2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Pára pára... talán van megoldása?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Évek óta komoly problémát jelent a pára nálunk a lakásban.
Köszönhetően a kb szigeteletlen falaknak, a műanyag nyílászáróknak és a kb nulla természetes légmozgásnak irdatlan mennyiségű pára jelentkezik a lakásban. Sajnos ez nálunk a tömbben általános probléma. Közös képviselő sz..rik az egészre. Azt mondja szellőztessünk. Az építtető cég már rég megszűnt, tehát perelni sincs kit...
A lényeg, hogy megoldást kell(ene) találni rá.

Először persze legyünk tisztában vele mi is a helyzet. A legtöbbeknek a pára nem jelent mást, mint az ablakokon megjelenő kis vízcseppeket, amiket ha zavaró egy mezei Ceresit tablettás párátlanítóval meg is oldanak. Akinek esetleg komolyabb párásodás áll fenn a helységben oda létezik dupla Ceresit tablettás nyavaja... :)

Egy a lényeg, nálunk olyan szinten van pára, hogy az ilyesféle gyermeteg megoldások semmit nem érnek. Megfigyeléseim alapján ha a kinti hőmérséklet 6 fok alá esik, akkor megjelenik a pára. Minél hidegebb van, annál nagyobb lesz a mennyiség. Természetesen először a leghidegebb területeken csapódik le. Így az ablakokon. Majd később a falakon is, hőhidak mentén stb... Ebből adódóan egy hidegebb téli vagy őszi napon estére már szó szerint csorog le az ablakról a víz, át a párkányon, végig a falon. Ekkor persze már a falsarokban is megjelenik a pára és kis cseppekben kicsapódva onnan is csöpög le.
Ami ennél is rosszabb, hogy pár (több) ilyen párás nap után megjelenik a penész. Amit ugye nem kell senkinek se bemutatni... Nem épp egészséges - főleg gyerekkel a fedélzeten - gusztustalan, csúnya.

Természetesen tudatlanként mi is kipróbáltuk a Ceresit-et. Kemény 1dl-t tudott összegyűjteni 1 hét alatt. :) Mondanom se kell, meg se látszott a lakáson, ugyanúgy csorgott le a pára az ablakokon, falakon.
Ezután a közös képviselő, aki továbbra is szellőztetésre ( :U ) buzdított minket adott kölcsön egy mini párátlanítót. Kb 10k huf nagyságrend. Tényleg pici, legalapabb, de legalább elektromos. Na ez már napi 1dl pára megkötésére volt képes. :D Természetesen ennek se volt semmi érdemi hatása az általános párásodásunkra.
Végül kipróbáltuk amit a közös képviselő ajánlott. Kinyitottunk keresztbe két ablakot billenősre.
Kis kitérő: a helyzet az, hogy napközben - mint a dolgozók többsége - nem nagyon vagyunk otthon. Így általában estére halmozódik fel a pára és egész éjjel csordogál a víz. Mikor hazaérünk a munkából nem látszik jelentős párásodás. Értelemszerűen következik hogy mi is okozza a párát? Hát sok minden. A fürdés (ott van elszívó!), főzés meg úgy eleve a létezés, lélegzés is mind párát termel, az amúgyis csapadékos, párás időjárásról nem is beszélve. Tehát a levegőnek van egy adott páratartalma, amit az előbbi folyamatok még jócskán megnövelnek... mindez összesűrítve egy relatíve kis és zárt területen eredményezi, hogy a hideg, harmatpont alatti felületeken kicsapódik a pára a levegőből...
Szóval kinyitottuk keresztbe az ablakokat. Majd reggel tapasztaltuk, hogy tényleg nem volt pára. Persze ennek a nagy hátulütője hogy a szoba hőmérséklete durván lecsökkent. Persze ment a fűtés végig, de még így is 20 fok alá ment télen. Tehát nyilvánvaló, hogy ez nem lehet hosszútávú megoldás, mert ha kint -10 -15 fok van, nem fogom nyitva hagyni az ablakokat egész éjjelre. Másképp pedig nincs hatása. Valamint a hálószobában ahol alszunk amúgyse lehetne ezt megcsinálni.
Ami viszont végképp elvetette ezt az ötletet az az, hogy ez mindössze csak olyan 0 és -5 fok között hatásos. Ha kint ennél hidegebb van, hiába nyitom ki az ablakokat keresztbe, ugyanúgy csorog a pára az ablakokon és falakon.

