2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Kritikus probléma

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nagy nehezen rávettem magam, hogy megírjam ezt a bejegyzést. Leginkább azért, mert nem tudom melyik topicba való lenne.

Másrészt meg azért nem akartam megírni, mert a probléma megoldás illetve oka igen szerteágazó lehet.

Szóval a probléma egyszerűen annyi, hogy a gépem rendszertelen időközönként újraindul. Nem kell hozzá csinálni semmit. Nem kell terhelés, játék vagy net közben, esetleg filmezés közben, vagy akár csak a desktop van kint akkoris csinálja. Egyszercsak fogja magát és mintha megnyomtam volna a restet gombot. Majd ezután még vagy 5-6x újraindul windows betöltése közben aztán egyszercsak betölt a win. Még ilyenkor is előfordul, hogy 3-4x újraindul. Aztán viszont stabil lesz.

Annyira stabil, hogy akár hónapokon át nem jön elő újra ez a probléma. Aztán 2-3 hónap múlva megint újraindul. És ez már több, mint egy éve így megy. 2-3 hónapig megy gond nélkül, aztán rájön az 5 perc... újraindulgat 8-10x aztán megint jó pár hónapig.

Egyszerűen fogalmam sincs mi okozhatja ezt. És mivel teljesen rendszertelen, van amikor naponta 3x, van amikor hetente egyszer, de van amikor 2-3 hónapig semmi, ezért letesztelni se tudom igazán.
Az eseménynapló az energiaszolgáltatás megszűnését jelzi, mint hibát. Viszont áramkimaradás nincs. Energia ingadozás nincs. Tápegység már lett cserélve.

Természetesen nem melegszik a gép. A hőmérsékletek teljesen normális értéken vannak. Mint rendes szenzoros, mint szoftveres mérés alapján.
Nincs vírus, nincs kémprogram. Semmi sincsen ami ilyet okozhatna.

Úgyhogy szabad a gazda. Lehet találgatni, ötletelni. 12-13 éve foglalkozom gépekkel. Egyszer se volt még ilyen X-Aktás ügyem, aminél ne tudtam volna megállapítani a hiba okát.
Szóval ha lehet az amatőr dolgokat hagyjuk ki a buliból. Nincs túlhajtva a gép, nincs túlmelegedés. A tápegység cserélve lett, de a hiba előtte is és utána is fennáll.
Annyit már megfigyeltem, hogy amikor rájön az újraindulhatnék, akkor pl Bios-ba betudok még menni. És ha ott állok akkor nem indul újra. Általában mikor elkezdi tölteni a Windows-t akkor van ilyen. Csökkentet módot se tudja betölteni, akkoris újraindul.
Win 7 64bites van a gépen. Több, mint 2 éve. Tehát nem ez okozza a problémát önmagában.
Gondoltam még esetleg memóriára. De nem tudom, hogyan lehetne letesztelni? Hiszen mint mondtam a probléma csak ritkán jön elő. Tehát ha kiveszek két tetszőleges memória modult akkor várnom kell ~ 3-4 hónapot mire kiderül, hogy az volt-e a hibás.
Tehát valami olyan megoldás kellene, ami tesztelhető. Mert egyenlőre azt se tudom, hogy hogyan tudnám előidézni a problémát - az újraindulgatást -.

(gondoltam alaplapi elemre. hogy az kezd lemerülni. Valami rémlik, hogy az okoz újraindulást, és rendszeróra késést... szerintetek?)

A szóban forgó konfiguráció:

MSI 945p platinum alaplap
Intel C2D E6600 2,4Ghz -> coolermaster hyper tx3 hűtő
SuperTalent 4x 1GB RAM ~ 800Mhz
9800GTX + VGA
Seasonic 500HT tápegység
Samsung HDD 1,0TB + 1,5TB.
Winfast TV tuner

Hajrá! :) :R

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Nyitó hsz! Hátha tud valaki valami okosat mondani.

Mi lehet az a probléma, ami látszólag - és talán gyakorlatilag is - energiaellátás hibát okoz, nem függ közvetlenül a tápegységtől, és teljesen rendszertelenül, akár hetente egyszer, vagy havonta egyszer, vagy csak 3 havonta egyszer jön elő? Ráadásul látszólag ok nélkül. Nincs túlhajtás, sőt terhelve sincs a gép, nincs túlmelegedés, se vírus se semmi.
Biosban stabil ilyenkor is, viszont win betöltés közben már restartolgat...

(#2) Mr X válasza Dany007 (#1) üzenetére


Mr X
(PH! kedvence)

Én aszért elsőre egy másik táppal próbálnám meg.

Memóriahibánál jellemzően kékhalállal dobja el magát a rendszer, HDD gondnál úgyszintén.

Az alaplapi elem merülése tudtommal nem okoz újraindulásokat, max nem jegyzi meg a bios a beállításokat, és késik a rendszeróra. Ráadásul az az elem jópár évig el szokott kocogni.

[ Szerkesztve ]

(#3) Dany007 válasza Mr X (#2) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Ez a második táp aminél ezt csinálja... Ráadásul akármilyen táp nem is jó. Mivel a vezetékezésnek legalább 42-44cm-nek kell lennie, hogy elérjen ameddig kell :)
Amúgy én is tápra gyanakodnék első körben. De nem létezik, hogy 2-3 havonta egyszer bemondja az unalmast, mindenféle terhelés nélkül vagy épp terheléssel.

