2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Rejtett fogyasztások!

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régebben fogadalmat tettem, hogy készítek egy ennél kicsit tágabb fogyasztás tesztet a gépemről.
Különösképp az érdekelt, hogy mennyit fogyaszt a cucc, amikor azt hiszem, hogy semmit..

Akkor a teszt

Tesztkonfiguráció (mondhatni a sajátgép):
Alaplap: GA-MA78LMT-S2
Processzor: AMD X2 245
Táp: Chieftec CTG-500-80P
Memória: 2X 2GB Kingmax DDR3 1333MHz
VGA: Sapphire 5830 Xtreme 1GB GDDR5
Rendszer SSD: Kingston 96GB V+100 SVP100S2
Háttér merevlemez: Samsung 400GB HD400LJ
Hangkeltő: Audigy 4
Monitor: Samsung 943N (végig 1280X1024 felbontáson)
Hanfalszett: Genius SW 5.1 Home Theater (hétköznapi nyelven Genius fa 5.1)
Modem: Scientific Atlanta (UPC modem)
Hálózati teljesítmény mérő műszer: DMMetering Power Monitor PM 130

A teszt menete: Először is a legfontosabb dolog a teszttel kapcsolatban, hogy az alacsony fogyasztáskor mért értékek (20W alatt) pontosságának elérése érdekében leterheltem egy 40W-os izzóval a fogyasztásmérőt és a mért értékekből ezt a 40W-ot kivontam. Javaslom mindenkinek, akinek szintén nem mér gyakorlatilag 20W alatt a mérője, vagy csak nem biztos a pontosságában. Ráadásul így meg is tudtam világítani a fogyasztásmérőt. :D
Az értékek pontos leolvasások eredményei, ha nem voltam biztos a leolvashatóságban többször mértem, váltakozó fogyasztásoknál - ez csak bekapcsolt rendszer alatt fordult elő, tehát 90W és ez fölött - pedig igyekeztem középértéket megállapítani, ha ekkor kicsit is tévedtem, az semmiképp se döntő tényező (max. 1-2W mondjuk 200W-nál).

Akkor kezdeném is a legfontosabbal, a kikapcsolt állapot mérésével (értsd amikor készenlétben vannak a tesztalanyok):

18W: minden ki van kapcsolva, monitor led villog
18W: minden ki van kapcsolva, monitor led is beleértve (pedig eddig lelkesen kinyomtam azt is...)

Ez ugye nem is olyan kevés, egy évre számítva, napi 12 órát figyelembe véve, 48ft bruttó KWH-val számolva ez 3785 Ft.-
Érdekes ugye? Ennyit fogyaszt a gép, miközben készenlétbe van. Mindenki döntse el, hogy megéri-e kikapcsolni, hozzáteszem, aki alig használja a gépét, annak lehet akár ennek majdhogy a duplája is az összeg, persze függ, mikből áll össze a tesztalanya. Elgondolkodtató. Persze itt meg kell jegyezzem, hogy egyes eszközök igénylik a folyamatos áramforrást, pl. a modemek szoktak ilyenek lenni. Aki sajátot használ (tehát nem a szolgáltatótól kapta), annak nem merem azt javasolni, hogy kapcsolgassa ki-be a modemet, mert 1-2 év után tönkremehet.
Másrészről viszont ott a túlfeszültség és a villámcsapás lehetősége. Az én "elosztóm" eleve véd ezektől (APC E15-GR).

Kíváncsi voltam, miből áll össze a 18W, így hát egyesével eltávolítottam az eszközöket az elosztóból, részekre bontva írom a fogyasztást:

-2W: amikor kikapcsoltam a táp hátulján levő billenőkapcsolót, tehát a számítógép készenléti felvétele
-7W: Genius fa 5.1 kihúzását követően
-5W: UPC modem
-2W: monitor
-2W: na ezt nem tudtam hova tenni, de észre vettem, hogy a kikapcsolt táphoz menő kábelt még nem húztam ki az elosztóból... Miután kihúztam a tápból maradt 1W, miután a vezetéket kihúztam az elosztóból ez is eltűnt. Gondolom ez a feljebb említett elosztó elektronikájával lehet kapcsolatban.
Így ki is jött, mi eszi meg azt a 18W-ot készenlét alatt.

