2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Régi fotók

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma délután végre sikerült elhoznom nagymamám és az ő nővére régi fényképeit.
Már régóta tervezem, hogy elkérem őket és digitalizálom mindet. Vannak köztük elég régiek is, de a többség 1950-es, 60-as évekbeli.

Imádom az ilyen régi képeket nézegetni. Egy kis bepillantást engednek a régi időkbe. Amiről én meg talán itt a többség is csak történeteket hallott. És mivel nagymamám már a 40-es évek óta fényképészként dolgozott ezért rengeteg fotó van. Szépen bemutatják az akkori életüket / életvitelüket. Stílust, öltözködést, talán kicsit a szokásokat is. Szívesen kipróbálnék pár hónapot az 50-es 60-as 70-es években élni. Persze hosszútávon nem, de nagyszüleim történeteiből ítélve az még más világ volt. Hogy jobb vagy rosszabb az egyén függő. Szerintem is-is. Egy biztos, mamám nővére 89 évet élt, idén februárban halt meg. Ő biztos, hogy jobban élt, mint mi és a közvetlen környezetem. Pedig ő "csak" egy suszter volt a debreceni cipőgyárban. Kb, mint ma egy n+1. gyári munkás. És mégis a történeteiből és a képekből, meg persze az ő saját véleményéből is az derül ki, hogy jobb volt az életük akkor, mint ma az átlag.
Sose felejtem el, mesélte mekkora összejöveteleket szoktak tartani nálunk. Egyik alkalommal 10+ fő jött volna vendégségbe, neki pedig nem volt kedve főzni. Ezért úgy döntöttek a férjével, hogy leviszik a társaságot az egyik közeli étterembe és ott mulatnak. Azt mondta így olcsóbb volt mintha ő főz és jobban is elfértek. Hihetetlen ez mai szemmel. Melyikőnk tudná megtenni ma, hogy a 10+ fős baráti társaságot inkább étterembe viszik? Hát szerintem nem sokan. Akkor ez olcsóbb volt. És mondom mégegyszer, csak egy egyszerű suszter volt.
Na mindegy. Persze nem akarom álomba ringatni magamat, voltak azoknak a koroknak rossz oldaluk is. Ez nem is kérdés.

Hihetetlen de némely fotókon melyen mamám még csak 17 éves úgy néz ki, mintha 45-50 lenne. Nem vicc. Az a hajviselet plusz azok a ruhák durván dobtak az életkoron. Na meg persze gondolom a képminőség sem javít ezen.

Szintén hihetetlen belegondolni, hogy a mamám és nővére még a háború előtt (2.) is élt. Átvészelte azt, majd a kommunista Magyarországot és végül a rendszerváltást. És még ebben az időszakban is leéltek 20+ évet. Hihetetlen. Belegondoltam, mikor mamám annyi idős volt, mint én most akkor 1958 volt. És ő még ma is él.

Szóval többszáz képről van szó. Amiket egyenként be kell scannelnem. Majd esetleg retusálni, javítani rajta egy picit. Sokat nem akarok retusálni rajta, csak ami nagyon durva. Hiszen akarom hogy látszódjon milyen régi.

Ez az egyik legrégebbi kép amit találtam:

Balra a pici lány, ő a mamám. Utána a nővére, végül a bátyjuk. Ebből következtettem, hogy a kép maximum 1931-es lehet.
De állítólag van egy olyan kép is köztük amin nagymamám édesanyja látható picibabaként. Ami azt jelenti, hogy a kép valamikor 1900 környékén készülhetett. Még nem sikerült megtalálni.

Szóval ez a feladat vár rám. Bescannelni párszáz jó régi fényképet, hogy megmaradjon az utókornak. :)

Hozzászólások

(#1) beefjeez


beefjeez
senior tag

Nekem van pár 1900 körüli :)

(#2) Viszlát


Viszlát
addikt

Mivel te szakmabeli vagy, szeretném megkérdezni, hogy milyen beállításokkal csinálod a digitalizálást? Én is nekiálltam, mivel a hely ma már nem probléma, 600 dpi-t állítottam be beolvasásra.

Szembetalálkoztam egy olyan problémával, hogy a régebbi, vékonyabb papíros fotókat "átvilágította" a szkenner, amit én úgy tudtam megoldani, hogy rájuk tettem egy fekete kartont. Van esetleg ennél jobb megoldás erre?

