Napokban hallom a híradókban, hogy gyakorlatilag tűzzel-vassal irtják a génmódosított vetőmagokból kikelt növényeket, és a környezetükben lévő többi növényt is egy biztonsági sávban.
Miért van erre szükség?
Miért mossák össze a génmódosítás kifejezést a génmanipulálással és a génszennyezéssel? Elég bulvársajtós megoldása a lejáratásnak.
Most mondták a híradóban, hogy EU-s területen nem terem elég szója, ezért import szóját is használnak, amiben van bőven génmódosított verzió. Szóját meg eszik mindenki, ha másban nem, akkor a virsliben, hús helyett... Szóval akkor most tulajdonképpen két falat virslitől már haldokolnunk kellene, vagy minimum 2 új kart növesztenünk, tekintve a vetőmagoknál látott reakciót.
Valaki elhiszi azt, hogy ha genetikailag tervezett élelmiszert eszik, attól neki rosszabb lesz? Vagy megfordítva a kérdést, az jobban tetszik, hogy genetikailag xy kártevővel szemben ellenállóvá tett növény helyett közönségest vetnek, amit agyon kell permetezni?
Így a végére egy gondolat Nemere István Titkok könyve 2011-ből, aminek első témája pont a GMO élelmiszerek és a lobbi kérdése:
Az állatok háziasítása, nemesítése, itt-ott keresztezése, ami egyidős az emberiséggel és szép lassan történt, az miben más, mint amit ma napok alatt meg lehet tenni a megfelelő tudás birtokában?