Hirdetés

Gyümölcsfagyi házilag, 5 perc alatt

No, Defranco, Lapa, Viszlát és persze Kalandor blogjai után írok én is egy "receptet".
Persze nem vagyok egy gasztro mágus, de ezt a fajta fagyi készítést többen meglepve fogadták már. Pedig szerintem annyira egyszerű hogy szinte adja magát az ötlet.

Hozzávalók:

-fagyasztott gyümölcs (tetszőleges)
-2dl habtejszín vagy főzőtejszín (tetszőleges, mindegyikkel próbáltam semmi érdemi különbséget nem vettem észre)
-tetszőleges mennyiségű cukor
-meg egy komolyabb botmixer (robotgép vagy bármi ami alkalmas jég darálására)

Ebből már mindenki kitalálhatta miként készül majd el a fagyi.
Első körben fogok egy keverőedényt. Ebbe beleteszem az apróbb darabokra tört fagyasztott gyümölcsöt. Az apró darab rész fontos, mert így könnyebben tudja a mixer darálni.
Két lehetőség van. Vagy bolti előrecsomagolt fagyasztott gyümölcsöt veszünk vagy piaci nyers gyümölcsöt fagyasztunk le mi magunk. Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy lehetőleg még fagyasztás előtt vágjuk apró kockákra az adott gyümölcsöt mert -20 fokosan ez már nem könnyű feladat. Pl almánál, baracknál vagy banánnál ezt nem szabad elfelejteni. Meggy vagy eper esetleg szamóca esetében ez ugye nem probléma.

Tehát fogjuk a -20 fokra hűtött gyümit és félig megrakjuk vele a keverőtálat. Nekem most konkrétan egy fél literes volt kéznél. Majd rácsorgatjuk a főzőtejszínt és utólag kitapasztalt ízlésünk szerint teszünk hozzá cukrot. Vagy épp anélkül. Kinek hogy. Nekem kell bele a cukor.
Azután fogjuk az egészet és szép pépes fagyi állagúra turmixoljuk. Arra figyeljünk, hogy a tejszín és a gyümölcs mennyiségének arányától függ majd az elkészült fagyi állaga. Én beleszoktam borítani az egészet majd ha túl híg lett adok hozzá még gyümölcsöt.

Ami még fontos, hogy ne a leggagyibb olcsó botmixerrel próbálkozzunk mert kínszenvedés lesz. Korábban nekünk is egy párezer forintos botmixerünk volt, ami egyáltalán nem jégdarálásra való. Hát meg is szenvedtem vele mire ledaráltam egy adagot. Viszont pár hónapja anyáméktól kaptunk egy 600W-os botmixert. Na ez úgy viszi a kővé fagyasztott gyümölcsöt, mint a vajat. Szó szerint. Minden erőlködés nélkül 10-ed idő alatt ledaráltam.

Hogy mindez árban mennyire passzol a "Kalandor módszerhez" azt nem tudom. Majd a szakértőink megmondják. A képen látható zacskó gyümi kb 1/4-ét 1/3-adát használtam fel, plusz 2dl tejszínt plusz 2 nagy kanál cukrot. És amint a képen is látható eredetileg majdnem tele volt a félliteres pohár. Ergo fél kilónál biztos, hogy több fagyi lett, ugyanis a fagyim jóval sűrűbb a víznél. És fél liter víz ugye fél kiló. Hát, szerintem 0,75Kg simán megvolt. Ha azt vesszük, hogy ~ 120g fagyit adnak 1 gombócként közel 150-200 forintért, akkor ez jócskán megéri.

Egy kanál nekem, egy a gyereknek

De ami miatt végképp megéri az a kapott ízorgia! Ennek a legmárkásabb, legdrágább gyümölcsfagylalt se érhet a közelébe. Elvégre ez tényleg 95%-ban gyümölcsből készült.
A képen látható erdei gyümölcs összeállítás simán boltban is kapható fagyiként, de közelébe se érhet az általunk készítettnek. Ha a saját fagyimat 10-es értékelném az 1-10-ig terjedő skálán akkor bolti legjobb legfinomabb hasonló gyümiből készült fagyi is maximum 4 pontot kaphatna hozzá képest. Erre nincs jobb szó, meg kell kóstolni.

Tovább a fórumba.