2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Megölhetjük a betörőt? Hétfőtől igen!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már régóta lehetett hallani erről a btk módosításról, ami hétfőtől érvénybe is lép.
A Heti Válasz cikkére hivatkozva idézem hogy is néz ez ki pontosan és egyértelműen:

"Ha az éjszakai betörő még a hangját sem emeli fel, nemhogy a kezét ellenünk, akkor is az életét kockáztatja ezután. Szóba sem kerülhet, hogy vádat emeljenek a magát megvédő ellen. Ám mindez nem jelenti azt, hogy az önvédelem ne járna kockázatokkal. Szinte bizonyosra vehető, hogy őrizetbe veszik a védekezőt, és eljárást indítanak, a különbség csak annyi (és ez nem kicsi), hogy jó eséllyel nem emelnek majd vádat ellene."

No, ez szerintem elég egyértelmű. Tehát különösebb indok vagy gondolkodás nélkül tetszőleges eszközzel megölhetjük a betörőt. Persze tudom, hogy azért ez nem olyan egyszerű "móka", mint ahogy hangzik, de legalább van már hivatalos és reális lehetőség törvényes keretek között is a megfelelő védekezésre.

Eddig ugyanis - ha jól tudom - úgy volt, hogy a betörő ellen csak vele egyenrangú erővel lehetett fellépni. Magyarul ha ő kézzel támad, te nem szúrhatod le. Ha ő késsel támad, te nem lőheted le. Tehát a támadás mértéknek megfelelő ellentámadás volt csak engedélyezett. Így volt lehetséges az, hogy ha leszúrod a betörőt miközben nála nem volt se kés se fegyver, akkor még téged csuktak le.
Persze ez ennél komplikáltabb, épp ezért még szörnyűbb volt a helyzet.

Szerintem teljesen korrekt és már időszerű volt ez fajta változtatás. Ha valaki az én magántulajdonomba betör akkor viselje a következményeket. Ne nekem kelljen pánikhelyzetben még azt mérlegelnem, hogy a betörőnél milyen fegyver van és milyen szándékkal fog közeledni hozzám ha esetleg megpróbálom elzavarni.
Ez amúgy is csak jogilag lehetséges. A valóságban események gyors menete valamint a pánikhelyzetből adódó emberi reakciók miatt ezt kb képtelenség betartani.
Nyilvánvaló, hogy ha betörnek a házamba nem lesz ~ 10-20 percem megállítani az időt és végiggondolni a helyzetet, megvizsgálni a betörő felszerelését, testi adottságait és mindezt összehasonlítani a saját helyzetemmel. Nyilvánvaló, hogy a pánikba esett ember úgy próbálja védeni magát ahogy azt a legnagyobb hatékonysággal tudja. Ha ez egy kés, elektromos áram vagy egy pisztoly akkor úgy.

Szóval én nem látok a változtatásban semmi kivetni valót. Sőt, épp itt volt az ideje, hogy törvényesen is jogom legyen megvédeni a házam / lakásomat. Persze ez alapvetően a rendőrség feladata lenne. De mivel fizikai képtelenség, hogy mindenhol azonnal ott legyen egy rendőr aki 100%-ig képes elhárítani a betörőt, ezért muszáj volt valami lehetőséget adni az emberek kezébe is. Ha már a rendőrség (érthető okokból kifolyólag) erre nem képes 100%-ig.
Akinek ez nem tetszik annak megoldás egyébként egyszerű: nem kell betörni. A törvény és az általános erkölcs, társadalmi normák is tiltják a betörést. Nem kell betörni és akkor nincs gond. Az emberek 98%-a képes úgy élni, úgy leélni egy életet is akár, hogy nem tör be soha sehová. Ezek után aki mégis betör más házába / lakásába annak úgykell. Pusztuljon meg.
(persze ez még mindig nem azt jelenti, hogy minden egyes betörőt ész nélkül kaszabolni kéne, hiszen a legtöbb esetben mikor a betörő észleli, hogy otthon van valaki, akkor általában gyorsan eliszkol a helyszínről. Viszont sokan vannak akik bármire képesek a cél érdekében és nem érdekli őket semmi, na ellenük lesz jó ez a törvénymódosítás)

forrás

Hozzászólások

(#1) andris1602


andris1602
aktív tag

Lassan de biztosan visszatérünk a római joghoz :)
Am eddig is megölhetted, az amiről írtál - hogy arányosan kellett védekezni - arra vonatkozott, hogy valós és tényleges veszélyben kellett lenned, hogy megtehesd. Ezentúl nem kell mérlegelned. ;)

(#2) HuMarc


HuMarc
addikt

Alig várom :) Most ezzel szerintem csak annyit értek el, hogy a betörők óvatosabbak lesznek, és csak azokat támadják meg, akikről tudják, hogy nem lesznek képesek védekezni. Öregek, betegek, mozgássérültek, stb.

[ Szerkesztve ]

(#3) Dany007 válasza andris1602 (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Nem csak ez a változás. A cikkben benne van kicsit részletesebben is.
Ugyanis eddig, okés, hogy megtehetted, de azután szépen lecsuktak előzetesbe. Majd a hosszú procedúra végén felmentettek. És ez sem mindegy!
Hogy megvagy hurcolva hónapokig, esetleg még előzetesben is ülsz stb... Így most meg semmi sincsen.