Még a feszültség értékeket nem néztem meg. Régen azt is néztem, rendben voltak. De az új táppal még nem. Majd otthon megnézem. Csak itt is jó lenne tudni, mi a kritikus határ.

szerk.: az elemmel kapcsolatban én is így gondolom. De az a biztos ha megkérdezem. Amúgy már lassan 5 éves.

[ Szerkesztve ]

(#4) Mr X válasza Dany007 (#3) üzenetére


Mr X
(PH! kedvence)

Nem vagyok szaki, nem tudom, milyen ingadozásnál okozhat hirtelen restartot. A konfigod fogyasztásához elvileg bőven elég a táp, de ez nem zárja ki, hogy időnként meginog az áramellátás.

A lakás/ház áramellátásával nincs gond? Nem szokott néha hunyorogni as lámpa?

(#5) Kassadin


Kassadin
(PH! kedvence)

A harmadik bekezdést illetően egyből tápot mondtam volna, de aztán ez cáfolva lett elvileg.
Memóriát a Memtest86 progival teszteld le, ~2-3 óráig nyugodtan hagyhatod futni, aztán úgyis kidobja ha hibás valamelyik. Hirtelen nem tudok többet mondani.

(#6) Dany007 válasza Mr X (#4) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Végülis minden ötlet jó. Ha találnék egy tápot fölösbe kipróbálnám. De ez a táp is 15k volt használtan. Az előző meg 20 újonnan. :) Brahiból nem költenék most ennyit csak azért, hogy 2-3 hónap múlva kiderüljön nem ez volt a gond.

A teljes rendszer fogyasztása - monitorral (28 colos, hamarosan eladó lesz), házimozival együtt - 240Watt alapjáraton. Játék közben 350-360-is lehet, de ez volt a max amit mértem. Ha ebből levonjuk a 80wattos monitort és a 25 wattos házimozit - na meg az 5-10 wattos routert - akkor azt kapjuk, hogy képem maximum 245Wattot fogyaszt. Ezt meg az 500-as táp simán elhajtja.

Én se tudok nagyon másra gondolni, mint valamilyen áramingadozásra. De 2 havonta 1x és akkor mondjuk fél órán át folyamatosan?
Amúgy maga a ház áramellátása jó. Áramszünet évente egyszer van (ami nekem soknak számít). Ingadozás meg nincs, se hunyorgó lámpák. Egyből észrevenném, mert a mikrón elmenne az óra :)

Amúgy most volt megint ilyen probléma, restartolás. Most hívott az asszony... Hogy vagy 10x újraindult a gép. Lekapcsolta, majd újra és megint... Aztán teljesen magától, egy háromnegyed órája rendbe jött. Azóta minden okés. Most valószínűleg 1-2 hónapig megint nem lesz gond... de aztán majd egyszercsak megint. És szerintem a vinyóknak se tesz jót az ilyen.

@Kassadin:

Köszönöm! Egy tesztet megér. Korábban azt mondták ezekre a memóriákra, hogy igen sokat zabálnak. Ezért sem lehet annyira tuningolni őket (régen próbáltam). 1,9volton mennek alapból. Erre azt ajánlották, hogy próbáljam meg csak 2 modullal tuningolni. De én inkább hagytam. Szóval egy tesztet megér a dolog. :R

[ Szerkesztve ]

(#7) ferensz


ferensz
(senior tag)

Én is küszködtem már hasonlóan idegesítő anomáliával, a végén úgy voltam már, hogy kibaszom az egészet az ablakon, aztán utánaugrok :DDD

"jah, mert a többi nyelvben a for nem for, hanem kapswagenschmetterling"

(#8) DeFranco


DeFranco
(PH! nagyúr)

Szerintem alaplap. Első körben a BIOS elemre gondoltam, az megér egy misét (cserét), és nézd át a pufferkondikat, azon szemrevételezéssel megállapítható a baj (ha púpos, ha a normáltól eltér a kinézete, szine, akármije).

Valami olyat tudnák elképzelni (innentől már fantázia), hogy valami a folyamatos működés során betelik, túltöltődik, besokall, amit a sok újraindulgatás kiüt, majd egy ideig megy, amíg újra meg nem fárad, és az újraindulgatás megint kisüti. Ez meg vagy BIOS, vagy kondi. Feltéve, hogy a táp jó.

@Kassadin: de nem gondoltál.. trololo ;] :P

[ Szerkesztve ]

(#9) Kassadin válasza DeFranco (#8) üzenetére


Kassadin
(PH! kedvence)

A kondik megtekintése sem tűnik butaságnak, erre én is gondolhattam volna. :)

[ Szerkesztve ]

(#10) Bari válasza Dany007 (#6) üzenetére


Bari
(Modder)

Szia

Nekem hasonló hibát (rendszertelen időközönként újrainduló gép) hibás tápkábel okozott, műszerrel megmérve nem látszott semmi probléma, nem volt szakadás, hiába mozgattam közben, de ha be volt dugva a gépbe és vagy a gépet vagy a kábelt véletlenül megmozdítottuk újraindult a konfig. Ráadásul nem is mindig okozta az újraindítást a kábel mozgatása. Miután kicseréltem a tápkábelt megszűnt a jelenség.

Azt írtad, hogy tápot cseréltél már de a tápkábelről nem esett szó, ha annak a cseréje még nem történt meg, érdemes kicserélni.

Üdv: Bari

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.