Nálunk egyelőre ez a legrégebbi, nagyszüleim esküvői fotója, 1932-ből:

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#3) Dany007 válasza Viszlát (#2) üzenetére


Dany007
veterán

Kezdem szégyellni magam, hogy ismét nem tudok érdemben segíteni.
Nálunk általában a sebesség számít mintsem a speciális minőség illetve a részletek. Sajnos az ügyfelek 95%-ának minden azonnal vagy tegnapra kell. Így nincs idő elszórakozni a lehetőségekkel / tesztelni, próbálgatni.
A nagynyomtatót is ~ 3 évvel a vásárlás után sikerült elsőre bekalibrálni miután annyi probléma volt a színekkel. A helyzetet jól mutatja, hogy a megérkezése napján már annyi munka volt a gépre, hogy túlórázni kellett. Ism.: az üzembe helyezése napján! :)

Egyszóval egyelőre fogalmam sincs mik a tökéletes beállítások. A lényeg, hogy az optikai felbontást kell nézni nem pedig a sokezer dpi-t. Az már feljavított. Ha 600dpi-t tud optikailag az már bőven jó bármire. Szoftveresen ez attól még lehet 4800 vagy akárhány is, de a valóságban ettől még nem lesz részletgazdagabb a kép, inkább csak mosottabb.
De én kifogom kísérletezni mindenképpen. A cégnél van pár középkategóriás scanner - tehát messze nem a legóccsóób de nem is prémium - gondoltam elhozok egyet haza.

Egyébként ha nem akarja nyomtatni az ember, akkor szvsz nincs értelme brutál felbontáson scannelni. Viszont figyelembe kell venni a kép méretét. Mivel a beállított dpi az egész felületre A/4-re vonatkozik. Egy 6x3-as képnél lehet, hogy 100 vagy 300 dpi nem feltétlenül elég.

Még én sem tudom hogy csináljam. Most azon agyalok elsődlegesen, hogy mivel tudnám megtisztítani a képek felületét a sok ujjlenyomattól és portól. Vagy hogy egyáltalán szükséges-e. Aztán, hogy szükséges-e retusálni. Imádok ilyet retusálni, de tényleg több száz képről van szó. Plusz szeretném meghagyni a régies hatást. Abba meg 1-2 karc beletartozik. Ha nem ront bele a képbe akkor sz.tem nem fogok retusálni.
Még azt se tudom hogy lenne jobb ha színesben scannelném vagy ha fekete-fehérben. Esetleg grayscale-ben.

A fekete karton jó ötlet. Lehet alapból is "beépítek egyet". Bár lehet a fehér hatásosabb lehetne. Nem tudom, ki kell próbálni. :)

@beefjeez:

És nem scanneled be őket? Gondolom ezeknek anyagi értékük nincs. De eszmei annál inkább! :)

Más.: Ami még érdekelne, hogy hogyan lehet kiszínezni ezeket a képeket? Na nem a Photoshop technikára gondolok, mert úgy nyilván menne.
Hanem arra pl, amikor régi archív 2. Vh-s felvételeket úgymond "kiszíneznek" nagyjából korrektül. Tehát minden olyan színű, mint amilyennek lennie kéne. Fogalmam sincs hogy csinálják.
Érdekelne ha valaki tud róla infót.
Azért nincs ötletem se, mert fogalmam sincs hogy pl a fenti képen a ruhán lévő minták vajon milyen színűek? Mert ugye a fekete illetve a szürke különböző árnyalatait látjuk csak. De attól az még lehet sötétkék is meg sötétlila is.
Persze elvileg a legvilágosabb és a legsötétebb részhez viszonyítva a szürke különböző árnyalatainak mértékét figyelembe véve kilehetne "számítani" melyik szürke milyen színnek felel meg. Legalábbis az elmélet kezd körvonalazódni a fejemben. De ehhez már nyilván külön szoftver kell ami ezt képes megtenni. "Kézzel" biztos nem menne...

[ Szerkesztve ]

(#4) beefjeez válasza Dany007 (#3) üzenetére


beefjeez
senior tag

Nincs scannerem :(

(#5) Dany007


Dany007
veterán

No, időközben megtaláltam a fenti kép egy másik példányát ami dátumozva is volt.
Szóval nem 1931-es, hanem 1928-as! És mamám még rajta sincsen, hiszen akkor még meg se született. A nővérei és a bátyja van csak rajta.

(#6) Viszlát válasza Dany007 (#3) üzenetére


Viszlát
addikt

Ugyan, a múltkor is segítettél, ha nem is úgy mint ahogy én terveztem. :)

Egyébként azért is 600 dpi, mert annyit tud optikailag a szkenner. Egy szimpla multifunkciós lézer szkennerje egyébként, nem egy nagy szám és baromi lassú. Kíváncsi lennék, hogy mennyire lenne látható a különbség ha egy félprofi vagy profi eszközzel csinálnám...