A legfontosabb rész letudva, érdekességképp jöjjön 1-2 fogyasztási adat, az össz fogyasztást írom, tehát monitor, hangfal, komplett gép, modem:

140W: üresjárat, minden be van kapcsolva
107W: üresjárat, monitort kivéve minden be van kapcsolva
95W: üresjárat, monitor és hangfal is ki van kapcsolva, csak a gép és a modem megy
90W: üresjárat, csak a gép megy

145W: divx film, ezen kicsit meglepődtem, hisz a divx filmnézés alig fogyaszt, átlag 5W-ot.
150W: aktív torrent letöltés, teljes sávszélességgel, tehát ez 10W pluszt jelent, a divx nézés duplája.
155W: H264 alias mkv lejátszása közben, tehát ez 15W plusz.
255W: Far Cry 2 játszása közben átlagolva, magyarán a játék 115W pluszt jelent az üresjárathoz viszonyítva.

Konklúzió:
1. Kispénzűeknek érdemes lehet kikapcsolniuk a készenlétben falatozó rendszert, főleg ha nem villám -és túlfeszültség védett az elosztó.
2. ha a gép csak magába dolgozgat, érdemes kikapcsolni a monitort és a hangcuccot, így meg lehet spórolni 50W-ot óránként.
3. jó lenne, ha az olajipar végre hagyná megépíteni a nullponti energiával működő trafót, amit már vagy 100-an felfedeztek, de mindig el lettek hallgattatva. Talán akkor nem kellene ilyen sz*rságokkal foglalkozni. :DDD

Végül megjegyezném ismét, hogy ezek az értékek az én gépemre vonatkoznak, pl. egy régi katódsugárcsöves monitor fogyaszthatja a 2x-esét is, egy LED monitor pedig akár 30-40%-al kevesebbet és akkor még csak a monitornál tartunk...

Remélem sokaknak tudtam némileg segíteni. :)

!Update!

Mint írtam a 4-es számú hsz-ban az újonnan vett X3-as procimmal is elvégzem a fogyasztási mérést.
Meglepetésre csak a játékbeli fogyasztás tért el az X2-es prociétól, az 281W lett.

Hogy aztán ez hogy lehetséges pontosan nem tudom, mindenesetre örülök neki.
Tippelni csak azt tudom, hogy a kisebb cache memória miatt fogyaszt kevesebbet és ezzel van kompenzálva a 3 mag és a magonkénti plusz ~400MHz.

Azt mindenesetre meg lehet állapítani jelen tények szerint, hogy aki akar spórolni, annak talán - a jelenleg kapható processzorok közül - a lehető legrosszabb választás egy X2-es. Akkor már inkább egy Pentium Celeron, vagy egy Pentium G szériás proci, legalábbis az X2-es árkategóriájában.

Még annyit a dologhoz, hogy a 4. magot nem sikerült aktiválni, pedig látja az alaplap. Úgy látszik az AMD nem akar télapót játszani. :D

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Monitor kikapcsolása megy automatikusan is, csak be kell állítani energiabeállításnál. LED nem fogyaszt sokkal kevesebbet a CCFL-nél. :N

Amin kiakadtam egyszer: valakinél rendszert raktam fel, és észrevettem a szobában levő másik gépnél, h a képernyő feketére vált. DE a fekete az nem kikapcsolás volt, hanem a m×rhája beállított egy teljesen fekete háttérképet.. :W Ugyanúgy ment a monitor, csak feketét "jelenített" meg. Ez egy 21"-os CRT volt ráadásul..
Ennyit a szakbarbárokról.. :/

Am jó írás, szeretek ilyeneket olvasni.
Mikor beszereztem életem első fogyasztásmérőjét, én is végigmértem mindent. a gépemre kötött Sony hifitorony pl. készenlétben 20W-ot eszik.. de hát nagyon nem tudok vele mit csinálni, nem fogom ki-be huzigálni, inkább túlórázok picit, oszt annyival többet keresek, h ez ne okozzon gondot.. ;]

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) Zohan


Zohan
(senior tag)

hát a 18W ez elég durva ahhoz képest h nem csinál semmit a masina... hangfalam nekem mindig be van apcsolva mert a mélyládán van a kapcsoló az meg el van rejtve de ezekszerint jobb lenen azt is kapcsolgatni..