Na ezután már mérges lettem. Főleg, mivel rájöttem a penészt nem is lehet csakúgy eltávolítani. Spéci klóros fertőtlenítő cucc kell hozzá, ami szintén nem túl egészséges. Ezért komolyabb eszközök felé fordultam. Ez pár éve volt, amikor megvettünk egy komolyabb párátlanítót. 50k huf volt és napi szinten 20l párát képes megkötni.

No ez az a szint, amire szükségünk volt. Persze kifejezetten hangosnak mondható 45-50dBa.el működik, ezért csak estére van bekapcsolva, amíg mi alszunk. És így a szobába nem hallatszik be. A lényeg a lényeg, hogy végre megszűnt a pár az ablakokon, ahogy a penész sem jött elő újra. Ez annak az eredmény volt, miképp a párátlanító egy kb 7-8 órás "műszak" alatt közel 2 liter vizet kötött meg! 2 liter minden este, pedig 50%-ra volt beállítva. Vagyis amint eléri a környezet az 50%-os páratartalmat - amit egészségesnek mondanak, merthogy a túl kevés se jó - leáll, majd mikor újra megnő a pára 53-55%-ra újraindul. És még így is egy este / éjszaka alatt 2 liter vizet kötött meg. Ennyi kell ahhoz, hogy ne legyenek párásak az ablakok és falak.
Innen nézve talán már érthető miért nevettem a Ceresit féle tablettás megoldáson. Emlékezzünk csak vissza, az 1 hét alatt volt képes 1 dl megkötni, majd a már elektromos kisebb de olcsóbb megoldás is csak napi 1 dl-re volt képes. Ezek után nem csoda, hogy nálunk egyik se tudott érdemben javítani a helyzeten.

:)

Viszont ez sem lehet igazán hosszútávú megoldás. Mégpedig azért, mert ahogy a kisfiúnk cseperedik, egyre közelebb kerül az az időpont, amikor át kell adnunk neki a szobát - saját gyerekszobaként - és nekünk ki kell költözünk a nappaliba, legalábbis alvás szintjén (mivel több szoba nincs, nincs sok választás). Azt mondanom se kell, hogy a 45-50 dBA-es párátlanító mellett nem lehet aludni. Arról nem is beszélve, hogy méréseim alapján közel 350W-ot eszik a gép... napi 6-8 órára vetítve a 6 fok alatti napok számával beszorozva ez elég húzós összeget jelent évente. Márpedig a párátlanítás kell.

Mi a megoldás? A probléma ugye összetett. Részben a rendkívül csapadékos, párás időjárás. De főként a természetes szellőzés és a szar nyílászárók, valamint a normális szigetelés hiánya okozza a problémát.
Első körben naivan gondoltam az erősebb fűtésre. Hátha átmelegszenek a falak és akkor ott talán nem fog kicsapódni. Esélytelen. Hiába fűtöttük fel a szobát 25-26 fokra, meglepő módon az amúgy tűzforró radiátortól 15 centire(!) már jéghideg volt a fal! Fölösleges pénzkidobás.
Aztán jött az ötlet, hogy próbáljuk meg leszigetelni a falat belülről. Csak egy 2cm-es nikecel szigeteléssel. Összességében nem kis összeg és állítólag másnál már bevált.

Viszont ezzel párhuzamosan rátaláltam az un. hővisszanyerős szellőztető rendszerekre. Amiket kifejezetten ilyen és hasonló problémával küzdő házaknál alkalmaznak. Igazából pofon egyszerű az alapja. Ventilátorral kifújatják a benti párás levegőt, egy másikkal meg be a kinti friss levegőt. A gond ugye, hogy télen a mínusz 20 fokos levegőt nem a legjobb dolog benyomatni egyenesen a lakásba. Ezért kitalálták, hogy a két légáramot egy csőben egymás mellett vezetik el. Így áthaladás során "hőt cserélnek". De a leírások alapján még így is "csak" 70-85%-os a hővisszanyerés. Vagyis ha csak picit is, de hűteni fogja a helységet.
De eleve felejtős a dolog. Mert egy ilyen alaprendszer (csövezés meg munkadíj nélkül is) 250 ezer forinttól kezdődik fölfele. És igazából nagyobb családi házak vagy komplett lépcsőházak légcseréjére való igazából. Nem pedig egy 1+fél szobás kis lakáshoz.
De innen jött az ötlet, illetve ezek után keresgélve találtam rá az un. szellőztető ventilátorokra. Olyasmi, mint amit a fürdőkben, wc-kben szoktak elhelyezni, illetve ezek komolyabb verzióira.

