépek újdonsült tápja, ugyanis egy 300W-os táp bőven elég egy IGP-s gépbe. Kérdés viszont milyen védelmekkel rendelkezik.

(#3) Cifu válasza _Atesz (#2) üzenetére


Cifu
nagyúr

Igazából 300W még dVGA mellé is bőven elég, ha max. 150W-os a VGA (pl. RX460 vagy GTX1060).

Alaplap, HDD-k, huncutkák: ~20-40W
CPU: függően milyen 45-65W (80-90W-ossak már inkább csak a méregdrága kategóriában, meg persze az FX-eknél fordul elő)
VGA: max. 150W
Szumma: ~250W, de ugye akkor ennyi, ha a CPU és a VGA is maxon jár, ami gyakorlatilag csak tesztprogramok alatt reális.

IGP mellé egy 250W-os is untig elég, és az FSP-nek van is ilyenje (FSP 250-60HHN), csak ott a bökkenő, hogy az általad említett FSP 300-50HMN-nél drágább. Ami így azt sugalja, hogy utóbbi valahol nagyon takarékos, gondolom például a ventinél.

Ez az, ami nálam sokszor kiveri a biztosítékot, és FPS helyett inkább a BeQueit féle megoldásokat preferálom, mert hiába van amúgy jó bele a tápnak, ha a ventije egy év után úgy felhangosodik, hogy nem lehet megmaradni mellette. Az FSP pedig (legalábbis amikkel én találkoztam) e téren itt vérzett el, legalábbis az ilyen olcsó megoldásoknál. Tök jó bél, tök olcsó és gagyi venti... :(

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#4) _Atesz válasza Cifu (#3) üzenetére


_Atesz
őstag

Azért egy Haswell / Ivy / Sandy I5/I7 is meg tud enni 80W felett (+ tuning ha van), az FX-ek meg 95W-tól mennek felfele max. TDP-ben. Ez még nem a méregdrága kategória.
Egy RX460 beéri max. 75W-al, az 1060 pedig max. 120W-ot kér, tehát a 150W kissé túlzó. :)
Szóval egy 1060-al és egy i5-el számolva + perifériákra menjen 40W = 244W.

Ezt azért nem bíznám egy ennyire olcsó tápra, a minimum 1,2-es szorzóval számolva is épphogy beleférne a 300W-ba.
Én gyengébb tápoknál inkább duplát, közepesnél másfelet szoktam számolni, szóval nyugodt lelkiismerettel egy ennyire olcsó tápra max. 150W-ot fogyasztó (DC oldalon) konfigot bíznék.
Abba pedig az RX460-as sem férne bele, csak ha mondjuk i3, Pentium, vagy Celeron proci van és a periféria is megáll egy 20W-nál.

Ha minden jól megy holnap megérkezik a táp digitáliséktól, akkor egy picit okosabbak leszünk.
Szét is fogom szedni, készítek képeket a beléről is. Remélem Teapo kondik lesznek benne, a kínaiak közül talán az a legjobb.

Amit a be quiet-ről írsz, azzal teljesen egyetértek, az FSP érthetetlen, hogy miért mindenhova a gyenge Yate Loon csodákat erőlteti :F

[ Szerkesztve ]

(#5) _Atesz válasza _Atesz (#4) üzenetére


_Atesz
őstag

Pardon, az RX460-nál a tipikust néztem (alul a táblázatban), egy OC fogyaszthat max. 105W-ot is (alsó grafikon).
Szóval ha duplát számolok erre az olcsó tápra, már sehogy sem fér bele.

[ Szerkesztve ]

(#6) Cifu válasza _Atesz (#4) üzenetére


Cifu
nagyúr

Azért egy Haswell / Ivy / Sandy I5/I7 is meg tud enni 80W felett (+ tuning ha van),

i5/i7 mellé nem raksz 300W-os tápot, ez evidens, de azok olyan áron vannak, hogy aki ilyet vesz, annak tuti nem is okoz problémát, hogy megfelelő tápot vegyen mellé. Viszont egy i3 manapság max. 51W...

az FX-ek meg 95W-tól mennek felfele max. TDP-ben. Ez még nem a méregdrága kategória.