Cooler Master, Asus & Corsair User - Powered By AMD

(#3) _Atesz válasza Zohan (#2) üzenetére


_Atesz
(őstag)

Ha a hangfalam be van kapcsolva, úgy hozzá kell számolni 12W-ot, szóval úgy 30W.. :)
A 18W készenlétre vonatkozik.

(#4) _Atesz válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


_Atesz
(őstag)

Megy a monitor kikapcsolás, ez igaz, csak nekem néha magától bekapcsolódik, azt hiszem a G3-as egerem lehet túl érzékeny. Tesztekbe kihozták működés közbe (tehát nem készenlétre írtam) a 30%-ot, én magam nem mértem.

Na most elültetted a bogarat a fülembe, nekem Philips mini hifi van, lehet ki is mérem, a légkondi is készenlétbe volt egész télen. Azt mondjuk nehezebben mérem ki, mert direktre van kötve. Kikapcsolni meg nem akarom, mert mutatja a hőmérsékletet.
Az biztos, ha az ember jobban utánaszámolna a készenlétben falatozó eszközökre (TV, Konverter, DVD lejaátszót, világítós kapcsolók és még sorolhatnám) lehet olyan ilyesztő szám jönne ki egy évre, hogy jobb talán hozzá se kezdeni.

Ma szereztem be egy X3-as 455-ös AMD procit, elvégzem ezzel is a fogyasztásmérést és update formájába beépítem a tesztbe. :U

(#5) morhange


morhange
(kvázi-tag)

Ha jól számolom akkor a CRT monitorom éves szinten, (csomagtól függően, elmű) 20 és 36,5 ezer Ft-ot szippant le a pénztárcából. Ezért érdemes nem csak elosztókat kapcsolgatni, ha nem használjuk a berendezést, hanem fejleszteni is. Egy új monitor ára 1 év alatt vissza is jön.

(#6) _Atesz válasza morhange (#5) üzenetére


_Atesz
(őstag)

Azonkívül sokkal jobban kíméli a szemet is egy lapmonitor. Amióta leváltottam a CRT-t, azóta nem szédülök el a gép előtt, sokkal többet tudok egyhuzamban kockulni! :D
Fejleszteni érdemes, ahogy csökken a csíkszélesség, úgy egyre kevesebb a hőveszteség, így a technika előrehaladtával bizony a fogyasztás is. Fontos, hogy a kelleténél erősebb gépet se vegyen az ember, tehát vérpistikének nem éri meg lenni, szó szerint. Van aki I7-et vesz, aztán egy I3 is sok lenne neki és még lehetne sorolni. A 10 ventilátorral ellátott, húzott processzorral szerelt gépekről nem is szólva. Persze, ha munkára kell a nagy teljesítmény, az mindjárt más.

Holnap estéig update-elem (szép magyar szó :D ) a cikket az X3-as proci fogyasztási eredményeivel. A terheletlen fogyasztást megmértem (a többire még lusta voltam), igen meglepő eredmény született..

(#7) morhange válasza _Atesz (#6) üzenetére


morhange
(kvázi-tag)

Nálam nem áll fenn a szédülés, nem ülök egyszerre ennyit itt, inkább sokszor kis időre huppanok gép elé. :) Amúgy annyi a trükk az egészben (ahogy régen fizika tanárom elmagyarázta), hogy időnként, de legalább 3-5 percenként nézzünk máshova egy kicsit, lehetőleg a legtávolabbi pontra ami látható.

Most AMD x2 3800+ van nekem, végső soron teszi a dolgát, de ha fejlesztenék nem vennék fölöslegesen gyorsat. Inkább egy középkategóriát, amin a következő 3 év alapvető programjai elfutnak és nem hal meg egy FullHD filmtől.

