2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

AMD FX8320@4.3GHz -> Ryzen 2600@4.0GHz - A nagy ugrás

Írta: | Kulcsszavak: amd . ryzen . fx . 8320 . 8350 . 2600 . 2600x . i5-6400 . 6400

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sosem volt csúcs gépem, de mindig megpróbáltam jó ár / érték arányú gépeket összerakni magamnak, ezért is voltam a Barton (s462) korszak óta AMD párti. Volt AthlonXP procis gépem, volt PhenomII procis gépem és volt olyan brutális villanyóra tekerő procis is, mint a húzott FX. ;]

Egy kis előzménytörténet...

Szóval adott volt egy gép, Gigabyte GA78LMT-S2P alaplappal, benne 3.6GHz-re húzott PhenomII procival, RX460 4GB videokártyával és 16GB AMD Only kínai eredetű rammal. (Az AMD only azt jelenti, hogy az átlagoshoz képest 1-el több címvezetéket használtak benne, így azonos GB méretet feleannyi chippel legyártható, ami olcsóbb. AMD az AM2 óta támogatja ezt a megoldást, Inteleknél állítólag a legújabb DDR3-as chipsetek is kezelték már)

Aztán jött a Mass Effect Andromeda, és hát voltak gondok... (mondjuk nem csak a géppel, hanem a játékkal is főleg a kiadása idején, de az egy másik történet) Épp akkor jött meg az RX460 a korábbi R7 260 helyére ami sokat segített ugyan stabil FPS elérése téren, de az nem volt túl jó, hogy a PhenomII proci mind a 4 magja konstans 80% terhelés felett volt játék közben. Eljött az idő proci fejlesztésre...

No hát akkor vegyünk egy FX procit, a platform adott hozzá, 10k pénz ráköltéssel 4 magból csináltam 8-at. Vagyis 4 modult ami nem teljes értékű 8 mag, de azért csak csak 8 szál olcsóért... https://prohardver.hu/teszt/amd_fx-8320_fx-6300_es_fx-4300_teszt/amd_fx-8320_fx-6300_es_fx-4300.html Intelnél erre akkoriban nem volt és azt hiszem most sincs olcsó megoldás. Ha az ember csinál játék mellett mondjuk x264 kódolást vagy bárminemű forráskód fordítást, akkor igen csak megérzi +4 szál jelenlétét.

Egy kis FX lélektan, a "hogyan ne váltsunk FX procira" témában...

Naiv voltam, egyből beraktam abba a gagyi Giga lapba az FX procit. Persze be se kapcsolt, fel kellett rá tenni előtte a régi procival az utolsó, egyébként csak béta állapotban létező biost, azzal már hajlandó volt működni. Az igaz, hogy az alaplap gyártásakor nem léteztek még FX procik és a bios nem is tudta rendesen kezelni, így bizonyos beállításokat el sem lehetett érni benne, valamint egyes beállítás kombinációkban meg csak szimplán nem bootolt a gép.

Szóval akkor álljunk neki tuningolni, ezzel a remek alaplappal! Mekkora ötlet mi? :D Ekkor még nem foglalkoztatott a VRM kérdése, ami hibának bizonyult. Kezdésnek be kellett szerezni egy combos procihűtőt, mert eléggé melegedett a proci a korábbi CM Hyper-TX2-vel.

A combos procihűtő az egy Alepnizé Brocken2 lett, szép nagy darab vas amit sikerült pár ezer forinttért megkapnom. [alpenfohn-brocken-2-mert-zajtalanul-is-lehet-huteni]
Aztán rájöttem, hogy a csaknem 10 éves, még passzív PFC-s, delta belsős tápom kezd kevés lenni, mert a lidlis fogyasztásmérő riasztóan magas watt számokat mutatott, ekkoriban 4GHz körül járt a proci, amivel a gép már csaknem elérte az akkori tápom névleges teljesítményét...