Ugye fő szempont az airflow, vagyis a légszállítás. Ezzel párhuzamosan a hangerő. Plusz ezek már képesek párát érzékelni, rendelkeznek automata zsaluzattal és akár programozhatóak is előre.
Viszont a valamire való darabok bő 16 ezer forinttól kezdődnek, egészen a csillagos égig. Na jó, annyira talán nem. Általánosságban, aminek már van rendes légszállítása az már olyan 30-40 dBA között mozog hangerőben. Ez talán az a kompromisszumos megoldás, ami még vállalható. A többi a szokásos megoszlás szerint mozog. Léteznek 20-25 dBA-eseke de kb fele légszállítással. Ugyanígy létezik nagyobb légszállítású, de jóval hangosabb is.
A gond az, hogy fogalmam sincs mekkora légszállításra van szükség, hogy a szellőztetés révén megszűnjön a párásodás. Sőt, eleve fogalmam sincs arról, hogy ez elég lenne-e működne-e a dolog.
Másrészt, ahogy elnéztem ezek a szellőztetők igazából nem állnak másból, mint egy mezei 10 vagy 15cm-es ventiből meg burkolatból. Ezért igazából kár kiadni 16-20k-t, csak mert van benne egy páraérzékelő (ami többet is tud az már 20-30k fölött van).

Szóval gondoltam kipróbálom... Van nekem otthon régi PC-ből való 12cm-es 12V-os ventim, meg "hozzávaló" adapterem is. Az ötlet annyi volt, hogy fogtam egy darab nikecelt és beraktam az ablak és a tok közé a felső vízszintes vonalánál, mikor az ablak bukóra nyitva van teljesen.
Tehát ablakot kinyitom bukóra. A felső vízszintes oldalon lezárom a nyílást egy darab nikecellel. Ahogy az oldalsó nyílásokat is lezártam méretre vágott és bepasszított nikecell darabbal.
A lényeg, hogy a felső oldalon elhelyezett táblába vágtam egy 12cm-es kört. Arra rögzítettem a 12cm-es ventit, körülötte mindent próbáltam leszigetelni, hogy a levegő ne juthasson vissza, illetve kintről be a hideg sem, elvégre nyitva az ablak.
A 12-es ventit egy 15 voltos adapterrel hajtottam meg. Pörgött is mint a fene. Elég durva légnyomással. Nem tudom milyen venti, vagy mekkora fordulaton pörög, de a PC-ben lévő Swif 2 1100-as fordulaton is lepkefing hozzá képest. Egyébként a hangja nem volt vészes.