Nem is éri meg velük foglalkozni 2016-ban, sajnos... :(

Szóval egy 1060-al és egy i5-el számolva + perifériákra menjen 40W = 244W.

1060 ~135W, i5-ös proc a K-sokat és T-seket leszámítva 65W, periféria 40W = 240W. De ez nagyon maximális felvétel. Akkor tud ilyet, ha Prime95-öt és Combustort futtatsz egyszerre.

Én még egy játék terén sem láttam olyat, hogy az i5-3570K-m mind a négy magja 70% felett lett volna, pedig R9 390 VGA van mellette.

Én gyengébb tápoknál inkább duplát, közepesnél másfelet szoktam számolni, szóval nyugodt lelkiismerettel egy ennyire olcsó tápra max. 150W-ot fogyasztó (DC oldalon) konfigot bíznék.

i3 plusz RX460, esetleg RX470-et gond nélkül rábízhatsz. 65W-os i5-öst plusz tuningmentes 1060-at egy jobb 300W-osra én rá mernék bízni. De tény, hogy én is legalább 400W-os tápot tennék alá - ám azért, hogy ha később esetleg egy combosabb VGA-t akar belerakni, akkor ne kelljen egyből tápot is cserélni.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#7) _Atesz válasza Cifu (#6) üzenetére


_Atesz
őstag

i5/i7 mellé nem raksz 300W-os tápot, ez evidens, de azok olyan áron vannak, hogy aki ilyet vesz, annak tuti nem is okoz problémát, hogy megfelelő tápot vegyen mellé

Pont egy hete vettem itt aprón i5-2400-at 20k-ért, és abban a kiszállítás is benne volt. :)

Nem is éri meg velük foglalkozni 2016-ban, sajnos...

Pedig ha olcsón szeretnél összerakni játékos konfigot és új kell legyen, akkor számításba kell venni egy darabig még az AM3+-t. Épp azért kellett a fenti proci, mert a FIFA 17 el sem akart indulni dual core Pentiummal. (G2020).
Az én G3450-es procimmal sem indult. Megoldottan injektor progival, így elindult a dual core-okkal, de igencsak szaggatott. Szóval ha játékos gép, akkor kell a 4 mag sajnos. (esetleg I3, de újonnan drágábbak, mint egy AMD 4 magos)

(I)1060 ~135W, i5-ös proc a K-sokat és T-seket leszámítva 65W, periféria 40W = 240W. De ez nagyon maximális felvétel. Akkor tud ilyet, ha Prime95-öt és Combustort futtatsz egyszerre.(/I)

Mindig maximális áramfelvétellel kell számolni tápegység méretezésnél és arra is rá kell számolni 1,2-szerest:
"A megfelelő méretű táp meghatározása: (körübelül, átlagos gépek esetében)
(CPU max fogyasztása+VGA max. fogy.+egyéb hardverek fogy. ~ 40w)×1,2"

Talán egy nagyon jó platinum, titánium tápnál nem kell szorzót számolni, de azok meg méregdrágák. :)
Én biztos ami biztos (és hogy a tápventilátor se legyen túl hangos) gyenge minőségűeknél 2-szeres, közepesnél 1,5-szeres szorzóval számolok. Szerencsére nincs nagy különbség pl. egy 400 és egy 550W-os közt, tehát érdemesebb szerintem rááldozni azt a pár ezrest. Aztán mindenki úgy méretez tápot, ahogy gondolja, ez az én szubjektív számításom. :)

(I)i3 plusz RX460, esetleg RX470-et gond nélkül rábízhatsz. 65W-os i5-öst plusz tuningmentes 1060-at egy jobb 300W-osra én rá mernék bízni. De tény, hogy én is legalább 400W-os tápot tennék alá - ám azért, hogy ha később esetleg egy combosabb VGA-t akar belerakni, akkor ne kelljen egyből tápot is cserélni.(/I)