Na akkor vettem egy rendes XFX tápot is szintén pár ezer forinttért, full modern belsővel, panasz nincs rá. No viszont az új táp beszerelésekor vettem észre, hogy van egy kis probléma! Mondjuk úgy, hogy az égett szag nem az utcáról jött be, amit pár alkalommal éreztem gépezés közben. :N

A 4 pines ATX +12V tápcsati nem bírta a proci áramfelvételét. Igaz maga a vezeték és a kontaktus ép maradt, de a műanyagok konkrétan egybeolvadtak, csak fogóval jöttek szét. :D

De lássuk a VRM kört, vagyis a CPU tápegységét:

Az FX topicban folyamatosan győzködik, győzködjük az embereket, hogy ne vegyenek ilyen alaplapot, ahol csak 4+1 fázis van (5 kocka), ráadásul az is hűtés nélkül, mert baj lesz. Hát itt lett is. :)
Megjegyzem, hogy ettől még hibátlanul működik ez az alaplap, egy régi procival elraktam tartalék gépnek a szekrénybe. Persze még pár hétig ha kínoztam volna az FX-el, akkor abból komolyabb bajok is származhattak volna, ez kb. fél év használatának az eredménye volt.
Kis mellékes magyarázat a VRM-hez, a VRM "fázisai" alatt 1-1 kapcsoló üzemű tápegységet (dc/dc átalakítót) értünk. Ha több van belőlük, akkor ugyanaz a leadott teljesítmény és a vele járó veszteségi teljesítmény (melegedés) eloszlik több felé, ami minden szempontból jobb, csak kicsit drágábbá teszi az alaplap előállítását.

No ez után vettem egy normális Asus alaplapot: [M5A97 evo rev 2.0], elég csak rápillantani az alaplap kinézetére, ég és föld a kettő. Ebben az alaplapban eljutott az FX procim a csúcsra, mind órajel, mind fogyasztás terén. Ez nálam 4.4GHz volt egy teszt erejére, ott 330W felett mutatott a fogyasztásmérő, ha terheltem a procit. Így nem is használtam, visszavettem 4.3GHz-re, azt 1.416V-al hozta, ott "csak" 305W körül fogyasztott a gép. ;]

Néhány szerencsés kolléga FX8320/8350 procija akár 4.5 vagy 4.6GHz-et is tudott, na az már elég szép. Az enyémben nem volt akkora tuning potenciál, tovább már léghűtéssel nem akartam kínozni.

Az FX-et nem szántam több évnyi használatra, mert mióta feltámadt az AMD a Ryzen procik megjelenésével, azóta csak az alkalmat (árzuhanást) vártam, hogy megvehessek egy 6 mag / 12 szálas új AMD csodát. Meg rohadtul zavart, hogy az olyan gagyi engine-el kiadott játékok, mint mondjuk a Stellaris, egyszerűen játszhatatlanná válnak egy idő után egy FX procin, mert hiába van ott a 8 szál, ha a szálankénti teljesítmény a béka segges alatt van, a szerencsétlen játék meg nem tud érdemben több szálat használni...

Itt el is érkeztünk az AMD FX procik valódi problémájához, röviden összefoglalva: "ha valami nem lett gyors, legalább fogyasszon sokat". AMD FX: Real power!!! :O

Az új gép, RyZen 2600 @ 4.0GHz

RAM:

Heteken át túrtam az aprót, lestem az alkatrész árakat. Itt főleg a RAM árak voltak kiakasztóak (jó kis gyártói kartellezésnek köszönhetően [link]), mert egy értelmes DDR4 2x8GB kit 60k felett kezdődött... Végül sikerült találnom egy 3600MHz CL18 kitet 55k-ért (CMK16GX4M2B3600C18R), ami szépen hajtható 3000MHz-en CL15 beállításokban feszültség emelés nélkül.
A 2x8GB kiszerelés meg sajnos alapvető, van néhány programom, aminek nem elég a 2x4GB...

Alaplap:

A ramot követte az alaplap, egy Asus Prime B350 Plus személyében, amit sikerült 18k körül megvennem. Értelmét nem láttam X370 vagy X470 "csúcs" alaplapnak, annyival nem tudnak többet, amennyivel drágábbak. Amúgy is egy Ryzen 2600 vagy 2600X volt tervben, ez utóbbinál az X470-es precíziós overdrive képessége [link] [link] volt egyedül az, ami az én szempontomból előnyt jelentett volna, de az megint az "annyit nem ér" kategória...