Szóval a lényeg az, hogy ebben a felállásban tegnap este 6-kor elkezdtem a "kísérletet". Tettem egy hőmérőt az ablak mellé, hogy követni tudjam a hőm. változását (22,6-ről indultunk), valamint lecsekkoltam az ablakokat a szobában. Mindenhol látható volt egy enyhe kb 1-2 cm magasságú már párásodott vonal. Tehát már párásak voltak az ablakok mikor elkezdtem. Elindult a venti... mi meg csináltuk tovább a napi szokásos teendőinket. Kb 1 órával később újra megnéztem az ablakokat és lám eltűnt a pára! : o Nem akartam hinni a szememnek! Na mondom itt még talán lesz valami. Közben a külső hőmérséklet 6 fok alá esett, a belső viszont alig változott. 22,4 környéke.
Eltelt még egy óra és észrevettem, hogy adapter melegszik mint az állat. Sőt, inkább forrósodott. Na mondom ez így nem lesz jó, nem merem így egész éjszakára fennhagyni nehogy kigyulladjon valami még a végén. Nyilván ez csak egy össze ekecselt tesztrendszer volt. A célja mindössze az, hogy kb nulla forint ráfordítással meggyőződjek arról, működik-e az elképzelésem vagy sem. Így megpróbáltam abból összerakni, ami otthon elérhető.
Abból az okból láttam esélyét, miszerint a természetes szellőzés nálunk kb nulla. A lakóparkban több háztömb is van egymáshoz közel és abszolút lefogják a szelet. Hiába nyitom ki keresztbe az ablakokat nincs huzat. Sőt, egyszer volt, hogy egy penészirtás alkalmával - mikor még nem volt fűtés sem - 8 órán át nyitva hagytam két ablakot keresztbe (hogy kivigye a klór szagát) és ez idő alatt mindössze 3 fokot hűlt a benti hőmérséklet, miközben kint alig volt 10 fok. Ennyire nincs légmozgás.
Szóval melegedett az adapter én meg fogtam egy régi procihűtő bordáját és rátettem a tetejére. Nem túl elegáns megoldás, de a lényeg, hogy működött.
Viszont, ami a legfontosabb, hogy reggelre nem volt egy deka pára se az ablakokon. Egy gramm se. Miközben a kinti hőmérséklet már jóval -3 fok alatt volt. Ilyenkor már rég csupa víz szokott lenni az ablak és az egyik falsarokban is megjelennek a vízcseppek. De nem volt semmi és a belső hőmérséklet sem esett kb semmit sem. Elvégre csak kifelé fújattam a levegőt.

De még mindig nem voltam biztos benne, hogy ez a venti érdeme. Ugye reggel mikor felkeltem és rácsodálkoztam a sikerre, le is kapcsoltam a ventit. Egy órával később, mikor már indultunk volna, néztem újra az ablakokat és már jött elő a pára! Már volt kb egy centis páracsík az ablakokon! Hoppá! Akkor mégiscsak a venti lehetett az, ami megszüntette a párát.
Mai napon újabb tesztet végzek. Elvileg ma éjszaka méghidegebb lesz kint. Holnap pedig venti és minden nélkül fogom hagyni a szobát, hogy lássam előjön-e a pára megint...

A lényeg, hogy úgy néz ki, működik a dolog. Így most állhatok neki keresni valami rendes ventit. Arra gondoltam, lehet "megépítem" én a rendszert egyénileg. Persze már nem ablakba építve, gányolva. Hanem rendesen, az ablak fölötti műanyag részt átvágva - ami a kinti redőnytakaró miatt van ott - építenék be egy komolyabb ventit, ami már hangszigeteltebb és van rendes rezgéscsillapítása is.

Amit kinéztem első körben az ez: [link]
Corsair AF120 Performance Edition - 63 cfm, ami közel 100m3/ órát jelent (kb 70m3-es légtérről van szó), 30dBA, mindössze pár W-ot fogyaszt és kb 4-5 ezer forintból meg is van. Ehhez kell egy normális adapter, egy fordulatszámszabályzó meg egy szerkezet, amit beépítek az ablak fölötti részbe. Ami persze le lesz hőszigetelve körbe, meg résmentesen beépítve... A lényeg, hogy szvsz 20k alatt bőven kifogok jönni és talán még picit hatékonyabb is lesz a rendszer.

Hozzászólások

(#1) rekid


rekid
őstag

Jól fogtad meg a problémát és jól is látod a helyzetet. Valamilyen módon nyomáskülönbséget kell kelts a lakás és a kültér közt, hogy meginduljon a levegőáramlás. Műanyag ablakokra szoktak vágni lyukat szellőztető gyanánt ami csak akkor működik venti nélkül ha van túloldal magyarul tudnál kereszthuzatot csinálni. Nálunk fenn vannak az ablakon de 0 levegő jön be rajta mert egy oldalra néz a lakás. Ezen segít ugye a plusz venti ahogy nálad is. Én most ezen gondolkodom a legnagyobb kivitelben mert a 40nm2-es lakásunkhoz pont jó lehet. Légszállítás alapján óránként lecserélné benn a teljes légtömeget.