(#8) _Atesz


_Atesz
(őstag)

Még annyit a teszthez, hogy az X3-as proci is megegyezően az X2-essel 800mhz frekvencián, valamint 1,1V-on megy idle vagy azt közelítő állapotba, talán azért is közelítenek egymáshoz a fogyasztási adatok.

Jelenleg Asrock alaplapra cseréltem a másikat, illetve 2X2 GB helyett 2X4 GB ram került a cuccba, de a fogyasztási adatok továbbra se változtak. Úgy látszik se az alaplapi chipkészlet - mert ugye az Asrock N68-S3 UCC Nvidia, a fenti Gigabyte pedig AMD chipkészlettel van megáldva - , se a memória nagysága nincs hatással.

[ Szerkesztve ]

(#9) Goose-T


Goose-T
(PH! kedvence)

Kb. egy éve a számítógéphez köthető fogyasztókat én is elosztón kapcsolgatom: monitorok, dokkolók tápegységei, aktív hangfal, erősítő, router, kábelmodem. Az ELMŰ évente olvassa le a villanyórát, és az alapján számol egy átlagértéket, amit azután kell fizetnem havonta, valamint az addigi különbözetet behajtja vagy kifizeti. Legutóbbi éves leolvasásnál egy hónapig nem kellett villanyszámlát fizetnem, 7000 forintot visszakaptam, és a havi átalánydíjat is levitték 8000 forintról 6400-ra. Szerintem ez elég komoly megtakarítás, érdemes ezekre figyelni!

[ Szerkesztve ]

Rockzenénk: https://fb.me/scharlotterhodes

(#10) Dany007 válasza Goose-T (#9) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Én figyeltem de sajnos nem sokra megyek vele...

Múltkor mértem ki az egész rendszert. Nálam is egy kapcsolós elosztóra van kötve minden, kivéve a gép tápegysége. Az nem szereti ha mindennap áramtalanítom.
Mind1 is, mert a lényeg, hogy monitor, házimozi, gép standby-ban nem fogyaszt 5Wattot se. Ugyanis az a mérő, amit használtam 5Wattig tud mérni (nem, nem Tesco-s Lidl-ös stb). És nullát jelzett, tehát valahol 5Watt alatt lehet a standby.
Viszont ami nagyon furcsa volt, hogy a Wifi-s router 10Wattot fogyaszt! Így jobban megéri ha csak a routert lövöm ki éjszakára a többit meg nem. De nyilván kilövöm a többit is, csak annak már nincs akkora jelentősége.

Namármost ha a többit is fen hagyom meg a routert is, akkor nagyjából ~ 15Watt állandó fogyasztásom van. Ami ugye akkor számít, mikor épp alszok és / vagy nem használom a gépet. Mivel nekem a gépről meg a teljes otthoni multimédia (tévé, net, filmek, e-mail, képek, zene, rádió stb) ezért csak alvásnál van kikapcsolva. Ez meg kb olyan 7 óra naponta maximum. Vagyis napi 100Wh-t tudok megspórolni. Vagyis 10 nap alatt olyan 46 forintot. Vagyis egy hónapban durván 140 forintot spórolok azzal, hogy mindent áramtalanítok otthon.

Szóval ez így ebben a formában ló***ar. Azt az 1600 ft-os csökkentést nem tudom mivel csináltad :D de szép volt az biztos. És az is, hogy pusztán egy géppel és a kellékeivel szerintem nem lehet ezt így megoldani.
Ha az embernek van mondjuk ezer kütyüje, DvD lejátszó, meg set-top box meg anyámkínja akkor talán...
De nálam az egész rendszer fogyasztása kb 2500-3000 Ft.- átlagos napi használattal számolva.

Ezzel szemben, csak, hogy érezhető legyen a dolog poénos mivolta, amikor bekapcsolom a hősugárzót, hogy a picit ne 20 fokban kelljen fürdetni, akkor az fél óra alatt megeszi azt a ~ 46Ft.-ot amit a gép áramtalanítva 10 nap alatt megspórol.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.