Ezen sorok írásakor a B450 alaplapok még érdemben nem jelentek meg, majd valószínűleg egy következő gépfejlesztés témáját fogják nálam képezni, ha majd olcsón lehet kapni őket.

Proci:

Hogy X-es vagy X nélküli procit vegyek, azt az árazás döntötte el. Emiatt lett a "sima" 2600-as proci a befutó, mert sikerült megvennem 52k pénzért. Jó lett volna az X-es változat, de ismételten, annyival nem ad többet, amennyivel drágább. Most ráadásul még el is indultak felfelé az árak, így szerintem nem jártam rosszul.

A Ryzen 2600 tehát egy 6 modulos, 12 szálas processzor, aminek a gyári alap órajele 3.6GHz, amit az XFR 3.9GHz-re tud felvinni, a terhelés, tdp keret meg sok minden egyéb függvényében. Ez persze nekem kevés volt, így fogtam és kézzel tuningoltam a procit. A kézi tuningolással együtt jár az, hogy ilyenkor nincs XFR-es automata tuning, mert hát nem is lenne értelme...

Per pillanat 4.0GHz-en jár a proci, ehhez mindössze +0,125V feszültség emelésre volt szükség. Mint írtam, mellé 3000MHz CL15 memória párosul.

A sok AMD rizsa után lássuk a teszteket! ;]

--előrebocsátom, hogy ez nem egy címlapos cikk. A magam egyszerű eszközeivel készültek a tesztek--
Lássuk a nyers erő tesztet, a Cinebench R15 15.038 aktuális verziójával:

Az eredmények elég egyértelműek. Masszív 57%-al nagyobb egyszálas teljesítményt mutat fel az új proci és nem meglepő módon a többszálas teljesítmény is egy más világ. :)

A következő pár tesztben at FX8320-at kivéve nem az én FX és Xeon processzorom értékei láthatóak. Ezeket a teszteket már az előző gép eladása után futtattam, így az FX topicos kollégákat kértem meg néhány Phoronix-test-suite teszt futtatására.
Az i5-6400 pedig egy kakukktojás, mert ezen sorok írásakor 51..52k körül kapható mint amennyibe az én 2600-am is került, de csak 4 szálat tud felmutatni. Éppen volt lehetőségem tesztelni rajta... :)

A PTS egyébként egy rendkívül jó cucc, amivel egyszerűen és gyorsan lehet tesztelni bármit, főleg Linuxos környezetben de fut Windows alatt is, csak nem minden tesztje elérhető és macerás telepíteni. (használj te is Linuxot! :) ) [PTS] Nem lenne rossz, ha PH! tesztekben is lennének PTS-es tesztek...

Az X264 nagyon szereti a többszálú processzorokat. Hogy is mondjam, a Ryzen ott van a szeren, nem kicsit, nagyon. A vicc az, hogy az olcsó FX proci lenyomja a drága i5-öt ezen a téren.

No, a 7Zip is Ryzen győzelmet hozott, nem meglepően. No de mit is látunk még itt? A tuningolt FX proci nem csak szimplán jobb az i5-6400-nál itt is, de még a Xeon-t is csaknem lehagyja.

No, a Gzip tömörítés nem az FX terepe, elég dúrván nem. Vannak programok, amiknek nem fekszik az FX felépítése a nem teljes értékű modulokkal, úgy látszik ez is egy ilyen terület.

LZMA tömörítést csak ezen a két procin tudtam megnézni. A kép kicsit csalóka a méretarányok terén, de láthatóan gyorsabb a Ryzen.

No itt viszont brutális nagy előnye van a Ryzennek, konkrétan harmad annyi idő alatt végez a kernel fordítással, mint a kb. azonos árú i5 proci. Nem csoda, 3x annyi szálon tud számolni és a fordító programok ezt nagyon szeretik.
Az én FX procimon is lefuttattam ezt a tesztet, csak az eredményét nem írtam fel... :W Ködös emlékeim szerint 130 vagy 150 körül volt a végeredmény, vagyis az a proci is ütötte az i5-6400 -at ezen a téren.