A rekuperátorokat meg nem véletlenül alkalmazzák jellemzően passzív házban ahol szabvány szerint nem nyitható az ablak :)

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#2) rekid


rekid
őstag

Illetve sok mindent megmagyaráz a harmatponti hőmérséklet táblázat.

Ami megmondja, hogy hány fokos levegő mekkora relatív páratartalmánál hány fokon fog neked megjelenni a víz. Magyarul ha a benn lévő levegőd 22 fokos és 60%-os a páratartalma akkor 13,9 fokos ablak/fal felületen fog víz képződni.

Nyilván ha szellőztetsz változik a belső relatív páratartalom és hőmérséklet ennek megfelelően a harmatponti hőmérséklet is. (Relatív páratartalom: hidegebb levegő kevesebb vizet "tud tárolni" míg a melegebb többet lásd köd.)

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#3) saelin


saelin
veterán

Hasznos írás! :R
Náluk is parasodik az ablak és a körülötte lévő fal is. Penész jelenleg nincs (tavaj volt egy kis irtás...). Ezt a ventis dolgot követni fogom.

"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

(#4) elektrotank


elektrotank
tag

Nálunk csak a fürdőben volt gond a párásodással. Szinte mindig penészes volt a fal, mert nem volt különösebb fűtés, meg tiszta pára volt minden. Nyílván a fűtés hiánya (van elektromos fűtőtest, van gázzal égő is és van egy saját készítésű is, de ezek hatásfoka nem épp a legnagyobb, én személy szerint csak az elektromosat szoktam használni, nekem bevált, és olyan közepes hőmérsékletű vízet eresztek, nem tapasztalok semmiféle párát, persze van olyan a családban aki a forróbb vízet kedveli) és a túl forró víz váltotta ki a párát. Szóval úgy gondoltuk, hogy kimeszelünk. Persze ez max a falakat óvja meg. Mi még gondolkozunk a megoldáson, mi hogy lehetne. Van beépítve egy ventilátor a két helység közé (nappali és fürdő) de úgy gondolom az oda felesleges. van viszont egy lyuk a plafonon, ami be lett tömve, gondolom szellőzés gyaránt volt ott amikor megvettük a házat. Megpróbálok azzal kezdeni valamit. Köszi, hogy mindezt leírtad, adtál egy két ötletet, plusz lehetőséget nekünk is a probléma megoldására :D :D

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok. - Isaac Asimov

(#5) DeFranco


DeFranco
nagyúr

"megmutattam" a problémát ismerősnek, nála így lett megoldva:

x éve van 12cm swif2, a nagyobb légszállítású, de 6 volton a fürdőszobai elszívóként, napi 4-24 órában. ablak centire kinyit, bejárati ajtó jól leszigetel. a kinti hideg és a pára viszonyában valami megoldással pontosan állíthatóvá kell tenni az x centis (x értéke tapasztalat szerint) rést az ablakon.

(#6) nikilauda


nikilauda
senior tag

Hasonló a helyzet nálunk is. A házunk szellőztetését tervezgetem. Az egyedüli és korrekt megoldásnak azt látom én is, hogy a párás levegőt kiszivatom és egy hőcserélőn keresztül beengedem a friss levegőt.

(#7) anjani182


anjani182
őstag

Én egy kis létszámú (8) 1 emeletes, zárt kapus társasházban lakom. Amikor ide költöztünk a szomszédok szidták, hogy mindenkinél pára van, már ha gőzzel vasalsz akkor is csorog az ablakról! :C Legalábbis ez így lett beadva nekem! Mivel a költözés nem volt sürgős és volt hol lakni gondoltam, hogy ennek elejét vesszük, ha már teljes felújítás volt amúgy is!

A lakás: Maga a ház 2005-ös átadású, tehát újnak mondható! A mi lakásunk (85nm2) 1. emeleti, az utca front felől 6 db fa Velux ablak van, 185cm-nél van egy törés a falban, ez indokolta a tetőablakokat. A lakás másik fele, tehát udvar frontja rendesen műanyag ajtós-ablakos. A tető ablakoknál azért a falon látszott folyás nyom, így nyilván való, hogy a fa ablakok ellenére, de volt pára, illetve a gyerek szobában egy fél tenyérnyi penész volt, továbbá a WC-ben a szellőző lyuk körül is penészes volt, illetve rohadt a gipszkarton!!!

