Hirdetés

2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3) Dany007 válasza Viszlát (#2) üzenetére


Dany007
veterán

Kezdem szégyellni magam, hogy ismét nem tudok érdemben segíteni.
Nálunk általában a sebesség számít mintsem a speciális minőség illetve a részletek. Sajnos az ügyfelek 95%-ának minden azonnal vagy tegnapra kell. Így nincs idő elszórakozni a lehetőségekkel / tesztelni, próbálgatni.
A nagynyomtatót is ~ 3 évvel a vásárlás után sikerült elsőre bekalibrálni miután annyi probléma volt a színekkel. A helyzetet jól mutatja, hogy a megérkezése napján már annyi munka volt a gépre, hogy túlórázni kellett. Ism.: az üzembe helyezése napján! :)

Egyszóval egyelőre fogalmam sincs mik a tökéletes beállítások. A lényeg, hogy az optikai felbontást kell nézni nem pedig a sokezer dpi-t. Az már feljavított. Ha 600dpi-t tud optikailag az már bőven jó bármire. Szoftveresen ez attól még lehet 4800 vagy akárhány is, de a valóságban ettől még nem lesz részletgazdagabb a kép, inkább csak mosottabb.
De én kifogom kísérletezni mindenképpen. A cégnél van pár középkategóriás scanner - tehát messze nem a legóccsóób de nem is prémium - gondoltam elhozok egyet haza.

Egyébként ha nem akarja nyomtatni az ember, akkor szvsz nincs értelme brutál felbontáson scannelni. Viszont figyelembe kell venni a kép méretét. Mivel a beállított dpi az egész felületre A/4-re vonatkozik. Egy 6x3-as képnél lehet, hogy 100 vagy 300 dpi nem feltétlenül elég.

Még én sem tudom hogy csináljam. Most azon agyalok elsődlegesen, hogy mivel tudnám megtisztítani a képek felületét a sok ujjlenyomattól és portól. Vagy hogy egyáltalán szükséges-e. Aztán, hogy szükséges-e retusálni. Imádok ilyet retusálni, de tényleg több száz képről van szó. Plusz szeretném meghagyni a régies hatást. Abba meg 1-2 karc beletartozik. Ha nem ront bele a képbe akkor sz.tem nem fogok retusálni.
Még azt se tudom hogy lenne jobb ha színesben scannelném vagy ha fekete-fehérben. Esetleg grayscale-ben.

A fekete karton jó ötlet. Lehet alapból is "beépítek egyet". Bár lehet a fehér hatásosabb lehetne. Nem tudom, ki kell próbálni. :)

@beefjeez:

És nem scanneled be őket? Gondolom ezeknek anyagi értékük nincs. De eszmei annál inkább! :)

Más.: Ami még érdekelne, hogy hogyan lehet kiszínezni ezeket a képeket? Na nem a Photoshop technikára gondolok, mert úgy nyilván menne.
Hanem arra pl, amikor régi archív 2. Vh-s felvételeket úgymond "kiszíneznek" nagyjából korrektül. Tehát minden olyan színű, mint amilyennek lennie kéne. Fogalmam sincs hogy csinálják.
Érdekelne ha valaki tud róla infót.
Azért nincs ötletem se, mert fogalmam sincs hogy pl a fenti képen a ruhán lévő minták vajon milyen színűek? Mert ugye a fekete illetve a szürke különböző árnyalatait látjuk csak. De attól az még lehet sötétkék is meg sötétlila is.
Persze elvileg a legvilágosabb és a legsötétebb részhez viszonyítva a szürke különböző árnyalatainak mértékét figyelembe véve kilehetne "számítani" melyik szürke milyen színnek felel meg. Legalábbis az elmélet kezd körvonalazódni a fejemben. De ehhez már nyilván külön szoftver kell ami ezt képes megtenni. "Kézzel" biztos nem menne...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.