Ma ebéd után nyomtunk egy gesztenyepürét. Újabban egyre gyakrabban tesszük ezt. Nem tudom, hogy jött ez, de havi 2-3 alkalommal is eszünk. Persze a tejszínhabbal sokszor spórolunk, és diétás, ámde valódi tejszín hab spray, nem növényi. Otthon csak a zsírosat lehetne jól felverni.
Szóval ma pürézés közben elméláztunk, hogy régen (értsd 10-15éve) miért ettünk jóval ritkábban. Erre persze igazi magyarázatot nem leltünk, de eszembe jutott egy érdekes dolog.
A gesztenyepüré ára kb 15éve ugyanaz, méghozzá a ~250Ft +-50Ft kategóriasávban található. A 15 évben nem vagyok biztos, de a 10-ben szinte 100%.
Ez érdekes, mert itt spórolni sem tudnak, mint a parízerrel, ami ugyan 15éve 350-400Ft / kg áron volt, az ehető és finom volt, amit meg ma meg amit lehet ennyiért kapni (TG és társai) azokat inkább ne vesézzük ki, de a pürében csak gesztenye van meg cukor (ne soroljuk ide a babhúsból készült püré utánzatokat!)
És akkor elkezdtem gondolkodni, milyen érdekes, de több termék is van, ami 10+ éve nem drágult.
Pl eszembe jutott, hogy 10+ éve egy alap palackozott bor 300-400Ft közt volt, pl BB fehér bor, Dankó Pista fehér cuvee és vörös édes bor. Ma is ugyanennyi
egy 55cm-es alap CRT TV volt 94 körül 40-50.000Ft (ekkor vettem 25-ért a 2éves 51cm-es samsungomat), ma egy normális alap 55cm-es CRT TV (nem Alien és Vestel) 35-45.000Ft
A számítógépeket ne nézzük, mert ott annyira durva az áringadozás és a fejlődés, nincs mit mivel hasonlítani, de kb igaz, hogy a belépőszintű rendszer '92 és '02 közt 1000USD volt, mindig!, és csak '02 után kezdett csökkenni, most olyan 350-500USD
Hülye példa, elektronikus alkatrész, az ellenállások darabára '92 óta 2-3Ft (0,25W és 1/6W)
Mi van még?