Játék tesztek tapasztalatai

Rá kellett jönnöm, hogy az RX460 4GB videokártya egy olyan limitáló tényező, ami kvázi értelmetlenné teszi a játék tesztekben az FPS méregetését. Ezen a téren nem hozott javulást az új processzor, de a minimum FPS-ek azért bizony javultak.

A cikk elején említett ME Andromeda pl. konkrétan alkalmatlan érdemi CPU tesztelésre, mert a betöltés követő 3..4 percben mind a 12 mag 95..100%-on pörög. Utána megnyugszik a játék és akkor már szépen láthatóan használja mind a 12 szálat összességében alacsonyabb terheléssel, mint az FX idején a 8-at.

Teljesítmény / fogyasztás alakulása

Nem lenne teljes az írás, hogyha a nyers erő mellett nem térnék ki a felvett teljesítményre. Ugye említettem, hogy az FX procik szó szerint zabáltak... Lássuk mekkorát lépett előre az AMD ezen a téren!

Talán ez a leginkább látványos grafikon. Amellett, hogy rettentő sokat nőtt az AMD procik magonkénti teljesítménye, a fogyasztás igen sokat csökkent. Igaz volt is rá idejük, hogy fejlődjenek ezen a téren de úgy látszik sikerült, nem is kicsit.

A min és max azt jelenti, hogy a látott legkisebb és legnagyobb fogyasztás érték. Ahol nincs ilyen, ott kvázi állandó volt a mérőn kiírt érték.
Az értékeket egy (Lidlis) fogyasztásmérő mérte, vagyis a konnektorból felvett teljesítmény értékeket láthatjuk a grafikonban.
4.0GHz-en már nem csináltam Ryzen fogyasztás méréseket játékoknál, de gondoljatok hozzá az értékekhez 10..15W-ot és kész. :)

Végszó

Azt mondom, hogy elégedett vagyok a géppel. Sikerült beszerezni mindegyik alkatrészt "jó árasítva", így mondhatom, hogy nem észbontóan nagy befektetéssel elég jelentőset ugrottam. Most van egy olyan alapom, ahová ha egyszer szeretnék egy kicsit jobb videokártyát betenni, akkor biztosan nem lesz akadály a proci teljesítménye és az se mindegy, hogy normálisan lehet hűteni a gépet, mert mindeközben csak feleannyit fogyaszt...

Érdekes egy gondolat erejére kiugrani az i5-6400 méréseire... Oké, nem új proci, de ha kb ugyanannyiba kerül, mint egy Ryzen 2600 proci, akkor vajon kinek éri meg kiadni érte a pénzt? Oké, rajta van az Intel matrica amitől drága lesz, de hát na, minden tesztben lassabb volt... :)

Szóval igen, visszatérve erre a cikkre, az AMD Ryzen procik az én véleményem szerint a különösen ajánlott kategóriába tartoznak, ha az ár, az időtállóság és a teljesítmény / fogyasztás kategóriákat nézzük többszálú világunkban.

Hozzászólások

(#1) ->Raizen<-


->Raizen<-
veterán

:) Azért az az i5 garantáltan nem lett volna ilyen nagy lemaradásban játékok alatt. Gratula a szétégetett alaplaphoz. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#2) FoLey-v


FoLey-v
addikt

Gratula hozzá! :C

Remélem én is meglépem év végén Ryzenre való váltást.

Az alaplapi hangrendszer chip nem visszalépés egy kicsit az előzöhöz képest? Realtek® ALC887 vs. Realtek® ALC892? :Y

Csak azért kérdezem ha már most is TUF alaplapom van akkor Ryzenre való váltáskor is olyat szeretnék ASUS TUF B450M-Plus Gaming vagy a B350-est és abban is csak Realtek® ALC887 van benne.