@HuMarc: Ez eddig is így volt és eddig se volt így. :) Eddig is kedvelt célpontok voltak az idősek. Ezután is azok lesznek.
Viszont eddig volt egy rakás olyan eset, amikor a tulajdonos védekezett és még neki kellett felelnie utána. A cikk erre is hoz pár példát. Tavaly 69 jogosan védekezőt mentettek fel. Tehát nem olyan kis számról van itt szó.

Elnézést, a cikket elfelejtettem linkelni: [link]

Úgyhogy igazából a helyzet csak az ő szemszögükből fog változni. Akik eddig is védekeztek. Az olyan estekben, ahol eddig meghurcolták a védekezőket. Mostmár nem fogják.

[ Szerkesztve ]

(#4) Vladi


Vladi
nagyúr

Alapvetően egyetértek a törvény irányával. 23 éve kapitalizmus van. Legyen már a magántulajdon szent és sérthetetlen.

Lehet kiváltom a tartási engedélyt... ;]

Ami eszembe jutott: parkoltam régen az állomás mellett. Megyek vissza a kocsimhoz, mit látok: egy pofa a csomagtartóra hajtogatta ki a térképet és kényelmesen nézegeti. Teljesen meg volt lepődve, mikor erőteljesen rászóltam, hogy ugyan már menjen odébb és ne tegye. A végén még neki állt feljebb... nanemár... :W Magán tulajdon van és kész! :K

(#2) HuMarc:

Eddig is ők voltak a lista élén. :( De mostmár lehet áramot vezetni a tolószékbe, hogyha valaki hozzáér... ;]

[ Szerkesztve ]

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#5) bambano válasza HuMarc (#2) üzenetére


bambano
titán

nem, azt érték el, hogy a nagyobb válaszcsapásra felkészülve nagyobb erővel mennek támadni. tehát ahol eddig elég volt a morcos nézés, ott ezentúl kés lesz, ahol eddig elég volt a bézbólütő, ott lőfegyver.

egyébként a poszt nem pontos, eddig sem az volt, hogy a betörővel azonos erővel kellett védekezni, hanem a támadással azonos erővel kellett védekezni. tehát ha a betörőnél kés vagy lőfegyver volt, de nem használta, nem lőhetted le.

szerintem van egy-két dolog az ostoba amcsi szabályokban, amit lehetne követni... ott egyes államokban ha bejött a telkedre, lakásodba, lelőtted, akkor lelőtted. minek ment oda.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) Doze válasza Vladi (#4) üzenetére


Doze
aktív tag

Nekem is volt ilyen eset Miskolcon az avason... Szerencsére mindég úgy parkoltam, hogy lássam az ablakból az autót...

Egyszer kávézok, szívom a cigimet, mikor azt látom trécsel valami srác a frissen suvickolt (imádott) autóm mellett valami csajjal.. Aztán szépen nekidőlt háttal, utána pedig a jobb lábát felemelve oldalba taposta... (mikor a vonaton sem bírom ha valaki cipőstül pihenteti a lábát a széken) Fogtam magam lebaktattam, mikor látta hogy közeledek arrébb állt... utána elmondtam neki nem pad/lábpihentető ez a gépkocsi, még fel volt háborodva... mer ez csak egy sz*r suzuki stb... erre elmondtam neki hogy ezzel a sz*r suzukival megyek át a hülye fejeden, ha még 1x kinyitod a szádat..

Mondjuk engem eddig sem érdekelt a törvény, ami az enyém annak másnak semmi köze legyen az autó/lakás stb.. Ha ennek ellenére valaki kéretlenül csinált az mokesszal jutalmazom, főleg a mai világban, főleg az Avason..

(#7) Dany007 válasza bambano (#5) üzenetére


Dany007
veterán

"azonos erővel kellett védekezni. tehát ha a betörőnél kés vagy lőfegyver volt, de nem használta, nem lőhetted le."

Na ebben a részben már nem voltam biztos. Köszi a javítást.
Szerintem így a jelenlegi helyzet akkoris korrektebb mint volt. Tehát eddig meg kellett volna várom, hogy ő próbáljon késelni előbb és csak azután jöhettem én... Avagy meg kellett várnom amíg ő lő előbb rám és csak utána én...
Ne mond már, hogy ez nem nevetségesen életképtelen helyzet?

"tt egyes államokban ha bejött a telkedre, lakásodba, lelőtted, akkor lelőtted. minek ment oda."

Van benne valami. Még akkoris ha csak iróniának szántad. :) Legalább érne valamit a "magánterület" tábla.

(#8) Def26


Def26
félisten

Ennek örülök. :R

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Audi :On,

(#9) Viszlát


Viszlát
addikt

Nekem olyan erzesem lett, hogy tulajdonkeppen ezzel felhatalmazzak az embert, hogy a tulajdona vedelmeben akar eletet is kiolthasson. Ez szerintem annyira nem jo fejlemeny...

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#10) HuMarc válasza Viszlát (#9) üzenetére


HuMarc
addikt

Ezt eddig is megtehette, csak ezzel feloldják a korlátozásokat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.