Megoldás: A konyhában adott volt a páraelszívó (nyilán főzéskor használjuk), a Velux ablakok alapból rendelkeznek páraszellőző nyílással (2db van nyitva csak 6-ból, egyik a konyha, másik a nappali, bőven elég!). Ezt még kiegészítettem azzal, hogy a műanyag ablakokba vettem Aereco automata pára szellőzőket, illetve a WC-be, fürdőbe VENTS márkájú páraérzékelős-időkapcsolós ventilátorokat, bár csak a fürdőbe hasznos a páraérzékelő.

Eredmény: Ennek a megoldásnak az eredménye az, hogy 37-44% között van állandóan a páratartalom, télen nagy hidegben a műanyag ablakban zárom manuálisan a szellőzőket, a ruhák természetesen benn száradnak, ekkor nyitva vannak! Egyik ablakon sem láttam 1 csepp nedvességet sem eddig, SOHA, se a fürdőszoba tükrön, még akkor sem ha ki van engedve egy kád melegvíz és fél óráig fürdik benne valaki!!!! :R

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#8) Dany007 válasza rekid (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Üdv!

Igen ilyen szellőző nálunk is van két egymásra merőleges irányú ablakba is beépítve. Semmit nem ér. :) Olyan minimális a rés rajta... Ha csak egy centire nyitom ki bukóra az ablakokat már akkor sokszorosa az összrés mennyisége, mint a szellőzőké együtt.

Ja, hát igyekeztem valamit kitalálni, mert ez már tarthatatlan. Ahol párásodott a fal - meg penészesedett - ott szépen le is jött a festés, de még a glett is lehullott. Már egy ideje húzzuk az újrafestést, mert igazából így nincs értelme, hogy 2 évente festethetünk ki újra emiatt. De most tavasszal már muszáj lesz megcsinálni mert nagyon csúnya. Ha lesz megoldásunk a párásodás ellen, akkor lesz értelme kifestetni is.

Nemtom melyik ventit nézted a linkelt oldalról a 4 közül, de adatait tekintve egyik se jó!
Hangosak és ahhoz a hangerőhöz képest kevés a légszállítás. Az a Lim 60 pl 60m3/h és 37dBa 11W.
Amit a bejegyzésben linkeltem PC-s ventit, az közel 100m3/h 30dBA és kb 3-4W-os fogyasztás.

Ha kész cuccot akarsz, akkor esetleg érdemes itt: [link] vagy itt: [link] körbenézni. Persze ne a pár ezer forintos kategóriát nézd. : )

Ami az egyik "Kedvencem" illetve a "csúcs" amit találtam, az ez: [link]
30-40k között mozog az ára, de 17-30dBA hang mellett max. 133m3/h-t képes megmozgatni. Rengeteg funkció, páratartalom mérő stb... Be lehet kapcsolni állandóra min fokozaton ~40m3/h és kb 17dBA hangja van, mehet egész nap, észre se venni. Ez még talán a megfizethető kategória lehet.

Megmondom őszintén ez a harmatpont egy igen sarkalatos pont nálam. Az istennek se tudom megérteni... :U Pedig már többször olvastam róla, néztem táblázatokat stb...

@elektrotank:

Fürdőben annyira nem probléma. Nekünk ott van villanykapcsolóra szerelt elszívó venti. Egy tök alap, egyébként rohadt hangos... Ott nálunk nem gond a pára. Fürdés után mindig hagyjuk egy kicsit menni -20-30percet és kész. Meg mert alapvetően kis helység. Nálunk legalábbis egy mittomén 3x3 méter kb. Míg a nappali egybe nyitva a konyhával már közel 27m2 ami ~70m3...