• Opel Astra H 1.6 2005 Optima Z16XEP Caravan 105 LE • Xiaomi Redmi 5 Plus 4/64GB Black Global Version • Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6/64 Mineral Grey Global Version •

(#3) jokeph


jokeph
nagyúr

Megszületett ! :) :C :R

Örömmel látom, hogy bekerült az X5677 XEON (32nm, 4C/8T, Westmere-EP) CPU. ;] - AMD FX és Sandy Bridge csikszél. :))

Kár, hogy nem tudtam minden tesztet végighajtani rajta, mert elszállt a Linux OS HDD-je... :( :(((

(#2) FoLey-v:

Semennyire nem visszalépés, már csak azért sem mert érdemi difi nem nagyon van köztük egyrészt, másrészről nagyon jó hangrendszer meg piszkosul vájt fülek kellenek hozzá, hogy ne tetsszen. ;]

[ Szerkesztve ]

RyZsa konfig: R5 5600X, MSI MAG B550M Mortar Wifi, 4*8 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 CL16 KIT, Seasonic Prime Connect SSR-750FA , Kingston A2000 250 GB, Asus ROG Strix GTX 1070 8 GB, LG 24GM79G, Thermaltake View 37 ARGB

(#4) jokeph


jokeph
nagyúr

Lehetséges, az adatok bővitése ?

RyZsa konfig: R5 5600X, MSI MAG B550M Mortar Wifi, 4*8 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 CL16 KIT, Seasonic Prime Connect SSR-750FA , Kingston A2000 250 GB, Asus ROG Strix GTX 1070 8 GB, LG 24GM79G, Thermaltake View 37 ARGB

(#5) CPT.Pirk válasza FoLey-v (#2) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Vettem egy Asus Xonar PCI-e hangkártyát még tavaly. :D Ezt egyébként tudom javasloni mindenkinek, érdemes ilyenbe beruházni, ha van mivel hallgatni a cuccot.

Fejhallgatónak meg van külön USB-s dac-om, egy gyári Creative, meg egy épített, ami csöves erősítőt hajt meg.

jokeph:

Egyszerű google spredsheet-es táblázatok, ha csinálsz még mérést, be lehet tenni, nem nagy munka. Akár te is megcsinálhatod, és átküldheted a feltölthető képet. :D

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#6) jokeph válasza CPT.Pirk (#5) üzenetére


jokeph
nagyúr

Az X5677 nem alapórajelen ment, hanem 4,5 GHZ-en.

Mennyire különbözik a CB15 a CB 16-tól ?

CB 15 eredményeim vannak róla, alapon és húzva is. :))

RyZsa konfig: R5 5600X, MSI MAG B550M Mortar Wifi, 4*8 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 CL16 KIT, Seasonic Prime Connect SSR-750FA , Kingston A2000 250 GB, Asus ROG Strix GTX 1070 8 GB, LG 24GM79G, Thermaltake View 37 ARGB

(#7) CPT.Pirk válasza jokeph (#6) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Pontosan melyiknél kellene javítanom?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#8) jokeph válasza CPT.Pirk (#7) üzenetére


jokeph
nagyúr

7 ZIP és G ZIP tesztekben, az X5677 3,3 illetve 3,47 GHZ-nek van irva, helyettük 4,5 GHZ, ahol két érték van, a kisebb az HT OFF, a nagyobb meg HT ON.

RyZsa konfig: R5 5600X, MSI MAG B550M Mortar Wifi, 4*8 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 CL16 KIT, Seasonic Prime Connect SSR-750FA , Kingston A2000 250 GB, Asus ROG Strix GTX 1070 8 GB, LG 24GM79G, Thermaltake View 37 ARGB

(#9) CPT.Pirk válasza jokeph (#8) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Thx, megvan!

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#10) FoLey-v válasza CPT.Pirk (#5) üzenetére


FoLey-v
addikt

Nekem nincs nagy igényem csak jól szoljon a Sony STR-GX315+Sony SS-H2500 kombóval meg a fejesemet tudjam rákötni és ennyi. Az alaplapival is elégedett vagyok. :DDD
Lehet még szétnézelődök az alaplapok között. :)

• Opel Astra H 1.6 2005 Optima Z16XEP Caravan 105 LE • Xiaomi Redmi 5 Plus 4/64GB Black Global Version • Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6/64 Mineral Grey Global Version •

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.