I3 elég, de az új MMO-k eléégé tudják zabálni a procit, a DX12 meg elvileg levesz magának egy magot. Tehát ha van keret, lehet már jobb most 4 magost venni. Abban meg most lényegesen olcsóbb az AMD, mégha teljesítményre jobb is az Intel.
Amúgy én is igyekszek mindenkit legalább egy erős közepes minőség fele hajtani, ha játékos gépről van szó.
Különösen azokat nem értem, akik 250k-ból megveszik / megtervezik a többi alkatrészt és a tápra csak max. 15k-t akarnak fordítani, Szerencsére a többség megérti, ha inkább drágábbat ajánl az ember. :)

[ Szerkesztve ]

(#8) Cifu válasza _Atesz (#7) üzenetére


Cifu
nagyúr

Pont egy hete vettem itt aprón i5-2400-at 20k-ért, és abban a kiszállítás is benne volt.

Nem tudom mennyire fair ebben a témában a használt cuccokat belevenni, mert innentől kezdve akkor elő lehet hozni a használt tápegységeket is... :U

Pedig ha olcsón szeretnél összerakni játékos konfigot és új kell legyen, akkor számításba kell venni egy darabig még az AM3+-t.

Maximum az általad említett használtpiacos megoldásnál. De újonnan semmiképpen. Sem az AM3+ platform, sem a proci nem illik már a polcokra 2016-ban. Csak hát az AMD továbbra sem tudja piacra dobni a Zen-t... :(

Mindig maximális áramfelvétellel kell számolni tápegység méretezésnél és arra is rá kell számolni 1,2-szerest:

Mint említettem, ez esetfüggő, de én a 250-300W-ot a szerényebb gépekhez feltételeztem, nem i5/i7 szinthez. i3 proci mellé RX460 akár 250W-ost, vagy 1060 / egy tápcsatis RX470 mellé belefér a 300W-os, még az 1.2x szorzóval is.

Szvsz no-tuning i5+1060 gépbe 300W minőségibb, de olcsó szériából (pl. beQuiet System Power széria) bőven jó. Mint említettem, én is azért tennék egy ilyenbe már legalább 400W-osat, ha esetleg mondjuk RX470 / RX480-at akar, akkor azt is megbírja.

I3 elég, de az új MMO-k eléégé tudják zabálni a procit, a DX12 meg elvileg levesz magának egy magot. Tehát ha van keret, lehet már jobb most 4 magost venni. Abban meg most lényegesen olcsóbb az AMD, mégha teljesítményre jobb is az Intel.

Itt már ott a kérdés, hogy ki mire akarja használni a gépét. AAA játékoknál nincs mese, kell az i5 szintű proci, sajnos. Ami viszont 40e Ft plusz. AMD esetén én FX procit nem vállalnák be, túl sokat fogyaszt / fűt, elavult az AM3+ platform, amit nem korrigál a valamivel alacsonyabb ár.

A használt piac más tészta, ott annyi változó van, hogy abba én nem mennék bele...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#9) _Atesz válasza Cifu (#8) üzenetére


_Atesz
őstag

Azért vettem bele a használt piacot, mert akinek csak 10k alatti tápra van pénze, annak bizony számításba kell vennie a használtat. Főleg a proci, ami minőségileg nem avul, nem szoktak elromlani.

Az AM3+ igen többet fogyaszt, de azt a kb. 30W többletet sokan bevállalnák a kispénzűek közül, ha arról lenne szó, hogy menjen a játék. Az RX470 a Te számításod szerint belefér, nekem csak egy tényleg jó minőségűvel férne bele, vagy talán egy erős közepessel. Ami a tárgy, az FSP 300-50HMN nálam látatlanba is inkább a gyenge kategória.

Ami az AAA kategóriát illeti FHD-ben, (persze kompromisszumokkal) nem kell brutál gép, egy I3/FX + RX460 is elég lehet.

Mindenesetre a tárgynál maradva, holnap (vagy amikor megjön) valamelyest okosabb leszek a táppal kapcsolatban. Ha tényleg igaz, hogy a Hexa 300-as verziója, akkor azt mondom mehet neki az i3 + rx460 kombó is, persze kevés perifériával és csak akkor, ha tényleg nincs több pénz.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.