Ami a retusálást illeti, az én anyagomból szinte kivétel nélkül mindegyik foltos, koszos, karcos, gyűrött, megtört, köszönhetően néhány balszerencsés helyzetnek a család történelmében. Úgyhogy ezekkel nem is foglalkozom, így is nagyon lassan haladok, szerintem hamar rájössz majd te is, hogy iszonyat időt vinne el. Úgyhogy én annyit csinálok csak, hogy legyenek egyenesek, színhelyesek, meg a kontrasztot kicsit helyrevágom, aztán szevasz. :)

A színes szkennelésnek szerintem csak akkor van értelme, ha meg akarod őrizni a megbarnult képek bebarnult színeit, egyébként csak nagyobb fájlméretet és lassabb feldolgozást érsz el vele. Ízlés dolga.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#7) Dany007 válasza Viszlát (#6) üzenetére


Dany007
veterán

No, most láttam csak, hogy itt még van hsz. :)
Szóval, időközben kiderült, hogy tényleg egy középkategóriás scannerünk van a cégnél, amit ma viszek is haza. Kollégám azt mondta, olyan 50-60 ezer körül volt mikor vették 3 éve.
Megnéztem a neten CCD technológiát használ, tehát nem lehet rossz.
Optikai felbontásra valami 4800x9600-at írnak az oldalán, de gondolom ez csak valami parasztvakítás.
Mindegy, a lényeg, hogy nem egy mezei darab, valamivel komolyabb.

A sebességével nincsen gond. Scanneltem már vele párszor. Igazából a programjában rányomok, hogy beolvasás, aztán 5 másodperc és kész. Hogy ez soknak számít vagy kevésnek fogalmam sincs, de tényleg kb ennyi az egész, talán még ennyi se.

Igazad van a retussal kapcsolatban. Brutál mennyiségű kép van. Bár már a szelektálást elvégeztem, lehet párat azért így is kihagyod. Több száz darab.
Ami nem tetszik, hogy így átnézve a képeket többségében csak a személy vagy személyek láthatóak a képeken. És minimális a környezetből a "korból" a tájból stb... Ezt sajnálom.

Egyébként ma elkezdtem szórakozni a képek kiszínezésével! Kerestem rá szoftvert, van is egy de azért PS-ben még mindig jobb ezt csinálni, csak jóval lassabb. Igazából mindkét módon lassú...

Itt egy próba a fenti kép "színes" változatából. Az a legnagyobb bajom, hogy fogalmam sincs a ruhák / tárgyaknak milyen lehetett az eredeti színe. Így sok esetben csak tippelgetek.

De ez rengeteg idő, pöcsölés és még a végeredmény se olyan jó szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#8) Viszlát válasza Dany007 (#7) üzenetére


Viszlát
addikt

5 másodperc? Nekem körülbelül másfél perc egy kép 600 dpi-n. :D

Nem tudnád egy-két napra kölcsönadni? :D

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#9) Dany007 válasza Viszlát (#8) üzenetére


Dany007
veterán

Na, most elkezdtem a végleges scaneket gyártani. :) Így már nem 5 másodperc. Illetve az 300dpi-n van.

Mivel a képeim legnagyobb része kb 6x3cm, ezért muszáj 600dpi-ben scannelnem, hogy a kivágás után is kapjak egy olyan kellemes 20x30-as méretű képet.
Ráadásul a próbáim alapján a színest találtam a számomra legjobbnak.

Úgyhogy most az van, hogy színes scan JPG HQ és 600dpi. Ez 10 másodperc. :) Maximum. De a következő kört lemérem gombnyomástól a végéig. :P

Egyébként így scannelve azért látszik, hogy mennyire régiek és karcosak a képek. Kézben fogva ez egyáltalán nem tűnt fel. De nem fogom retusálgatni, csak 1-1 képet majd amit kiszínezek.
Egyébként így ~ 6-7MB egy A/4-es oldal, amin van kb 8db kép.

(csináltam próbákat többféle beállítással is, TIF-be mentve meg így meg úgy meg amúgy... de érdemi különbséget nem vettem észre a TIF és a hq JPG között.)

No, mindjárt írom a szerk.-be a scanidőt.

Szerk: no, lemértem. A scan gomb megnyomásától a kész kép megjelenítéséig pont 24 másodperc telt el. Kicsit alábecsültem. :)

[ Szerkesztve ]

(#10) Viszlát válasza Dany007 (#9) üzenetére


Viszlát
addikt

Megmértem én is pontosan, 2:11 volt és ez csak egy fénykép, nem a teljes A4-es oldal, 600 DPI-n. :(

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.