@DeFranco:

Üdv! Rég beszéltünk!
Swif2-m nekem is van kettő. : ) A PC hűtéséhez épp elég. De tényleg nagyon gyengusz. Halknak halk, az tény! De szerintem nagyon kevés. Bár tény, jelenleg nem tudom még mi elég és mi nem. Ezért akarom a reálisan megfizethető maxot kihozni a dologból. Kötök rá egy fordulatszámszabályzós panelt (1700 forint) és ha úgy van akkor lejjebb veszem a fordulatot. Kikísérletezem majd, hogy mennyi elég.
Az ablak nyitását én nem preferálom. Rendes téli hidegben - na nem olyanban, mint ami most van - pillanatok alatt áthűl a lakás. Köszönhetően a kb nulla szigetelésnek. Méréseim alapján kb tényleg nulla szigetelés van a házon, sima B38-as phorotherm tégla + 2 oldalt 1-1 centi vakolat + nálunk van kívül ilyen dísztégla burkolat. Szal még nyáron méregettem, de nem láttam helyet szigetelésnek. Olyan 40-1-2 centisek a főfalak cakk-pakk. Oda a B38-as meg a kétoldali vakolat mellé már nem fér szigetelés. Legalább 5-10cm szokott lenni a külső szigetelés.

@nikilauda:

Igen, az a legjobb megoldás. Nemcsak a pára, hanem az állandó friss levegő szempontjából is. Persze, mint mondtam a legdrágább is. Bár egyszer valamelyik oldalon találtam 80k-ért is ilyet, de az csak egy pici félrendszer volt. Egy nagyobb családi háznál már megérné a befektetést.

@anjani182:

Ez szép! :) Akkor látom ezt jól kitaláltad előre... Nekem is feltűnhetett volna, mikor télen jöttünk megnézni a lakást, kb mindegyik ablak bukóra volt nyitva a mínuszban... Csodálkoztam is miért... Na mindegy.
Szal akkor nálatok is van elszívó venti a fürdőn / wc-n kívül is. Hát nálam is lesz. Plusz ahogy látom nálatok jóval komolyabban van megoldva az ablak szellőztetés is. Én abba már utólag nem nyúlnék bele.
De még egy fontos tényező. A természetes huzat. Van-e. Mert, mint mondtam, nálunk nulla.
Kinyithatom keresztbe az ablakokat totál bukóra, akkor sincs huzat, nincs légáramlás...

Hát nyáron pl volt, hogy este 11-kor már csak 24 fok volt kint az erkélyen (ott mérem) itt bent meg 32!
Akkor is fogtam egy ventit és az erkélyről fújattam be a "hideg levegőt a lakásba. :) Pedig akkor már - rég tárva nyitva volt minden ablak és erkélyajtó is órák óta... Na ennyire nincs légmozgás nálunk.

[ Szerkesztve ]

(#9) rekid válasza Dany007 (#8) üzenetére


rekid
őstag

Nemtom melyik ventit nézted a linkelt oldalról a 4 közül, de adatait tekintve egyik se jó!
Hangosak és ahhoz a hangerőhöz képest kevés a légszállítás. Az a Lim 60 pl 60m3/h és 37dBa 11W.
Amit a bejegyzésben linkeltem PC-s ventit, az közel 100m3/h 30dBA és kb 3-4W-os fogyasztás.

A legnagyobbat nézd a LIM100/40-et. Az 2-es fordulaton tud 100 köbmétert óránként (26W, 40 dB), alapból meg 40-et ami a folyamatos üzem. 6W, 31 dB )

Tehát kb. ugyan azt tudja mint a corsair legnagyobbja igaz hangosabban de azt ne felejtsük el, hogy míg a corsair 12V DC addig pl LIM (illetve az ilyen típusú elszívók) 230V AC ami jellemzően pl. WC-ben a szellőzőnél megtalálható :)

Köszi a linket megnézem a Vents ventiket mert olcsóbbnak tűnnek.

A harmatponti hőmérséklet pedig egyáltalán nem bonyolult szerintem csak túldimenzionálod.
Tételezzük fel hogy van nálatok a lakásban 22 fok és főztetek tehát 80% páratartalom. Akkor megnézed a táblázatban a 22 fok (sor) és 70% (oszlop) páratartalom metszéspontját az 16,3. Tehát ha a külső hőmérséklet miatt az ablakod vagy a falad belső oldala eléri a 16,3 fokos hőmérsékletet akkor a szobában lévő pára ki fog csapódni annak felületén.

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#10) Rive


Rive
veterán

Az a penész elleni 'spéci' klóros izé jellemzően hipó, drágán, illatosítva.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.