Milupa tejalapú gyermekital, igazi fiomság...
Párom tegnap felfigyelt reklámban erre az igazi finomságra, amit gyermekeknek készítenek, ajánlanak. Mivel gyerekünk nincs, ezért az a veszély nem fenyeget, hogy ilyet adjunk neki, de mivel mostanában (pár éve) rákattantunk az egészséges étkezésre (nem bio, csak minél kevesebb értelmetlen vagy káros adalékanyagos termék keresése), gondolta, viccből megnézi, mit is kínálnak gyermekeinknek.
[kitérő: mielőtt megköveznek, nem, nem a bio meg "fúj E" csoportot támogatjuk, csak minimális utánajárással lehet találni olyan ételt, amiben nincs 10x annyi fölösleges dolog, mint kellene, és emiatt mondjuk nem 1,5 hónapig áll el 1 hét helyett, ami ugyanilyen lassan fog megemésztődni benned. létezik kolbász nátrium glutamát, nitrites pácsó és füstaroma nélkül is, meg el is áll 6 hónapig utána, mert valóban füstölt. de ne kanyarodjunk el messzire, tejital, tápszer...]
Szóval, lássuk, mit írnak a finomságról:
"Kategória: Tejalapú gyerekital
Kor: 1 év felett
Tulajdonság: Gluténmentes, Alacsony laktóztartalmú, Tojásmentes, Gluténmentes
Az 1-3 évesek étkezésében a tejalapú táplálkozás különösen fontos szerepet játszik, napi 2 pohár (kb. fél liter) fogyasztása javasolt számukra.
....
A Milupa Junior Gyerekital kiváló és egészséges átmenetet képez az anyatej és az állati eredetű tejek fogyasztása között."
Nem hangzik rosszul. Elképzeltem, amint természetes állapotban látom a tejet, akár anyatej, akár tehéntej.
Aztán lássuk az összetevőket:
"Összetevők:
demineralizált savó (tejből),
sovány tejpor,
növényi olajok
(pálma-,
napraforgó-,
repcemag olaj),
maltodextrin,
élelmi rostok
(galakto-oligosacharid (tejből),
polifruktóz),
laktóz (tejből),
trikalcium-foszfát,
kalcium-karbonát,
trikálium-citrát,
trinátrium-citrát,
L-aszkorbinsav,
magnézium-klorid,
kolin-klorid,
taurin,
szójalecitin,
nátrium-L-aszkorbát,
vanília,
vas-szulfát,
cink-szulfát,
kálium-klorid,
DL-alfa-tokoferil-acetát,
nikotinamid,
pteroilmonoglutaminsav,
kalcium-D-pantotenát,
kolekalciferol,
réz-szulfát,
retinil-palmitát,
DL-alfa-tokoferol,
D-biotin,
tiamin-hidroklorid,
cianokobalamin,
piridoxin-hidroklorid,
kálium-jodid,
mangán-szulfát,
fitomenadion,
nátrium-szelenit."
ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ, kérem tegye fel a kezét, aki szerint ezeket megtalálja anyuciban vagy egy legelésző tehénben?
Ezek után kisebb kutatás pár összetevőt kiemelve, a többit mindenkire bízom, eteti e ezzel a gyermekét, vagy sem...
maltodextrin, elolvasható a leírása, egyet emelnék ki: Az előállítás melléktermékeként a maltodextrint tartalmazó ételek kis mennyiségben tartalmazhatnak nátrium-glutamátot
trikalcium-foszfát, nincs rajta, mennyi van belőle benne, de max bevitel 70mg/testsúlykg a benne található foszforsav miatt, jele E341
trikálium-citrát, mondjuk veszélytelen, de ez az E332
trinátrium-citrát, E331, újabb tartósítószer,
L-aszkorbinsav, C vitamin
magnézium-klorid, E511, nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, használható utak jégtelenítésére és cementgyártásra is
kolin-klorid, túl mélyen nem merültem bele, de elsősorban állateledel jellegű felhasználást találtam
szójalecitin, ez csak érdekességként, ismét egy anyag, amit ugyan se tehéntejből, se anyatejből nem kap, tehát miért közeli a kapcsolat?
nátrium-L-aszkorbát, erről az egyik forrás ezt írja: "Az aszkorbinsav mesterségesen előállított sója. A természetes C-vitamin ártalmatlan, ám mesterséges sója állatkísérleteknél fejlődési rendellenességeket és hólyagrákot okozott"
vas-szulfát, nem tudni, melyik (vas II szulfát vagy vas III szulfát),
cink-szulfát, cink-kloridhoz hasonlóan mérgező hatású. Kicsapja a fehérjéket és hánytató hatású. Fekélyeket okozhat a bőrön. na ez a durva... "A cink-szulfát iparilag a legjelentősebb cinksó. Felhasználják a cink előállításakor és tisztításakor. Cink-szulfát oldatot használnak cinkbevonatok galvanizálással történő előállításakor. Alkalmazzák fák impregnálásakor és bőrök tartósítására. Az orvosi gyakorlatban fertőtlenítő- és összehúzószerként használják, illetve szemöblítőként alkalmazzák a 0,1%-os oldatát. Felhasználják a kelmefestésben is és nyomelemként adagolják trágyázáskor."
kálium-klorid, "A kálium-kloridot pszichiáterek a mániás depresszió kezelésére is használják. Rendszeres adagolása, mondhatni, megszünteti az érzelmeket és a depresszió kezelhető. Hátulütője az, hogy rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idézhet elő, így nem javasolják a konyhasó, azaz a nátrium-klorid helyettesítésére. Ezért nem is vezették be a konyhasó leváltását kálium-kloridra, mivel pszichiáterek javasolták az ötlet elvetését. Néhány termékben nagyon kis mennyiségben megtalálható, például sókeverékekben, káliumbevitel céljából."
réz-szulfát, = A réz-szulfátot élelmiszerek esetében elsősorban az ásványianyag-tartalom növelésére, csomósodást gátló anyagként, valamint tartósítószerként alkalmazzák E519 néven. nagyobb mennyiségben hánytat, még nagyobban mérgező
kálium-jodid, erről se sok élelmezési felhasználást említenek meg
mangán-szulfát, erről sem
Ismét megjegyzem, nem vagyok élelmiszer vegyész, semmilyen vegyész, sem biológus, csak néha elgondolkodom, hogy miért kell ilyen töménytelen mennyiségű segédanyaggal tömni akár felnőtt, akár gyermek embert?
Nem célom, hogy valaki emiatt ne vegye meg, csak az, hogy gondolkozzon, biztos nincs-e más megoldás, amivel táplálhatja gyermekét, netán magát?
Egész biztos az is, hogy a fenti termék nem mérgező, és fogyasztható, de az is biztos, lehet találni egyszerűbbet, egészségesebbet.
mint ahogy minden termékből van választási lehetőség.